Mleka Roślinne Właściwości

Mleka i napoje roślinne ze względu na swoje właściwości są coraz popularniejsze. Idealną alternatywą dla mleka zwierzęcego jest każde mleko roślinne.

Czy wiesz, że mleko sezamowe ma więcej wapnia niż mleko krowie🐄?!

Mleko zwierzęce to jeden z 8 pokarmów odpowiedzialnych za aż 90% alergii u dzieci!
Dlatego, jeśli Twoje dziecko jest uczulone, stosuj dietę bezmleczną, by uniknąć reakcji alergicznej.
Unikaj mleka i produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego.

Napoje roślinne i ich właściwości

Wszystkie mleka orzechowe są naturalnie bezglutenowe🌾 (nawet mleko owsiane z płatków owsianych bezglutenowych) bez cholesterolu❤️ i zawierają zdrowe dla serca tłuszcze (nienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe).
Dodatkowo są bogate w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i zdrowe związki.

Pełnowartościowa dieta roślinna, zawierająca mleko roślinne jest zbawienna dla zdrowia Twojego i przyczynia się zapobiegania groźnym chorobom, jak:

Mleko Migdałowe

  • Domowe mleko migdałowe jest bogate w białko. W przeciwieństwie do kupnego mleka migdałowego, które ma niską zawartość białka i dostarcza go tylko 1 g w szklance
    Sprawdź przepis na mleko migdałowe, które zapewnia aż 11 g białka w szklance. To więcej niż w mleku krowim, które zawiera między 2,5 a 4,2 g białka.
  • Obfituje także w witaminę E
  • To dobre źródło wielu witamin i minerałów: ryboflawiny (25%*), magnezu (25%), fosforu (18%), a także wapnia, żelazapotasu

Mleko z Orzechów Włoskich

  • Jedno z najlepszych roślinnych źródeł przeciwzapalnych kwasów Omega-3 (ALA)
  • Dobre źródło witamin z grupy B (tiaminy 14%, witaminy B6 17%, kwasu foliowego 6%), cynku (13%), magnezu (25%), żelaza (10%)
  • Ma wysokie stężenie antyoksydacyjnych polifenoli (zwłaszcza kwasu p-kumarowego)
  • Wysoka zawartość białka (aż 9 g w szklance)

Mleko z Orzechów Nerkowca

  • Szczególnie bogate w jednonienasycone tłuszcze – zdrowe dla serca
  • Zawiera więcej węglowodanów niż większość mlek orzechowych
  • Dobra ilość białka roślinnego (7 g w szklance)
  • Bogate źródło witamin i minerałów, w tym żelaza (14%), cynku (15%), magnezu (27%), fosforu (22%), tiaminy (11%)

Mleko z Orzechów Laskowych

  • Ma najwyższą zawartość proantocyjanidyny (przeciwutleniacza) spośród wszystkich orzechów
  • Jest dobrym źródłem witamin z grupy B (folian 10%, tiamina 12%, witamina B6 10%), witaminy E (17%), magnezu (14%)

Mleko z Orzechów Macadamia

  • Świetne źródło jednonienasyconych tłuszczów, fitosteroli i fitochemikaliów, które korzystnie wpływają na zdrowie serca
  • Dobre źródło magnezu (11%), fosforu (10%), tiaminy (27%)
  • Najwyższa kaloryczność (260 kcal w szklance)

Mleko z Orzechów Brazylijskich

  • Ma duże ilości wapnia (160 mg/100 g) dla wzmocnienia kości i zębów
  • Dobre źródło magnezu (32%), fosforu (25%), tiaminy (14%), potasu (659 mg/100 g), który odpowiada za obniżenie ciśnienia
  • Zawiera dużo selenu. Selen zwalcza wolne rodniki i wzmacnia system odpornościowy, usprawnia pracę tarczycy, chroni przed nowotworami, zapobiega tworzeniu się zatorów żylnych i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia

