Fito związki roślinne.
Związek pomiędzy dietą, a zachorowaniem na nowotwór ujawniono już kilkadziesiąt lat temu. Dieta bogata lub uboga w cenne fitozwiązki może zmniejszać lub zwiększać ryzyko wielu typów raka.
Ponadto z badań wynika, że ok. 90% raków jelita grubego można by zapobiec. I to jedynie zmianą naszego sposobu odżywiania.
Niestety w krajach Zachodniej Europy co drugi mężczyzna i co 3 kobieta już choruje lub zachoruje w przyszłości na nowotwór.
Rak zabija na całym świecie więcej ludzi niż łącznie na przykład AIDS, czy gruźlica i malaria.
Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka?
Najtańszą i najskuteczniejsza bronią jest profilaktyka. Natomiast fito związki roślinne to jedne z najsilniej działających środków i 100% naturalnych.
Oto lista fito związków roślinnych, dzięki którym zadbasz o swoje zdrowie i unikniesz raka:
-
Ditiokarbaminian pirolidyny
Zapobiega wyniszczeniu spowodowanemu przez nowotwór.
Źródło: Marchew i liście tytoniu -
Kapsaicyna
Modeluje szlaki sygnałów komórek poprzez hamowanie enzymów I fazy.
Źródło: Papryka chili -
6-gingerol
Hamuje podział komórek w fazie G1
Źródło: Imbir -
Taksol
Wykorzystywany na przykład w leczeniu raka piersi i jajnika oraz nie drobnokomórkowego raka płuc.
Źródło: Cis -
Metyloksantyny (teofilina, teobromina, kofeina)
Wywołują zmiany w układzie cAMP komórki rakowej.
Źródło: Kawa i herbata -
Winblastyna, winkrystyna, windezyna
Hamują rozrost szpiku.
Źródło: Barwinek różowy -
Luteina i zeaksantyna
Inhibitory angiogenezy.
Źródło: Ciemnozielone warzywa liściaste oraz również żółtko jaj -
Fitofluen, karoten, likopen
Zmniejszają poliferację komórek raka prostaty.
Źródło: Pomidory -
Beta-karoten
Hamuje enzymatyczną aktywność cyklooksygenazy-2
Źródło: Głównie mango oraz papaja, marchew a także jam, szpinak i kapusta -
Apigenina i luteolina
Pobudza enzymy, które między innymi odtruwają karcynogeny.
Źródło: Przede wszystkim karczochy -
Luteolina
Hamuje proliferację komórek, tworzenie przerzutów i angiogenezę.
Źródło: Skórka jabłka, ale także seler -
Fizetyna
Hamuje enzymatyczną aktywność cyklooksygenazy-2.
Źródło: Cebula oraz ogórek, jabłko i truskawka -
Kwercetyna
Przeciwutleniacz o właściwościach hamujących peroksydację lipidów. Indukuje apoptozę komórek rakowych. Hamuje również ekspresję onkogenów (H-ras, c-myc i K-ras) i antyonkogenów. Pobudza także reduktazę chinonową – enzym odtruwający fazy II.
Źródło: Liście miłorzębu, owoce i warzywa, herbata i wino, ekstrakty z winogron (Cabernet i Franc) -
Galusan epigallokatechiny (EGCG)
Modeluje szlaki sygnalizacyjne komórek, działa antyangiogennie, pobudza także apoptozę.
Źródło: Zielona herbata -
Hesperydyna
Hamuje proliferację komórek raka piersi.
Źródło: Głównie owoce cytrusowe -
Naryngenina i bergamotyna
Hamuje enzym I fazy – CYP3A4 w metabolizmie obcogatunkowym.
Źródło: Sok grejpfrutowy -
Biochanina i genisteina
Hamują rozrost komórek linii komórkowych raka żołądka. Zmniejsza ryzyko raka piersi.
Źródło: Rośliny strączkowe -
Allicyna
Hamuje enzymy aktywujące karcinogenne związki chemiczne, indukuje apoptozę komórek.
Źródło: Czosnek -
Siarczek i dwusiarczek
Hamują cykl komórkowy komórek rakowych i wywołują apoptozę.
Źródło: Czosnek, czy kiełki czosnku -
Indolo-3-karbinol
Nasila tworzenie antyproliferacyjnego metabolitu (produktu przemiany) estradiolu i wywołuje apoptozę komórek.
Źródło: Głównie brokuły oraz kalafiory i brukselka -
Izotiocyjaniany
Indukują enzymy fazy II, modulują szlaki sygnałowe komórek oraz indukują apoptozę. Silne induktory enzymów fazy II, które chronią przed chemicznymi karcynogenami.
Źródło: Brokuły, kalafiory, brukselka
22. Fenyloetyloizotiocyjaniny
W komórkach linii komórkowej HT-29 ludzkiego raka jelita grubego indukują apoptozę, dzięki aktywacji kaskady kaspazy mitchondrialnej.
