Jakie owoce odchudzają? Sprawdź i poznaj 11 najważniejszych

Jakie owoce odchudzają?
Te, które mają dużo błonnika i mało kalorii.
Przeczytaj, dowiedz się wszystkiego i zrzuć nadprogramowe kilogramy!

Masz nadwagę?

Poznaj najbardziej skuteczne owoce w odchudzanie.

Pozbądź się niechcianej oponki i boczków, zyskaj energię i idealną sylwetkę.

11 najskuteczniejszych owoców w odchudzaniu:

Jakie owoce odchudzają?

1. Grejpfrut

Jeden średniej wielkości grejpfrut to 80 kalorii i 70% RDI -dziennego zapotrzebowania witaminy C.
Odmiany czerwone to 30% zapotrzebowania RDI dla witaminy A.

Grejpfrut ma niski indeks glikemiczny, czyli wolniej oddaje cukier do krwioobiegu. Dieta o niskim IG wspomaga utratę wagi i właściwą wagę.

Zobacz, dlaczego indeks glikemiczny jest tak ważny.

Włączenie grejpfrutów do diety, powoduje zmniejszenie tkanki tłuszczowej, obwodu talii oraz ciśnienia krwi, obniżenie cholesterolu.

Ostrzeżenie: osoby z nadciśnieniem, przyjmujące lekarstwa na obniżenie ciśnienia krwi, powinny jeść max ½ grejpfruta dziennie.

Grejpfruty polecamy do robienia soków, ale również jako doskonały dodatek do sałatek.

Podsumowując
Grejpfrut to niski IG, wysoka zawartość witamin A i C, zdrowy składnik koktajli owocowych.

2. Jabłko

Jedno jabłko średniej wielkości to jedynie 116 kalorii i 6 gr błonnika.

Jabłka, owoce niskokaloryczne o wysokiej zawartości błonnika, zapewniają nam uczucie sytości przez dłuższy czas, dzięki czemu, sprzyjają procesowi odchudzania.

Jabłka można spożywać na wiele sposobów, zarówno na ciepło, jak i na surowo. Dodawaj je do gorących lub zimnych płatków zbożowych, jogurtów, gulaszów i sałatek lub samodzielnie je upiecz.

Podsumowując:
Jabłka to: mało kalorii, wysoka zawartość błonnika, jest syte. Badania wskazują, że wspomagają utratę wagi.

3. Jagody i owoce jagodowe

Jagody są owocami niskokalorycznymi o bogatych składnikach odżywczych.

Ok.80 gr borówek to jedynie 40 kalorii, zapewnia 12% wartości czyli dziennego zapotrzebowania dla witaminy C i manganu, a także 18% dla witaminy K.
150 gr truskawek to mniej niż 50 kalorii i 3 gr błonnika pokarmowego, a także 150% wartości RDI dla witaminy C i 30% dla manganu.

Włączenie jagód do soków i diety, obniża poziom cholesterolu, ciśnienia krwi i zmniejsza stan zapalny.

Świeże i mrożone jagody dodawaj do soków, płatków śniadaniowych lub jogurtów, rób zdrowe smoothie, wrzuć do sałatki.

Podsumowując:
Jagody to niską kaloryczność i dużo cennych witamin. Mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i stany zapalne.

4. Owoce pestkowe
brzoskwinie, nektarynki, śliwki, czereśnie i morele

Owoce pestkowe mają niski IG, są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, witaminę C i A – i to dzięki nim idealnie nadają się dla tych, którzy pragną zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Średniej wielkości brzoskwinia to ok. 60 kalorii, 150 gr czereśni to 90 kalorii, 2 śliwki lub 4 morele to jedynie 60 kalorii.

W porównaniu z niezdrowymi przekąskami, takimi jak frytki czy ciasteczka, owoce pestkowe są bardziej odżywczą opcją.

