Gluten w jelitach. Objawy, uczulenia.

Gluten w jelitach to złe połączenie…

Gluten precz! Wyrzuć glutenowe produkty ze Swojej diety!

Zdaniem profesora Lubińskiego, 50% kobiet w Polsce ma nietolerancje glutenu, skutkiem tego jest „pszenny brzuch”.
Pozbądź się więc ze swojej diety glutenu. Jelita odpoczną a ponadto w dwa tygodnie schudniesz 4,5 kg i uzyskasz uwodzicielską talię osy!
Wystarczy, że wykluczysz pszenicę – będziesz zdrowsza, a Twoja „oponka” wokół pasa błyskawicznie zniknie!

Gluten w jelitach jest dobry?

Warto wyeliminować z diety nie tylko wyroby z mąki pszennej, ale także pełnoziarniste przetwory zbożowe.
Dlatego, że dla zdrowia Twoich jelit gluten nie jest dobry. Również nie dla szczupłej sylwetki i zdrowia. Dowodem tej teorii mają być liczni pacjenci zagrożeni chorobą serca, cukrzycą i innymi dolegliwościami dieto zależnymi, którzy, korzystając z tej rady, zrezygnowali z pszenicy w swojej diecie.
Zazwyczaj chudli o 10,15 albo 20 kilogramów w ciągu kilku pierwszych miesięcy. Natomiast po gwałtownej utracie wagi, uzyskanej bez większego wysiłku, następowało na ogół wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład chorym na cukrzycę unormował się poziom cukru. Innym z kolei spadł cholesterol, a nawet ustąpiły refluks, biegunki, trądzik a także wysypki oraz wrzody układu pokarmowego. Gluten w jelitach to coś, czego powinnaś definitywnie się wystrzegać.

Objawy i uczulenia. Gluten w jelitach.

Ponadto w The New England Journal of Medicine, opublikowano pracę naukowo badawczą, w której wymieniono ok. 55 chorób, do których może przyczynić się działanie glutenu w jelitach.
Wymieniono między innymi:

  • osteoporozę
  • podrażnienia jelit
  • zapalenie jelit
  • anemię
  • nowotwory
  • przewlekłe stany zmęczenia
  • owrzodzenia
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • toczeń
  • twardnienie rozsiane
  • większość chorób autoimmunologicznych
    Ponadto spożywanie glutenu jest łączone z chorobami psychicznymi i problemami neurologicznymi:
  • w tym schizofrenią
  • stanami lękowymi
  • depresją
  • demencją
  • epilepsją
  • neuropatią
  • Wykryto też związek między glutenem a autyzmem

Objawy nietolerancji glutenu w jelitach:

Organizm nie radzi sobie z trawieniem glutenu, pędzonego glifosatem. Stąd zaburzenia trawienia, a te przejawiają się:

  • wzdęciami, mdłościami, częstymi bólami brzucha, skurczami jelit, zaparciami ale też biegunkami
  • Bólami głowy i migreny
  • Fibromialgia
  • Problemami neurologicznymi /zawroty głowy, nerwobóle, osłabienie, mrowienie lub drętwienie kończyn/
  • Zmęczeniem i to przewlekłym, właściwie po każdym posiłku

ZASADY DIETY BEZGLUTENOWEJ

Przede wszystkim pij soki w nieograniczonych ilościach!
Najlepsze będą świeżo wyciskane soki warzywne z wyciskarki wolnoobrotowej, ponieważ już w 15 minut przyswoisz substancje bioaktywne.

Co możesz jeść?

  • Warzywa (z wyjątkiem ziemniaków i kukurydzy)-w tym także zioła, kabaczki, grzyby.
  • Nieprażone orzechy i ziarna-migdały, orzechy włoskie lub laskowe i brazylijskie, a także pekany i pistacje,  oraz nerkowce, również makadamie, orzeszki ziemne(gotowane lub prażone na sucho), a także pestki słonecznika i dyni, ziarno sezamu oraz mączki orzechowe.
  • Tłuszcze-oliwa extra virgin, olej z awokado, masło orzechowe(z orzechów włoskich, kokosowych, makadamii), masło kakaowe i sezamowe oraz siemię lniane.
  • Mięsa i jajka-kurczaki i indyki najlepiej z hodowli wybiegowej i organicznej, również wołowinę, a także wieprzowinę, mięso strusi, oraz dziczyznę i ryby oraz skorupiaki, jajka(łącznie z żółtkami).
  • Sery.
  • Dodatki do potraw bez zawartości cukru-musztardy, chrzan, tapenady, salsy, majonez, octy(spirytusowy, winny, owocowy, balsamiczny), sos Worcestershire, sos sojowy, sosy paprykowe i chili.
  • Inne -siemię lniane, awokado, oliwki(zielone, kalamata, faszerowane, w occie i w oliwie), marynowane warzywa(szparagi, papryka, rzodkiew, pomidory), kokosy, kakao(niesłodzone).
  • Przyprawy- nie powinny zaczynać się i kończyć na soli i pieprzu. Zioła oraz korzenie nie tylko urozmaicają potrawy, ale też uzupełniają posiłki o cenne substancje odżywcze. Świeże bądź suszone- bazylia, oregano, cynamon kminek, gałka muszkatołowa oraz dziesiątki innych przypraw roślinnych- są szeroko dostępne w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym.

