Sok z kiełkami. Kiełki w szklance pomogą na…

Sok z kiełkami to Apteka Natury. Dlaczego?
Bo sok z kiełkami zawiera wysoką zawartość składników odżywczych: fitosubstancji, enzymów oraz witamin.

Kiełki – zdrowia perełki

Dorosła roślina z każdym centymetrem wzrostu traci swoje zdrowotne właściwości. Natomiast kiełki, to bardzo młode roślinki, czyli „niemowlęta roślinne”.

W procesie kiełkowania uaktywniają się enzymy. Przetwarzają one substancje odżywcze w taki sposób, by nasze ciało potrafiło je przyswoić. Tym sposobem wzrasta ilość:

  • Witamin
  • Aminokwasów
  • Łatwo przyswajalnych cukrów

Dlatego właśnie sok z kiełkami to kumulacja zdrowia. I na dodatek to kumulacja dostępna przez cały rok.

Czy wiesz, że kiełki są od wieków podstawowym pożywieniem w krajach azjatyckich, gdzie:

średnia życia kobiet i mężczyzn
jest o 20 lat wyższa niż w krajach Europy zachodniej

Sok z kiełkami

Pij codziennie. Sok z kiełkami polecamy dla:

  • Mieszkańców zanieczyszczonych miast
  • Ludzi chorych i w okresie rekonwalescencji
  • Zwalczania stanów zapalnych organizmu
  • Osób w terapiach antynowotworowych
  • Podwyższenia odporności organizmu
  • Każdego, kto dba o swoje zdrowie

Taki sok:

  • Oczyszcza
  • Regeneruje
  • Odmładza

Organiczne kiełki Bavicchi

Firma Bavicchi jest producentem najwyższej klasy ekologicznych nasion na kiełki.
Bio nasiona na kiełki Bavicchi są niezwykle cenione na całym świecie. To kiełki z „najwyższej półki”. Posiadają Bio certyfikaty.

  • Bio kiełki zawierają od 80% do 100% więcej antyoksydantów oraz witaminy C i fitosubstancji niż tradycyjnie uprawiane kiełki
  • Nie zawierają nawozów sztucznych, pestycydów i innych trucizn
  • Nie mają pleśni oraz grzybów i chorobotwórczych bakterii
  • Są dokładnie selekcjonowane i przechowywane w sterylnych i wodoszczelnych opakowaniach
  • Posiadają europejski certyfikat żywności ekologicznej

Sok z kiełkami

Kiełki BIO zalety

Kiełki BIO to źródło witamin z grupy B, C, D, E, A oraz K. Zawierają także sporo magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, jodu, potasu, miedzi, litu, selenu i manganu. Znajduje się w nich dużo beta-karotenu, kwasów tłuszczowych omega-6 i błonnika. Do tego są niskokaloryczne i łatwostrawne. Pozytywne działanie kiełków na nasze zdrowie to głównie ochrona przed wolnymi rodnikami.

  • Kiełki obniżają cholesterol, zapobiegają rozwojowi miażdżycy i nowotworom
  • Wzmacniają odporność
  • Regulują pracę układu nerwowego, hormonalnego i krwionośnego
  • Pomagają w trawieniu

Jak hodować kiełki w domu?

To bardzo proste. Najlepiej sprawdzają się kiełkownice automatyczne, np. FreshLife Tribest lub Easy Green EGL 55  bo same zraszają nasiona i kiełki. Wystarczy tylko wlać do pojemnika wodę, wysypać nasiona na tacę i finito! Zapomnij o podlewaniu i namaczaniu nasion. Ciesz się z świeżymi kiełkami przez cały rok.

Kiełkownica Automatyczna FreshLife Tribest
Kiełkownica Automatyczna FreshLife Tribest

 

Kiełkownica Automatyczna Easy Green EGL 55
Kiełkownica Automatyczna Easy Green EGL 55

Nasze propozycje na sok z kiełkami

1. Pikantny napój z buraka z kiełkami rukoli

Wszystko razem wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej.


2. Napój chlorofilowy z kiełkami słonecznika

Namocz orzechy i daktyle w wodzie przez noc. Potem wyciskaj mieszankę razem z liśćmi zieleniny. Dolej do pulpy niewielką ilość wody i wyciśnij jeszcze raz.


3. Słodki napój ziemniaczano-buraczany z kiełkami czosnku

Wszystko razem wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej.


4. Napój pomidorowo-czosnkowy z kiełkami cieciorki

Wszystko razem wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej.


5. Łyk dobroci z kiełkami fasolki mung


6. Witaminka B z kiełkami pszenicy


7. Buraki z kiełkami rzeżuchy w natarciu

  • 3 buraki z liśćmi
  • 1 cm korzenia imbiru
  • Świeża papryczka chili
  • 2 jabłka
  • Garść kiełków rzeżuchy
  • 2 łodygi selera naciowego

8. Sok zalecany przy zespole metabolicznym i cukrzycy typu II

Zielone soki

A jakie są Twoje ulubione kiełki?

Napisz do nas.

Jak zwiększyć iloraz inteligencji?

Sprawdź skuteczne metody detoksykacji organizmu

2 Komentarze

  • Gabriela

    Witam
    W przepisie występuje ziemniak – mam mieszane uczucia co to wykorzystanie ziemniaka surowego w soku. Proszę o jakieś wyjaśnienie jak to się ma do zdrowego odżywiania ,bo z tego co do tej pory słyszałam to surowy ma właściwości trujące.
    Pozdrawiam.

    • Dogini

      Gabrielo. Rzeczywiście ziemniaki zawierają toksyczne glikoalkaloidy takie jak: solanina i chakoniny. Ale badania naukowe dowodzą, że te substancje spożywane w niewielkich ilościach mają działanie przeciwzapalne. Wykazano także, że działają przeciwrakowo. I tak, według Komitetu Kodeksu Żywnościowego: poziom glikoalkaloidów do 10 mg/100g nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Dlatego można pić sok z surowych ziemniaków, ale w rozsądnych ilościach. Stężenie toksycznych glikoalkaloidów jest wyższe w bulwach: niedojrzałych, starych, zgniłych i z kiełkami.
      Ważne: Większość glikoalkaloidów zlokalizowana jest w skórce i w warstwie bezpośrednio pod nią. A w wyniku obierania usuwa się ich aż od 50% do 95%.
      Dlatego do wyciskania soku z ziemniaka wybieramy bulwy: dojrzałe, świeże i bez kiełków oraz grubo obieramy bulwy ze skórki. Sok z ziemniaka ma wiele cennych właściwości zdrowotnych: https://blog.terapiasokami.pl/co-leczy-sok-z-ziemniaka/

Skomentuj