Jedzenie oczyszające organizm? Tak, istnieje takie. Korzystaj z niego, zwłaszcza gdy:
- Brakuje Ci energii i chęci do życia
- Często się przeziębiasz i długo przechodzisz chorobę
- Masz kłopoty z cerą i włosami – są matowe, bez blasku
Właśnie wtedy wprowadź do swojej diety soki z zielonych roślin, które są prawdziwymi mistrzami oczyszczania. Szybko zauważysz pozytywną różnicę!
Chlorella działa jak bonus tlenowy!
Soki z cholerellą mają dużą zawartość kwasu nukleinowego, który odpowiada za odnowę, wzrost i naprawę komórek. Chlorella, dzięki dużej zawartości chlorofilu najłagodniej, ale skutecznie oczyszcza organizm.
Ten zielony barwnik roślinny ma działanie baru tlenowego. Dlaczego? Ponieważ usprawnia przepływ tlenu w organizmie i komórki lepiej pracują.
Jak? Usuwają ze swojego wnętrza szkodliwe produkty przemiany materii, które zaburzają ich działanie.
Dodatkowym działaniem chlorelli jest cenny fakt, że wiąże ona metale ciężkie, pestycydy i toksyny, usuwając je z organizmu.
Najlepiej dodawaj ją każdego ranka w sproszkowanej postaci do soków i koktajli lub łykaj ją w tabletkach.
Polecamy ją po kuracji antybiotykowej lub przyjmowaniu silnych leków, jako dokładnego czyściciela wszystkiego, co zbędne oraz jako jedzenie oczyszczające.
Zielone liście warzyw – turboodnowa
Na pewno już wiesz, że natka marchewki, liście rzodkiewek, brokuła, czy kalarepy świetnie nadają się do jedzenia i są naprawdę pyszne.
A wiesz, że mają one nawet więcej wartości od samych warzyw?
W liściach brokuła jest na przykład więcej sulforafanu niż w różyczkach, a nać marchwi jest bogatsza w witaminę C od korzenia.
Możesz zrobić z nich pesto lub posiekane dodać do sałatki.
Nacie służą naszemu zdrowiu jednak tylko wtedy, gdy warzywa nie są pryskane i zbyt mocno nawożone. Ponieważ kumulują dużo więcej zanieczyszczeń od reszta rośliny. Dlatego wybieraj produkty z onaczeniem bio lub eko.
Król detoksu – Sok z Młodego Jęczmienia
Sok z młodego jęczmienia zawiera enzymy trawienne, które przyspieszają rozkład po pozostałościach np. pestycydów i substancji nietrawionych przez organizm.
Enzymy te opóźniają związany z wiekiem rozpad komórek i procesy starzenia. W soku z młodego jęczmienia znajduje się potężna dawka antyutleniaczy. Mają one działanie przeciwzapalnie i regenerują wątrobę.
Młody jęczmień należy do grupy jedzenia oczyszającego także dlatego, że to doskonała dawka witamin i minerałów oraz białka i błonnika.
Dietetycy polecają młody jęczmień, ponieważ ma tyle substancji odżywczych, co 2 kg świeżych warzyw i owoców.
Sok z Brzozy – eliksir zdrowia i jedzenie oczyszające organizm
Świerzy sok z brzozy doskonale oczyszcza ze szkodliwych produktów przemiany materii, które zaburzają pracę komórek. Wystarczy kilkudniowa kuracja.
Najlepsze właściwości ma sok, który pozyskuje się z brzozy na początku wiosny. Zawiera wówczas najwięcej witamin i minerałów, które poprawiają pracę całego organizmu. Szczególnie mocno wpływa na wątrobę i nerki. Pobudzone do pracy narządy intensywniej pozbywają się szkodliwych dla nas substancji. Gdy zgromadzone w naszych komórkach niechciane związki zostaną wydalone, skóra zyskuje promienny wygląd i skuteczniej się regeneruje.
Najlepiej wypijać 2 szklanki soku dziennie
Matcha – siła odmładzania jedzenia oczyszającego organizm
Matcha jest japońską, zieloną, sproszkowaną herbatą. Miesza się ją z wodą i wypija a nie zalewa wrzątkiem. Dzięki temu w napoju jest wszystko, co w herbacie najcenniejsze. Mnóstwo antyutleniaczy.
Naukowcy z Uniwersytetu w Colorado odkryli, że w tym rodzaju herbaty antyutleniaczy jest 137 x więcej niż w zwykłej zielonej herbacie. To właśnie one wyłapują wolne rodniki, które przyczyniają się na przykład do rozwoju raka.
Matcha zawiera superdawkę katechin, czyli najmocniejszych przeciwutleniaczy. Działają one przeciwwirusowo, zapobiegają nowotworom i korzystnie wpływają na serce.
Ta japońska herbata od tysiącleci jest używana przez buddyjskich mnichów, bo uspokaja umysł i relaksuje, ale nie otępia. Takie działanie ma aminokwas L-teanina, który pomaga się skoncentrować.
Koktajl najskuteczniejszych przeciwutleniaczy z matchy to świetny zastrzyk odmładzający dla cery. Wyłapują one wolne rodniki, które powstają pod wpływem promieni UV i niszczą skórę. Efekt to gładsze ciało i twarz.
Zdrowotne właściwości sproszkowanej matchy zależą od tego, jak się ją przygotowuje i pije. Zalej ją małą ilością wody o temperaturze 80 st. C i dobrze wymieszaj.
Polecamy świetny filtr do wody , sprawdź
Wodorosty – jedzenie oczyszczające na 5 !
Wodorosty używa się głównie do sushi. Jednak można je jeść również w postaci chipsów. Są bogate w substancje, wspomagające pracę wątroby. Dzięki nim sprawniej usuwane jest to, co nam nie służy. Zielone wodorosty sa bogate w fukoksantynę. To składnik, który działa jak doping na przemianę materii i ogranicza wchłanianie tłuszczu.
Wodorosty są bogate w jod, który podkręca przemianę materii. Dodawaj do soków, zup, koktajli, sałatek, ryżu.
Jedzenie oczyszczające organizm – Nasiona Ostropestu
Ziarenka ostropestu zawierają flawonoid – sylimarynę. To związek o silnych właściwościach odtruwających i oczyszczających wątrobę. Chroni ją przed stłuszczeniem i działaniem toksyn.
Poprawia pamięć i koncentrację, bo zmniejsza niekorzystny wpływ wolnych rodników na komórki mózgu.
Nasiona ostropestu podnoszą w organizmie o 35 % poziom glutationu. Ta substancja jest silnym przeciwutleniaczem, mocniejszym nawet od witamin C i E. Przeciwdziała uszkodzeniu komórek wątroby przez wolne rodniki i wspomaga wymianę starych komórek na nowe. Ostropest ułatwia pozbywanie się substancji toksycznych, które odkładają się po silnych zatruciach.
Łyżeczkę zmielonych nasion dodawaj codziennie do koktajli, zup, sałatek. A pyszny i zdrowy olej z ostropestu wytłoczysz w jednej z naszych doskonałych pras.
I jak z Twoją energią i chęcią do życia? Stosowałaś? Pomogło? Napisz koniecznie!
Źródło: (Zdrowie i Życie 01.2021)