Gluten w jelitach to złe połączenie…
Gluten precz! Wyrzuć glutenowe produkty ze Swojej diety!
Zdaniem profesora Lubińskiego, 50% kobiet w Polsce ma nietolerancje glutenu, skutkiem tego jest „pszenny brzuch”.
Pozbądź się więc ze swojej diety glutenu. Jelita odpoczną a ponadto w dwa tygodnie schudniesz 4,5 kg i uzyskasz uwodzicielską talię osy!
Wystarczy, że wykluczysz pszenicę – będziesz zdrowsza, a Twoja „oponka” wokół pasa błyskawicznie zniknie!
Gluten w jelitach jest dobry?
Warto wyeliminować z diety nie tylko wyroby z mąki pszennej, ale także pełnoziarniste przetwory zbożowe.
Dlatego, że dla zdrowia Twoich jelit gluten nie jest dobry. Również nie dla szczupłej sylwetki i zdrowia. Dowodem tej teorii mają być liczni pacjenci zagrożeni chorobą serca, cukrzycą i innymi dolegliwościami dieto zależnymi, którzy, korzystając z tej rady, zrezygnowali z pszenicy w swojej diecie.
Zazwyczaj chudli o 10,15 albo 20 kilogramów w ciągu kilku pierwszych miesięcy. Natomiast po gwałtownej utracie wagi, uzyskanej bez większego wysiłku, następowało na ogół wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład chorym na cukrzycę unormował się poziom cukru. Innym z kolei spadł cholesterol, a nawet ustąpiły refluks, biegunki, trądzik a także wysypki oraz wrzody układu pokarmowego. Gluten w jelitach to coś, czego powinnaś definitywnie się wystrzegać.
Objawy i uczulenia. Gluten w jelitach.
Ponadto w The New England Journal of Medicine, opublikowano pracę naukowo badawczą, w której wymieniono ok. 55 chorób, do których może przyczynić się działanie glutenu w jelitach.
Wymieniono między innymi:
- osteoporozę
- podrażnienia jelit
- zapalenie jelit
- anemię
- nowotwory
- przewlekłe stany zmęczenia
- owrzodzenia
- reumatoidalne zapalenie stawów
- toczeń
- twardnienie rozsiane
- większość chorób autoimmunologicznych
Ponadto spożywanie glutenu jest łączone z chorobami psychicznymi i problemami neurologicznymi: - w tym schizofrenią
- stanami lękowymi
- depresją
- demencją
- epilepsją
- neuropatią
- Wykryto też związek między glutenem a autyzmem
Objawy nietolerancji glutenu w jelitach:
Organizm nie radzi sobie z trawieniem glutenu, pędzonego glifosatem. Stąd zaburzenia trawienia, a te przejawiają się:
- wzdęciami, mdłościami, częstymi bólami brzucha, skurczami jelit, zaparciami ale też biegunkami
- Bólami głowy i migreny
- Fibromialgia
- Problemami neurologicznymi /zawroty głowy, nerwobóle, osłabienie, mrowienie lub drętwienie kończyn/
- Zmęczeniem i to przewlekłym, właściwie po każdym posiłku
ZASADY DIETY BEZGLUTENOWEJ
Przede wszystkim pij soki w nieograniczonych ilościach!
Najlepsze będą świeżo wyciskane soki warzywne z wyciskarki wolnoobrotowej, ponieważ już w 15 minut przyswoisz substancje bioaktywne.
Co możesz jeść?
- Warzywa (z wyjątkiem ziemniaków i kukurydzy)-w tym także zioła, kabaczki, grzyby.
- Nieprażone orzechy i ziarna-migdały, orzechy włoskie lub laskowe i brazylijskie, a także pekany i pistacje, oraz nerkowce, również makadamie, orzeszki ziemne(gotowane lub prażone na sucho), a także pestki słonecznika i dyni, ziarno sezamu oraz mączki orzechowe.
- Tłuszcze-oliwa extra virgin, olej z awokado, masło orzechowe(z orzechów włoskich, kokosowych, makadamii), masło kakaowe i sezamowe oraz siemię lniane.
- Mięsa i jajka-kurczaki i indyki najlepiej z hodowli wybiegowej i organicznej, również wołowinę, a także wieprzowinę, mięso strusi, oraz dziczyznę i ryby oraz skorupiaki, jajka(łącznie z żółtkami).
- Sery.
- Dodatki do potraw bez zawartości cukru-musztardy, chrzan, tapenady, salsy, majonez, octy(spirytusowy, winny, owocowy, balsamiczny), sos Worcestershire, sos sojowy, sosy paprykowe i chili.
- Inne -siemię lniane, awokado, oliwki(zielone, kalamata, faszerowane, w occie i w oliwie), marynowane warzywa(szparagi, papryka, rzodkiew, pomidory), kokosy, kakao(niesłodzone).
