Polskie zamienniki Superfoods – znasz?

Polskie zamienniki superfoods spokojnie stają w szranki z ich egzotycznymi kuzynami. Pokusimy się nawet o stwierdzenie, że wygrywają to starcie.
Dlaczego są bardziej wartościowe? A chociażby dlatego, że nie muszą podróżować na nasze półki sklepowe tysiące kilometrów. Możemy je mieć świeże i prosto ze źródła.
Taniej i bez konserwantów!

Produkty superfoods to w naszych skojarzeniach artykuły zamorskie. Mamy na myśli na przykład azjatyckie goji, brazylijskie orzechy makademia lub pochodzące z Ameryki Pd jagody camu. Są one bezapelacyjnie zdrowe. Jeżeli interesujesz się dietetycznymi nowinkami,  sięgaj po nie ale…

Duża liczba specjalistów od zdrowego żywienia zwraca uwagę, że równie wyśmienite są polskie rośliny.

💚Wiesz, że właściwie każdy egzotyczny produkt możesz zastąpić naszym, rodzimym – i to w takim samym stopniu wartościowym?💚

1. Jagody goji – Żurawina

Te azjatyckie jagody, są idealnym źródłem przeciwutleniaczy. Mają właściwości odmładzające i wzmacniające odporność.
Tyle samo cudownych właściwości znajdziesz w naszej żurawinie. Zwłaszcza w soku żurawinowych. Dodatkowym jej bonusem jest fakt, że świetnie pomaga w infekcji pęcherza.

2. Spirulina i chlorella -Nać pietruszki i brokuły

Zielone algi często zaleca się do uzupełniania koktajli. Działanie chlorelli to wysoka skuteczność w odtruwaniu organizmu. Natomiast spirulina to olbrzymi zastrzyk energii.
Pamiętaj, że dokładnie taki sam efekt uzyskasz, używając do sałatki czy koktajlu właśnie naszej natki pietruszki i brokułów.

3. Chia – siemię lniane

Meksykańskie nasiona chia są skarbnicą błonnika i kwasów omega-3.  A polski zamiennik superfoods jakim jest chia to siemię.
O leczniczych właściwościach siemienia lnianego mówił już Hipokrates. Że pomaga w chorobach układu pokarmowego, przy kaszlu i problemach z drogami oddechowymi.
Len ma bardzo wysoką zawartość kwasów omega, wspomagających prawidłową przemianę materii i wpływających na obniżenie cholesterolu.
Dodatkowo reguluje on pracę układu pokarmowego i działa łagodząco przy biegunkach i zaparciach. Regularnie stosowany wspomaga perystaltykę jelit.
Błonnik obecny w nasionach lnu pomaga usuwać toksyny z organizmu.

Ciekawostka: Praca zespołu naukowców pod kierownictwem prof. Wendy Demark-Wahnefried z University of Alabama w Birmingham dowodzi, że spożycie 30 g zmielonego siemienia dziennie spowodowało po miesiącu spadek o połowę tempa podziałów komórek nowotworowych raka prostaty.

Nasiona chia z powodzeniem zastąpi także babka płesznik. Ma nieco mniej dobrych tłuszczów ale równie skutecznie wspomaga trawienie, odchudza i obniża cholesterol.

4. Polskie zamienniki superfoods: Amla. Agrest indyjski – Aronia

Agrest indyjski cieszy się dużą sławą z uwagi na wysoką zawartość polifenoli. Są to najsilniejsze antyutleniacze.
A prawdziwą rekordzistką, w przypadku polifenoli, jest aronia! Także ciśnij sok aroniowy i korzystaj z właściwości tego wspaniałego owocu.
Aroniowy sok to niedoceniany lek antystarzeniowy, antybakteryjny i przeciwmiażdżycowy.

5. Pekan i Makadamia – Orzechy laskowe i włoskie

Orzechy egzotyczne składają się głównie z dobroczynnych tłuszczów. Makadamia aż w 75 %, pekany w 71 %. Niestety zanim trafią do Polski, część z nich często jełczeje.
Dlatego postaw na polskie orzechy laskowe lub włoskie – to źródło wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3. Sa bogate również w cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy z grupy B oraz minerały –  potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.

6. Camu Camu – Dzika róża

Wiesz, że spośród wszystkich roślin, to jagody camu camu zawierają najwięcej witaminy C ? A, czy wiesz, że bardzo niewiele ustępuje im dzika róża?
W 100 g jej owoców jest od 500 – 800 mg tej cennej dla naszej odporności witaminy. Potrzebują jej nie tylko twój układ odpornościowy, ale również kości i stawy.

7. Quinoa komosa ryżowa – Kasza jaglana

Komosa ryżowa, jest nazywana także peruwiańskim ryżem. Wyróżnia ją zawartość pełnowartościowego białka ze wszystkimi aminokwasami egzogennymi. Nie są one syntetyzowane przez nasz organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem.
A nasza kasza jaglana nazywana jest królową kasz i doskonale zastąpi quinoę. Jest bogata w dobrze przyswajalne białko. Ma mało skrobi i jest bezglutenowa. Wyróżnia ją wysoka zawartość witamin z grupy B, żelaza, miedzi i cennej dla skóry krzemionki.

8. Owoce noni – Czarny bez

Noni, czyli morwa indyjska jest nazywana „aspiryną przyszłości”. Sok z noni ma działanie przeciwbólowe i dobrze wpływa na układ krążenia i serce. Zapobiega tym samym miażdżycy.
Natomiast owoce czarnego bzu to prawdziwy polski superfood. Sok z owoców czarnego bzu jest stosowany przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo. Owoce czarnego bzu mają dużą moc antyoksydacyjną. Wychwytują i neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za stres oksydacyjny. Jego skutkiem mogą być nowotwory, choroby układu sercowo-naczyniowego czy choroby neurologiczne.

Słyszałaś z  pewnością, że egzotyczne superfoods mają olbrzymią zawartość cennych składników? Zgadza się, to prawda. Niestety część z nich może ulec zniszczeniu w czasie transportu.
Dlatego, nawet jeśli któryś z importowanych produktów w momencie zbioru przewyższa nasz rodzimy, na przykład pod względem zawartości antyoksydantów, to już kiedy dotrze do Polski, różnica się wyrównuje.
Pamiętaj także, że zanim produkty trafią do transportu, ma miejsce jeszcze procese produkcyjny.

Natomiast nasze polskie superfoods nie potrzebują obróbki i konserwowania.  Z łatwością możesz uprawiać je w swoim ogródku, czy na działce lub kupisz je w przydomowym warzywniaku.
Dodatkowo są tańsze od egzotycznych odpowiedników.

Znałaś te Superfoods? Stosujesz w codziennej diecie? Podziel się z nami swoimi przepisami!

Udostępnij:

10 Najcenniejszych Właściwości Śliwek

Jedzenie oczyszczające – Detoks dla organizmu

Skomentuj