Co to jest kwercetyna? I na co pomaga?

Co to jest kwercetyna? I jak działa?

Kwercetyna jest potężnym przeciwutleniaczem z rodziny bioflawonoidów, obecnym w produktach roślinnych. Działa na poziomie komórkowym. Zakłóca procesy przemiany zdrowych komórek w złośliwe komórki nowotworowe.

Kwercetyna działa przeciwzapalne i antyoksydacyjnie. W ten sposób „chroni”  DNA przed niebezpiecznymi mutacjami.

Na co pomaga kwercetyna?

Najważniejsze w tej chwili. Naukowcy wykazali korzystne właściwości kwercetyny w walce z COVID-19.

1. Kwercetyna na stany zapalne

Kwercetyna to ważna substancja o działaniu przeciwzapalnym, czyli silny przeciwutleniacz. ​Kwercetyna zwalcza naturalny proces utleniania, który zachodzi wraz z wiekiem, chorobami, stresem, złym odżywianiem… Neutralizuje szkodliwe wolne rodniki, które negatywnie wpływają na  komórki.
Obecne badania naukowe wskazują, że stany zapalne są przyczyną większości chorób, np.: chorób serca, nowotworów, zaburzeń funkcji poznawczych, czy zaburzeń autoimmunologicznych.

Stosowanie kwercetyny jest skuteczne do zwalczania stanów zapalnych, odpowiedzialnych za:

  • Miażdżycę
  • Wysoki cholesterol
  • Choroby serca i problemy z krążeniem
  • Insulinooporność i cukrzycę
  • Zaćmę
  • Alergie, astmę i katar sienny
  • Wrzody żołądka
  • Zaburzenia poznawcze
  • Dnę moczanową
  • Raka
  • RZS

Badanie:

Podczas prawie dwumiesięcznego badania na ok. 50 kobietach, chorujących na RZS zauważono, że:

Kobiety które przyjęły 500 mg kwercetyny, miały niższą odczuwalność sztywności stawów z rana, i mniejszy ból po wysiłku. Również zaobserwowano u nich niższy stan markera zapalnego TNFα.

2. Kwercetyną w raka

Działanie antyutleniające kwercetyny ma przede wszystkim właściwości antyrakowe. Ten aktywny flawoinoid:

  • Hamuje wzrost komórek rakowych
  • Uśmierca już powstałe komórki nowotworowe

Badania mówią o pozytywnym wpływie kwercetyny w profilaktyce raka: wątroby, płuc, piersi, pęcherza, krwi, jelita grubego czy jajnika.

3. Bystry umysł dzięki kwercetynie

Właściwości antyutleniające kwercetyny ochronią organizm przed zaburzeniami pracy mózgu i chorobami zwyrodnieniowymi układu nerwowego. Kwercetyna pomaga na przykład w leczeniu:

  • Choroby Alzheimera
  • Demencji

W wielu naukowych opracowaniach można przeczytać, że kawa jest popularnym napojem, powiązanym z niższym ryzykiem choroby Alzheimera. I to nie za sprawą kofeiny! To właśnie kwercetyna, a nie kofeina, jest głównym związkiem w kawie, który odpowiada za jej potencjalne działanie ochronne przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

4. Nadciśnienie? Nie z kwercetyną

Badania pokazują, że kwercetyna jest także bardzo pomocna w obniżaniu zbyt wysokiego ciśnienia krwi. Dodatkowo działa ona rozluźniająco na naczynia krwionośne.

Badanie

Przebadano ok. 600 osób, którym podawano każdego dnia 500 mg kwercetyny. Efekt? Kwercetyna obniżyła u tych pacjentów wartości ciśnienia: skurczowe i rozkurczowe krwi.

5. Kwercetyną zatrzymaj starzenie

Naukowcy ciągle badają kwercetynę pod kątem jej zdolności do walki ze starzejącymi się komórkami. Okazuje się, że z kwercetyną starzenie organizmu znacznie zwalnia. Kwercetyna to tzw. senolityk, czyli składnik, który „uśmierca” starzejące się komórki, a pozostawia przy życiu komórki młode. Nieźle!