- Przyprawy- nie powinny zaczynać się i kończyć na soli i pieprzu. Zioła oraz korzenie nie tylko urozmaicają potrawy, ale też uzupełniają posiłki o cenne substancje odżywcze. Świeże bądź suszone- bazylia, oregano, cynamon kminek, gałka muszkatołowa oraz dziesiątki innych przypraw roślinnych- są szeroko dostępne w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym.
Nigdy nie sięgaj lub bardzo rzadko po:
- Produkty pszenne – chleb, makarony, ciasteczka, ciasta , placki, babeczki, płatki śniadaniowe, naleśniki, gofry, chlebki pita, kuskus.
- Produkty z żyta, jęczmienia i pszenżyta.
- Niezdrowe tłuszcze – smażone, uwodornione, wielonienasycone (zwłaszcza olej kukurydziany, słonecznikowy, szafranowy, z pestek winogron, bawełniany i sojowy).
- Produkty bezglutenowe- zwłaszcza te z zawartością mąki kukurydzianej, ziemniaczanej, ryżowej lub mąki z tapioki.
- Suszone owoce – figi, daktyle, śliwki, rodzynki, żurawina.
- Potrawy smażone.
- Słodkie przekąski- cukierki, lody, sorbety, galaretki owocowe, batony energetyczne.
- Substancje słodzące na bazie fruktozy- syrop lub nektar z agawy, miód, syrop klonowy, syrop kukurydziany z wysoką zawartością fruktozy, sacharoza
Co wolno pić?
To może zakrawać na ascezę, ale woda powinna być tym, po co sięgasz w pierwszej kolejności. Możesz się delektować wszelkimi sokami warzywnymi, ale raczej unikaj napojów owocowych i bezalkoholowych.
Dozwolone są herbaty i kawa oraz czerwone wino.
Dozwolone przekąski między posiłkami:
- Orzechy
- Ser – sery nie kończą się na cheddarze. Talerz serów, nieprażonych orzechów i oliwek stanowi całkiem pokaźną przekąskę
- Ciemne czekolady – najlepsze odmiany zawierają 85% kakao lub więcej
- Warzywa z dipami – np. papryka, fasolka szparagowa, rzodkiewka, cukinia albo młoda cebulka z hummusem, dipem z czarnej fasoli, warzywnym lub wasabi czy musztardami.
Zrezygnuj też z węglowodanów.
Gluten w jelitach to nie tylko pszenica. Jeżeli ją odstawisz a chcesz uniknąć szkodliwych działań wywoływanych przez inne pokarmy, wyeliminuj lub ogranicz:
- Mąkę kukurydzianą – także tacos, tortille, chipsy i chleby kukurydziane, oraz płatki śniadaniowe oraz sosy zagęszczane mąką kukurydzianą.
- Przekąski – chipsy ziemniaczane i popcorn.
- Desery – placki, ciastka, ciasteczka, lody i inne słodkości.
- Ryż – biały lub brązowy, a także dziki.
- Ziemniak i- białe, czerwone również bataty, pochrzyn.
- Rośliny strączkowe – różne odmiany fasoli, ciecierzycę, a także groch, soczewicę.
- Produkty bezglutenowe – które zawierają skrobię.
- Napoje bezalkoholowe – z powodu dodanego do nich cukru.
- Suszone owoce – takie jak: żurawina, rodzynki, figi, daktyle i morele.
Dzień 1 „Gluten i jelita”
Śniadanie:
Gorące płatki kokosowo – siemieniowe:
- 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
- ¼ szklanki niesłodzonych płatków kokosowych
- po ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich oraz nieprażonego słonecznika
- szczypta cynamonu
- a także mleko roślinne
Lunch:
Duży pomidor faszerowany tuńczykiem: - tuńczyka wymieszaj z posiekaną cebulką i majonezem, zestaw oliwek, serów, marynowanych warzyw.
Obiadokolacja:
Bezpszenna pizza: - ciasto z gotowanego kalafiora
- rozrobionego z 2 jajkami
- szklanką mozzarelli
- piecz 20 minut w 180ºC
- sałata z cykorią, ogórkiem, rzodkiewką i oliwą.
Dzień 2 „Gluten i jelita”
Śniadanie:
Wrap: - naleśnik z ciasta zrobionego z 3 łyżek mielonego siemienia lnianego
- jajka
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia i ¼ łyżeczki sproszkowanej cebuli oraz ¼ łyżeczki mielonej papryki
- szczypta soli
- łyżki oleju kokosowego
- potem odrobiny wody
- podawaj go z pesto i jajkiem na twardo; garść nieprażonych migdałów, orzechów włoskich lub pistacji.