Nigdy nie sięgaj lub bardzo rzadko po:

  • Produkty pszenne – chleb, makarony, ciasteczka, ciasta , placki, babeczki, płatki śniadaniowe, naleśniki, gofry, chlebki pita, kuskus.
  • Produkty z żyta, jęczmienia i pszenżyta.
  • Niezdrowe tłuszcze – smażone, uwodornione, wielonienasycone (zwłaszcza olej kukurydziany, słonecznikowy, szafranowy, z pestek winogron, bawełniany i sojowy).
  • Produkty bezglutenowe- zwłaszcza te z zawartością mąki kukurydzianej, ziemniaczanej, ryżowej lub mąki z tapioki.
  • Suszone owoce – figi, daktyle, śliwki, rodzynki, żurawina.
  • Potrawy smażone.
  • Słodkie przekąski- cukierki, lody, sorbety, galaretki owocowe, batony energetyczne.
  • Substancje słodzące na bazie fruktozy- syrop lub nektar z agawy, miód, syrop klonowy, syrop kukurydziany z wysoką zawartością fruktozy, sacharoza

Co wolno pić?

To może zakrawać na ascezę, ale woda powinna być tym, po co sięgasz w pierwszej kolejności. Możesz się delektować wszelkimi sokami warzywnymi, ale raczej unikaj napojów owocowych i bezalkoholowych.
Dozwolone są herbaty i kawa oraz czerwone wino.

Dozwolone przekąski między posiłkami:

  • Orzechy
  • Ser – sery nie kończą się na cheddarze. Talerz serów, nieprażonych orzechów i oliwek stanowi całkiem pokaźną przekąskę
  • Ciemne czekolady – najlepsze odmiany zawierają 85% kakao lub więcej
  • Warzywa z dipami – np. papryka, fasolka szparagowa, rzodkiewka, cukinia albo młoda cebulka z hummusem, dipem z czarnej fasoli, warzywnym lub wasabi czy musztardami.

Zrezygnuj też z węglowodanów.
Gluten w jelitach to nie tylko pszenica. Jeżeli ją odstawisz a chcesz uniknąć szkodliwych działań wywoływanych przez inne pokarmy, wyeliminuj lub ogranicz:

  • Mąkę kukurydzianą – także tacos, tortille, chipsy i chleby kukurydziane, oraz płatki śniadaniowe oraz sosy zagęszczane mąką kukurydzianą.
  • Przekąski – chipsy ziemniaczane i popcorn.
  • Desery – placki, ciastka, ciasteczka, lody i inne słodkości.
  • Ryż – biały lub brązowy, a także dziki.
  • Ziemniak i- białe, czerwone również bataty, pochrzyn.
  • Rośliny strączkowe – różne odmiany fasoli, ciecierzycę, a także groch, soczewicę.
  • Produkty bezglutenowe – które zawierają skrobię.
  • Napoje bezalkoholowe – z powodu dodanego do nich cukru.
  • Suszone owoce – takie jak: żurawina, rodzynki, figi, daktyle i morele.

Dzień 1 „Gluten i jelita”

Śniadanie:
Gorące płatki kokosowo – siemieniowe:

  • 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • ¼ szklanki niesłodzonych płatków kokosowych
  • po ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich oraz nieprażonego słonecznika
  • szczypta cynamonu
  • a także mleko roślinne
    Lunch:
    Duży pomidor faszerowany tuńczykiem:
  • tuńczyka wymieszaj z posiekaną cebulką i majonezem, zestaw oliwek, serów, marynowanych warzyw.
    Obiadokolacja:
    Bezpszenna pizza:
  • ciasto z gotowanego kalafiora
  • rozrobionego z 2 jajkami
  • szklanką mozzarelli
  • piecz 20 minut w 180ºC
  • sałata z cykorią, ogórkiem, rzodkiewką i oliwą.

    Dzień 2 „Gluten i jelita”

    Śniadanie:
    Wrap:

  • naleśnik z ciasta zrobionego z 3 łyżek mielonego siemienia lnianego
  • jajka
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia i  ¼ łyżeczki sproszkowanej cebuli oraz ¼ łyżeczki mielonej papryki
  • szczypta soli
  • łyżki oleju kokosowego
  • potem odrobiny wody
  • podawaj go z pesto i jajkiem na twardo; garść nieprażonych migdałów, orzechów włoskich lub pistacji.
    Lunch:
  • zupa jarzynowa z siemieniem lnianym lub oliwą.
    Obiadokolacja:
  • kotlety wieprzowe panierowane w parmezanie, z warzywami
  • chlebek jabłkowo – orzechowy (z niesłodzonym musem z jabłek, olejem; zamiast mąki użyj mielonych orzechów, np. włoskich).

