Kwercetyna na Covid. Jak wpływa na wirusa?

Kwercetyna na Covid. Dlaczego warto ją przyjmować każdego dnia? Kwercetyna już od dawna doceniana jest jako sprzymierzeniec w działaniu ochronnym przeciwko:

  • Wirusom, w tym covid-19
  • Starzeniu komórek
  • Nowotworom
  • Chorobom serca
  • Nadciśnieniu
  • Chorobom mózgu
  • Cukrzycy typu 2
  • Alergii
  • Otyłości
  • Likwidowaniu stanów zapalnych

Kwercetyna to naturalna substancja o działaniu przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, przeciwbólowym. W tej chwili to przede wszystkim potencjalny lek w leczeniu ciężkiego stanu zapalnego u pacjentów z COVID-19. Podczas pandemii COVID-19 uzupełnienie poziomu kwercetyny pomaga zwiększyć naturalną zdolność układu odpornościowego do walki z chorobą zakaźną.

Czym jest kwercetyna?

Kwercetyna jest bioflawonoidem, naturalnym pigmentem pochodzącym z roślin. Przeczytaj, jak działa kwercetyna i gdzie jej szukać? Kwercetyna należy do substancji senolitycznych, co oznacza, że powoduje śmierć starzejących się komórek.
Dlatego spożywanie produktów bogatych w kwercetynę prowadzi do opóźnienia, łagodzenia, zapobiegania, a nawet odwracania chorób związanych z wiekiem i starzeniem się. Kwercetyna to „chwytak” wolnych rodników i potężny antyutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki.

Kwercetyna na Covid

To silny „wzmacniacz immunologiczny” i naturalny lek przeciwwirusowy. Dlatego jest przydatna zarówno w zapobieganiu, jak i w leczeniu zakażenia COVID-19. Dlatego kwercetyna aktywnie działa na każdym etapie infekcji wirusowych, czyli:

  • Wniknięcia wirusa do organizmu
  • Namnażania wirusa w organizmie
  • Tworzenia białek wirusa

Terapeutyczne efekty działania kwercetyny mogą zostać dodatkowo zwiększone przez równoległe podawanie witaminy Cwitaminy D.

Kwercetyna i świeżo wyciskane soki

Ciśnij soki z warzyw, owoców i ziół bogate w kwercetynę i chroń się przed wirusami. Dzięki Wyciskarce Kuvings Evo820 PLus uzyskujesz zdrowy sok z każdego rodzaju produktu.

Kwercetyna soki

Aktualne badania nad kwercetyną w leczeniu COVD-19

Badanie naukowe dotyczące wpływu kwercetyny na zapobieganie i leczenie COVID-19 są już zarejestrowane w kilku ośrodkach badawczych na całym świecie.

Jedno z badań klinicznych ma na celu ustalenie, czy kwercetyna może zapobiegać lub leczyć COVID-19. W tym badaniu uczestniczy:

  • Niemal 100 pacjentów z COVID-19 i otrzymuje 1000 mg dawki kwercetyny i
  • 113 pracowników służby zdrowia, którzy profilaktycznie otrzymują dawkę 500 mg

W obydwu przypadkach kwercetynę podaje się z witaminą C oraz bromelainą.

Efekt?

  • Nie odnotowano żadnych zachorowań na COVID-19 wśród pracowników stosujących profilaktycznie kwercetynę, a także
  • Nie odnotowano żadnego śmiertelnego przypadku wśród pacjentów przyjmujących kwercetynę

Wciąż trwają badania, mające na celu określenie wpływu kwercetyny na skuteczność leczenia przeciwwirusowego u pacjentów z COVID-19. Wyniki badań wyraźnie pokazują, że kwercetyna:

  • Działa podobnie jak leki przeciwwirusowe, takie jak Lopinavir-Ritonavir, Maraviroc, Nelnavir czy Tipranavir
  • Ma właściwości przeciwutleniające, które mogą ograniczyć szkody spowodowane ciężką postacią COVID-19

Kwercetyna + cynk = śmierć koronawirusa

Kwercetyna działa również jako jonofor cynku, czyli substancja, która pomaga „transportować cynk” w organizmie i podnosi poziom cynku wewnątrz komórek. To jeden z mechanizmów, dzięki któremu kwercetyna pomaga zmniejszyć nasilenie infekcji wirusowych.
Cynk wykazuje zdolność do hamowania replikacji wirusa SARS-CoV-2 i COVID-19.
Niedobór cynku jest powszechny u osób starszych, otyłych, chorych na cukrzycę i miażdżycę. Dlatego też osoby starsze, otyłe, z cukrzycą i miażdżycą są w grupie wysokiego ryzyka ciężkiej postaci choroby COVID-19.

Kwercetyna do walki z COVID-19

COVID-19 spowodował śmierć niemal 2,5 miliona osób na całym świecie. Główne przyczyny zgonów w COVID-19 to:

  • Ostra niewydolność oddechowa
  • Uszkodzenia płuc z powodu burzy cytokinowej (przesadna, nadmierna reakcja układu odpornościowego na zakażenie)
  • Ciężki stan zapalny

Kwercetyna ma niewątpliwie hamujący efekt na reakcje zapalne i znacznie poprawia wyniki leczenia COVID-19.

Czy kwercetyna zwalcza inne wirusy?

Tak. Inne badania także potwierdziły skuteczność kwercetyny przeciwko szerokiej gamie wirusów. Wśród nich:

  • Herpes simplex typu 1
  • Polio typu 1
  • Parainfluenza  typu 3
  • Syncytial
  • Grypy A i B
  • Grypy H1N1, H3N2 i H5N1

Kwarcetyna i wirusy grypy

Badania wykazały, że w starciu z kwercetyną wirusy grypy nie były w stanie rozwinąć oporności na kwercetynę.

Podczas infekcji wirusem grypy występuje stres oksydacyjny. Ponieważ kwercetyna przywraca właściwe stężenie wielu przeciwutleniaczy, to jest przydatna jako lek w ochronie płuc. Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników uwalnianych podczas infekcji wirusem grypy.

Kwercetyna poprzez złagodzenie uszkodzenia oksydacyjnego, zmniejsza także ryzyko wtórnych zakażeń bakteryjnych.

Najnowsze badanie z marca 2020 r. Microbial Pathogenesis found quercetin stwierdza, że kwercetyna zapewnia kompleksową ochronę przed zakażeniem bakteriami: Streptococcus pneumoniae, które wywołują zapalenie płuc.
Dlatego kwercetyna to potencjalny kandydat w leczeniu zakażeń pneumokokami.

 

Źródła:

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/06/01/quercetin-lowers-your-viral-infections-risk.aspx

https://journal-inflammation.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/s12950-021-00268-6.pdf

https://journal-inflammation.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/s12950-021-00268-6.pdf

 

Udostępnij:

Jak witamina D wpływa na organizm?

11 ziół na stres i poprawę nastroju

2 Komentarze

  • Klaudia

    Jakie soki dokładnie wyciskać aby występowała kwercytyna

    • Soczysta Morella

      Wyciskaj soki z dodatkiem: jabłek, cytrusów, porzeczek, pomidorów, jarmużu, sałaty, szpinaku, kaparów,brokułów, cebuli, papryki, szalotki, szparagów, jagód, wiśni, żurawiny, malin, czerwonych winogron

Skomentuj