Kiełki lucerny właściwości lecznicze i zdrowotne

Kiełki lucerny właściwości lecznicze i odżywcze.

Kiełki lucerny to kiełki lucerny życia. Zawierają rzadko występującą w roślinach witaminę B12 i witaminę U. Są pełne witamin i minerałów i mają niewiele kalorii.
Dietetycy widzą w kiełkach lucerny kandydata do najzdrowszego pokarmu świata!🌱

💚Lucerna ma wyjątkową zdolność do regeneracji: po ścięciu, odrasta wielokrotnie w ciągu sezonu i daje coraz nowe plony.
💚Lucerna jest wyjątkowo bogata w bioaktywne związki roślinne. Mowa tu o: saponinach, kumarynach, flawonoidach, fitosterolach, fitoestrogenach i alkaloidach.

Kiełkuj lucernę, ponieważ to skondensowana siła lecznicza i możesz ją prosto wkomponować do swojej codziennej diety. Nawet w dużych ilościach!
Prosto i przyjemnie wykiełkujesz ją w domowej kiełkownicy automatycznej.

Kiełki lucerny dodawaj do różnego rodzaju sałatek. Również do posiłków na ciepło, na przykład jako posypkę do ziemniaków, kaszy, jajek, czy makaronu. Wypróbuj je, jako nadzienie do rolad oraz składnik past, na przykład na bazie twarogu czy wegańskich składników. Ich delikatny, orzechowy smak i chrupka konsystencja zachwycą nawet największych sceptyków!

Kiełki lucerny właściwości(alfa-alfa):

  • Przewyższają swoją wartością odżywczą wszystkie inne kiełki, to kiełki życia
  • Obniżają poziom złego cholesterolu LDL
  • Chronią przed nowotworami oraz chorobami serca
  • Pobudzają do życia, są bogatym źródłem fitoestrogenów, które łagodzą objawy menopauzy
  • Mają właściwości uodporniające organizm i dezynfekujące
  • Poprawiają pamięć
  • Obniżają poziom złego cholesterolu LDL
  • Chronią również przed nowotworami oraz chorobami serca
  • Poprawiają także pamięć dzięki dużej zawartości lecytyny
  • Dodatkowo łagodzą objawy menopauzy dzięki zawartości fitoestrogenów
  • Mają również właściwości uodporniające organizm i dezynfekujące
  • Wzmacniają między innymi kości
  • Wspierają rozwój dziecka w czasie ciąży
  • Oraz stymulują układ trawienny
  • Łagodzą również objawy nieżytu żołądka
  • Hamują nadmierne wydzielanie soku żołądkowego
  • Ponadto przeciwdziałają chorobom nerek
  • Zapobiegają anemii
  • Dodatkowo łagodzą objawy reumatyzmu i artretyzmu
  • Przyśpieszają również gojenie owrzodzeń dzięki cennej zawartości witaminy U
  • Między innymi odbudowują komórki miąższowe wątroby, śledziony i trzustki
  • Regenerują również florę bakteryjną jelita grubego
  • Ponadto znane są w medycynie ludowej jako lek na cukrzycę
  • Osłabiają jelitową absorpcję cholesterolu i podwyższają wydzielanie steroidów oraz kwasów żółciowych

Jak kiełki lucerny wpływają na organizm?

Systematyczne jedzenie kiełków lucerny ma przede wszystkim dobroczynny wpływ na metabolizm. Dlaczego? Ponieważ obniżają one poziom lipidów we krwi i zmniejszają poziom przyswajania cholesterolu w jelitach. Wynika z tego, że pełnią ważną rolę w starciu z otyłością i miażdżycą. Wyjątkowa zdolność lucerny do hamowania wzrostu cholesterolu jest najlepiej przebadaną cechą zdrowotną.

Badania pokazują, że u 15 osób spożywanie ok. 40 g kiełków lucerny 3x dziennie, obniżyło całkowity cholesterol o 17%, a „zły” cholesterol LDL o 18%.
Kolejne badanie pokazuje, że 160 g kiełków lucerny dziennie, znacząco obniżyło całkowity poziom cholesterolu we krwi.
Sprawcą takiego stanu rzeczy są duże ilości saponin, czyli związków roślinnych o mocy obniżania poziomu cholesterolu.

Dodając kiełki lucerny do codziennego menu w bezpośredni sposób zapobiegasz również cukrzycy, gdyż błonnik pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Dzięki bogactwu witaminy C kiełki wspomagają również odporność, zaś zestaw witamin z grupy B oraz żelaza wspiera podstawowe procesy fizjologiczne – od reakcji enzymatycznych po dotlenienie organizmu.

