Jak chronić się przed grypą? Grypa i przeziębienie: powiedz im STOP!
Jesienią wirusy i bakterie szaleją, a nasza odporność gwałtownie obniża się. Nie dopuść do tego. Dzięki świeżo wyciskanym sokom i smoothies zachowasz zdrowie i energię!
Jak chronić się przed grypą?
Świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców uzupełnią niedobory witamin, enzymów oraz biopierwiastków w formie najkorzystniejszej dla nas do przyswojenia.
Wszystkie w/w składniki, docierają do krwi bez obciążenia wątroby i układu trawiennego już w ciągu 15-20 minut. Razem z krwią są doprowadzane do komórek i tkanek. Soków nie zastąpią żadne, nawet te najdroższe leki. Oprócz witamin, rośliny dostarczają związków, z których dopiero w naszym organizmie powstają witaminy. Do tej grupy należą na przykład karoteny, zawarte we wszystkich pomarańczowych i czerwonych warzywach i owocach, takich jak: marchew, pomidory czy papryka.
Jak uniknąć przeziębienia?
- Zmniejsz ryzyko zachorowania na grypę o 50%: pilnuj czystości rąk
- W podeszwach butów znajduje się siedlisko mikrobów, ściągnij je więc po wejściu do domu
- Regularnie dezynfekuj lodówkę, blaty i deski w kuchni, klamki, również w miejscu pracy
- Czyść parą dywany i tapicerkę. Zabij wirusy i zarazki. Z pomocą przychodzą ozonatory
- Regularnie zmieniaj filtry w systemie wentylacyjnym w domu, w samochodzie i w biurze
Jeżeli już zachorowałeś na grypę… to zastosuj detox sokowy
Jeśli przez dzień lub dwa będziesz pić wyciskane soki z wyciskarki wolnoobrotowej, oczyścisz się z toksyn, a także przyswoisz mnóstwo enzymów, witamin i polifenoli.
A więc… Twój organizm łatwiej wyzdrowieje. Pij soki z wyciskarki wolnoobrotowej albo… smoothie. Bomba zdrowotnych składników? Tak! Połącz owoce i warzywa z kefirem.
Większość fermentowanych produktów poprawia odporność – kefir jest nawet nazywany napojem stulatków.
Blender pozwala Ci szybko przygotować zdrowe smoothie.
Miodowy eliksir antybakteryjny chroni przed grypą
- 2 cytryny obrane ze skórki
- Ząbek czosnku lub garść kiełków czosnku
- 5 cm świeżego korzenia imbiru
- Jabłko ze skórką
- Gruszka ze skórką
- Szklanka ciepłej wody
- Łyżka miodu
- 2 centymetrowy plasterek chrzanu (tylko dla dorosłych)
Naturalny antybiotyk grypa i przeziębienie
- 2 marchewki
- 3-4 ząbki czosnku
- Garść świeżego tymianku
- Papryczka chili
- 1/2 ogórka
- Jabłko
7 sposobów na przeziębienie i grypę
Aby uniknąć przeziębienia i grypy włącz na stałe do swojej diety:
1. Kiełki pora w walce z grypą
Kiełki pora są lepsze niż antybiotyk. Działają jak naturalny lek – pod warunkiem, że są ekologiczne. Jeśli nie zawierają pestycydów, to zwalczają bakterie, grzyby, wirusy, nawet paciorkowce i gronkowce. Mają też działanie wzmacniające i przeciwzapalne.
2. Witamina C przeciw grypie
Twój klucz do zdrowia. Ta witamina ma niezwykłe właściwości, bo wzmacnia błony śluzowe i uszczelnia naczynia krwionośne. A to blokuje rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów. Oczyszcza też z toksyn, a do tego pomaga przyswoić żelazo, które dostarcza tlenu do komórek. Dzięki temu nasz system odpornościowy szybciej zwalcza zarazki. Jak się chronić przed infekcją? Jak najlepiej przyswoić witaminę C? W świeżo wyciskanych sokach. Jeśli będziesz przyjmować duże dawki witaminy C naraz, Twoje ciało wydali nadmiar. Potrzebne są częste, lecz małe dawki. Pamiętaj! Jeżeli żyjesz w stresie, potrzebujesz więcej witaminy C. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać zdrowotne właściwości witaminy C, przeczytaj książkę dr. Jerzego Zięby „Ukryte Terapie”.
