Top 6 ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy był stosowany od wieków w medycynie ludowej.
Działał i działa na wiele dolegliwości i chorób.
Dowiedz się, jak możesz wykorzystać jego dobrodziejstwo?

Właściwości octu jabłkowego:

  • Poprawisz pracę serca
  • Oraz obniżysz cholesterol
  • Obniżysz także poziom cukru
  • I wesprzesz metabolizm
  • Zakwasisz również żołądek, by właściwie pracował i trawił
  • Pozbędziesz się również bakterii, zarazków, pleśni i wirusów
  • Zwalczysz także zakażenia i osteoporozę
  • Wspomożesz proces odchudzania, blokując węglowodany
  • Złagodzisz bóle stawów i przewlekłe zmęczenie, bóle głowy oraz  zapalenie krtani, ból gardła
  • Przywrócisz także witalność skórze suchej i zniszczonej poparzeniami słonecznymi
  • Dodatkowo ułatwisz jelitom wchłanianie minerałów

Jest naturalnym bogactwem minerałów:

  • Wapnia
  • Miedzi
  • Fluoru
  • Żelaza
  • Magnezu
  • Fosforu
  • Potasu
  • krzemu
  • siarki
  • także wiele witamin

1. Bogactwo składników biologicznie czynnych w occie jabłkowym

Niefiltrowany, organiczny ocet jabłkowy to mnóstwo białek, enzymów oraz dodatkowo dobrych bakterii.
Ponadto zawiera jedynie 3 kalorie.
Jest bogaty między innymi w wysokiej klasy antyoksydanty i aminokwasy.
Powstaje on w procesie fermentacji cukru z jabłek.

2. Ocet jabłkowy niszczy groźne bakterie?

Tak. Organiczny przede wszystkim zabija patogeny. Zapobiega ich namnażaniu się.
Stosuj go na przykład do:

  • Czyszczenia
  • Dezynfekcji
  • Leczenia grzybicy
  • Wszy
  • Brodawek
  • Infekcji uszu
    Już Hipokrates używał octu jabłkowego do leczenia i odkażania ran.
    Octem konserwowano żywność, ponieważ hamuje on rozwój szkodliwych bakterii w jedzeniu, na przykład: E-coli.
    Rozcieńczony, jest pomocny między innymi w terapii antytrądzikowej.

3. Ocet jabłkowy pomaga na cukrzycę i obniżenie cukru?

Wysoki poziom cukru, dotyczy nie tylko chorych na cukrzycę. Jest to główny czynnik starzenia się komórek i chorób przewlekłych. Oprócz unikania rafinowanych węglowodanów i cukrów zacznij stosować między innymi niefiltrowany ocet jabłkowy. Dlatego, że poprawia on wrażliwość na insulinę w trakcie jedzenia produktów z dużą zawartością węglowodanów. Obniża również poziom cukru we krwi.
Wypij 2 łyżki octu na szklankę dobrej wody, wieczorem przed snem a zmniejszysz poziom cukru we krwi na czczo.
Ponadto badania pokazują, że ocet poprawia funkcję insuliny i obniża ją. W wyniku jego spożywania zmniejszysz poziom cukru we krwi po jedzeniu.
Widzisz więc, że ocet wykazuje się właściwościami pomocnymi w chorobie cukrzycowej oraz wszędzie tam, gdzie jest potrzeba utrzymania niskiego poziomu cukru.

4. Chudnij i walcz z oponką na brzuchu!

Udowodniono, że ocet jabłkowy pomaga w walce z nadwagą.
Między innymi zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu jesz mniej. W momencie gdy połączysz ocet z posiłkiem z wysoką zawartością węglowodanów, szybko poczujesz sytość i brak apetytu przez resztę dnia.
Kolejne badania mówią o ok.180 otyłych osobach, które włączyły do diety bio ocet jabłkowy i ich masa ciała znacząco spadła. Zwłaszcza w okolicy brzucha.
Warto zaznaczyć, że badanie trwało 3 miesiące. Jeśli połączysz to z piciem soków i wprowadzeniem zdrowej i zbilansowanej diety, bogatej w warzywa, szybko zauważysz duży wpływ na wagę.

5. Zdrowe serce i niższy poziom cholesterolu

Serce, wiadomo, ważna sprawa. Niestety odnotowuje się, że choroby serca są w tej chwili najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci…
Natomiast nierafinowany ocet jabłkowy obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Zmniejsza ciśnienie krwi, które jest główną przyczyną ryzyka chorób serca i problemów z nerkami.

6. Ocet jabłkowy chroni przed rakiem?

Nowotwór to niekontrolowany rozrost komórek. Ocet jabłkowy wykazuje między innymi zdolność zabijania komórek nowotworowych i kurczenia się nowotworów.
Badania pokazują, że włączenie octu do diety, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka przełyku.
Ocet spowalnia także wzrost komórek nowotworowych i zmniejsza guzy.

7. Dawkowanie:

Najkorzystniej będzie go włączyć do diety:
– do sosów sałatkowych
– majonezu domowej roboty

Można go rozcieńczyć w wodzie i pić jako napój.
proponujemy dawki:
-1–2 łyżeczki do 1–2 łyżki stołowe dziennie
– zmieszane w dużej szklance wody

Ciekawostka:

Jest pomocny w rozbijaniu śluzu i oczyszczaniu węzłów chłonnych.
Pomaga w :

  • alergiach, ponieważ zmniejsza przekrwienia śluzówek i zatok.
  • zakażeniach zatok, bólu gardła i głowy.

    8. Ocet jabłkowy na komary?

    To idealne rozwiązanie na natrętne komary.
    Połącz go i wodę w proporcji 1:2 i przelej do butelki z aerozolem. Spsikaj Swe ciało przed starciem z komarami. Jesteś bezpieczna!
    Gdy będziesz go piła codziennie, Twoje ciało będzie wydzielało zapach nieprzyjemny dla owadów, stanowiąc dodatkowe zabezpieczenie.

9. Przepis na domowy ocet jabłkowy, jak zrobić?:

  • Do wyparzonego i dużego szklanego słoja, suchego w środku
  • Wsadź kawałki jabłek, pokrojone i ze skórkami
  • Następnie rozpuść cukier w lekko ciepłej wodzie 1yżka/ litr wody
  • Potem zalej jabłka, całkowicie przykrywając je wodą
  • Dociśnij jabłka czymś, żeby nie wystawały nad powierzchnię wody, grozi to pleśnią
  • Przykryj słój szmatką lub gazą i owiń gumką
  • Umieść słój w ciemnym miejscu, temp. pokojowa
  • I tak zostaw na okres 2-3 tygodni
  • Następnie przelej sam wywar do czystego słoika i znowu go zakryj
  • Pozostaw na kolejne 3 lub 4 tygodnie w ciemnym miejscu, w temp. pokojowej, mieszaj co ok. 2-3 dni.
  • Gotowe! Przelej go do butelki.
Udostępnij:

Dlaczego wątroba mówi NIE? Dieta dla wątroby

Dieta dla wegan na 7 dni

Skomentuj