Znasz fito związki roślinne?

Fito związki roślinne.
Związek pomiędzy dietą, a zachorowaniem na nowotwór ujawniono już kilkadziesiąt lat temu. Dieta bogata lub uboga w cenne fitozwiązki może zmniejszać lub zwiększać ryzyko wielu typów raka.
Ponadto z badań wynika, że ok. 90% raków jelita grubego można by zapobiec. I to jedynie zmianą naszego sposobu odżywiania.

Niestety w krajach Zachodniej Europy co drugi mężczyzna i co 3 kobieta już choruje lub zachoruje w przyszłości na nowotwór.
Rak zabija na całym świecie więcej ludzi niż łącznie na przykład AIDS, czy gruźlica i malaria.

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka?

Najtańszą i najskuteczniejsza bronią jest profilaktyka. Natomiast fito związki roślinne to jedne z najsilniej działających środków i 100% naturalnych.

Oto lista fito związków roślinnych, dzięki którym zadbasz o swoje zdrowie i unikniesz raka:

  1. Ditiokarbaminian pirolidyny

    Zapobiega wyniszczeniu spowodowanemu przez nowotwór.
    Źródło: Marchew i liście tytoniu

  2. Kapsaicyna

    Modeluje szlaki sygnałów komórek poprzez hamowanie enzymów I fazy.
    Źródło: Papryka chili

  3. 6-gingerol

    Hamuje podział komórek w fazie G1
    Źródło: Imbir

  4. Taksol

    Wykorzystywany na przykład w leczeniu raka piersi i jajnika oraz nie drobnokomórkowego raka płuc.
    Źródło: Cis

  5. Metyloksantyny (teofilina, teobromina, kofeina)

    Wywołują zmiany w układzie cAMP komórki rakowej.
    Źródło: Kawa i herbata

  6. Winblastyna, winkrystyna, windezyna

    Hamują  rozrost szpiku.
    Źródło: Barwinek różowy

  7. Luteina i zeaksantyna

    Inhibitory angiogenezy.
    Źródło: Ciemnozielone warzywa liściaste oraz również żółtko jaj

  8. Fitofluen, karoten, likopen

    Zmniejszają poliferację komórek raka prostaty.
    Źródło: Pomidory

  9. Beta-karoten

    Hamuje enzymatyczną aktywność cyklooksygenazy-2
    Źródło: Głównie mango oraz papaja, marchew a także jam, szpinak i kapusta

  10. Apigenina i luteolina

    Pobudza enzymy, które między innymi odtruwają karcynogeny.
    Źródło: Przede wszystkim karczochy

  11. Luteolina

    Hamuje proliferację komórek, tworzenie przerzutów i angiogenezę.
    Źródło: Skórka jabłka, ale także seler

  12. Fizetyna

    Hamuje enzymatyczną aktywność cyklooksygenazy-2.
    Źródło: Cebula oraz ogórek, jabłko i truskawka

  13. Kwercetyna

    Przeciwutleniacz o właściwościach hamujących peroksydację lipidów. Indukuje apoptozę komórek rakowych. Hamuje również ekspresję onkogenów (H-ras, c-myc i K-ras) i antyonkogenów. Pobudza także reduktazę chinonową – enzym odtruwający fazy II.
    Źródło: Liście miłorzębu, owoce i warzywa, herbata i wino, ekstrakty z winogron (Cabernet i Franc)

  14. Galusan epigallokatechiny (EGCG)

    Modeluje szlaki sygnalizacyjne komórek, działa antyangiogennie, pobudza także apoptozę.
    Źródło: Zielona herbata

  15. Hesperydyna

    Hamuje proliferację komórek raka piersi.
    Źródło: Głównie owoce cytrusowe

  16. Naryngenina i bergamotyna

    Hamuje enzym I fazy – CYP3A4 w metabolizmie obcogatunkowym.
    Źródło: Sok grejpfrutowy

  17. Biochanina i genisteina

    Hamują rozrost komórek linii komórkowych raka żołądka. Zmniejsza ryzyko raka piersi.
    Źródło: Rośliny strączkowe

  18. Allicyna

    Hamuje enzymy aktywujące karcinogenne związki chemiczne, indukuje apoptozę komórek.
    Źródło: Czosnek

  19. Siarczek i dwusiarczek

    Hamują cykl komórkowy komórek rakowych i wywołują apoptozę.
    Źródło: Czosnek, czy kiełki czosnku

  20. Indolo-3-karbinol

    Nasila tworzenie antyproliferacyjnego metabolitu (produktu przemiany) estradiolu i wywołuje apoptozę komórek.
    Źródło: Głównie brokuły oraz  kalafiory i brukselka

  21. Izotiocyjaniany

Indukują enzymy fazy II, modulują szlaki sygnałowe komórek oraz indukują apoptozę. Silne induktory enzymów fazy II, które chronią przed chemicznymi karcynogenami.
Źródło: Brokuły, kalafiory, brukselka

22. Fenyloetyloizotiocyjaniny

W komórkach linii komórkowej HT-29 ludzkiego raka jelita grubego indukują apoptozę, dzięki aktywacji kaskady kaspazy mitchondrialnej.
Źródło: Warzywa krzyżowe

