Zakwas z buraka. Jak zrobić zdrowy zakwas buraczany w 10 minut?
- Masz anemię?
- Cierpisz na częste infekcje?
- Jesteś po antybiotykoterapii?
Wróć do pełni zdrowia. Naturalnie.
Buraczany zakwas
Czy wiesz, że zakwas z buraków przeciwdziała chorobom neurodegradacyjnym jak: choroba Alzheimera czy demencja. Jest także silnie działającym naturalnym probiotykiem.
Świeżo wyciskany sok z buraka to skarbnica zdrowia, leczy wiele poważnych chorób. Dlaczego warto pić sok z buraka?
Zakwas z buraka bardzo dobrze sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu anemii, czyli niedokrwistości.
Polecamy zakwas z buraków w przypadku:
- Sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu anemii, czyli niedokrwistości
- Może pomóc w leczeniu upośledzeń wzroku (szczególnie, gdy pijemy sok z zielonych liści buraków)
- Oczyszcza i wzmacnia krew
- Infekcji wirusowych i bakteryjnych
- Wycieńczenia organizmu po chorobach
- Po przebytej antybiotykoterapii
Zalety picia zakwasu buraczanego
Zakwas z buraka:
- Wspomaga funkcje poznawcze i przeciwdziała chorobom neurodegradacyjnym jak: choroba Alzheimera czy demencja
- Zmniejsza bóle stawowe
- Oczyszcza krew z toksyn
- Idealnie odkwasza organizm i likwiduje procesy gnilne w jelitach
- Jest pomocny w usunięciu kwasu moczowego z organizmu, dzięki czemu wspiera nerki
- Reguluje metabolizm i ułatwia spalanie białek, tłuszczów i cukrów
- Może pomóc w leczeniu upośledzeń wzroku (szczególnie, gdy pijemy sok z zielonych liści buraków)
- Zwiększa podaż żelaza, dodaje siły i witalności
- Ma korzystny wpływ na zdrową i lśniącą skórę, wzmacnia włosy i paznokcie
W trakcie procesu fermentacji tworzy się kwas i powstają substancje regulujące florę bakteryjną w jelitach. Pomagają one w trawieniu i wchłanianiu produktów przemiany materii, likwidują poziom złego cholesterolu.
Taki zrobiony w domowym zaciszu zakwas z buraka, naturalnie poprawia odporność. Zapobiegnie namnażaniu szkodliwych bakterii i wzmocni pracę wątroby i nerek.
Przepis na zakwas z buraka
Składniki:
- 1 kg najlepiej ekologicznych buraków ze skórką oczyszczonych Szczotką Tawashi (nie obieraj!)
Lepiej czyścić niż obierać buraki ze skóry. Dlatego, że w skórce znajduje się około 90% najcenniejszych polifenoli. - 5 ząbków czosnku obranego i pokrojonego w plastry
- 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liści laurowych
- 1/2 łyżki soli kłodawskiej na 1 litr wody (opcjonalnie)
- Kromka razowego bio chleba na zakwasie (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
- Umyte, wyszorowane wcześniej buraki pokrój w grube plastry.
- Układaj (najlepiej w kamiennym naczyniu) warstwami buraki na przemian z czosnkiem i przyprawami (+opcjonalnie kromka razowego chleba). Jeśli nie masz kamiennego naczynia, może być słoik ale owiń go papierem lub ściereczką tak, aby nie docierało światło do zakwasu.
- Zalej wodą (opcjonalnie z solą).
- Przykryj naczynie talerzykiem i dodatkowo możesz obciążyć talerzyk słoikiem z wodą, żeby buraki nie wypływały.
- Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni.
- Po tym czasie ukiszony zakwas przecedź i przelej do czystych słoików lub butelek.
Pij codziennie rano (najlepiej na czczo) 1 szklankę tego cudownego eliksiru młodości i zdrowia, a już po paru dniach zauważysz różnicę!
Polecamy także sprawdzone i proste przepisy na sok z dodatkiem buraka
Warto wiedzieć, jak prawidłowo pić sok z buraka. Poznaj zasady picia soku z buraka. Sok wyciskaj z wyciskarce wolnoobrotowej Kuvings D9900.