Mam wysoki cholesterol. Jak obniżyć go skutecznie i bez leków, wiesz?
My wiemy i piszemy o tym dla Ciebie!
Jak obniżyć cholesterol bez konieczności brania leków?
To proste. Jak najczęściej rób domowe soki. A które są skuteczne w obniżaniu poziomu cholesterolu? Oto 5 strzałów w „10”:
1. Sok z granatu dla obniżenia cholesterolu
Sok z owoców granatu jest pyszny i ultra zdrowy. Bardzo prosto przygotujesz go własnoręcznie:
- Przekrój na pół i wyciśnij w wyciskarce do cytrusów i granatów.
- Obierz owoc, a jego soczyste nasiona wrzucić do wyciskarki wolnoobrotowej.
- Ziarenka granatu są miękkie, więc możesz je również zblendować i zjeść w formie musu.
🍃 Jeśli dodasz świeżą miętą lub jabłko, dodatkowo wzbogacisz jego smak.
2. Mam wysoki cholesterol? Jak go obniżyć? Sokiem z karczocha!
Jesteś zdziwiona, że można zrobić sok z karczocha?
Sok z karczocha wyciśniesz w wyciskarce wolnoobrotowej Kuvings Evo 820 PLus
Kwas chlorogenowy, którego jest dużo w soku z karczocha zabezpiecza DNA przed uszkodzeniami powodowanymi przez utleniacze.
Dodatkowo sok z karczocha pozytywnie wpływa na śródbłonek naczyniowy, zwiększając zdolności naczyń do poszerzania się i poprawia transport krwi przez naczynia.
3. Sok z jarmużu obniża cholesterol!
Mam wysoki cholesterol. Co najlepiej zrobić? Sok z jarmużem!
Jarmuż jest bogaty w przeciwutleniacze i witaminy: K i E. Są one istotne dla zdrowia serca.
Sok z jamrużu obniża poziom cholesterolu i zwiększa stosunek “dobrego” cholesterolu HDL do “złego” cholesterolu LDL o ok. 30%.
Połącz go z jabłkiem, cytryną lub marchewią i wyciśnij w wyciskarce wolnoobrotowej.
Dodaj sporą garść świeżych liści jarmużu, duże jabłko, 1/2 cytryny i 2 marchewki.
Smacznego!
4. Jak obniżyć cholesterol? Pijąc sok ze szpinaku!
Szpinak jest dostępny cały rok, to bardzo ułatwi kompozycje sokowe.Dodatkowo świetnie komponuje się smakowo z mnóstwem owoców.
Wyciśnij 2 garście zielonych liści i jabłko, pomarańczę, 1/2 cytryny i kawałek świeżego korzenia imbiru. Wszystkie składniki wyciśniej wyciskarce i delektuj się świeżym, pysznym sokiem.
5. Mam wysoki cholesterol, sok z buraka pomoże?
Oczywiście, i to skutecznie!
Betaina obecna w burakach obniża poziomu homocysteiny – aminokwasu siarkowego, którego nadmiar powoduje rozwój miażdżycy i chorób związanych z niedotlenieniem serca.
Betaina i betacyjany zawarte w burakach obniżają stężenie cholesterolu.
Przygotuj sok, dodając buraka, cytrynę, jabłko, marchew – po 1 sztuce.
Wyciśnij sok, odczekaj ok. 15min i ciesz się jego smakiem.
Pamiętaj, że sok z buraka jest silnie alkaliczny. Za szybko wypity po przygotowaniu lub zbyt łapczywie może spowodować mdłości i dyskomfort trawienny.
Soku nie pij do posiłku, ani po posiłku, ponieważ zaburzy trawienie i spowoduje szereg przykrych dolegliwości metabolicznych. Odczekaj 2 h po jedzeniu i wypij sok.
Czy cholesterol to samo zło?
Cholesterol najczęściej kojarzy się w kontekście negatywnym. A cholesterol mamy wszyscy i jest nam on niezbędny do życia. Ponieważ cholesterol pełni ważne funkcje:
- prekursor hormonów sterydowych, kwasów tłuszczowych i witaminy D3
- optymalizuje właściwą pracę systemu nerwowego – jest ważnym składnikiem komórek nerwowych
- jest składnikiem błon komórkowych
Dlaczego trzeba obniżać cholesterol?
Za wysoki poziom cholesterolu jest szkodliwy. Hipercholesterolemia podnosi przede wszystkim ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych i licznych chorób układu sercowo-naczyniowego. To powszechna dolegliwość Polaków. Świetnym rozwiązaniem są świeżo wyciskane soki. Ponieważ wypicie szklanki soku, pozwoli w krótkim czasie przyswoić więcej składników aktywnych biologicznie niż ze zjedzonego w tym czasie jabłka czy marchewki.
Ważne:
Im więcej mięsa i wysokoprzetworzonych produktów w Twojej diecie, tym większe ryzyko z za wysokim poziomem cholesterolu. Dlatego, jeśli zależy ci na zdrowiu, to włącz aktywność fizyczną i uzupełnij menu warzywami i owocami.
Napisz jak u Ciebie z wysokim cholesterolem! Jakie soki są Twoje ulubione?
Anonim
Bardzo dziękuję za pomoc w komponowaniu soków na obniżenie cholesterolu. Pozdrawiam serdecznie.