Owoce pestkowe można dodać do soków, jeść świeże, posiekane w sałatkach owocowych, zmieszane z owsianką.

Podsumowując:
Owoce pestkowe / brzoskwinie, nektarynki, morele i śliwki/ są niskokaloryczną przekąską sezonową. Są dobrą alternatywą dla chipsów, ciastek lub innych niezdrowych produktów spożywczych.

5. Marakuja

Jeden owoc marakui to 20 kalorii oraz bogate źródło błonnika, witaminy C, witaminy A, żelaza i potasu.
Błonnik spowalnia trawienie, pomagając czuć się pełniej i kontrolować apetyt.

Nasiona marakui dostarczają piceatannolu, substancji odpowiadającej za obniżenie ciśnienia krwi i zwiększoną wrażliwości na insulinę.

Podsumowując:
Owoce marakui są niskokaloryczne, ze sporą zawartością błonnika, korzystnie wpływają na właściwe ciśnienie krwi i poziom insuliny, czyniąc je idealnym do odchudzania.

6. Rabarbar

Mimo, iż w sumie jest warzywem, ale w Europie i Ameryce Płn jest często przygotowywany jak owoc.
Rabarbar to tylko 11 kalorii na łodygę, ma niecały 1 gr błonnika i ok. 20% wartości RDI dla witaminy K.

Włókno rabarbaru obniża wysoki poziom cholesterolu, który występuje często u osób z nadwagą.

W badaniu przeprowadzonym na osobach z miażdżycą tętnic, ustalono, podając 50 mg wysuszonego ekstraktu rabarbaru na kg masy ciała przez okres pół roku, że dochodzi do obniżenia poziomu cholesterolu i poprawy kondycji naczyń krwionośnych.

Łodygi rabarbaru można wykorzystać do zrobienia soków, dusić i podawać z kaszą lub ulubionymi płatkami. Najkorzystniej jest przyrządzać niskokaloryczne potrawy rabarbarowe, by uzyskać efekt spadku wagi.

Podsumowując:
Rabarbar to mało kalorii i dużo błonnika, pomaga w zmniejszeniu masy ciała i obniżeniu poziomu złego cholesterolu.

Uważaj z rabarbarem w chorobie kamicy cystynowej.

7. Kiwi

Kiwi są bardzo bogate w składniki odżywcze, to idealne źródło witaminy C, E, kwasu foliowego.

Podczas badania, podawano osobom 2 owoce kiwi dziennie przez 10 tygodni i udowodniono, że mają oni wyższy poziom witaminy C, doszło do obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszenia obwodu talii o ponad 3 cm.

Kiwi kontroluje poziom cukru we krwi, poprawia poziom cholesterolu i wspomaga pracę jelit – wiąże się to z utratą masy ciała.

Owoce kiwi mają niski IG, zawierają fruktozę/rodzaj cukru, ale uwalnia się wolniej a to mniejsze skoki cukru we krwi.

Kiwi są bogate w błonnik pokarmowy. Jeden mały, obrany owoc, ważący ok.70 gr to ok. 2 gr błonnika, sama skórka to dodatkowo 1 gr błonnika.

Owoce kiwi są miękkie, słodkie i smaczne, można jeść je na surowo, obrane lub nieobrane. Można wyciskać z nich soki, dodawać do sałatek, do wypieków.

Podsumowując:
Kiwi to owoce, zapewniające szereg korzyści zdrowotnych. Zawierają sporo błonnika i są niskokaloryczne. Idealnie nadają się do procesu odchudzania.

8. Melon

Melony to niskokaloryczne owoce z wysoką zawartością wody, co powoduje, że są przydatne w odchudzaniu.
160 gr melona, to ok.50 kalorii.

Melony są bogate w błonnik, potas i przeciwutleniacze: witamina C, beta-karoten i likopen.
Np. arbuz ma wysoki IG, więc kontroluj jego spożycie, jeśli masz kłopoty w wysokim cukrem.

