Co to jest skala ANDI? Gdy jedzenie ma znaczenie

Co to jest Skala ANDI? Do czego może Ci się przydać jej znajomość?
Poznaj Skalę ANDI z Terapią Sokami i zobacz dlaczego jest ważna!

Dlaczego na śniadanie lepiej jest wypić zielony koktajl zamiast zjeść pączka i popić go kawą?

Skala ANDI to wskaźnik wartości odżywczej żywności

Jakie mamy nawyki żywieniowe? Myślę tu o tych złych nawykach. Otóż:

Po pierwsze, jeśli jemy pożywienie mało wartościowe – jemy go dużo.

A po drugie, kiedy jemy pożywienie bogate w wartości odżywcze – to wówczas jemy mniej.

Dlaczego w gruncie rzeczy tyjemy?
Podsumowując, tyjemy, kiedy jemy, by zaspokoić tzw. głód toksyczny.

Głód toksyczny jest odczuwany zanim skończy się proces trawienia poprzedniego posiłku i zanim żołądek stanie się pusty. Wtedy Twój żołądek mimo, że fizycznie jest pełny, to jednak Ty wciąż czujesz się głodny. Organizm potrzebuje wartości odżywczych, a nie otrzymuje ich, dlatego sygnalizuje głód. Wtedy właśnie odczuwamy głód mimo, że żołądek jest pełny. Żołądek pełen świństw to tak na prawdę pusty żołądek, bo nie ma w nim nic wartościowego.

Jeśli zaczniemy jeść zanim nasz żołądek stanie się pusty, wówczas na 100% przytyjemy. Czyli odłoży się niechciana tkanka tłuszczowa. Jeśli jednak zmienimy pożywienie na to bardzo wartościowe, to objawy głodu toksycznego znikną. Wtedy organizm zacznie sygnalizować prawdziwy głód, tzn. będziemy czuli głód dopiero wtedy, kiedy żołądek będzie pusty.

Głód toksyczny objawia się:

  • Bólem głowy, czasem nawet bardzo uporczywym
  • Nudnościami
  • Przykrymi skurczami mięśni żołądka
  • Uciążliwym chlupotaniem w żołądku

Główną przyczyną nadwagi jest jedzenie żywności mało wartościowej, czyli żywności przetworzonej, takiej jak na przykład:

  • Białko zwierzęce
  • Nabiał, zwłaszcza wysokoprzetworzony
  • oraz tłuszcze, które są wysokokaloryczne, a ubogie w wartości odżywcze i pozbawione błonnika

Zatem, jak już wiadomo, zdrowie człowieka zależy przede wszystkim od wartości odżywczej jedzonych pokarmów. Czyli krótko mówiąc: nie ważne ile, ale ważne co jesz.

Zdrowie = Wartość Odżywcza Jedzenia

Jak ocenić wartość odżywczą produktów żywnościowych?

Zrobił to dr Joel Fuhrman za pomocą ANDI, czyli:

Aggregate Nutrient Density Index

Skala ANDI ocenia produkty żywnościowe pod względem ich wartości odżywczych w skali od 1 do 1000.
Poznaj skalę ANDI, według której w pożywieniu ocenia się zawartość poniższych składników:

  • Wapnia i karotenoidów (beta-karotenu oraz alfa-karotenu, luteiny i zeaksantyny, a także likopenu)
  • Błonnika (zarówno rozpuszczalnego jak i również nierozpuszczalnego)
  • Kwasu foliowego i glukozynolatów
  • Żelaza i magnezu
  • Niacyny i selenu
  • Witamin: B1 (tiaminy), również witaminy B2 (ryboflawiny) i witaminy B6 oraz witaminy B12, witaminy C oraz witaminy E,
  • Cynku
  • Antyoksydantów, ocenia się przede wszystkim możliwości antyoksydantów do zwalczania wolnych rodników, bo jak się okazuje oksydant oksydantowi nierówny.

Skala ANDI

WARZYWA ZIELONE

  1. Nać gorczycy i rzepy oraz kapusta ozdobna 1000
  2. Jarmuż oraz rukiew wodna 1000
  3. Kapusta chińska (bok choy) 824
  4. Szpinak 739
  5. Rzepa naciowa 715
  6. Kapusta pekińska 704
  7. Brukselka kiełki 672
  8. Boćwina 670
  9. Rukola 560
  10. Rzodkiewka 550
  11. Kapusta 480
  12. Kiełki fasoli 444
  13. Sałata rzymska 390
  14. Czerwona papryka 366
  15. Cykoria czerwona (radicchio) 359
  16. Brokuł 340
  17. Rzepa 337
  18. Kalafior 295
  19. Zielona papryka 258
  20. Karczoch oraz marchew 242
  21. Szparagi 235
  22. Karczoch 244
  23. Cukinia 222
  24. Pomidor 190
  25. Dynia piżmowa 156
  26. Pomidor 164
  27. Bakłażan 150
  28. Seler korzeń 135
  29. Kiełki lucerny 130
  30. Groszek zielony 127
  31. Sałata lodowa oraz czerwona fasola 110

