Jod na co pomaga i kto powinien go spożywać w większych ilościach?
A w ogóle, to po co jest nam potrzebny?
😟 Zimne stopy i dłonie, bóle i obrzęki, brak energii i słaba pamięć… Brzmi znajomo?
Zmień to! Uzupełnij jod sokami z ciemnozielonych warzyw!
Na co pomaga jod?
- Jod, wspólnie z magnezem i selenem jest jednym z najpotrzebniejszych minerałów w organizmie ludzkim.
- Walczy z bakteriami, grzybami i wirusami w naszym ciele.
- Jod odgrywa ważną rolę w reagowaniu na stany zapalne organizmu.
- Jodki przyczyniają się do eliminowania bakterii.
- Duża rolu jodu w stężeniu hormonów, podkręca wrażliwość na insulinę.
- Jod wraz z receptorami insuliny zwiększa metabolizm glukozy.
- Jest on jest niezastąpiony do tworzenia hormonów tarczycy:
- tyroksyny T4
- oraz trójjodotyroniny T3 , czyli jej aktywnej formy
Odpowiednie stężenie T3 i T4 we krwi to właściwa praca i rozwój:
- serca
- nerek
- mózgu oraz układu nerwowego a także przysadki mózgowej i mięśni
- hormony tarczycy regulują też procesy wzrostu i dojrzewania komórek organizmu
- poza tym biorą udział w procesach oddychania komórkowego i wytwarzania energii
- są niezbędne do utrzymania prawidłowej temperatury ciała.
Na co pomaga jod? Na raka!
📌Książka Dr. Sircus’a „Kompendium raka” opowiada o jodynie, jako istotnym komponencie terapii. Zapobiega i leczy raka piersi i inne jego formy, według dr T. Simonciniego, włoskiego onkologa. Jest on znany z kleczenia wodorowęglanem sodu i używa jodu w terapii nowotworów skóry.
📌Mnóstwo badań pokazuje bliska relację, między słabym poziomem jodu a chorobą włóknisto-torbielową piersi FDB.
Kobiety z niedoborem jodu obserwują u siebie i w badaniach problem z narządami rozrodczymi. Mowa tu o deformacji piersi i zwapnieniem.
Podawanie jodu pomału niweluje pierwszą fazę rozwoju nowotworów piersi (choroba włóknisto-torbielowa).
Jednak dr Tullio Simoncini nie poleca doustnej kuracji płynem Lugola.
Uzupełnienie kuracji jodem, jest także skuteczne przy nowotworze prostaty. Zdaniem dr D. Derry, rak prostaty przypomina raka piersi na wielu płaszczyznach.
Dodatkowo terapia jodem, niweluje zainfekowane komórki, które są resztkami pierwotnego raka.
Ciekawostka:
Jod jest potrzebny w mikrogramowych porcjach przy terapii tarczycy, zaś w miligramowych dla piersi oraz innych tkanek. Terapeutycznie można stosować go nawet w ilościach gramowych.
∗ według Dr D. Miller’a.
Jod pomaga na serce?
Dr M. Donaldson uważa, że jod wyrównuje rytm serca a także obniża poziom cholesterolu w surowicy. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi i powoduje, że krew jest mocniej rozcieńczona.
Właściwy poziom jodu to ogromne korzyści dla układu sercowo-naczyniowego. Natomiast niedobór tego pierwiastka, ma szkodliwy wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Udowodniono także, że zrówno niedoczynność jak i nadczynność tarczycy, negatywnie oddziałują na serce.
Kliniczne rezultaty niedoczynności tarczycy dla układu sercowo-naczyniowego to:
- bradykardię – zbyt słaba akcję serca
- obniżona pojemność minutową serca
- powiększenie osierdzia
- wysięk opłucnowy
- podniesione ciśnienie krwi
- skurcz naczyń obwodowych
∗ według dr. Stephena A. Hoptiona Canna
Jod a tarczyca
Pancerz ochronny organizmu do walki z infekcjami i chorobami, jest mocno obniżony przez długotrwały niedobór niezbędnych witamin i minerałów.