Mleko Sezamowe

  • Dobra ilość białka roślinnego (7,3 g w szklance)
  • Doskonałe źródło wapnia – prawie 2x więcej niż mleko krowie!
  • Doskonałe źródło żelaza niehemowego 33% i cynku 21%
  • Dobre źródło wielu ważnych witamin i minerałów: B-kompleks (tiamina 22%, folian 10%, niacyna 10%, witamina B6 16%), fosforu (26%), manganu (38%)
  • Zawiera korzystne dla zdrowia fitosterole, lignany oraz unikalne substancje, takie jak sezamina

Mleko z Pestek Dyni

  • Najniższa kaloryczność z tej listy
  • Dobra ilość białka (7 g w szklance)
  • Dobre źródło witamin i minerałów, takich jak: żelazo (11%), cynk (12%), magnez (33%) i fosfor (28%)
  • Zawiera szeroką gamę korzystnych związków roślinnych znanych jako fitosterole i przeciwutleniacze

Mleko z Pestek Słonecznika

  • Dobra ilość białka (7 g w szklance)
  • Bogate źródło witaminy E (40%)
  • Dobre źródło wielu innych witamin i minerałów: witaminy z grupy B (tiamina-33%, folian-19%, witamina B6-22%, niacyna-14%), selenu (26%) plus żelaza (10%), magnezu ( 27%), fosforu (22%)
  • Zawiera korzystne dla zdrowia związki polifenolowe, które działają jak naturalne przeciwutleniacze

Mleko Konopne

  • Dostarcza 2 g roślinnych kwasów omega-3 (ALA) – to dwa razy więcej niż komercyjne mleka
  • Dostarcza białka (6,6 g w szklance)
  • To opcja niskowęglowodanowa
  • 125 kcal w porcji, co jest porównywalne z mlekiem krowim
  • Dobre źródło: tiaminy (18%), niacyny (10%), magnezu (37%), cynku (14%), fosforu (35%) i żelaza (9%)

Mleko Owsiane

  • Dobra alternatywa dla osób z alergią na orzechy i/lub nasiona
  • Przyzwoita ilość białka (ok. 4 g w szklance)
  • Wysoki poziom węglowodanów (cukry występujące naturalnie)

Mleko Ryżowe

  • Najmniej alergizujące z zamienników mleka
  • Niskotłuszczowe
  • Wysoka zawartość węglowodanów i cukrów. Najmniej pożądany wybór dla diabetyków!
  • Najniższa zawartość białka
  • Domowa wersja ma o 50% mniej kalorii niż kupne mleko ryżowe

Mleko Kokosowe

  • Dobre źródło tłuszczów, w tym korzystne dla zdrowia MCT (trójglicerydy o średniej długości łańcucha)
  • Możliwość zrobienia mleka z suszonego kokosa lub świeżego kokosa – oba są bardziej pożywne i mają lepszy smak i konsystencję niż wersja kupna
  • Mleko kokosowe jest bardzo kaloryczne: 472 kcal na filiżankę i jest używane do gotowania – możesz przygotować niskokaloryczny napój mleczny, zmieniając stosunek wody do suchej masy (tak samo, jak w przypadku każdego innego mleka)
  • Rzadko powoduje alergie

Mleko Sojowe

  • Dostarcza 8 g białka w szklance
  • Soja jest jedną z trzech największych upraw GMO w USA. Dlatego wybieraj ekologiczne mleko sojowe, jeśli zaopatrujesz się w sklepie
  • Jest niestety bardzo powszechnym alergenem
  • Istnieją obawy dotyczące obecności izoflawonów w produktach sojowych i możliwości, że mogą zakłócić rozwój hormonalny. Szczególnie u małych dzieci, ale te same izoflawony mogą mieć również korzystne działanie, takie jak zmniejszenie ryzyka niektórych nowotworów

