Papryka właściwości zdrowotne

  • Warzywa
  • 25 lipca 2019
  • 0

Papryka  właściwości zdrowotne, czy ochroni przed udarem? Czy wzmacnia odporność?
Tak, dzięki wysokiej zawartości witaminy C.

Papryka chroni przed udarem

Z pewnością warto włączyć paprykę do codziennej diety, ponieważ zwalcza stany zapalne, a co za tym idzie choroby autoimmunologiczne i część nowotworów.
Papryka właściwości zdrowotne. Papryka jest nieocenionym źródłem witamin i związków mineralnych.
Bogactwo wartości odżywczych papryki, oprócz właściwości antynowotworowych to również ogromny wpływ na emocje i nastrój.
Papryki białe, papryki zielone, papryki żółte, czy papryki czerwone, są ogromnie lubiane przez Polaków i często wykorzystywane do przyrządzania sałatek, gulaszów, zup, czy na grilla.

Papryka właściwości zdrowotne. Przeciwutleniacze

Papryki surowe, świeże, czy faszerowane zawierają ogromną ilość przeciwutleniaczy. Pomagają również w zwalczaniu chorób. Zawdzięczają to głównie zdolności zwalczania stresu oksydacyjnego.
Papryka zawiera karotenoidy, czyli pigment zawarty w roślinach, który służy organizmowi jako przeciwutleniacz. Hamuje również uszkodzenia wytworzone przez stres oksydacyjny, objawiający się na przykład mnogością wolnych rodników. Papryka chroni również przed stresem oksydacyjnym.

Karotenoidy to składniki odżywcze, rozpuszczające się w tłuszczach, proponujemy ich zdrową formę, na przykład:  awokado.

Karotenoidy powszechnie występujące w papryce pepperoni to:

  • beta-karoten
  • beta-kryptoksantyna
  • luteina/zeaksantyna

Papryka chroni przed chorobami podczas ciąży. Wyobraź sobie, że beta-karoten ma wiele zalet, od ochrony skóry po zdrowie układu oddechowego i ale także pomoc w trakcie ciąży.
Najwyżej cenioną cechą beta-kryptoksantyny jest możliwość obniżania stanu zapalnego w różnych zaburzeniach, na przykład w zapaleniu stawów.
Luteina i zeaksantyna dobrze oddziałują na zdrowie oczu, zwalczają molekuły, które powodują uszkodzenia plamki żółtej.

Papryka właściwości zdrowotne. Choroby autoimmunologiczne

Badania prowadzone na papryce z 2016 r. pokazują, że kapsaicyna, będąca składnikiem papryczek chili i jej ostrych odmian, działa na choroby autoimmunologiczne.
Te coraz częściej występujące choroby, wynikają z tego, że układ odpornościowy atakuje organizm gospodarza.
Choroby autoimmunologiczne skupiają się na mózgu, skórze, jamie ustnej, płucach, zatokach, tarczycy, stawach, mięśniach, nadnerczach i układzie pokarmowym.
Lekarze twierdzą, że choroby autoimmunologiczne są nieuleczalne, a badania z 2016 r pokazują, że kapsaicyna pobudza reakcje biologiczne kompatybilne z leczeniem choroby autoimmunologicznej.

Papryka właściwości zdrowotne. Rak

Papryka chroni i pozwala zapobiegać nowotworom. Kapsaicyna, w którą bogata jest pikantna papryka ma dużą moc w leczeniu i  blokowaniu nowotworów.
Kapsaicyna zmienia szlaki sygnałowe, ograniczające wzrost guzów nowotworowych. Ma zdolność tłumienia genów, które wpływają na rozmiar guzów nowotworowych.
Kapsaicyna silnie oddziałuje przeciwzapalne w chorobie raka żołądka.
Znamy dużo naturalnych metod leczenia raka, które są skuteczne, więc jeśli istnieje ryzyko rozwoju tej choroby, mądrze jest stosować paprykę jako jeden ze składników zapobiegania rakowi.

Papryka i wszystko o cukrzycy

Papryka chroni przed cukrzycą. W konsekwencji reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w leczeniu cukrzycy .
Bezsprzecznie chorzy na cukrzycę, włączając do diety paprykę zawierającą kapsaicynę, mają lepsze trawienie cukrów we krwi. To dla nich świetna wiadomość!
Natomiast kobiety chore na cukrzycę mają tendencję do rodzenia za dużych dzieci a suplementacja kapsaicyną zmniejsza częstość ich występowania.

Wszystko o papryce dla oczu

Ze względu na dużą ilość przeciwutleniaczy obecnych w tym warzywie, na przykład; witaminy A, luteiny i zeaksantyny, papryka działa korzystnie w chorobach  oczu.
Witamina B6  zawarta w papryce świetnie oddziałuje na nasze oczy. Konkludując, ludzie, którzy spożywają duże ilości witaminy B6, nie zaobserwowali u siebie zwyrodnienia plamki żółtej lub innych chorób związanych ze wzrokiem, zwłaszcza gdy są spożywane z dużymi ilościami kwasu foliowego.

Dzięki papryce serce jak dzwon!

Witamina B6 pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi i leczyć uszkodzone naczynia krwionośne. Sok z papryki pomoże także leczyć anemię, tworząc hemoglobinę we krwi, odpowiedzialną za transport tlenu przez krwioobieg.
Papryka zawiera również kapsantynę , która jest głównym karotenoidem.
Badania pokazują, że kapsantyna w papryce powoduje wzrost dobrego poziomu cholesterolu HDL , co pomoże utrzymać prawidłowy układ sercowo-naczyniowy.
Papryka właściwości zdrowie. Dieta bogata w paprykę pomaga utrzymać między innymi serce i układ sercowo-naczyniowy w dobrej kondycji.

Sok z papryki – na ratunek zdrowiu

Zwłaszcza papryka czerwona chili ma rewelacyjne działanie – ponieważ zawiera dwa razy więcej witaminy C i kilkanaście razy więcej beta-karotenu niż papryka zielona. Papryka, ale nie faszerowana ma mało kalorii.

Jak działa sok z papryki? Papryka właściwości zdrowie:

  • Zapobiega nowotworom
  • Działa antyoksydacyjnie
  • Zapobiega miażdżycy
  • Leczy zapalenie stawów
  • Aktywizuje pracę mózgu i chroni przed Alzheimerem
  • Chroni przed udarem
  •  Zapobiega cukrzycy
  • Wzmacnia odporność
  • Chroni przed chorobami układu krążenia
  • Łagodzi objawy menopauzy
  • Zapobiega osteoporozie
  • Wzmacnia oczy
  • Poprawia wygląd skóry i zapobiega AZS
  • Przyspiesza gojenie ran
  • Chroni przed stresem
  • Dodaje energii
  • Poprawia libido

Wartość odżywcza papryki:

Witaminy: A, B2, C, E

Minerały: żelazo, wapń, potas, magnez, sód, fosfor, cynk, mangan, miedź

Pozostałe: beta-karoteny, kapsidiol, błonnik

Udostępnij:

Jakie właściwości ma jarmuż?

Sprawdź na co działa pietruszka?

Skomentuj