Źródło: Warzywa krzyżowe
23. Sulforafan
Hamuje tworzenie gruczolaków w przewodzie pokarmowym, dzięki zwiększeniu ekspresji proapoptotycznych genów, w tym MBD4, TNF-7 i ligandu TNF-11. Silny induktor między innymi enzymów fazy II, które chronią przed karcynogenami chemicznymi.
Źródło: Warzywa krzyżowe
24. S-allio-L-cysteina
Przeciwutleniacz, który hamuje enzymy, które promują rozrost nowotworów.
Źródło: Głównie czosnek
25. Antrachiniony
Działają ochronnie na układ pokarmowy i moczowy.
Źródło: Rabarbar, aloes i senes, portulaka
26. Wanilina i kwas galusowy
Hamowanie enzymów Cyp2A2, 3A1, 2B2 i 2C6 in vitro.
Źródło: Większość liści roślin, w tym te wykorzystywane w naparach i herbatkach.
27. Ester fenyloetylowy kwasu kawowego (CAPE) i kwas ferulowy
Indukcja enzymów fazy II.
Źródło: Głównie kawa, miód
28. Yakuchiniony A i B
Hamuje zapalenie wywołane PMA oraz naskórkową aktywność ODC i promocję guzów skóry u kobiet.
Źródło: Między innymi kuzynka imbiru – Alphina oxyphylla
29. Rezweratrol
Moduluje szlaki sygnałowe komórek, hamuje angiogenezę i pobudza apoptozę. Hamuje i opóźnia rozrost nowotworów, hamuje cykl komórkowy.
Źródło: Czerwone winogrona oraz także czerwone wino i orzeszki ziemne
30. Aneteol
Hamuje aktywację NF-kappaB poprzez hamowanie rozkładu IKB.
Źródło: Koper i anyż
31. Kurkumina
Hamuje inicjację guzów przez BaP i DMBA (dimetylobenzo(a) antracen), a także promocję guzów indukowaną 13-octanem-12-O-tetradekanoiloforbolu (TPA).
Źródło: Kurkuma
32. Kwas elagowy, elagotaniny, punikalagina
Działa antyproliferacyjnie w stosunku do komórek raka jamy ustnej, jelita grubego i prostaty.
Źródło: Na przykład owoc granatu
33. Proantocyjanidyna
Hamowanie metaloproteinaz macierzy MMP-2 i MMP-9.
Źródło: Kakao, skórka winogron, żurawiny
34. Lignany
Zapobiegają wiązaniu estrogenów i prostaglandyn z ich receptorami (opóźniają proliferację komórek).
Źródło: Siemię lniane i zboża
35. Diglukozyd seko-izolaricirezinolu
Neutralizuje wolne rodniki i aktywuje enzymy przeciwutleniające (peroksydazę glutatinową i dymutazę nadtlenkową).
Źródło: Siemię lniane, ziarna słonecznika, sezamu, pestki dyni
36. Ekstrakt cynamonu
Nasila aktywność pro-apoptotyczną, a hamuje aktywność NF-kappaB oraz AP1 i ich genów docelowych.
Źródło: Przyprawy do żywności
37. D-limonen
Hamuje nowotworzenie, również pobudza enzymy, które neutralizują karcynogeny, między innymi zapobiega ekspresji onkogenów.
Źródło: Skórka cytryny i pomarańczy
38. Ginsenozydy
Indukuje enzymy CYP3A4 i CYP2A9, ma właściwości przeciwzapalne.
Źródło: Żeń-szeń
39. Lupeol
Przeciwutleniacz, działa przeciwzapalnie i antymutagennie. Hamuje aktywność topoizomerazy II DNA – celu leków przeciwnowotworowych.
Źródło: Oliwki, mango, truskawki, winogrona, figi, wiele warzyw i roślin leczniczych
40. Bilobalid i ginkolid
Przeciwutleniacz o właściwościach hamujących peroksydację lipidów (promuje apoptozę komórek rakowych).
Źródło: Liście miłorzębu
Źródło: The American Journal of Medicine
Ponadto fito związki roślinne zawarte w produktach, zwiększają swoją wchłanialność w postaci płynnej. Dlatego dla osób chorych i w prewencji nowotworów, szczególnie polecane są koktajle sporządzane w wyciskarce wolnoobrotowej, na przykład Kuvings D9900
Polecane przez nas przepisy na soki antyrakowe:
POMIDOROWO – CZOSNKOWY:
- 2 pomidory
- i 2 jabłka
- oraz ząbek czosnku
- 1 gałązka pietruszki
CYTRUSOWO – WARZYWNY:
- 2 obrane pomarańcze
- ½ obranej cytryny
- 2 marchewki
- ½ filiżanki liścia mniszka lekarskiego
Wycisnąć w podanej kolejności.
MAGICZNA MOC ZIÓŁ:
- 3 części miłorzębu
- 3 części pokrzywy
- 2 części rozmarynu
- 1cm korzenia imbiru
- szczypta mielonego cynamonu
- 1 część krwawnika
- ćwierć części nasion kardamonu
Zapraszamy do zapoznania się z najważniejszymi informacjami na temat fito związki roślinne i Terapii Gersona, oraz wzięcia udziału w dyskusji…