OWOCE

  1. Truskawki 212
  2. Jeżyny 178
  3. Śliwki 157
  4. Maliny 145
  5. Czarne jagody oraz borówki 130
  6. Papaja 118
  7. Pomarańcza 109
  8. Grejpfrut 102
  9. Melon kantalupa 100
  10. Kiwi 97
  11. Arbuz 91
  12. Jabłko oraz brzoskwinia 76
  13. Mandarynka 72
  14. Wiśnie 68
  15. Ananas oraz morela 64
  16. Mango 51
  17. Awokado 37

Z wszystkich warzyw i owoców śmiało wyciskaj świeże soki. Użyj do tego Wyciskarki Wolnoobrotowej Hurom H200 All in One. Ta innowacyjna wyciskarka ma bardzo praktyczne rozwiązania:

  • Flirty zamiast sit: łatwe mycie
  • Automatyczne podawanie produktów bez konieczności ciągłego ich wrzucania

Hurom H200 All in One

ROŚLINY STRĄCZKOWE

  1. Soczewica 104
  2. Fasola czerwona (red kidney) 100
  3. Również fasola Jaś 94
  4. Fasola szparagowa 86
  5. Adzuki fasola 84
  6. Fasolnik chiński 82
  7. Fasola pinto 61
  8. Edamame (młode nasiona soi) oraz groch zwyczajny 58
  9. Ciecierzyca 57

ORZECHY I NASIONA

  1. Nasiona słonecznika 78
  2. Sezam oraz siemię lniane 65
  3. Nasiona dyni 52
  4. Orzeszki pistacjowe 48
  5. Orzechy włoskie 34
  6. Również orzechy laskowe 32
  7. Orzechy nerkowca 27

PEŁNE ZIARNO

  1. Owsianka w tradycyjnej postaci 53
  2. Jęczmień, pełne ziarno oraz dziki ryż 43
  3. Ryż brązowy 41
  4. Kasza perłowa 32
  5. Ziarno pszenicy 25
  6. Kasza kukurydziana 22
  7. Komosa ryżowa 21
  8. Kasza jaglana 19
  9. Pszenica bulgur 17

MIĘSO

  1. Polędwica 39
  2. Pieczona karkówka 36
  3. Wieprzowina, polędwica 34
  4. Szponder, stek oraz filet z kurczaka 27
  5. Indyk, mięso jasne 25
  6. Indyk, mięso ciemne oraz wieprzowina, zrazy 24
  7. Wołowina mielona 85-90% mięsa 20-23
  8. Wołowina, górna część udźca 22

RYBY

  1. Tuńczyk 46
  2. Flądra oraz sola 41
  3. Łosoś a także koryfena 39
  4. Krewetki oraz miecznik 38
  5. Pstrąg 36
  6. Ryby z rodziny lucjanowatych 35
  7. Łupacz 35 (ale uważaj, bo może w nim występować wysoka zawartość rtęci)

SERY

  1. Feta 21
  2. Twaróg chudy 18
  3. Mozzarella oraz ricotta częściowo odtłuszczone 18
  4. Szwajcarski oraz parmezan 15
  5. Mozzarella pełnotłusta 14
  6. Gouda oraz Povolone i Gruyère 13

NABIAŁ CHŁODZONY

  1. Tofu 21
  2. Mleko odtłuszczone i mleko sojowe oraz jogurt naturalny beztłuszczowy 18
  3. Substytut jaj oraz białko jaja 15
  4. Mleko niskotłuszczowe 1% 14
  5. Jajko oraz mleko konopne 13
  6. Tempeh 12

Skala ANDI korzyści

Warto zerkać od czasu do czasu na skalę ANDI, żeby wiedzieć, jakie wartości odżywcze ma Twój posiłek. Z czasem będziesz wiedzieć, co jest dla Ciebie najlepsze oraz jakie produkty wykluczyć a diety, żeby nie zaśmiecać organizmu. Jakie są efekty dla Ciebie? Oprócz tego, że chudniesz, to jesteś coraz zdrowszy. Podsumowując: wiesz, że dobrze jesz.

Skala ANDI na lodówkę

Wydrukuj i powieś w widocznym miejscu, a skala ANDI wyznaczy Tobie prawdziwe „trendy żywieniowe”. Możesz dowolnie łączyć najlepsze produkty i już nigdy więcej nie poczujesz toksycznego głodu. Jesz, tyle ile chcesz i dodatkowo jesteś zdrowy.

Jakość spożywanych produktów

Co jeść, to już wiemy z listy. Ale ważne jest także źródło pochodzenia tych produktów. Pamiętaj, zawsze wybieraj BIO produkty. Żeby mieć pewność, że są wolne od szkodliwych substancji, czyli: nawozów i toksyn oraz konserwantów. Na szczęście dostępność BIO produktów na rynku jest duża. Dlatego nie ma obecnie problemu z ich zakupem. Ponadto korzystaj z warzyw i owoców sezonowych, takich jak na przykład: truskawki i maliny oraz rzodkiewka, czy boćwina.

Udostępnij:

Najlepsze metody na cofnięcie miażdżycy, raka

9 x soki na bezsenność

Skomentuj