Na co Witamina B3 i co potrafi?

Na co Witamina B3 zwana Niacyną?
To bardzo ważny składnik przemiany energetycznej. Witamina B3 występuje w dużych ilościach w tkankach o wysokiej aktywności przemiany materii.
Mowa o: wątrobie, sercu, mięśniach, nerkach, skórze, układzie trawiennym, komórkach układu odpornościowego i rdzeniu kręgowym.
Pod względem energetycznym nic nie może się odbyć bez niacyny.

Co potrafi witamina B3?

Witamina B3 nie jest prawdziwą witaminą. Dlaczego? Organizm jest ją w stanie samodzielnie wyprodukować z aminokwasu o nazwie tryptofan przy wystarczającej ilości:

Gdy odkryto Niacynę, wszystkie jej związki łączono z przeciwdziałaniem pelagrze. Pelagra to choroba spowodowana niedoborami witamin z grupy B.
Dzisiaj już wiemy, że organizm jest w stanie wytworzyć 1 miligram niacyny z ok. 60 miligramów tryptofanu. Natomiast po przyjęciu niacyny w postaci pokarmu zamienia się ona w wątrobie na:

  • NAD (dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy)
  • I NADP ( fosforan dinukleotydu nikotynamidoadeninowego).

Dlatego witamina B3 jest tak ważna. NAD jest niezbędnym składnikiem cyklu kwasu cytrynowego – przemiany materii służącej do pozyskiwania energii.
Są to decydujący dostarczyciele energii dla naszego organizmu.

1. Na co witamina B3? Na dobry sen!

Wyobraź sobie, że Twój organizm chciałby wyprodukować tryptofan, ale dostarczasz mu zbyt mało witaminy B3 w jedzeniu.
Wówczas zabiera on wszystkie pasujące witaminy, które może wykrzesać z organizmu w celu produkcji tryptofanu. W konsekwencji brakuje witaminy B3 do produkcji serotoniny (ważnej dla naszego spokoju wewnętrznego) i melatoniny (ważnej dla dobrego snu).
Dlatego pojawia się:

  • bezsenność
  • niepokój
  • bóle głowy
  • u kobiet również zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS)

Co pomoże złagodzić te objawy? To nic trudnego. Wystarczy wypić wieczorem szklankę ciepłego mleka z miodem. W mleku występuje tryptofan a cukier zawarty w miodzie dba o dobre połączenie z mózgiem!

2. Na co działa Witamina B3 ? Na odtruwanie organizmu

W wątrobie witamina B3 wspiera procesy odtruwania alkoholu, pestycydów, leków i szkodliwych substancji organicznych.
Przy tym wykorzystywane są witaminy, które muszą zostać odbudowane z tryptofanu. Ponownie więc mamy do czynienia z sytuacją, w której to brakuje tryptofanu do produkcji serotoniny i melatoniny. Dlatego to u palaczy, alkoholików i uzależnionych od narkotyków, produkcja serotoniny jest zdecydowanie za niska. Dlatego także ci ludzie są zwykle nerwowi, agresywni i mają niezbyt dobry nastrój.

3. Witamina B3 na co? Na zmniejszenie poziomu cukru we krwi!

Niacyna jest także aktywna w innym miejscu , mianowicie przy procesie regulacji poziomu cukru we krwi. Wspólnie z chromem bierze udział w budowie czynnika tolerancji glukozy (GTF) regulującego wraz z insuliną poziom cukru we krwi.

4. Witamina B3 redukuje tłuszcze we krwi

Wiesz, że według badań witamina B3 zmniejsza poziom tłuszczów we krwi skuteczniej niż leki (np. statyna)? Tak, to prawda. Poza tym nie ma ona prawie żadnych skutków ubocznych (inaczej niż statyna, która może powodować poważne skutki uboczne, od zapalenia nerwów do uszkodzeń mięśni).
Jak to się dzieje? Witamina B3 redukuje tłuszcze do ok. 50%, a zły cholesterol LDL o ok. 23%.
Poziom dobrego cholesterolu zwiększa o ok. 33%, zmniejszając przy tym ryzyko zawału, ponieważ dobry cholesterol oczyszcza krwiobieg!

5. Rozpieść Swój układ odpornościowy witaminą B3

Witamina B3 (nikotynamid) tworzy, dzięki skomplikowanemu mechanizmowi, komórki żrące zwalczające bakterie i decydujące przez to o życiu i śmierci. Te żrące komórki noszą nazwę granulocytów obojętnochłonnych.

