Gdzie szukać flawonoidów i przeciwutleniaczy?

Gdzie szukać flawonoidów i przeciwutleniaczy, by zapobiegać stanom zapalnym w organizmie?

Głównym źródłem flawonoidów w polskiej diecie są warzywa: cebula, czosnek, brokuły, pomidory, papryka oraz owoce: cytrusy, jabłka, jagody, czarne porzeczki i winogrona.
Flawonoidy znajdziecie również w:  nasionach roślin strączkowych, zbożach, kawie, kakao, herbacie, czerwonym winie, przyprawach.

Najwięcej flawonoidów zawierają:

  • Owoce: czerwone i czarne
  • Warzywa: pomidory, brokuły, papryka, sałata, rośliny strączkowe

Gdzie szukać flawonoidów i przeciwutleniaczy?
Do soków z pomidorów, czy papryki czerwonej proponujemy dodać na przykład czosnek (im więcej tym lepiej) oraz natkę pietruszki, czy koperek i seler naciowy.

Źródła flawonoidów i przeciwutleniaczy

  • Czarna jagoda

    Zawiera wyjątkowo dużo składników mineralnych w tym luteinę witaminy C, B1 i B2.

  • Czarna porzeczka

    Starożytni Rzymianie nazywali ją jagodą przeciw podagrze. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna czy zielona papryka. Jest ważnym źródłem witaminy B, posiada znaczną ilość żelaza, manganu i miedzi.

  • Czarny bez

    Posiada wysoką zawartość żelaza, witaminy C i naturalnych barwników. Jest ważnym źródłem witaminy B1, B2 i B6 oraz kwasu foliowego. Jest niezwykle bogaty w barwniki. Zawiera takie flawonoidy jak rutyna, kwercetyna, sambucyna. Zgodnie ze starym zwyczajem czarny bez sadzono zawsze koło śmietnika, ponieważ działa odtruwająco na otoczenie.

  • Ciemne winogrona

    Jednym z jego najważniejszych czynnych składników jest polifenol o nazwie resweratrol, którego skutkiem jest między innymi pozytywne działanie czerwonego wina. Oprócz tego jest cennym źródłem potasu, manganu, magnezu i selenu. Zawiera cenne kwasy owocowe.

  • Burak

    Zawiera potas, magnez i wapń. Posiada wysoką zawartość kwasu foliowego, witaminy niezwykle istotnej dla rozwoju płodu. Cenna w buraku są betainy. Sok z buraka pić rozcieńczony w stosunku 1:1.

  • Rokitnik pospolity

    Zawiera bardzo dużo związków flawonoidowych. Wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka, posiada znaczne ilości antyoksydantów, potasu. magnezu, fosforu i żelaza. Zdrowe przetwory z rokitnika: powidła, wino, soki, likiery, galaretki, można też pozyskać z niego nawet oliwkę. Wiśnia – to jeden z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, bogaty w witaminy A i C, mangan, żelazo, wapń, magnez i kwas foliowy. Zawarta w wiśni melatonina reguluje rytm dobowy organizmu człowieka.

  • Acerola

    To jeden z owoców, zawierających największą ilość witaminy C. Acerola zawiera wszystkie flawonoidy roślinne, które są potrzebne do całkowitego wykorzystania tej witaminy przez organizm.

  • Jeżyna

    Medycyna ludowa poleca szczególnie dzieciom spożywanie jeżyny ze względu na jej rozliczne pozytywne właściwości. Jeżyna zawiera dużo wapnia i fosforu, jest niezwykle bogata we flawonoidy, zawiera witaminę A, C i kwas foliowy, witamina B1 i B6, ryboflawina, kwas pantotenowy.

  • Owoc granatu

    To niezwykle bogate źródło przeciwutleniaczy. Wykazuje on silniejsze nawet działanie antyoksydacyjne niż czerwone wino, czy na przykład zielona herbata. Pozytywne właściwości owocu granatu potęguje fakt, że znajdujące się w nim antyoksydanty są szybko wchłaniane przez organizm.

  • Brokuły

    Zawierają potas oraz wapń i magnez, sód oraz żelazo, cynk i fosfor. Bogate są również we flawonoidy roślinne, indole i izotiocyjaniany. Mają przede wszystkim silne działanie przeciwrakowe.

  • Zielone trawy pszenicy

    Zawierają prawie wszystkie rodzaje witaminy B, dużą ilość witaminy C. Ponadto aż sto różnych składników mineralnych, mikroelementów i enzymów. Jednym z głównych aktywnych składników pędów pszenicy jest chlorofil.

  • Korzeń pietruszki

    Pietruszka jest bogata w olejki eteryczne i flawonoidy. Wspomaga także funkcje żołądka i całego przewodu pokarmowego, a wywar z korzenia polecamy pić przy zapaleniu pęcherza moczowego. Korzeń pietruszki polecany jest także jako środek zapobiegawczy przeciw kamieniom nerkowym i piaskowi w nerkach.

  • Marchew

    Jej ważnym składnikiem aktywnym jest między innymi beta-karoten, poza tym zawiera ona liczne inne karoteny. Jest bogata również we flawonoidy i olejki eteryczne. Marchew jest wszechstronnym warzywem: dzięki swoim aktywnym składnikom neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników.

Udostępnij:

Na wypadanie włosów. Co pomaga?

Jakie soki dla urody jesienią?

Skomentuj