Sok z kiełkami to Apteka Natury. Dlaczego?
Bo sok z kiełkami zawiera wysoką zawartość składników odżywczych: fitosubstancji, enzymów oraz witamin.
Kiełki – zdrowia perełki
Dorosła roślina z każdym centymetrem wzrostu traci swoje zdrowotne właściwości. Natomiast kiełki, to bardzo młode roślinki, czyli „niemowlęta roślinne”.
W procesie kiełkowania uaktywniają się enzymy. Przetwarzają one substancje odżywcze w taki sposób, by nasze ciało potrafiło je przyswoić. Tym sposobem wzrasta ilość:
- Witamin
- Aminokwasów
- Łatwo przyswajalnych cukrów
Dlatego właśnie sok z kiełkami to kumulacja zdrowia. I na dodatek to kumulacja dostępna przez cały rok.
Czy wiesz, że kiełki są od wieków podstawowym pożywieniem w krajach azjatyckich, gdzie:
średnia życia kobiet i mężczyzn
jest o 20 lat wyższa niż w krajach Europy zachodniej
Sok z kiełkami
Pij codziennie. Sok z kiełkami polecamy dla:
- Mieszkańców zanieczyszczonych miast
- Ludzi chorych i w okresie rekonwalescencji
- Zwalczania stanów zapalnych organizmu
- Osób w terapiach antynowotworowych
- Podwyższenia odporności organizmu
- Każdego, kto dba o swoje zdrowie
Taki sok:
- Oczyszcza
- Regeneruje
- Odmładza
Organiczne kiełki Bavicchi
Firma Bavicchi jest producentem najwyższej klasy ekologicznych nasion na kiełki.
Bio nasiona na kiełki Bavicchi są niezwykle cenione na całym świecie. To kiełki z „najwyższej półki”. Posiadają Bio certyfikaty.
- Bio kiełki zawierają od 80% do 100% więcej antyoksydantów oraz witaminy C i fitosubstancji niż tradycyjnie uprawiane kiełki
- Nie zawierają nawozów sztucznych, pestycydów i innych trucizn
- Nie mają pleśni oraz grzybów i chorobotwórczych bakterii
- Są dokładnie selekcjonowane i przechowywane w sterylnych i wodoszczelnych opakowaniach
- Posiadają europejski certyfikat żywności ekologicznej
Kiełki BIO zalety
Kiełki BIO to źródło witamin z grupy B, C, D, E, A oraz K. Zawierają także sporo magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, jodu, potasu, miedzi, litu, selenu i manganu. Znajduje się w nich dużo beta-karotenu, kwasów tłuszczowych omega-6 i błonnika. Do tego są niskokaloryczne i łatwostrawne. Pozytywne działanie kiełków na nasze zdrowie to głównie ochrona przed wolnymi rodnikami.
- Kiełki obniżają cholesterol, zapobiegają rozwojowi miażdżycy i nowotworom
- Wzmacniają odporność
- Regulują pracę układu nerwowego, hormonalnego i krwionośnego
- Pomagają w trawieniu
Jak hodować kiełki w domu?
To bardzo proste. Najlepiej sprawdzają się kiełkownice automatyczne, np. FreshLife Tribest lub Easy Green EGL 55 bo same zraszają nasiona i kiełki. Wystarczy tylko wlać do pojemnika wodę, wysypać nasiona na tacę i finito! Zapomnij o podlewaniu i namaczaniu nasion. Ciesz się z świeżymi kiełkami przez cały rok.
Nasze propozycje na sok z kiełkami
1. Pikantny napój z buraka z kiełkami rukoli
- Burak
- Marchew
- Łodyga selera naciowego
- ½ ziemniaka
- Garść kiełków bio rukoli
Wszystko razem wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej.
2. Napój chlorofilowy z kiełkami słonecznika
- ½ filiżanki wody
- 7 migdałów
- Garść kiełków bio słonecznika
- 4 drylowane daktyle
- ½ kg szpinaku, lub innego liściastego warzywa
Namocz orzechy i daktyle w wodzie przez noc. Potem wyciskaj mieszankę razem z liśćmi zieleniny. Dolej do pulpy niewielką ilość wody i wyciśnij jeszcze raz.
3. Słodki napój ziemniaczano-buraczany z kiełkami czosnku
- Burak
- Słodki ziemniak
- 2 jabłka
- Cytryna bez skórki
- Pomidor
- Cienki plasterek cebuli
- Garść kiełków bio czosnku
Wszystko razem wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej.
4. Napój pomidorowo-czosnkowy z kiełkami cieciorki
- 2 pomidory
- 2 jabłka
- Garść kiełków ciecierzycy
- Gałązka pietruszki
Wszystko razem wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej.
5. Łyk dobroci z kiełkami fasolki mung
- Rzepa
- 3 pasternaki
- Jabłko
- Garść kiełków bio fasolki mung
6. Witaminka B z kiełkami pszenicy
- Szklanka kawałków ananasa bez skóry
- ½ szklanki mleka sojowego lub migdałowego
- Banan bez skórki
- Łyżka kiełków bio pszenicy durum
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- Łyżeczka oleju konopnego
7. Buraki z kiełkami rzeżuchy w natarciu
- 3 buraki z liśćmi
- 1 cm korzenia imbiru
- Świeża papryczka chili
- 2 jabłka
- Garść kiełków rzeżuchy
- 2 łodygi selera naciowego
8. Sok zalecany przy zespole metabolicznym i cukrzycy typu II
- ½ grejpfruta bez skórki
- ½ ogórka
- 2 marchewki
- 4 liście mniszka lub kapusty
- Cebula dymka lub ½ ząbka czosnku (bez łupin)
- Garść kiełków lucerny
Gabriela
Witam
W przepisie występuje ziemniak – mam mieszane uczucia co to wykorzystanie ziemniaka surowego w soku. Proszę o jakieś wyjaśnienie jak to się ma do zdrowego odżywiania ,bo z tego co do tej pory słyszałam to surowy ma właściwości trujące.
Pozdrawiam.
Dogini
Gabrielo. Rzeczywiście ziemniaki zawierają toksyczne glikoalkaloidy takie jak: solanina i chakoniny. Ale badania naukowe dowodzą, że te substancje spożywane w niewielkich ilościach mają działanie przeciwzapalne. Wykazano także, że działają przeciwrakowo. I tak, według Komitetu Kodeksu Żywnościowego: poziom glikoalkaloidów do 10 mg/100g nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Dlatego można pić sok z surowych ziemniaków, ale w rozsądnych ilościach. Stężenie toksycznych glikoalkaloidów jest wyższe w bulwach: niedojrzałych, starych, zgniłych i z kiełkami.
Ważne: Większość glikoalkaloidów zlokalizowana jest w skórce i w warstwie bezpośrednio pod nią. A w wyniku obierania usuwa się ich aż od 50% do 95%.
Dlatego do wyciskania soku z ziemniaka wybieramy bulwy: dojrzałe, świeże i bez kiełków oraz grubo obieramy bulwy ze skórki. Sok z ziemniaka ma wiele cennych właściwości zdrowotnych: https://blog.terapiasokami.pl/co-leczy-sok-z-ziemniaka/