6 sokowych hitów z flawonoidami. Flawonoidy w sokach mają skuteczność leków

  •  
  •  
  •  

Flawonoidy w sokach to odpowiedź na wiele dolegliwości.

Jak udrożnić zapchane tętnice, uszczelnić naczynia krwionośne, zapobiec rakowi? Sprawdź i skorzystaj z naszych porad.

Flawonoidy, rutyna, fitosterole zawarte w sokach działają tak rkutecznie jak leki

Bioflawonoidy, inaczej nazywane flawonoidami lub również witaminą P, występują naturalnie we wszystkich owocach, warzywach i ziołach.
Flawonoidy to rodzina aż 5000 związków polifenolowych. Ich rola w biologii roślin to:

  • Wpływ na rozrost komórki
  • Ochrona przed owadami
  • Zwalczanie stresu

U ludzi ich bio dostępność i aktywność biologiczna są mocno związane z chemicznym składem tych substancji.

Bioflawonoidy dzielimy na kilka kategorii, czyli:

  • Flawony
  • Flawonole
  • Flawanony
  • Izoflawony
  • Antocyjanidyny

Najbardziej znane, to na przykład kwercetyna oraz genisteina. Flawonoidy to również rutyna, flawonoidy cytrusowe i hesperydyna.

Rutyna nie jest zła! Na co pomaga?

W świeżo wyciskanych sokach z wyciskarki wolnoobrotowej znajdziesz najbardziej znane flawonoidy – rutynękwercetynę.
A co takiego robią?
Dopełniają działanie naturalnej witaminy C, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki temu wirusom i bakteriom trudniej przeniknąć do naszego organizmu.

Bioflawonoidy pomagają uszczelnić nawet najdrobniejsze naczynka krwionośne – kapilary.
Dlaczego to takie ważne?
Kapilary zaopatrują cały organizm w niezbędne substancje odżywcze i oczyszczają z produktów przemiany materii i czynników chorobotwórczych.

Co jeszcze mogą dla Ciebie robić bioflawonoidy w sokach?

  • Wspomagają leczenie hemoroidów, żylaków a także krwawień
  • Hamują utlenianie witaminy C, co zwiększa jej lecznicze działanie
  • Ograniczają powstawanie zakrzepów krwi, które powodują udary mózgu
  • Dodatkowo powstrzymują dobry cholesterol HDL przed utlenieniem. Utlenianie cholesterolu HDL powoduje jego zgęszczenie i zatkanie tętnic.

Ale soki to nie tylko flawonoidy. Co jeszcze zawierają soki?

Fitosterole na serce

Warto pić soki z traw zbóż – dlatego, że są bogate w fitosterole, przypominające cholesterol związki obniżające ryzyko chorób serca i raka okrężnicy. Łagodzą też skutki menopauzy, działając jak naturalna terapia hormonalna.
Wyciskarki najnowszej generacji poradzą sobie wyśmienicie z wyciśnięciem traw zbóż.

Sulforafan na raka

Sok z kiełkami brokułu to przede wszystkim eliksir zdrowia. Brokuły (oraz inne warzywa krzyżowe, jak brukselka, kapusta, jarmuż, gorczyca, chrzan, rzodkiewka, rzepak, rukola) są bogate w sulforafan, który obniża ryzyko raka piersi. Wyciskając sok warzywny dorzuć na przykład garść kiełków brokułu, rzodkiewki, gorczycy albo rukoli, a Twój organizm będzie Ci wdzięczny!

Antyrakowo działają też flawonoidy w sokach z:

  • Pomidorów
    Zawierają kwas p-kumarowy, likopen oraz także kwas chloragenowy, które hamują powstawanie czynników rakotwórczych.
  • Kapusty
    Ponieważ zawiera izotiocyjanian fenetylowy, który powstrzymuje rozwój raka płuc.
  • Granatów i winogron
    Dlatego, że zawierają kwas elagowy, który neutralizuje czynniki rakotwórcze powodujące zwyrodnienie DNA w komórkach.
  • Kiełków soi
    Są bogate również w antynowotworową genisteinę. Możesz dodać do soku kiełki soi – albo zrobić mleko sojowe za pomocą wyciskarki.
  • Marchewki
    Zawiera ponad sto karotenoidów, które nie tylko wykazują silne działanie antynowotworowe, ale też na przykład wzmacniają odporność, wiążą i pomagają wydalić z organizmu metale ciężkie oraz… poprawiają koloryt skóry.
    Bogate w karotenoidy są też pomidory.
  • Kiełków czosnku
    Zawarte w nim allicyna, ponadto saponiny i związki fenolowe są nie tylko antyrakowe – zapobiegają też chorobom serca, przeziębieniom i innym infekcjom.

Nasza rada:
Pij świeżo wyciskane soki regularnie i… rośnij w siłę! Ponieważ flawonoidy podtrzymują działanie adrenaliny, która mobilizuje nas działań, dodaje także energii i stymuluje wszystkie funkcje organizmu.

Dzięki flawonoidom czujemy się silni i nie męczymy się szybko. Dlatego też warto codziennie w naszym pożywieniu uwzględniać soki zawierające flawonoidy.

Nasze propozycje soków z flawonoidami

1. Wiosenny Powiew

  • 10 szparagów
  • Garść kiełków brokułu
  • Pół szklanki świeżego szpinaku
  • Cm korzenia imbiru
  • Pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • Szczypta pieprzu cayenne

2. Naturalny Antybiotyk

  • 2 marchewki
  • 5 ząbków czosnku
  • Garść świeżego tymianku
  • Papryczka chili
  • Pół ogórka
  • Jabłko

3. Koktajl Ogrodowy

  • 4 pomidory
  • pęczek pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Garść kiełków czosnku
  • Pół ogórka
  • Limonka bez skórki
  • Pół łyżeczki chrzanu
  • Świeża papryczka chili
  • 1cm korzenia imbiru

4. Beta-Karotka

  • 3 marchewki
  • 2 świeże morele
  • ćwierć kantalupy

5. Sok Brokułowo-Karczochowy

  • garść kiełków brokułu
  • 2 korzenie karczocha jerozolimskiego
  • 3 świeże gałązki pietruszki
  • pół garści kiełków kopru

6. Koktajl Leśny

  • pół szklanki mleka sojowego lub orzechowego
  • 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
  • pół szklanki świeżych lub mrożonych wiśni drylowanych
  • ćwierć szklanki świeżo wyciśniętego soku żurawinowego

Wszystkie soki oraz koktajle wyciskaj w wyciskarce do soków Kuvings D9900, która doskonale wyciska soki z każdego rodzaju produktu:

  • z twardych buraków, czy marchewki
  • a także z miękkich pomidorów i malin, czy truskawek
  • jak również z zielonych, pełnych chlorofilu ziół, na przykład: jarmuż czy szpinak

Ciekawostka:
Czekolada, herbata również wino, ale także fasola oraz kiełki, zawierają bioflawonoidy, dlatego też warto po nie sięgać.

13 x naturalne probiotyki

Gluten w jelitach. Objawy, uczulenia.

Skomentuj