Pij codziennie świeżo wyciskane soki z: natki pietruszki, szpinaku, owoców cytrusowych, kiwi. Witaminę C znajdziesz też w dzikiej róży, owocach czarnego bzu, kiszonej kapuście.
3. Witamina A na infekcje
Ta witamina to pomarańczowy eliksir młodości. Beta-karoten nie tylko podnosi odporność, ale też… odmładza, ponieważ chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Żeby ją przyswoić, pij świeżo wyciskane soki z papryki, pomidorów, kapusty, marchwi, brokułów, moreli. Możesz też ususzyć morele w dehydratorze – takie morele zawierają skumulowaną dawkę witaminy A. Bogate w witaminę A są również produkty mleczne i wątroba.
4. Silna grupa B kontra grypa
Gdy masz za mało witaminy B6, giną limfocyty, które odpowiadają za zwalczanie chorób. Spada też produkcja interleukiny-2, która pobudza wytwarzanie komórek T. Ale… nie da się przyswoić tych witamin osobno. Musisz przyjmować je wszystkie razem.
Najwięcej witamin z grupy B znajdziesz w: organicznych kiełkach, w orzechach i w świeżo tłoczonym oleju z orzechów oraz w fasoli, rybach, nabiale, drobiu i wołowinie.
5. Minerały zdrowia przeciw grypie
Nie możesz się bez nich obejść! Żelazo transportuje tlen do komórek. Za to cynk i miedź wspierają powstawanie przeciwciał. Wspomagają pracę grasicy, która steruje układem odpornościowym.
Najwięcej cynku i miedzi znajdziesz w: rybach i owocach morza, wątróbce cielęcej, kiełkach roślin strączkowych (najlepiej soi), pestkach dyni, jajkach.
A żelazo? Najwięcej łatwo przyswajalnego żelaza znajduje się w produktach zwierzęcych: chudym mięsie wołowym, mięsie z indyka, podrobach, tłustych rybach i w żółtku. Ale nie tylko tam.
PAMIĘTAJ! Witamina C poprawia przyswajalność żelaza. Dlatego pij soki, które łączą w sobie witaminę C i żelazo. Jeśli jesz mięso, posypuj je pietruszką i koniecznie zjedz surówkę. Zrezygnuj z kawy i herbaty do posiłku, ponieważ utrudniają wchłanianie żelaza.
6. Zdrowe tłuszcze na przeziębienie
Jak wykazały badania, nadmiar i niedobór zdrowych tłuszczów jest bardzo groźny dla zdrowia. Ale… ważne, jaki to tłuszcz. Najzdrowszy jest przede wszystkim świeżo tłoczony olej z orzechów oraz olej lniany. Jak chronić się przed grypą? Jedz dużo zdrowych tłuszczów, które znajdziesz między innymi w tłustych rybach morskich.
7. Przyprawy zatrzymują infekcje
Jak chronić się przed grypą? Dodawaj przede wszystkim ostre przyprawy, czyli imbir, anyż i pieprz cayenne, które działają antyseptycznie.
Teraz już wiesz, jak się chronić… i leczyć, dlatego nie faszeruj się chemicznymi lekami – zaufaj naturze.
Aby wzmocnić odporność i chronić się przed grypą… wyciskaj:
Czosnkowy antyoksydant
- 3 łodygi selera naciowego
- ½ cebuli
- Garść kiełków czosnku
- Garść kiełków brokułu
- Jabłko
Marchew z czosnkiem
- 3 marchewki
- Garść świeżych liści szpinaku
- Ząbek czosnku
- ½ cytryny bez skórki
- Szczypta pieprzu cayenne
Witamina C
- 2 pomarańcze obrane
- Grejpfrut obrany
- Limonka bez skórki
- ½ szklanki żurawiny
- opcjonalnie: łyżeczka miodu
Raz, dwa… C
- Grejpfrut bez skórki
- 2 pomarańcze bez skórki
- 6 świeżych gałązek pietruszki
- 3 kiwi
Superodporność
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 marchewki
- Garść kiełków czosnku
- Jabłko
- 1 cm imbiru
- ½ cytryny bez skórki
Pomidorowe smoothie
- 3 pomidory
- Garść świeżej bazylii
- Mała cukinia bez skóry
- Ząbek czosnku
- 3 świeże gałązki pietruszki
- Łodyga selera naciowego
- Burak
- Szczypta pieprzu cayenne (opcjonalne)
Edyta
Takie informacje motywują mnie do działania. Bardzo dziękuję za wiadomość. Pozdrawiam serdecznie.