Kiełki lucerny są szczególnie zalecane:

  • Wegetarianom zawierają m.in. B12
  • Kobietom podczas ciąży i karmienia
  • Osobom chorym na anemię
  • W odtruwaniu organizmu, rekonwalescencji i w stanach wyczerpania
  • Dzieciom w okresie wzrostu ze względu na potas, żelazo, wapń i fosfor, które budują zdrowie kości i zęby

Domowa hodowla kiełków lucerny

Popularność kiełków rośnie. I tak jak inne kiełki: sojowe, rzodkiewki, czy rzeżuchy, kiełki lucerny widujesz zapewne coraz częściej na półkach supermarketów.
Niestety, nie sa one w sprzedaży regularnej, a i jakość przechowywanych ich po kilka, kilkanaście dni w lodówce pod plastikową folią, pozostawia wiele do życzenia.
Pewnie sama przyznasz, że rozsądniej jest uprawiać je w domu. Taka uprawa nie kosztuje wiele, a daje gwarancję świeżości no i satysfakcji!

Jak kiełkować kiełki lucerny?

Kiełkuj lucernę w:

  • kiełkownicy słoikowej: 2 łyżki nasion lucerny wsyp do słoika i zalej kilkucentymetrową warstwą świeżej wody, zakręć pokrywkę. Nasionka odcedzamy rano i dolewamy świeżej wody, płuczemy, a następnie znowu odlewamy. Ten proceder należy powtarzać 3 razy dziennie, pozostawiając między płukaniami nasiona w słoiku, ale bez wody. Piątego dnia kiełki są gotowe do jedzenia.
  • kiełkownicy automatycznej EGL 55

Namaczanie: 10 godzin
Płukanie: 2-3 razy dziennie
Kiełkowanie: 4-6 dni

Bio kiełki lucerny Geo to naturalny powrót do natury. By móc korzystać z właściwości zdrowotnych i odmładzających kiełków, wystarczy mieć kiełkownicę.

Kiełki lucerny dla kobiet

Polecamy kiełki lucerny szczególnie kobietom – ich fitoestrogenne właściwości plus witamina K bardzo efektywnie łagodzą zaburzenia miesiączkowania oraz zmniejszają miesiączki.
Kobietom w okresie menopauzy łagodzą trudy związane z uderzeniami gorąca i huśtawką nastrojów. Natomiast wysoka zawartość magnezu, wapnia i żelaza hamuje osteoporozę.

Ponadto kobietom w ciąży, polecamy kiełki lucerny ze względu na duże ilości żelaza oraz witamin A, B i E.
Z tego względu kiełki lucerny zalecamy również wegetarianom.

Poza tym kiełki z lucerny to także doskonałe źródło białka i minerałów potrzebnych skórze oraz włosom. Bogactwo antyoksydantów pomaga opóźnić proces starzenia, zwłaszcza w kontekście pojawiania się zmarszczek i przebarwień oraz utraty elastyczności skóry. Zawartość witaminy A oraz chlorofilu pozwala poradzić sobie również z nadmierną suchością naskórka.

Lucerna ma bogatą i długą historię zastosowania jej w medycynie ajurwedyjskiej w leczeniu stanów zapalenych i uszkodzeniach oksydacyjnych. Juz wtedy było wiadomo, że lucerna działa jak silny przeciwutleniacz i zapobiega uszkodzeniom poczynionym przez wolne rodniki.
Badanie opublikowane w Regul Toxicol Pharmacol potwierdza ich działanie antyutleniające. Badacze udowodnili, że lucerna potrafi zmniejszyć śmierć komórek i uszkodzeń DNA wywołanych przez wolne rodniki. Poprawiają one także zdolność organizmu do walki z nimi.

Wartości odżywcze organicznych kiełków lucerny:

Witaminy:

A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, D, E, K, PP, U

Składniki mineralne:

Wapń i żelazo, magnez oraz fosfor, potas i krzem, cynk a także sód, miedź i mangan, siarka i selen

Pozostałe:

Fitoestrogeny i Lecytyna oraz  Chlorofil i Beta-karoten, Saponiny a także Błonnik, Białko (42%)

Rzeżucha lecznicze właściwości. Kiełki Superbohaterki

Właściwości kiełków brokuła. Kiełki celują w raka!

Komentarze do “Kiełki lucerny właściwości lecznicze i zdrowotne

  • Tadeusz

    Polecam blog terapia sokami.
    Piękna i zdrowa przyszłość.
    Stosuję już od roku i czuję się wyśmienicie i zdrowo. Pozdrawiam i Dziękuję.

Skomentuj