Indeks glikemiczny. Sprawdź IG warzyw i owoców.

Indeks glikemiczny to wskaźnik, który określa wzrost poziomu cukru we krwi, 2 godziny po zjedzeniu posiłku węglowodanowego. Im niższy jest indeks glikemiczny węglowodanu: warzywa lub owocu, tym lepiej dla naszego zdrowia. Indeks glikemiczny wyznaczany jest w oparciu o skalę od 0 do 100. Im wyższa wartość wskaźnika indeksu glikemicznego, tym szybszy wzrost cukru we krwi. Czysta glukoza służy jako punkt odniesienia i jej wskaźnik IG wynosi 100.

Pamiętaj, aby świadomie wybierać dobre węglowodany. Najlepsze dla Twojego zdrowia są świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców o niskim IG.

Do wyciskania soków używaj wyciskarki wolnoobrotowej Kuvings D9900 która zachowa wszystkie enzymy, witaminy i fitosubstancje w soku.

Dlaczego indeks glikemiczny ma istotne znaczenie?

Dieta oparta na wysokim indeksie glikemicznym przyczynia się do wzrostu masy ciała. Dlatego ma to istotne znaczenie dla naszego zdrowia. Dieta o niskim indeksie glikemicznym pomaga w utracie wagi. Natomiast spożywanie posiłków o niskim IG to powolne uwalnianie glukozy, które pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Dbaj o utrzymanie stałego poziomu indeksu glikemicznego

Twoje ciało działa najlepiej wtedy, gdy poziom cukru we krwi utrzymuje się na stałym poziomie. Jeśli poziom cukru we krwi spadnie zbyt nisko, czujesz się wówczas ospały i szybciej doświadczasz uczucia głodu. A jeśli poziom cukru idzie zbyt wysoko, twój mózg sygnalizuje trzustce, aby wydzielała większe ilości insuliny. Insulina z kolei powoduje powrót cukru do krwi, a co najgorsze nadmiar cukru zostaje zmagazynowany w Twoim organizmie w postaci zapasu tłuszczu. Zatem im większa jest szybkość wzrostu cukru we krwi, tym większe jest prawdopodobieństwo, że organizm uwolni nadmiar insuliny i doprowadzi do zbyt niskiego poziomu cukru we krwi.

Dlatego też, kiedy jesz spożywać posiłki węglowodanowe, które powodują dużą i gwałtowną reakcję glikemiczną, poczujesz na początku podwyższenie energii i nastroju. Niestety idzie za tym wzrost poziomu cukru we krwi a w konsekwencji następuje cykl zwiększonego przechowywania tłuszczu, letargu, senności i większego głodu!

Masz cukrzycę? Zawsze sprawdzaj wskaźnik indeksu glikemicznego!

Szczególnie niebezpieczny jest nagły wzrost cukru u osób z cukrzycą, zarówno typu 1 jak i 2. Ich organizm jest niezdolny do wydzielania lub przetwarzania insuliny, co powoduje, że poziom cukru we krwi wzrasta zbyt wysoko. Prowadzi do dodatkowych problemów medycznych. Dlatego, jeżeli chorujesz na cukrzycę, zdecydowanie unikaj warzyw i owoców z wysokim IG. Warto w tym celu wybierać do świeżo wyciskanych soków warzywa i owoce z początku tabeli IG. Pomoże Ci w tym wyciskarka wolnoobrotowa.

Kiedy spożywać posiłki o wysokim indeksie glikemicznym?

Warto uzupełnić niedobory glukozy po ciężkiej aktywności fizycznej. Insulina pomaga bowiem przenieść glukozę do komórek mięśniowych, gdzie uczestniczy w naprawie tkanek. Dlatego też trenerzy zalecają swoim zawodnikom spożywanie posiłków wysokoenergetycznych bezpośrednio po wysiłku, aby przyspieszyć regenerację. Najlepsze po wysiłku fizycznym będą świeżo wyciskane soki z warzyw o owoców o najwyższym poziomie IG. Jeśli zamierzasz ćwiczyć na siłowni wypij sok po intensywnym treningu, aby uzupełnić poziom glukozy. Nawet jeśli dodasz do soku owoce i warzywa z dołu naszej tabeli IG, cukier nie zostanie zamieniony w tłuszcz.

