Jak leczyć candidę?
Dieta na candidę to klucz do zdrowia. Kandydoza, czyli inaczej grzybica lub drożdżyca.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) bije na alarm: liczba zachorowań na grzybicę rośnie!
Boli Cię głowa, masz słabą odporność? Twój organizm może być zagrzybiony. Wiemy, co się z Tobą dzieje…
Polecamy także przepisy na soki przeciw grzybicy.
Jak leczyć candidę?
Mikroorganizm Candidy żyje krótko. Po pierwsze ogranicz spożycie tłuszczu a sprawisz, że drożdżaki zginą w kilka dni.
Co to jest candida?
Candida to postać drożdży, które naturalnie występują we krwi. Jej pokarmem jest przede wszystkim cukier, dostarczany organizmowi z jedzeniem. Zdrowy organizm ma zawsze pewien poziom cukru, dlatego też zawsze znajduje się tam pożywienie dla Candidy.
Jednak im większy poziom cukru, tym prędzej Candida namnaża się w formie kolonii. Natomiast, gdy poziom cukru we krwi spada, obniża się też ilość drożdżaków. Podsumowując, taki proces to naturalny czynnik fizjologii człowieka i nie powoduje żadnych dolegliwości i kłopotów ze zdrowiem. Podczas gdy poziom tłuszczu we krwi jest stale podwyższony, cukier zostaje w krwiobiegu i w wyniku tego tworzą się ogromne kolonie drożdży.
Candida jak się pozbyć? Dieta na Candidę to jest rozwiązanie.
Często boli Cię głowa? Możesz być zagrzybiona
Być może to znak, że choruje cały organizm:
- Nie możesz się skupić?
- Cierpisz również z powodu migreny?
- Ból głowy nie pozwala Ci pracować?
- Pamiętaj, że nie zawsze ma to związek jedynie z chorobą lub niskim ciśnieniem
A jeśli poza tym masz inne objawy?
Z początku mogą wydawać się niegroźne:
- Nudności
- Problemy z żołądkiem
- Napęczniały brzuch
- Zmiany grzybiczne
Podsumowując: To wszystko powoduje jedna, złośliwa kolonia bakterii.
Gromadzące się w jelitach drożdżaki Candida, mogą być przyczyną na przykład częstych bólów głowy.
Natomiast gdy równowaga pomiędzy pożytecznymi bakteriami a drożdżakami zostaje zachwiana, dochodzi o wielu skutków ubocznych.
Co lubią drożdżaki candida albicans?
Co sprzyja gromadzeniu drożdżaków?
- Cukier
- Biała mąka
- Grzyby
- Drożdże
- Antybiotyki
Przede wszystkim to wyżej wymienione produkty tworzą środowisko przyjazne drożdżom. Są groźne dla „dobrych” bakterii, a więc również i dla Ciebie. Candida obciąża jelita produktami przemiany materii. Dodatkowo kumuluje toksyny. Stopniowo zatruwa również organizm. Boląca głowa to niestety dopiero początek.
Z czego wynika zagrzybienie organizmu?
Zagrzybienie organizmu to przede wszystkim konsekwencja nadmiaru drożdżaków w jelitach:
- Złe trawienie
- Trądzik
- Grzybica pochwy, stóp i paznokci
- Astma
- Problemy z wypróżnianiem
- Skurcze
- Zmęczenie
- Wysypka
- Spadek odporności
- Zatrucie toksynami
Jak się chronić przed drożdżakami candydozy?
Po pierwsze zmiana diety to najlepszy sposób na pozbycie się Candidy z organizmu. Dlatego należy wprowadzić do jadłospisu produkty, które tworzą niekorzystne dla drożdżaków środowisko. A jest to jednocześnie środowisko bardzo dobrze wpływające na prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Candida jak się pozbyć? Dieta na candidę
Co jeść, by wyleczyć jelita z kandydozy?
- Warzywa. Dlaczego? Ponieważ zawarte w nich flawonoidy wypłukują toksyny nagromadzone przez drożdżaki. Candida nie potrafią strawić surowych warzyw, więc nie mogą się nimi karmić. Natomiast zawarty w warzywach błonnik doskonale wspomaga trawienie i skutecznie usuwa drożdżaki z jelit.
- Allicynę. To substancja, w którą bogate są na przykład czosnek, cebula i por.
„Zdrowy ferment”. Kiszone produkty i sfermentowane produkty mleczne to jedna z najlepszych broni przeciwko grzybom. Pamiętaj: nie łącz ich z cukrem, ponieważ zniszczy ich zdrowotne działanie i nakarmisz drożdżaki ich przysmakiem. - Ostre przyprawy. Takie jak na przykład chrzan, rzeżucha, szczypior, imbir, papryka, chili, pieprz, ziele angielskie i gałka muszkatołowa zwiększają ukrwienie śluzówki jelit. Co najważniejsze, nie pozwala to grzybom się rozwijać.
- Zielone zioła. Candida nie lubi również tymianku, mięty, rozmarynu i melisy.
- Ziarna. Najlepiej nieoczyszczone produkty przede wszystkim z amarantusa, gryki, prosa, owsa i orkiszu.
- Świeże masło 82%. Ponieważ zawarty w nim kwas wspiera rozwój „dobrych” bakterii.
- Tłuste ryby. Między innymi śledź, łosoś, makrela, pstrąg, tuńczyk i sardynka zawiera dużo kwasów omega-3.
- Jaja i żółte sery. Łączone z warzywami wspomagają organizm dużą ilością wapnia, żelaza i witamin.
- Nierafinowane oleje roślinne. Zwalczają stany zapalne. Pamiętaj, kupne oleje są bezwartościowe i pozbawione swoich leczniczych właściwości.