Na co pomagają kiełki? Jak myślisz? 🧐
Takie małe roślinki, co one mogą??
I tu się zdziwisz! Kiełki to skarbnica witamin i minerałów.
Korzystaj z niej! Podkręć odporność.
Najprostsza droga do odporności – kiełki!
Zmienia się pogoda, jak co roku na wiosnę. Raz ciepło, raz zimno. Ściągasz kurtkę, zakładasz z powrotem i jeszcze czapkę i szalik… Ile można…
I znowu jesteś zmęczona, bez energii i ze słabą odpornością? Łapiesz wszystkie infekcje częściej niż inni?
Sięgnij po bardzo proste rozwiązanie. I tanie. Kiełki!
Hoduj je łatwo i szybko w domowej kiełkownicy.
W codziennej, zdrowej i dobrej diecie musi być obecne białko, pełnoziarniste produkty oraz warzywa i owoce, w tym właśnie kiełki!
Kiełki mają wyjątkowo dużo ważnych dla nas witamin i minerałów.
🌱To co? Jajecznica, czy omlet z kiełkami do kawki?🌱
Jakie kiełki pomagają na odporność?
1. Kiełki lucerny mają dużo właściwości prozdrowotnych:
- wspomagają układ odpornościowy
- trawienny
- usuwają toksyny z organizmu
Duża zawartość izoflawonów i fitoestrogenów w kiełkach lucerny doskonale reguluje pracę układu hormonalnego u kobiet.
Godny uwagi jest fakt, że zabezpieczają one przed zachorowaniem na raka piersi.
Są świetnym źródłem witamin: A, E i K oraz C, oraz rzadko występującej w roślinach witaminy B i żelaza.
Możesz je kiełkować w automatycznej kiełkownicy EGL 55 lub w słoiku szklanym.
2. Kiełki gorczycy
Kiełki gorczycy to źródło mnóstwa witamin: C, A, E i K, B6 oraz minerałów: wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.
Badania pokazują, że mają one działanie antyzapalne, usprawniające i pobudzające trawienie. Rekomendujemy je zwłaszcza przy:
- chorobach układu pokarmowego
- niestrawności
- nieżycie żołądka i jelit
Kiełki gorczycy mają lekko pikantny i intensywny smak. Polecamy je do dań świeżych i surowych z uwagi na to, żeby nie utraciły swych cennych wartości odżywczych.
Godny uwagi jest fakt, że nasiona na bio kiełki gorczycy z włoskiej formy Bavicchi z atestem 0 pestycydów.
3. Kiełki jarmużu
Kiełki jarmużu obfitują w tak bardzo nam teraz potrzebną do wzmocnienia układu odpornościowego witaminę A, C i K1.
Działają także:
- antynowotworowo
- zwalczającą bakterie i wirusy / dzięki witaminie A/
- mają duże ilości żelaza i dlatego polecamy je wszystkim na diecie roślinnej.
Dlatego, jarmużowe kiełki z powodzeniem zasłużyły na miano superfood!
4. Kiełki rzodkiewki
Kiełki wyhodowane z nasionek rzodkiewki obronią organizm przed:
- Infekcjami i przeziębieniem
- zapobiegną rozwojowi chorób układu krążenia
- mają właściwości antyrakowe
Wszystkie te właściwości, kiełki rzodkiewki zawdzięczają dużym ilościom witamin: C, A, E, H, B6 oraz kwasowi foliowemu.
Dodatkowo są zasobne w kwasy omega-3, błonnik oraz minerały: potas, magnez, jod i siarkę.
Interesującym faktem jest to, że kiełki rzodkiewki poprawią kondycję naszej skóry i pamięci. Wynika z tego, że zmobilizują organizm do lepszej i wydajniejszej pracy. A to równa się wysokiemu poziomowi energii i dobrego humoru!
5. Kiełki brokułu
Doskonałe kiełki, które sprawdzą się na poprawę odporności to kiełki brokułu.
Są one idealnym źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych.
Znajdziemy w nich sporo białka – to dlatego są takie sycące, witaminy: C, A, K, B1, B2 i PP oraz sole mineralne wapnia, potasu, żelaza, magnezu i fosforu.
Ale, co najważniejsze, zawierają sulforafan! Jest to substancja, która przede wszystkim zapobiega tworzeniu się komórek rakowych.
Brokułowe kiełki zawierają do 20x więcej tego bezcennego składnika od dojrzałej rośliny!
Jak wyhodować kiełki na odporność ?
Przede wszystkim nie kupuj kiełek w supermarkecie. Ponieważ nie wiesz, skąd pochodzą i ile już leżą na sklepowej półce. Wyhoduj je samodzielnie w domu! Idealnie sprawdzi się do tego kiełkownica słoikowa.
Uprawa kiełków w kiełkownicy słoikowej jest dziecinnie prosta! Ale, co ważniejsze: bezpieczna. Ponieważ odpowiednio wyprofilowany słoik zapewnia stały przepływ powietrza oraz właściwą wilgotność. Obniża w ten sposób możliwość pojawienia się pleśni i gnicia.
- Wsyp do kiełkownicy słoikowej bio nasiona na kiełki i zostaw je do namoczenia na kilka godzin. Następnie wylej wodę przez nakrętkę-sito.
- Kiełkujące nasionka przepłukuj co najmniej 2-3 razy dziennie.
- Po kilku dniach (w zależności od rodzaju nasion) ciesz się świeżymi i własnoręcznie wyhodowanymi pędami. W ten sposób jeszcze bardziej dbaj o zdrowie swoje i najbliższych. Przekaż dzieciom te cenne ale i proste umiejętności!
Które kiełki lubisz najbardziej a które niekoniecznie? A Twoje dzieci? Jedzą kiełki?