Pamiętaj, aby świadomie wybierać dobre węglowodany. Istotne jest, aby po wypiciu soku glukoza utrzymała się na właściwym poziomie.

Pomogą Państwu w tym poniższe tabele IG warzy i owoców:

Indeks Glikemiczny Warzyw

Warzywa


Indeks glikemiczny


Brukselka

15


Cebula


15


Cukinia


15


Cykoria


15


Czarna porzeczka


15


Fasolka pnąca


15


Fasolka szparagowa


15


Grzyby


15


Kapusta


15


Kiełki


15


Kiszona kapusta


15


Koper


15


Korniszony


15


Ogórek


15


Oliwki


15


Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje


15


Orzeszki ziemne (fistaszki)


15


Papryczki Chili


15


Papryka (czerwona, zielona, żółtta)


15


Pesto


15


Piniola


15


Por


15


Rabarbar


15


Rzodkiew


15


Sałata


15


Seler naciowy


15


Soja


15


Szczaw


15


Szparagi


15


Szpinak


15


Tofu


15


Zarodki (pszenne)


15


Bakłażan


20


Karczochy


20


Fasola mung, flagolet


25


Pestki z dyni


25


Zielona soczewica


25


Buraki surowe czerwone


30


Ciecierzyca gotowana


30


Czerwona soczewica


30


Czosnek


30


Marchew surowa


30


Rzepa, brukiew (surowe)


30


Soczewica żółta


30


Fasola biała


35


Fasola czarna


35


Groszek zielony


35


Kukurydza Ameryka Pd


35


Nasiona (siemię lniane, sezam, mak)


35


Seler surowy (korzeń)


35


Bób surowy


40


Gryka


40


Bataty


50


Buraki gotowane


65


Kukurydza polska, przemysłowa


65


Ziemniaki w mundurkach


65


Ryż biały


70


Ziemniaki gotowane


70


Dynia


75


Kabaczek


75


Bób gotowany


80


Marchew gotowana


80


Pasternak


85


Prażona kukurydza


85


Płatki kukurydziane


85


Ryż dmuchany


85


Ryż paraboliczny


85


Rzepa, brukiew (gotowane)


85


Seler gotowany (korzeñ)


85


Ziemniaki pieczone


95


Ziemniaki zasmażane


95


[table “” not found /]

Indeks Glikemiczny Owoców

Owoc


Indeks glikemiczny


Awokado


10


Agrest żółty


15


Czarna porzeczka


15


Acerola


20


Czereśnie


20


Fruktoza


20


Sok cytrynowy


20


Agrest niebieski


25


Borówki


25


Porzeczka czerwona


25


Jeżyny


25


Maliny


25


Truskawki


25


Wiśnie


25


Grejpfrut


30


Gruszka


30


Mandarynki


30


Marakuja


30


Morele świeże


30


Pomelo


30


Pomidory


30


Brzoskwinie


35


Figi świeże


35


Granat


35


Jabłka duszone, suszone, surowe


35


Nektarynki


35


Pigwa


35


Pomarańcze


35


Pomidory suszone, duszone


35


Śliwki


35


Pitaja (smoczy owoc)


38


Ananas surowy


45


Banany niedojrzałe


45


Żurawina


45


Winogrona


46


Kiwi


50


Mango


50


Owoce lychee


50


Persymona, kaki


50


Papaja


55


Banany dojrzałe


60


Melon


60


Rodzynki


65


Arbuz


75


[table “” not found /]

36 x trucizny w wodzie. Przeczytaj i je poznaj!

10 lat mniej — sok odmładzający komórki

Skomentuj