Deficyt jodu bardzo mocno wpływa przde wszystkim na stan układu immunologicznego. Dzieje się tak dlatego, że gdy mamy go za mało, to kłopoty z tarczycą gotowe.
I tak niska reakcja immunologiczna jest ściśle związana z zakłoceniami pracy tarczycy.
Właściwe ilości jodu w diecie, regulują dysfunkcjonalną tarczycę i zaburzenia hormonalne.
Długotrwałe niedobory jodu to:
- niedoczynności tarczycy
- powiększenia gruczołu tarczowego
- tworzenie się wola
- niedoczynność tarczycy u dzieci, to powód zahamowania rozwoju fizycznego i psychicznego. We wstępnym stadium to gorsze zapamiętywanie
- u kobiet w ciąży to nieodwracalne uszkodzenia mózgu u płodu i noworodków
- przyczyna problemów z ciążą u kobiet: poronienia, przedwczesne porody i wyższa śmiertelność wśród dzieci
Objawy niedoborów jodu:
- Kurcze i bóle mięśni
- Skłonność do tycia
- Zimne dłonie i stopy
- Obrzęki
- Kłopoty z pamięcią i zapamiętywaniem
- Zaparcia
- Depresja i migreny
- Brak energii, osłabienie organizmu
- Przesuszona skóra
- Łamliwe paznokcie
- Wypadanie włosów
Naturalne źródła jodu
- owoce morza: skorupiaki, ostrygi
- ryby oceaniczne
- nierafinowana sól morska
- jajka
- wodorosty
- bulion rybny
- masło
- cebula
- rzepa
- rzodkiewki
- ananas
- karczochy
- szparagi
- ciemnozielone warzywa
Obecność jodu w produktach jest zależna od zawartości jodu w glebie, w której dany pokarm rośnie.
Natomiast owoce morza pobierają ten pierwiastek z wody morskiej. Niektóre gatunki wodorostów obitują w jod, naprzykład morsztyn pęcherzykowaty.
Natomiast żywność, która jest przetworzona może mieć wysoki poziom jodu, ponieważ jest wspomagana solą jodowaną lub jodanem wapnia i potasu.
🍶 Mleczne produkty są dobrym źródłem jodu dlatego, że jodem sa suplementowane pasze dla zwierząt.
Ciekawostka:
📌Warzywa z rodziny kapustowatych oraz szpinak, nazywane są goitrogenami i zawierają goitrogeny. Jedzenie ich w surowej odsłonie może hamować wchłanianie jodu.
Jednak rośliny te, mają przede wszystkim tak mocne prozdrowotne właściwości, że nawet jeśli masz kłopoty z tarczycą, jedz je lub pij z nich soki 5x w tygodniu.
📌Gotowanie na parze, czy na przykład zmiękczenie zielonych liści jarmużu sokiem z cytryny, obniży ilość goitrogenów.
Po drugie, musiałabyś zjeść ciężkie kilogramy kapusty, by rzeczywiście sobie zaszkodzić…
Ryby w diecie nie zapewnią odpowiedniej ilości jodu w mg. Ponieważ, aby mieć ok. 14 mg jodu, musiałabyś zjeść co najmniej 0.5 kg ryb dziennie.
Zawartość jodu
Obecność jodu w mikrogramach (mcg) :
- Sól (jodowana) 1 g – 77 mcg jodu
- Dorsz 85 g – 99 mcg jodu
- Krewetka 85 g – 99 mcg jodu
- Mleko krowie (szklanka) – 56 mcg jodu
- Jajko gotowane (duże) – 29 mcg jodu
- Czerwona fasola gotowana (pół szklanki) – 35 mcg jodu
- Pieczony ze skórą ziemniak (średni) – 63 mcg jodu
- Wodorosty 27 g – 18 000 mcg (18 mg) jodu
Źródła:
„National Health and Nutrition Examination Surveys”
“Wielka Księga Zdrowego Odżywiania” A. Dufo