Kiełki na co pomagają? Na odporność!

Na co pomagają kiełki? Jak myślisz? 🧐
Takie małe roślinki, co one mogą??
I tu się zdziwisz! Kiełki to skarbnica witamin i minerałów.
Korzystaj z niej! Podkręć odporność.

Najprostsza droga do odporności – kiełki!

Zmienia się pogoda, jak co roku na wiosnę. Raz ciepło, raz zimno. Ściągasz kurtkę, zakładasz z powrotem i jeszcze czapkę i szalik… Ile można…
I znowu jesteś zmęczona, bez energii i ze słabą odpornością? Łapiesz wszystkie infekcje częściej niż inni?
Sięgnij po bardzo proste rozwiązanie. I tanie. Kiełki!
Hoduj je łatwo i szybko w domowej kiełkownicy.

W codziennej, zdrowej i dobrej diecie musi być obecne białko, pełnoziarniste produkty oraz warzywa i owoce, w tym właśnie kiełki!
Kiełki mają wyjątkowo dużo ważnych dla nas witamin i minerałów.

 

🌱To co? Jajecznica, czy omlet z kiełkami do kawki?🌱

 

na odporność

 

Jakie kiełki pomagają na odporność?

1. Kiełki lucerny mają dużo właściwości prozdrowotnych:

  • wspomagają układ odpornościowy
  • trawienny
  • usuwają toksyny z organizmu

Duża zawartość izoflawonów i fitoestrogenów w kiełkach lucerny doskonale reguluje pracę układu hormonalnego u kobiet.
Godny uwagi jest fakt, że zabezpieczają one przed zachorowaniem na raka piersi.
Są świetnym źródłem witamin: A, E i K oraz C, oraz rzadko występującej w roślinach witaminy B i żelaza.
Możesz je kiełkować w automatycznej kiełkownicy EGL 55 lub w słoiku szklanym.

2. Kiełki gorczycy

Kiełki gorczycy to źródło mnóstwa witamin: C, A, E i K, B6 oraz minerałów: wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.
Badania pokazują, że mają one działanie antyzapalne, usprawniające i pobudzające trawienie. Rekomendujemy je zwłaszcza przy:

  • chorobach układu pokarmowego
  • niestrawności
  • nieżycie żołądka i jelit

Kiełki gorczycy mają lekko pikantny i intensywny smak. Polecamy je do dań świeżych i surowych z uwagi na to, żeby nie utraciły swych cennych wartości odżywczych.
Godny uwagi jest fakt, że nasiona na bio kiełki gorczycy z włoskiej formy Bavicchi z atestem 0 pestycydów.

3. Kiełki jarmużu

Kiełki jarmużu obfitują w tak bardzo nam teraz potrzebną do wzmocnienia układu odpornościowego witaminę A, C i K1.
Działają także:

  • antynowotworowo
  • zwalczającą bakterie i wirusy / dzięki witaminie A/
  • mają duże ilości żelaza i dlatego polecamy je wszystkim na diecie roślinnej.

Dlatego, jarmużowe kiełki z powodzeniem zasłużyły na miano superfood!

4. Kiełki rzodkiewki

Kiełki wyhodowane z nasionek rzodkiewki obronią organizm przed:

  • Infekcjami i przeziębieniem
  • zapobiegną rozwojowi chorób układu krążenia
  • mają właściwości antyrakowe

Wszystkie te właściwości, kiełki rzodkiewki zawdzięczają dużym ilościom witamin: C, A, E, H, B6 oraz kwasowi foliowemu.
Dodatkowo są zasobne w kwasy omega-3, błonnik oraz minerały: potas, magnez, jod i siarkę.
Interesującym faktem jest to, że kiełki rzodkiewki poprawią kondycję naszej skóry i pamięci. Wynika z tego, że zmobilizują organizm do lepszej i wydajniejszej pracy. A to równa się wysokiemu poziomowi energii i dobrego humoru!

5. Kiełki brokułu

Doskonałe kiełki, które sprawdzą się na poprawę odporności to kiełki brokułu.
Są one idealnym źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych.
Znajdziemy w nich sporo białka – to dlatego są takie sycące, witaminy: C, A, K, B1, B2 i PP oraz sole mineralne wapnia, potasu, żelaza, magnezu i fosforu.
Ale, co najważniejsze, zawierają sulforafan! Jest to substancja, która przede wszystkim zapobiega tworzeniu się komórek rakowych.
Brokułowe kiełki zawierają do 20x więcej tego bezcennego składnika od dojrzałej rośliny!

Kiełki odporność

Jak wyhodować kiełki na odporność ?

Przede wszystkim nie kupuj kiełek w supermarkecie. Ponieważ nie wiesz, skąd pochodzą i ile już leżą na sklepowej półce. Wyhoduj je samodzielnie w domu! Idealnie sprawdzi się do tego kiełkownica słoikowa.
Uprawa kiełków w kiełkownicy słoikowej jest dziecinnie prosta! Ale, co ważniejsze: bezpieczna. Ponieważ odpowiednio wyprofilowany słoik zapewnia stały przepływ powietrza oraz właściwą wilgotność. Obniża w ten sposób możliwość pojawienia się pleśni i gnicia.

  • Wsyp do kiełkownicy słoikowej bio nasiona na kiełki i zostaw je do namoczenia na kilka godzin. Następnie wylej wodę przez nakrętkę-sito.
  • Kiełkujące nasionka przepłukuj co najmniej 2-3 razy dziennie.
  • Po kilku dniach (w zależności od rodzaju nasion) ciesz się świeżymi i własnoręcznie wyhodowanymi pędami. W ten sposób jeszcze bardziej dbaj o zdrowie swoje i najbliższych. Przekaż dzieciom te cenne ale i proste umiejętności!

Które kiełki lubisz najbardziej a które niekoniecznie? A Twoje dzieci? Jedzą kiełki?

Udostępnij:

Kurkuma skuteczna w walce z Covid?

Soki przy nowotworach. Korzyści dla pacjentów z rakiem

Skomentuj