Nietolerancja Laktozy. Czym zastąpić mleko?

Nietolerancja laktozy, czyli cukru który występuje w mleku to coraz częstsze zjawisko.
Mówimy o niej wówczas, gdy w organizmie brakuje laktazy – enzymu niezbędnego do rozkładu laktozy. Wtedy, po spożyciu mleka lub produktów zawierających laktozę, obserwujemy dolegliwości układu pokarmowego: wzdęcia, bóle brzucha, gazy.
Całe szczęście jest rozwiązanie, które pozwala zastąpić tradycyjne mleko.

To mleka i napoje roślinne, które możemy przygotować samodzielnie w domu.

Mleka i napoje roślinne. Dlaczego najbardziej wartościowe są te, z produkcji domowej?
Wiele firm produkuje mleko i nabiał bez laktozy i roślinne zamienniki mleka. Dostępne są również suplementy z laktazą, które ułatwiają trawienie nabiału.

Niestety, z dietetycznego punktu widzenia nie jest to rozwiązanie problemu.

Dlatego uważamy, że warto skorzystać z naturalnych źródeł alternatywnych dla mleka. Mowa o napojach roślinnych.
Możesz je przygotować samodzielnie w domu. Wypróbuj automat do mleka roślinnego NutraMilk.

1. Sposób przygotowania napoju sojowego

Zrobisz go w bardzo prosty sposób w domowym zaciszu.
Wystarczy, że namoczysz w wodzie ziarna soi, najlepiej bio. Wyciśnij je w wyciskarce wolnoobrotowej, na przykład Kuvings.
Następnie zagotuj, na koniec, jeśli chcesz, by napój był klarowny przecedź przez sitko z drobnymi oczkami lub gazę.
Napój sojowy kupiony w sklepie, niestety często jest sztucznie dosładzany. Dlatego lepiej zrobić go samemu.
Zawartość białka i węglowodanów jest porównywalna do zawartości mleka krowiego.

Znajdziesz tam:

  • witaminy A i D
  • wapń
  • żelazo
  • witaminę B6
  • magnez
  • kwasy omega 3

Z tak przygotowanego napoju sojowego, zrobisz właściwie wszystkie potrawy, które zwykle przygotowujemy z mleka krowiego. Natomiast jeżeli zakwasisz gotujący się napój sojowy np. cytryną, otrzymasz tofu – ser sojowy.

2. Jak zrobić mleko ryżowe?

Wystarczy zblendować ugotowany ryż, najlepiej brązowy. Możesz to zrobić na przykład w blenderze Kuvings KV-200. Przefiltruj przez sitko z drobnymi oczkami lub gazę.
Nie będzie on tak gęsty i biały jak napój sojowy, ale dużo delikatniejszy w smaku.

Jest źródłem:

  • dużej ilości węglowodanów
  • przy jednocześnie mniejszej ilości wapnia i białka i tłuszczu

Napój ryżowy często wzbogacany jest w witaminę:

  • B12
  • A
  • D
  • B3
  • wapń
  • magnez
  • żelazo

Świetnie nadaje się do przygotowywania na przykład deserów, zup, smoothie czy koktajli.

3. Mleko Migdałowe

Nasze ulubione! Mniam…
Wychodzi finalnie troszkę drożej, niż inne rodzaje napojów roślinnych, jednak zdecydowanie przewyższa je walorami smakowymi.
Ma małą zawartość węglowodanów, natomiast zawiera więcej minerałów i witamin niż na przykład napój sojowy lub ryżowy. Idealną konsystencję uzyskasz w automacie do mleka roślinnego NutraMilk. Bez namaczania, bez odcedzania.

Jak zrobić mleko migdałowe?

Bardzo łatwo przygotować je w domu. Migdały namocz przez noc w wodzie, potem ją odlej. W kolejnym etapie możesz również skorzystać z wyciskarki wolnoobrotowej. Wrzucając do niej namoczone migdały i 3-4 razy więcej świeżej wody.
Włączasz urządzenie i przeciskasz migdały. Natomiast, by uzyskać bardziej klarowny napój, użyj gazy lub gęstego sitka.
Dokładnie w ten sam sposób zrobisz mleko z dowolnych orzechów, czy pestek.

Mleko migdałowe jest bogate w:

  • kwas oleinowy (jednonienasycony kwas tłuszczowy, JNKT)
  • polifenole
  • duże ilości flawonoidów
  • magnezu
  • wapnia
  • miedzi
  • żelaza
  • selenu
  • fosforu
  • witaminy E
  • z grupy B

4. Nietolerancja latozy – Napój Kokosowy

Zrobisz go z miąższu dojrzałego orzecha kokosowego. Tym napój słodszy, im bardziej dojrzały orzech. I tak na przykład z młodego kokosa otrzymamy napój o bardziej wytrawnym smaku o konsystencji śmietany.
Możesz go użyć między innymi jako zamiennik, po rozrzedzeniu z wodą świetnie zastępi mleko zwierzęce.

Jak zrobić mleko kokosowe?

Napój kokosowy możesz oczywiście zrobić samodzielnie. Weź szklankę bio wiórków kokosowych. Następnie zalej je szklanką gorącej wody i zostaw pod przykryciem na ok. 2 godziny. Kiedy wiórki zmiękną, zmiksuj je blenderem.
Tak otrzymane mleko kokosowe, możesz przecedzić przez gęste sitko lub gazę. Oddzielając w ten sposób wiórki od napoju.

Kokosowe mleko ma:

  • mało węglowodanów
  • natomiast dużo tłuszczu
  • i wartościowego białka
  • z jego pomocą dostarczysz organizmowi głównie nasyconych kwasów tłuszczowych
  • doskonałe źródło wapnia
  • magnezu
  • potasu
  • fosforu
  • cynku
  • miedzi
  • manganu
  • żelaza
  • selenu
  • oraz witamin E
  • i z grupy B

Pamiętaj! Podczas gdy wyeliminujesz z diety mleko krowie i przetwory mleczne, znacznie wzrośnie u Ciebie ryzyko niedoboru w diecie wapnia. Ponieważ jego głównym źródłem są dokładnie te składniki.
Dlatego w wypadku diety bez laktozy, korzystaj z produktów wzbogaconych w wapń.

Nietolerancja laktozy- Świetnie sprawdzą się soki z warzyw i owoców.

Uzupełniaj posiłki w roślinne źródła wapnia takie jak:

  • zielone warzywa liściaste: jarmuż, brokuły
  • tofu
  • orzechy laskowe, migdały, sezam
  • suszone figi i morele
  • amarantus
  • komosa ryżowa
  • mak
  • wodorosty
  • pomarańcze

Nietolerancja laktozy dotyka 1,5% niemowląt i dzieci oraz 25-30% dorosłych.
Dlatego coraz częściej poszukujemy rozwiązań, które zastąpią nam mleko krowie oraz przetwory mleczne.

Udostępnij:

4 przepisy na ekspresowe oczyszczanie wątroby

Jak witamina D wpływa na organizm?

Skomentuj