Olej z pestek dyni, tłoczony w domowej prasie, to najzdrowsza i najpewniejsza forma uzupełnienia braków w diecie.
Tłuszcze stanowią konieczny element każdej kompleksowej diety. Trzeba jednak umieć je dobierać. Najzdrowsze są oleje roślinne, które dostarczają organizmowi także leczniczych fitosubstancji i enzymów.
Warto poznać i docenić niezwykłe właściwości olejów i stosować je jako element diety, wspomagającej leczenie.
Poznaj 14 głównych właściwości leczniczych świeżo wyciśniętego oleju z pestek dyni:
- Działa antynowotworowo
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera
- Wspomaga leczenie prostaty, dzięki dużej zawartości fitosteroli i cynku
- Opóźnia proces starzenia, dzięki witaminie E
- Wspiera pracę wątroby, oczyszcza i regeneruje wątrobę
- Reguluje pracę układu nerwowego, hormonalnego i immunologicznego, dzięki dużemu stężeniu witaminy A, B, C i D
- Wspomaga leczenie reumatyzmu
- Zwalcza pasożyty i usuwa toksyny z organizmu, dzięki zawartości cucubitasterolu
- Reguluje poziom cholesterolu
- Wspomaga proces odchudzania
- Przeciwdziała zakrzepom krwi
- Stosowana zewnętrznie redukuje pęknięcia na skórze dłoni
- Leczy stany zapalne układu płciowego
- Wspomaga leczenie dróg moczowych
Inne zalety oleju z pestek dyni:
Olej z pestek dyni to również dużo wartości odżywczych, wspomagających funkcjonowanie naszego organizmu. Jest obfity w witaminy B oraz E, także w selen, cynk, potas.
Przede wszystkim jest pomocny w podnoszeniu odporności organizmu. Dodatkowo polecamy go uzupełniająco w diecie.
Olej z dyniowych pestek, wykorzystuje się w produkcji kosmetyków,ponieważ rewelacyjnie nawilża skórę i likwiduje jej niedoskonałości.
UWAGA NA KUPNY OLEJ!
Rafinowany olej przede wszystkim zatruwa organizm uszkodzonymi w procesie obróbki kwasami.
Proces podgrzewania, oczyszczania i poprawiania koloru oleju pozbawia go niestety większości jego odżywczych składników.
Tłocz olej w domowej prasie do oleju Yoda, szybko, łatwo i smacznie oraz zdrowo!