23. Sulforafan

Hamuje tworzenie gruczolaków w przewodzie pokarmowym, dzięki zwiększeniu ekspresji proapoptotycznych genów, w tym MBD4, TNF-7 i ligandu TNF-11. Silny induktor między innymi enzymów fazy II, które chronią przed karcynogenami chemicznymi.
Źródło: Warzywa krzyżowe

24. S-allio-L-cysteina

Przeciwutleniacz, który hamuje enzymy, które promują rozrost nowotworów.
Źródło: Głównie czosnek

25. Antrachiniony

Działają ochronnie na układ pokarmowy i moczowy.
Źródło: Rabarbar, aloes i senes, portulaka

26. Wanilina i kwas galusowy

Hamowanie enzymów Cyp2A2, 3A1, 2B2 i 2C6 in vitro.
Źródło: Większość liści roślin, w tym te wykorzystywane w naparach i herbatkach.

27. Ester fenyloetylowy kwasu kawowego (CAPE) i kwas ferulowy

Indukcja enzymów fazy II.
Źródło: Głównie kawa, miód

28. Yakuchiniony A i B

Hamuje zapalenie wywołane PMA oraz naskórkową aktywność ODC i promocję guzów skóry u kobiet.
Źródło: Między innymi  kuzynka imbiru – Alphina oxyphylla

29. Rezweratrol

Moduluje szlaki sygnałowe komórek, hamuje angiogenezę i pobudza apoptozę. Hamuje i opóźnia rozrost nowotworów, hamuje cykl komórkowy.
Źródło: Czerwone winogrona oraz także czerwone wino i orzeszki ziemne

30. Aneteol

Hamuje aktywację NF-kappaB poprzez hamowanie rozkładu IKB.
Źródło: Koper i anyż

31. Kurkumina

Hamuje inicjację guzów przez BaP i DMBA (dimetylobenzo(a) antracen), a także promocję guzów indukowaną 13-octanem-12-O-tetradekanoiloforbolu (TPA).
Źródło: Kurkuma

32. Kwas elagowy, elagotaniny, punikalagina

Działa antyproliferacyjnie w stosunku do komórek raka jamy ustnej, jelita grubego i prostaty.
Źródło: Na przykład owoc granatu

33. Proantocyjanidyna

Hamowanie metaloproteinaz macierzy MMP-2 i MMP-9.
Źródło: Kakao, skórka winogron, żurawiny

34. Lignany

Zapobiegają wiązaniu estrogenów i prostaglandyn z ich receptorami (opóźniają proliferację komórek).
Źródło: Siemię lniane i zboża

35. Diglukozyd seko-izolaricirezinolu

Neutralizuje wolne rodniki i aktywuje enzymy przeciwutleniające (peroksydazę glutatinową i dymutazę nadtlenkową).
Źródło: Siemię lniane, ziarna słonecznika, sezamu, pestki dyni

36. Ekstrakt cynamonu

Nasila aktywność pro-apoptotyczną, a hamuje aktywność NF-kappaB oraz AP1 i ich genów docelowych.
Źródło: Przyprawy do żywności

37. D-limonen

Hamuje nowotworzenie, również pobudza enzymy, które neutralizują karcynogeny, między innymi zapobiega ekspresji onkogenów.
Źródło: Skórka cytryny i pomarańczy

38. Ginsenozydy

Indukuje enzymy CYP3A4 i CYP2A9, ma właściwości przeciwzapalne.
Źródło: Żeń-szeń

39. Lupeol

Przeciwutleniacz, działa przeciwzapalnie i antymutagennie. Hamuje aktywność topoizomerazy II DNA – celu leków przeciwnowotworowych.
Źródło: Oliwki, mango, truskawki, winogrona, figi, wiele warzyw i roślin leczniczych

40. Bilobalid i ginkolid

Przeciwutleniacz o właściwościach hamujących peroksydację lipidów (promuje apoptozę komórek rakowych).
Źródło: Liście miłorzębu

Źródło: The American Journal of Medicine

Ponadto fito związki roślinne zawarte w produktach, zwiększają swoją wchłanialność w postaci płynnej. Dlatego dla osób chorych i w prewencji nowotworów, szczególnie polecane są koktajle sporządzane w wyciskarce wolnoobrotowej, na przykład Kuvings D9900

Polecane przez nas przepisy na soki antyrakowe:

POMIDOROWO – CZOSNKOWY:

  • 2 pomidory
  • i 2 jabłka
  • oraz ząbek czosnku
  • 1 gałązka pietruszki

CYTRUSOWO – WARZYWNY:

  • 2 obrane pomarańcze
  • ½ obranej cytryny
  • 2 marchewki
  • ½ filiżanki liścia mniszka lekarskiego
    Wycisnąć w podanej kolejności.

MAGICZNA MOC ZIÓŁ:

  • 3 części miłorzębu
  • 3 części pokrzywy
  • 2 części rozmarynu
  • 1cm korzenia imbiru
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1 część krwawnika
  • ćwierć części nasion kardamonu

Zapraszamy do zapoznania się z najważniejszymi informacjami na temat fito związki roślinne i Terapii Gersona, oraz wzięcia udziału w dyskusji…

Udostępnij:

To musisz wiedzieć o trawie pszenicznej.

Co ma najwięcej wapnia? Gdzie szukać?

Skomentuj