    Dzień 3 „Gluten i jelita”

    Śniadanie:

  • Hummus z pokrojoną zieloną papryką, selerem naciowym i rzodkiewką
  • „chlebek” jabłkowo-orzechowy posmarowany kremowym serem lub naturalnym masłem orzechowym.
    Lunch:
  • sałatka grecka z oliwkami (czarnymi lub kalamata) i z posiekanym ogórkiem, oraz ćwiartkami pomidora i pokrojonym w kostkę serem feta, z oliwą extra virgin i sokiem z cytryny.
    Obiadokolacja:
    Pieczony kurczak z trzema serami:
  • mięso piecze się na blasze przez 20 minut w 160ºC
  • następnie zapieka z sosem pomidorowym
  • suszonymi pomidorami
  • czosnkiem
  • szpinakiem
  • ricottą
  • mozzarellą
  • parmezanem
  • szczyptą soli

    Dzień 4 „Gluten i jelita”

    Śniadanie:
    Klasyczny sernik z bezpszennym ciastem:

  • ciasto z 1 i ½ szklanki mielonych orzechów, na przykład pekan, włoskich
  • szczypty słodziku, na przykład ze stewii
  • 1 i ½ łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • jajka
  • łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • a także masa z odłuszczonego sera
  • następnie piecz 50 minut w 160ºC, do czasu, aż środek sernika stężeje.
    Lunch:
    Wrap z siemienia lnianego z indykiem i awokado.
    Obiadokolacja:
    Kurczak z tapenadą:
  • Upieczonego kurczaka zanurz w jajku, mleku, obtocz w „panierce” z pekanów, parmezanu, cebuli, oregano
  • i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
  • Podaj z tapenadą.

    Dzień 5 „Gluten i jelita”

    Śniadanie:
    Sałatka caprese:

  • plastry pomidora przekładane mozzarellą
  • oraz z listkami bazylii
  • i oliwą extra virgin;
  • „chleb” jabłkowo-orzechowy posmarowany śmietaną lub masłem orzechowym.
    Lunch:
    Sałatka z tuńczyka i awokado:
  • 4 szklanki mieszanki sałat lub szpinaku
  • starta marchew
  • 10g tuńczyka z puszki
  • łyżeczka posiekanej kolendry
  • awokado pokrojone w kostkę
  • ¼ limonki do skropienia sałatki.
    Obiadokolacja:
    Smażony makaron shiitake z kurczakiem:
  • mięso usmaż z czosnkiem
  • oraz z grzybami shiitake
  • wraz sosem sojowym
  • potem dodaj brokuły
  • i kiełki bambusa
  •  oraz imbir
  • sezam i płatki papryki
  • i wymieszaj z makaronem

    Dzień 6 „Gluten i jelita”

    Śniadanie:
    Kanapka typu wrap z jajkiem i pesto;

  • garść nieprażonych migdałów, orzechów włoskich lub na przykład pistacji.
    Lunch:
    Zupa jarzynowa z dodatkiem siemienia lnianego lub oliwy z oliwek.
    Obiadokolacja:
    Szparagi z pieczonym czosnkiem i oliwą:
  • główka czosnku
  • oliwa
  • 20 dkg ugotowanych szparagów
  • łyżka mielonych migdałów
  • i szczypta cebuli w proszku
  • potem obrany oraz skropiony oliwą czosnek piecz przez 30 minut w temp. 200ºC
  • natomiast szparagi smaż na łyżce oliwy 3-4 minuty
  • posyp mielonymi orzechami
  • i oprósz cebulą w proszku
  • wyciśnij czosnek i smaż dalej 1-2 minuty

    Dzień 7 „Gluten i jelita”

    Śniadanie:
    Chleb jabłkowo – orzechowy posmarowany masłem orzechowym lub migdałowym, z nerkowca albo z ziaren słonecznika.
    Lunch:
    Sałatka ze szpinaku i grzybów:

  • 4 szklanki liści szpinaku
  • szklanka dowolnych grzybów
  • oraz ½ czerwonej lun żółtej papryki
  • ponadto ¼ szklanki szalotki
  • i jajko na twardo
  • także ¼ szklanka orzechów włoskich
  • 170g sera feta
  • dodatkowo sos winegret.
    Obiadokolacja:
    Lniane burrito – wrapy z siemienia lnianego z czarną fasolą oraz mieloną wołowiną i kurczakiem, wieprzowiną, indykiem lub tofu, zieloną papryką, oraz  papryczką jalapeno, cheddarem i salsą.

    Widzisz jak proste i urozmaicone mogą być posiłki na diecie, kiedy wyeliminujesz gluten w jelitach?

Tag: ,
Udostępnij:

Flawonoidy w sokach mają skuteczność leków

Soki na cukrzycę. 20 przepisów

Skomentuj