Nieasamowite są wyniki badań z 2009 r. ogłoszone przez zespół badawczy kierowany przez Julię Skokową i profesora Karla Welte, przewodniczących profesury Dolnej Saksonii ds. hematopoezy molekularnej na Uniwersytecie w Hanowerze. Wyniki są przede wszystkim ważny dla pacjentów stosujących chemioterapię. Ich organizm zawiera zbyt mało komórek żrących, dlatego muszą oni codziennie wstrzykiwać sobie podskórnie specjalny czynnik wzrostu (G-CFS). Wszystko po to, by wystarczająco dużo komórek macierzystych zamieniło się w komórki żrące.
Badania dotyczące witamin pokazują, że można inaczej! Wychodzimy z założenia , że również w ludzkim organizmie istnieje możliwość sterowania procesem dojrzewania do postaci granulocytów dzięki podaniu dawki witaminy B3, bez konieczności dodawania czynnika wzrostu G-CSF. Dlatego, że komórka produkuje go sama. U zdrowych osób byliśmy w stanie stwierdzić zwiększoną liczbę granulocytów we krwi następnego dnia po przyjęciu określonej dawki witaminy B3. Po odstawieniu witaminy liczba granulocytów szybko wróciła do normy – wyjaśnia badacz Julia Skokowa.

6. B3 przeciwdziała rakowi pęcherza moczowego

Podczas badania palaczy (którzy stanowią szczególną grupę ryzyka zachorowania na nowotwór pęcherza moczowego) profesor Brinkaman odkrył związek między witaminą E, karotenoidami a witaminą B3. Mianowicie chodzi o to, że ludzie przyjmujący najwyższą dawkę witaminy E chorowali o 42% rzadziej na raka pęcherza moczowego. U najlepszych „zjadaczy” karotenoidów było to 38% a u najbardziej pilnych smakoszy witaminy B3 o 34% mniej przypadku tego rodzaju raka.

Widzisz zatem, że opłaca się jeść owoce i warzywa. Udowodniono to na prostym przykładzie raka pęcherza moczowego.
U nas niedobór witaminy B3 występuje wyjątkowo rzadko. Może jednak dojść do niedoboru tej witaminy w wyniku przyjmowania określonych leków lub wysokiego spożycia alkoholu.

Objawy niedoboru witaminy B3:

  • Zaburzenia snu
  • Agresywność, niepokój
  • Bóle głowy, PMS
  • Złe wyniki poziomu cukru i tłuszczów we krwi
  • Pękająca skóra
  • Zaburzenia trawienia i uczucie mdłości

Ile witaminy B3 potrzebujemy?

Białko oraz mięso i produkty mleczne są szczególnie bogate w witaminę B3. Dlatego wegetarianie i weganie często cierpią na niedobór witaminy B3.
Dobra wiadomość dla łasuchów – witamina B3 występuje również w orzeszkach ziemnych a nawet w kawie.

Jedna filiżanka zawiera 1-2 miligramy witaminy B3! Dobra wiadomość dla smakoszy kawy. Ale nie zapominaj, że znowu witamina B1 nie toleruje kawy.
Czyli tak jak w życiu – z wszystkiego należy korzystać z umiarem.

Zalecana dzienna dawka witaminy B3:

Normalny sposób odżywiania Mężczyźni  Kobiety
DACH (2000) 13-17 mg 13 mg
US AI (1998) 16 mg 14 mg
Dr Strunz 50-200 mg 50-200 mg
Żywieniowo-medyczny obszar dawkowania Pauling (1986) 300-600 mg 300-600 mg
Werbach (1990) 100-6000 mg 100-6000 mg

Prawidłowy wynik krwi
Poziom niacyny nie jest jeszcze regularnie badany. Dlatego do tej pory brakuje ustalonej metody i danych dotyczących prawidłowych wyników krwi.
Niedobór określa się na podstawie ilorazów dwóch substancji występujących w moczu.

Produkty bogate w witaminę B3:

  • Wątróbka cielęca w 100 g/ 14mg
  • Orzeszki ziemne w100 g /14mg
  • Tuńczyk w 100 g /10,5mg
  • Pierś z kurczaka w 100 g /10,5mg
  • Halibut w 100 g /5,9mg
  • Pieczarki w 100 g /4,7mg
  • rośliny liściaste: szczaw, sałata, szpinak, natka pietruszki

Co się dzieje w przypadku przedawkowania Niacyny?

Przyjęcie dawki powyżej 500 miligramów kwasu nikotynowego może spowodować rozszerzenie naczyń krwionośnych. Czyli związane  z tym napady gorąca, bóle głowy, mdłości, wymioty i swędzące zmiany na skórne. Przyjęcie wysokich dawek przez długi czas może powodować zaburzenia funkcjonowania wątroby i przemiany węglowodanów. Przy stosowaniu niacyamidów te objawy uboczne nie występują.

3 x tak dla Witaminy B2

Witamina B4. Działanie i źródła występowania

Skomentuj