Melonami delektuj się w sokach, świeżymi, pokrojonymi w kostkę jak i kulkami, w sałatce owocowej.

Podsumowując:
Melony są niskokaloryczne, mają dużo wody, a to pomaga w walce z nadwagą i właściwym nawodnieniem.

9. Pomarańcze

Wszystkie owoce cytrusowe, również pomarańcze mają niską zawartość kalorii, a także wysoką zawartość witaminy C i błonnika. Są też bardzo sycące.
Pij sok pomarańczowy ale jedz również ćwiartki pomarańczy, gdyż powodują one zmniejszenie głodu a zwiększają poczucie sytości.

Podsumowując:
Pomarańcze są bogate w witaminę C i błonnik. Dają długie uczucie sytości.

10. Banany

Banany mają wysoką zawartość cukru i kalorii, ale idealnie nadają się do odchudzania. Są one bardzo odżywcze, zawierają potas, magnez, mangan, błonnik, przeciwutleniacze, witamin A, B6 i C.
Ich niski IG kontroluje poziom insuliny i reguluje wagę, zwłaszcza u osób z cukrzycą.

Badania pokazują, że zjedzenie 1 banana dziennie, zmniejsza poziom cukru we krwi, cholesterolu u ludzi z jego wysokim poziomem.
Wysokiej jakości, bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne pokarmy, którymi są banany, to idealny punkt dla każdego zdrowego planu odchudzania.

Banany dodawaj do soków, jedz jako wygodną przekąskę lub używaj jako dodatek co smoothie, koktajli, deserów.

Podsumowując:
Banany są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Te cechy stanowią, że są one niezbędną częścią odchudzania.

11. Awokado

Awokado to bogate w zdrowe tłuszcze, kaloryczne owoce rosnące w ciepłym klimacie.

100 gr awokado to 150 kalorii, to jeden z owoców o największej kaloryczności.
Taka sama ilość zapewnia 27% RDI dla witaminy K i 23% dla kwasu foliowego.
Mimo tych cech, awokado jest bardzo przydatne w procesie utraty wagi.

W trakcie badań osób z nadwagą, jedli oni ok. 200 gr awokado druga grupa 30 gr innych tłuszczów margaryny i oleje. W pierwszej grupie zanotowano spadek wagi, udowadniając, że awokado są dobrym wyborem dla osób pragnących schudnąć.
Spożywanie awokado zwiększa uczucie pełności, zmniejsza apetyt i poprawia poziom cholesterolu.

Badania wykazały, że ludzie, którzy jadali awokado, odnotowali lepsze wyniki krwi, mniejsze ryzyko zespołu metabolicznego i niższą masę ciała niż ludzie, którzy ich nie spożywali.

Ponadto awokado możesz używać jako zamiennika masła lub margaryny. Dodawaj je do sałatek, koktajli, dipów. Jest jednym z grupy, jakie owoce odchudzają

Podsumowując:
Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, awokado może między innymi pomóc w utracie i utrzymaniu właściwej wagi.

Teraz już wiesz, jakie owoce odchudzają. Dlatego, że owoce to bardzo ważna część zdrowej diety, to mogą wspomagać na przykład odchudzanie.
Większość owoców ma niską kaloryczność i są bogate w składniki odżywcze i błonnik, który powoduje uczucie sytości.
Odżywiaj się zdrowo, pij również soki w wyciskarce wolnoobrotowej. Stosuj także dietę opartą na pełnowartościowych pokarmach i bądź aktywna fizycznie.
Z wiedzą , jakie owoce odchudzają, będzie Ci łatwiej.
Takie postępowanie z pewnością odpłaci Ci się lepszym samopoczuciem i kondycją.

Życzymy powodzenia w kuracjach!

Udostępnij:

Prosty przepis na zdrowy zakwas z buraka?

Co daje cynk? 7 właściwości cynku

Skomentuj