Ocet jabłkowy był stosowany od wieków w medycynie ludowej.
Działał i działa na wiele dolegliwości i chorób.
Dowiedz się, jak możesz wykorzystać jego dobrodziejstwo?
Właściwości octu jabłkowego:
- Poprawisz pracę serca
- Oraz obniżysz cholesterol
- Obniżysz także poziom cukru
- I wesprzesz metabolizm
- Zakwasisz również żołądek, by właściwie pracował i trawił
- Pozbędziesz się również bakterii, zarazków, pleśni i wirusów
- Zwalczysz także zakażenia i osteoporozę
- Wspomożesz proces odchudzania, blokując węglowodany
- Złagodzisz bóle stawów i przewlekłe zmęczenie, bóle głowy oraz zapalenie krtani, ból gardła
- Przywrócisz także witalność skórze suchej i zniszczonej poparzeniami słonecznymi
- Dodatkowo ułatwisz jelitom wchłanianie minerałów
Jest naturalnym bogactwem minerałów:
- Wapnia
- Miedzi
- Fluoru
- Żelaza
- Magnezu
- Fosforu
- Potasu
- krzemu
- siarki
- także wiele witamin
1. Bogactwo składników biologicznie czynnych w occie jabłkowym
Niefiltrowany, organiczny ocet jabłkowy to mnóstwo białek, enzymów oraz dodatkowo dobrych bakterii.
Ponadto zawiera jedynie 3 kalorie.
Jest bogaty między innymi w wysokiej klasy antyoksydanty i aminokwasy.
Powstaje on w procesie fermentacji cukru z jabłek.
2. Ocet jabłkowy niszczy groźne bakterie?
Tak. Organiczny przede wszystkim zabija patogeny. Zapobiega ich namnażaniu się.
Stosuj go na przykład do:
- Czyszczenia
- Dezynfekcji
- Leczenia grzybicy
- Wszy
- Brodawek
- Infekcji uszu
Już Hipokrates używał octu jabłkowego do leczenia i odkażania ran.
Octem konserwowano żywność, ponieważ hamuje on rozwój szkodliwych bakterii w jedzeniu, na przykład: E-coli.
Rozcieńczony, jest pomocny między innymi w terapii antytrądzikowej.
3. Ocet jabłkowy pomaga na cukrzycę i obniżenie cukru?
Wysoki poziom cukru, dotyczy nie tylko chorych na cukrzycę. Jest to główny czynnik starzenia się komórek i chorób przewlekłych. Oprócz unikania rafinowanych węglowodanów i cukrów zacznij stosować między innymi niefiltrowany ocet jabłkowy. Dlatego, że poprawia on wrażliwość na insulinę w trakcie jedzenia produktów z dużą zawartością węglowodanów. Obniża również poziom cukru we krwi.
Wypij 2 łyżki octu na szklankę dobrej wody, wieczorem przed snem a zmniejszysz poziom cukru we krwi na czczo.
Ponadto badania pokazują, że ocet poprawia funkcję insuliny i obniża ją. W wyniku jego spożywania zmniejszysz poziom cukru we krwi po jedzeniu.
Widzisz więc, że ocet wykazuje się właściwościami pomocnymi w chorobie cukrzycowej oraz wszędzie tam, gdzie jest potrzeba utrzymania niskiego poziomu cukru.
4. Chudnij i walcz z oponką na brzuchu!
Udowodniono, że ocet jabłkowy pomaga w walce z nadwagą.
Między innymi zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu jesz mniej. W momencie gdy połączysz ocet z posiłkiem z wysoką zawartością węglowodanów, szybko poczujesz sytość i brak apetytu przez resztę dnia.
Kolejne badania mówią o ok.180 otyłych osobach, które włączyły do diety bio ocet jabłkowy i ich masa ciała znacząco spadła. Zwłaszcza w okolicy brzucha.
Warto zaznaczyć, że badanie trwało 3 miesiące. Jeśli połączysz to z piciem soków i wprowadzeniem zdrowej i zbilansowanej diety, bogatej w warzywa, szybko zauważysz duży wpływ na wagę.
5. Zdrowe serce i niższy poziom cholesterolu
Serce, wiadomo, ważna sprawa. Niestety odnotowuje się, że choroby serca są w tej chwili najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci…
Natomiast nierafinowany ocet jabłkowy obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Zmniejsza ciśnienie krwi, które jest główną przyczyną ryzyka chorób serca i problemów z nerkami.
6. Ocet jabłkowy chroni przed rakiem?
Nowotwór to niekontrolowany rozrost komórek. Ocet jabłkowy wykazuje między innymi zdolność zabijania komórek nowotworowych i kurczenia się nowotworów.
Badania pokazują, że włączenie octu do diety, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka przełyku.
Ocet spowalnia także wzrost komórek nowotworowych i zmniejsza guzy.
7. Dawkowanie:
Najkorzystniej będzie go włączyć do diety:
– do sosów sałatkowych
– majonezu domowej roboty
Można go rozcieńczyć w wodzie i pić jako napój.
proponujemy dawki:
-1–2 łyżeczki do 1–2 łyżki stołowe dziennie
– zmieszane w dużej szklance wody
Ciekawostka:
Jest pomocny w rozbijaniu śluzu i oczyszczaniu węzłów chłonnych.
Pomaga w :
- alergiach, ponieważ zmniejsza przekrwienia śluzówek i zatok.
- zakażeniach zatok, bólu gardła i głowy.
8. Ocet jabłkowy na komary?
To idealne rozwiązanie na natrętne komary.
Połącz go i wodę w proporcji 1:2 i przelej do butelki z aerozolem. Spsikaj Swe ciało przed starciem z komarami. Jesteś bezpieczna!
Gdy będziesz go piła codziennie, Twoje ciało będzie wydzielało zapach nieprzyjemny dla owadów, stanowiąc dodatkowe zabezpieczenie.
9. Przepis na domowy ocet jabłkowy, jak zrobić?:
- Do wyparzonego i dużego szklanego słoja, suchego w środku
- Wsadź kawałki jabłek, pokrojone i ze skórkami
- Następnie rozpuść cukier w lekko ciepłej wodzie 1yżka/ litr wody
- Potem zalej jabłka, całkowicie przykrywając je wodą
- Dociśnij jabłka czymś, żeby nie wystawały nad powierzchnię wody, grozi to pleśnią
- Przykryj słój szmatką lub gazą i owiń gumką
- Umieść słój w ciemnym miejscu, temp. pokojowa
- I tak zostaw na okres 2-3 tygodni
- Następnie przelej sam wywar do czystego słoika i znowu go zakryj
- Pozostaw na kolejne 3 lub 4 tygodnie w ciemnym miejscu, w temp. pokojowej, mieszaj co ok. 2-3 dni.
- Gotowe! Przelej go do butelki.