Lunch: - zupa jarzynowa z siemieniem lnianym lub oliwą.
Obiadokolacja: - kotlety wieprzowe panierowane w parmezanie, z warzywami
- chlebek jabłkowo – orzechowy (z niesłodzonym musem z jabłek, olejem; zamiast mąki użyj mielonych orzechów, np. włoskich).
Dzień 3 „Gluten i jelita”
Śniadanie:
- Hummus z pokrojoną zieloną papryką, selerem naciowym i rzodkiewką
- „chlebek” jabłkowo-orzechowy posmarowany kremowym serem lub naturalnym masłem orzechowym.
Lunch: - sałatka grecka z oliwkami (czarnymi lub kalamata) i z posiekanym ogórkiem, oraz ćwiartkami pomidora i pokrojonym w kostkę serem feta, z oliwą extra virgin i sokiem z cytryny.
Obiadokolacja:
Pieczony kurczak z trzema serami: - mięso piecze się na blasze przez 20 minut w 160ºC
- następnie zapieka z sosem pomidorowym
- suszonymi pomidorami
- czosnkiem
- szpinakiem
- ricottą
- mozzarellą
- parmezanem
- szczyptą soli
Dzień 4 „Gluten i jelita”
Śniadanie:
Klasyczny sernik z bezpszennym ciastem: - ciasto z 1 i ½ szklanki mielonych orzechów, na przykład pekan, włoskich
- szczypty słodziku, na przykład ze stewii
- 1 i ½ łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek roztopionego masła
- jajka
- łyżeczki ekstraktu waniliowego
- a także masa z odłuszczonego sera
- następnie piecz 50 minut w 160ºC, do czasu, aż środek sernika stężeje.
Lunch:
Wrap z siemienia lnianego z indykiem i awokado.
Obiadokolacja:
Kurczak z tapenadą: - Upieczonego kurczaka zanurz w jajku, mleku, obtocz w „panierce” z pekanów, parmezanu, cebuli, oregano
- i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
- Podaj z tapenadą.
Dzień 5 „Gluten i jelita”
Śniadanie:
Sałatka caprese: - plastry pomidora przekładane mozzarellą
- oraz z listkami bazylii
- i oliwą extra virgin;
- „chleb” jabłkowo-orzechowy posmarowany śmietaną lub masłem orzechowym.
Lunch:
Sałatka z tuńczyka i awokado: - 4 szklanki mieszanki sałat lub szpinaku
- starta marchew
- 10g tuńczyka z puszki
- łyżeczka posiekanej kolendry
- awokado pokrojone w kostkę
- ¼ limonki do skropienia sałatki.
Obiadokolacja:
Smażony makaron shiitake z kurczakiem: - mięso usmaż z czosnkiem
- oraz z grzybami shiitake
- wraz sosem sojowym
- potem dodaj brokuły
- i kiełki bambusa
- oraz imbir
- sezam i płatki papryki
- i wymieszaj z makaronem
Dzień 6 „Gluten i jelita”
Śniadanie:
Kanapka typu wrap z jajkiem i pesto; - garść nieprażonych migdałów, orzechów włoskich lub na przykład pistacji.
Lunch:
Zupa jarzynowa z dodatkiem siemienia lnianego lub oliwy z oliwek.
Obiadokolacja:
Szparagi z pieczonym czosnkiem i oliwą: - główka czosnku
- oliwa
- 20 dkg ugotowanych szparagów
- łyżka mielonych migdałów
- i szczypta cebuli w proszku
- potem obrany oraz skropiony oliwą czosnek piecz przez 30 minut w temp. 200ºC
- natomiast szparagi smaż na łyżce oliwy 3-4 minuty
- posyp mielonymi orzechami
- i oprósz cebulą w proszku
- wyciśnij czosnek i smaż dalej 1-2 minuty
Dzień 7 „Gluten i jelita”
Śniadanie:
Chleb jabłkowo – orzechowy posmarowany masłem orzechowym lub migdałowym, z nerkowca albo z ziaren słonecznika.
Lunch:
Sałatka ze szpinaku i grzybów: - 4 szklanki liści szpinaku
- szklanka dowolnych grzybów
- oraz ½ czerwonej lun żółtej papryki
- ponadto ¼ szklanki szalotki
- i jajko na twardo
- także ¼ szklanka orzechów włoskich
- 170g sera feta
- dodatkowo sos winegret.
Obiadokolacja:
Lniane burrito – wrapy z siemienia lnianego z czarną fasolą oraz mieloną wołowiną i kurczakiem, wieprzowiną, indykiem lub tofu, zieloną papryką, oraz papryczką jalapeno, cheddarem i salsą.Widzisz jak proste i urozmaicone mogą być posiłki na diecie, kiedy wyeliminujesz gluten w jelitach?