Pamiętaj! Nie ma potrzeby pozyskiwania wapnia wyłącznie z mleka krowiego.
Istnieją inne jego źródła, takie jak:

Witamina D w mleku krowim nie występuje naturalnie, ale jest dodawana do mleka. Wiesz o tym…?
Na rynku istnieje wiele opcji „mlek bezmlecznych”, które są wzbogacone w wapń i witaminę D.
Najbezpieczniej jest zrobić samemu domowe mleko, aby było dobrym źródłem wapnia, witaminy D i A.
Sprawdź automat do mleka roślinnego NutraMilk

NutraMilk do mleka roślinnegoZalety mleka roślinnego z NutraMilk

Jak wzbogacić mleko roślinne w wapń?

Jak podnieść wartość wapnia w domowym mleku roślinnym? Tak proste. Wsyp do mleka wapń. Ile?

Na 100 ml napoju dodaj 120 mg wapnia w proszku.

Możesz kupić je w aptece albo w sklepie z ekożywnością.
Do tak przyrządzonego napoju wsyp odmierzoną ilość proszku i wymieszaj bardzo dokładnie.
Dodatkowo, przed każdym użyciem wstrząśnij napojem, żeby wapń nie osadził się na dnie naczynia.

Mleka roślinne właściwości – nie musisz mieć nietolerancji laktozy, abyś mogła korzystać z dobrodziejstw napojów roślinnych.
Istnieje wiele powodów, dla których ludzie decydują się na spożywanie mleka roślinnego. Na przykład osoby zainteresowane wprowadzeniem nowych pokarmów i diet.
Zawsze dobrze jest urozmaicić swoją dietę, aby uzyskać szeroką gamę składników odżywczych.

Dzięki NutraMilk wszystkie wymienione rodzaje mleka są łatwe do przygotowania! Mleko sojowe należy dodatkowo podgrzać.
Więc dlaczego nie uzyskać tego, co najlepsze z natury, spożywając napoje roślinne różnego rodzaju? Mleka roślinne właściwości.

Dlaczego jeszcze warto pić mleko roślinne?

Warto pić mleko roślinne, by zadbać zarówno o swoje zdrowie jak i i o naszą planetę.

Pijąc mleko roślinne dbasz o zwierzęta

W ciągu ostatnich 30 lat światowa produkcja mleka wzrosła o niemal 60%. Rocznie obecnie jest to: ok. 850 milionów ton. Ze względu na ogromną produkcję mleka, zwierzęta mleczne żyją w bardzo uciążliwych i stresujących warunkach. Przebywają w ciasnych kojcach, nie mając przez całe życie dostępu do zielonych łąk i pastwisk. Aby dawać mleko, muszą być w ciąży. W związku z tym przechodzą wymuszone zapłodnienia, niezliczone ciąże i ciągły udój. Samice bezlitośnie oddziela się od cieląt, a stres z tym związany jest nie do opisania. Dlatego właśnie pijąc mleko roślinne chronisz zwierzęta!

Pijąc mleko roślinne chronisz zwierzęta i środowisko

Pijąc mleko roślinne dbasz o środowisko

Hodowla zwierząt jest jedną z głównych gałęzi gospodarki, która powoduje zanieczyszczenie środowiska. Następuje duża emisja gazów cieplarnianych, niszczenie gleby i naturalnych siedlisk. A to przyczynia się do niekorzystnych zmian klimatu i stanowi aż 15% globalnej emisji gazów cieplarnianych. To więcej niż emisja całego światowego sektora transportu.


A Ty? Pijesz mleko roślinne? Które jest Twoim ulubionym? Napisz nam!

https://mir.krakow.pl/resources/articles/8281/Wartosc%20odzywcza_mleko_i_przetwory_mleczne.pdf

Udostępnij:

10 Przepisów na Lody i Desery Roślinne

Roślinne Potrawy i Przekąski – Przepisy z NutraMilk

Skomentuj