Flawonoidy w sokach to odpowiedź na wiele dolegliwości.
Jak udrożnić zapchane tętnice, uszczelnić naczynia krwionośne, zapobiec rakowi?
Flawonoidy, rutyna, fitosterole zawarte w sokach działają tak skutecznie jak leki
Bioflawonoidy, inaczej nazywane flawonoidami lub również witaminą P, występują naturalnie we wszystkich owocach, warzywach i ziołach.
Flawonoidy to rodzina aż 5000 związków polifenolowych. Ich rola w biologii roślin to:
- Wpływ na rozrost komórki
- Ochrona przed owadami
- Zwalczanie stresu
Bioflawonoidy dzielimy na kilka kategorii, czyli:
- Flawony
- Flawonole
- Flawanony
- Izoflawony
- Antocyjanidyny
Najbardziej znane, to na przykład kwercetyna oraz genisteina. Flawonoidy to również rutyna, flawonoidy cytrusowe i hesperydyna.
Rutyna nie jest zła! Na co pomaga?
W świeżo wyciskanych sokach z wyciskarki wolnoobrotowej znajdziesz najbardziej znane flawonoidy – rutynę i kwercetynę.
A co takiego robią?
Dopełniają działanie naturalnej witaminy C, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki temu wirusom i bakteriom trudniej przeniknąć do naszego organizmu.
Bioflawonoidy pomagają uszczelnić nawet najdrobniejsze naczynka krwionośne – kapilary.
Dlaczego to takie ważne?
Kapilary zaopatrują cały organizm w niezbędne substancje odżywcze i oczyszczają z produktów przemiany materii i czynników chorobotwórczych.
Co jeszcze mogą dla Ciebie robić bioflawonoidy w sokach?
- Wspomagają leczenie hemoroidów, żylaków a także krwawień
- Hamują utlenianie witaminy C, co zwiększa jej lecznicze działanie
- Ograniczają powstawanie zakrzepów krwi, które powodują udary mózgu
- Dodatkowo powstrzymują dobry cholesterol HDL przed utlenieniem. Utlenianie cholesterolu HDL powoduje jego zgęszczenie i zatkanie tętnic.
Ale soki to nie tylko flawonoidy. Co jeszcze zawierają soki?
Fitosterole na serce
Warto pić soki z traw zbóż – dlatego, że są bogate w fitosterole, przypominające cholesterol związki obniżające ryzyko chorób serca i raka okrężnicy. Łagodzą też skutki menopauzy, działając jak naturalna terapia hormonalna.
Wyciskarki najnowszej generacji poradzą sobie wyśmienicie z wyciśnięciem traw zbóż.
Sulforafan na raka
Sok z kiełkami brokułu to przede wszystkim eliksir zdrowia. Brokuły (oraz inne warzywa krzyżowe, jak brukselka, kapusta, jarmuż, gorczyca, chrzan, rzodkiewka, rzepak, rukola) są bogate w sulforafan, który obniża ryzyko raka piersi. Wyciskając sok warzywny dorzuć na przykład garść kiełków brokułu, rzodkiewki, gorczycy albo rukoli, a Twój organizm będzie Ci wdzięczny!
Antyrakowo działają flawonoidy w sokach z:
- Pomidorów
Zawierają kwas p-kumarowy, likopen oraz także kwas chloragenowy, które hamują powstawanie czynników rakotwórczych. - Kapusty
Ponieważ zawiera izotiocyjanian fenetylowy, który powstrzymuje rozwój raka płuc. - Granatów i winogron
Dlatego, że zawierają kwas elagowy, który neutralizuje czynniki rakotwórcze powodujące zwyrodnienie DNA w komórkach. - Kiełków soi
Są bogate również w antynowotworową genisteinę. Możesz dodać do soku kiełki soi – albo zrobić mleko sojowe za pomocą wyciskarki. - Marchewki
Zawiera ponad sto karotenoidów, które nie tylko wykazują silne działanie antynowotworowe, ale też na przykład wzmacniają odporność, wiążą i pomagają wydalić z organizmu metale ciężkie oraz… poprawiają koloryt skóry.
Bogate w karotenoidy są też pomidory. - Kiełków czosnku
Zawarte w nim allicyna, ponadto saponiny i związki fenolowe są nie tylko antyrakowe – zapobiegają też chorobom serca, przeziębieniom i innym infekcjom.
Nasza rada:
Pij świeżo wyciskane soki regularnie i… rośnij w siłę! Ponieważ flawonoidy podtrzymują działanie adrenaliny, która mobilizuje nas działań, dodaje także energii i stymuluje wszystkie funkcje organizmu.
Dzięki flawonoidom czujemy się silni i nie męczymy się szybko. Dlatego też warto codziennie w naszym pożywieniu uwzględniać soki zawierające flawonoidy.
Nasze propozycje soków z flawonoidami
1. Wiosenny Powiew
- 10 szparagów
- Garść kiełków brokułu
- Pół szklanki świeżego szpinaku
- Cm korzenia imbiru
- Pół łyżeczki mielonego cynamonu
- Szczypta pieprzu cayenne
2. Naturalny Antybiotyk
- 2 marchewki
- 5 ząbków czosnku
- Garść świeżego tymianku
- Papryczka chili
- Pół ogórka
- Jabłko
3. Koktajl Ogrodowy
- 4 pomidory
- pęczek pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- Garść kiełków czosnku
- Pół ogórka
- Limonka bez skórki
- Pół łyżeczki chrzanu
- Świeża papryczka chili
- 1cm korzenia imbiru
4. Beta-Karotka
- 3 marchewki
- 2 świeże morele
- ćwierć kantalupy
5. Sok Brokułowo-Karczochowy
- garść kiełków brokułu
- 2 korzenie karczocha jerozolimskiego
- 3 świeże gałązki pietruszki
- pół garści kiełków kopru
6. Koktajl Leśny
- pół szklanki mleka sojowego lub orzechowego
- 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
- pół szklanki świeżych lub mrożonych wiśni drylowanych
- ćwierć szklanki świeżo wyciśniętego soku żurawinowego
Wszystkie soki oraz koktajle wyciskaj w wyciskarce do soków, która doskonale wyciska soki z każdego rodzaju produktu:
- z twardych buraków, czy marchewki
- a także z miękkich pomidorów i malin, czy truskawek
- jak również z zielonych, pełnych chlorofilu ziół, na przykład: jarmuż czy szpinak
Ciekawostka:
Czekolada, herbata również wino, ale także fasola oraz kiełki, zawierają bioflawonoidy, dlatego też warto po nie sięgać.