Prosty przepis na zdrowy zakwas z buraka?

Zakwas z buraka. Jak zrobić zdrowy zakwas buraczany w 10 minut?

  • Masz anemię?
  • Cierpisz na częste infekcje?
  • Jesteś po antybiotykoterapii?

Wróć do pełni zdrowia. Naturalnie.

Buraczany zakwas

Czy wiesz, że zakwas z buraków przeciwdziała chorobom neurodegradacyjnym jak: choroba Alzheimera czy demencja. Jest także silnie działającym naturalnym probiotykiem.

Świeżo wyciskany sok z buraka to skarbnica zdrowia, leczy wiele poważnych chorób. Dlaczego warto pić sok z buraka?

Zakwas z buraka bardzo dobrze sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu anemii, czyli niedokrwistości.
Polecamy zakwas z buraków w przypadku:

  • Sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu anemii, czyli niedokrwistości
  • Może pomóc w leczeniu upośledzeń wzroku (szczególnie, gdy pijemy sok z zielonych liści buraków)
  • Oczyszcza i wzmacnia krew
  • Infekcji wirusowych i bakteryjnych
  • Wycieńczenia organizmu po chorobach
  • Po przebytej antybiotykoterapii

Zalety picia zakwasu buraczanego

Zakwas z buraka:

  • Wspomaga funkcje poznawcze i przeciwdziała chorobom neurodegradacyjnym jak: choroba Alzheimera czy demencja
  • Zmniejsza bóle stawowe
  • Oczyszcza krew z toksyn
  • Idealnie odkwasza organizm i likwiduje procesy gnilne w jelitach
  • Jest pomocny w usunięciu kwasu moczowego z organizmu, dzięki czemu wspiera nerki
  • Reguluje metabolizm i ułatwia spalanie białek, tłuszczów i cukrów
  • Może pomóc w leczeniu upośledzeń wzroku (szczególnie, gdy pijemy sok z zielonych liści buraków)
  • Zwiększa podaż żelaza, dodaje siły i witalności
  • Ma korzystny wpływ na zdrową i lśniącą skórę, wzmacnia włosy i paznokcie

W trakcie procesu fermentacji tworzy się kwas i powstają substancje regulujące florę bakteryjną w jelitach. Pomagają one w trawieniu i wchłanianiu produktów przemiany materii, likwidują poziom złego cholesterolu.

Taki zrobiony w domowym zaciszu zakwas z buraka, naturalnie poprawia odporność. Zapobiegnie namnażaniu szkodliwych bakterii i wzmocni pracę wątroby i nerek.

Przepis na zakwas z buraka

Składniki:

  • 1 kg najlepiej ekologicznych buraków ze skórką oczyszczonych Szczotką Tawashi (nie obieraj!)
    Lepiej czyścić niż obierać buraki ze skóry. Dlatego, że w skórce znajduje się około 90% najcenniejszych polifenoli.
  • 5 ząbków czosnku obranego i pokrojonego w plastry
  • 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liści laurowych
  • 1/2 łyżki soli kłodawskiej na 1 litr wody (opcjonalnie)
  • Kromka razowego bio chleba na zakwasie (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia:

  1.  Umyte, wyszorowane wcześniej buraki pokrój w grube plastry.
  2.  Układaj (najlepiej w kamiennym naczyniu) warstwami buraki na przemian z czosnkiem i przyprawami (+opcjonalnie kromka razowego chleba). Jeśli nie masz kamiennego naczynia, może być słoik ale owiń go papierem lub ściereczką tak, aby nie docierało światło do zakwasu.
  3.  Zalej wodą (opcjonalnie z solą).
  4.  Przykryj naczynie talerzykiem i dodatkowo możesz obciążyć talerzyk słoikiem z wodą, żeby buraki nie wypływały.
  5.  Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni.
  6.  Po tym czasie ukiszony zakwas przecedź i przelej do czystych słoików lub butelek.

Pij codziennie rano (najlepiej na czczo) 1 szklankę tego cudownego eliksiru młodości i zdrowia, a już po paru dniach zauważysz różnicę!

Polecamy także sprawdzone i proste przepisy na sok z dodatkiem buraka

Warto wiedzieć, jak prawidłowo pić sok z buraka. Poznaj zasady picia soku z buraka. Sok wyciskaj z wyciskarce wolnoobrotowej Kuvings D9900.

Udostępnij:

Niedobór witaminy K. Naturalne źródła

Jakie owoce odchudzają? Sprawdź i poznaj 11 najważniejszych

Skomentuj