6. Pokonaj alergie z kwercetyną

Właściwości antyzapalne kwercetyny mają bardzo duży wpływ na ukojenie alergii. Badania pokazują, że kwercetyna między innymi:

  • Blokuje enzymy, które uczestniczą w zapaleniach oraz
  • „Gasi” enzymy, które są aktywne, na przykład: histaminę

Kwercetyna to silny środek przeciwzapalny, działający na etapie wcześniejszym niż klasyczne leki przeciwhistaminowe. Kwercetyna zapobiega bowiem uwalnianiu się czynników (mediatorów) reakcji zapalnej. Natomiast mnóstwo leków hamuje działanie tych substancji na zasadzie blokady ich receptorów. Kwercetyna tłumi zatem reakcję zapalną niejako „na starcie”, a nie dopiero „na mecie”, gdy już wydzielone mediatory mają dotrzeć do swoich receptorów komórkowych. Wynika z tego, że w tym drugim przypadku nie można zahamować tego procesu w całości. Cząstki – na przykład histaminy – które już są „w drodze”, prędzej czy później muszą dotrzeć do celu. Dodatkowo kwercetyna blokuje uwalnianie leukotrienów, mediatorów tysiąckrotnie silniejszych od histaminy, zaangażowanych między innymi w napady astmy. Dlatego też szczególnie zaleca się ją u astmatyków.

7. Kwercetyna skuteczna w cukrzycy

Kwercetyna odgrywa ważną rolę w kontroli cukrzycy. Pobudza ona wydzielanie insuliny i zapobiegaj powstawaniu sorbitolu we krwi i tkankach.
Sorbitol (obecny w niektórych gumach do żucia, nawet tych zalecanych przez stomatologów jako ochrona przed próchnicą) jest alkoholem cukrowym znanym z wielu niekorzystnych działań, włącznie z udziałem w rozwoju takich powikłań cukrzycy, jak zaćma, retinopatia i neuropatia.

Dr. Balch zaleca osobom chorym na cukrzycę zwiększenie dziennej dawki kwercetyny i bioflawonoidów do 200 mg dziennie. Najkorzystniej w naturalnej postaci czosnku i cebuli, znanych z obniżania poziomu glukozy (glikemii) i cholesterolu we krwi, a także ze zmniejszenia jej lepkości.
Kwercetyna i kwercetryna (przekształcana do kwercetyny przez bakterie jelitowe) działają również ochronnie na soczewkę oka (jako inhibitory enzymu reduktazy aldozy), a tym samym zapobiegają rozwojowi zaćmy – zarówno związanej, jak i niezwiązanej z cukrzycą.

To już pewne. Kwercetyna obniża i reguluje poziom cukru we krwi. Najkorzystniej działa na czczo. Dlatego warto pić świeżo wyciskany sok z kwercetyną jeszcze przed śniadaniem. Dodatkowo kwercetyna chroni przed powikłaniami występującymi w cukrzycy.

Najlepsze źródła kwercetyny

Najwięcej kwercetyny zachowasz w świeżo wyciskanym soku z warzyw, owoców i ziół. DLatego wyciśnij sok w Wyciskarce Kuvings Evo820 PLus.

Soki z Wyciskarki Kuvings

Dużo kwercetyny znajduje się w następujących produktach roślinnych:

Warzywa

Owoce

Inne

  • Czerwone wino
  • Czarny bez
  • Kasztanowiec
  • Głóg
  • Skrzyp
  • Rumianek
  • Dziurawiec
  • Ruta

Zawartość kwercetyny zależy od:

  • Stopnia dojrzałości rośliny
    Dojrzałe owoce borówki zawierają mniej kwercetyny niż niedojrzałe
  • Czynników środowiskowych i odmiany rośliny
    Im ciemniejsza łuska cebuli, tym wyższa zawartość kwercetyny
  • Rodzaju uprawy
    Pomidory ekologiczne mają do 80% więcej kwercetyny, niż te ze zwykłych z hodowli.
  • Sposobu przyrządzenia produktu
    Obróbka termiczna obniża zawartość flawonoidów w żywności o ok. 20%

Suplementy z kwercetyną

Kwercetyna występuje również w postaci suplementów diety. Można ją kupić na przykład w sklepach ze zdrową żywnością.
Produkuje się ją w kilku postaciach: w kapsułkach i w proszku.
Codzienna dawka: od 500–1 000 mg.

Pamiętaj, że kwercetyna ma niską biodostępność, czyli Twój organizm słabo ją wchłania.
Dlatego uzupełnia się ją innymi substancjami, na przykład: witaminą C, czy enzymami trawiennymi: bromelainą. Zwiększają one wchłanialność kwercetyny.

Dodatkowo kwercetyna działa synergistyczne w duecie z innymi suplementami flawonoidowymi:

  • Resweratrol
  • Genisteina
  • Katechiny

Pamiętaj. Kwercetyna spożywana w naturalnej żywności jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. i, co najważniejsze, jest lekiem dla każdego.

Udostępnij:

Jak pić wodę z cytryną?

10 przepisów na soki i koktajle na odporność. Idealne na jesień i zimę!

Skomentuj