Fioletowe soki z owoców i warzyw z wyciskarki, to solidna dawka przeciwutleniaczy. Wiesz, że przeciwutleniacz zwany antocyjaniną, nadaje roślinom żywe, fioletowe barwy?
Antocyjany z fioletowych soków chronią przed chorobami, takimi jak rak, cukrzyca, choroby układu krążenia i choroby neurologiczne.
Włącz do swoich kompozycji sokowych fioletowe warzywa i owoce.
Umocnij barierę odporności przez infekcjami, stanami zapalnymi!
Dlaczego warto pić soki fioletowe z wyciskarki?
Bo zawarte w nich antocyjany dają mnóstwo korzyści zdrowotnych:
- Są przeciwzapalne – antocyjany obniżają stany zapalne.
Dlaczego to jest ważne? Pamiętaj, że przewlekłe zapalenie to główna przyczyna chorób, na przykład: Choroby Alzheimera, astmy, chorób serca, alergii, cukrzycy typu 2, zapalenia stawów i chorób stawów, depresji, nowotworów i otyłości. - Pomagają w lepszej kondycji serca – picie fioletowych soków z antocyjanami, jak pokazują badania z 2012 roku z The American Journal of Clinical Nutrition, poprawia parametry sercowo-naczyniowe, obniża się sztywność tętnic i ciśnienie krwi.
- Są antyrakowe – antocyjaniny są pomocne w zapobieganiu nowotworom.
Badania z 2013 roku z Molecular Nutrition & Food Research mówią, że fioletowy słodki ziemniak chroni przed nowotworem jelita grubego, a jest to trzeci najczęściej występujący rodzaj nowotworu. - Są dobre dla mózgu – badanie z 2003 roku opublikowane w Archives of Pharmacal Research pokazało poprawiający pamięć efekt z picia soków z fioletowych słodkich ziemniaków.
Antocyjany zapobiegają także zaburzeniom układu nerwowego związanymi z wiekiem. Przekraczają one barierę krew-mózg i lokalizują tę część mózgu, która odpowiada za naukę i pamięć.
Z jakich fioletowych warzyw robić soki?
1. Fioletowa kapusta – inaczej czerwona kapusta
Jest łatwo dostępna w sklepach, na bazarkach, targach i bardzo tania. Kapusta jest rośliną krzyżową, czerpiemy z niej wiele korzyści zdrowotnych, w tym właściwości antynowotworowe. Jej liście są grubsze od tych w białej kapuście, jednak smak jest podobny. Wykorzystuj fioletową kapustę w przepisach na przemian z białą kapustą.
2. Fioletowa cebula – inaczej czerwona cebula
Zaraz po czerwonej kapuście jest zapewne najtańszą i najłatwiejszą do kupienia fioletową rośliną. Badania z Food Research International w 2017 roku pokazuje, że związek kwercetyny i antocyjanów powoduje, że fioletowe (czerwone) cebule mają ogromne działania antynowotworowe.
3. Fioletowy kalafior
Fioletowy kalafior ma o 15% więcej przeciwutleniaczy od jarmużu. Zachowuje on swój kolor po ugotowaniu i ma wiele łagodniejszy i słodszy smak od białego kalafiora.
4. Bakłażan
Pamiętaj, że antocyjany i mnóstwo składników odżywczych bakłażana jest w skórce. Dlatego zachowuj ją podczas przyrządzania. Ważne jest także, by bakłażan był dojrzały. Dojrzały bakłażan jest lekko miękki w dotyku i biały (nie zielony) w środku.
Antyrakowe właściwości bakłażana przyklepali naukowcy, odkrywając nasuninę. Ten związek wstrzymuje angiogenezę – proces powstawania i mnożenia komórek rakowych.
5. Fioletowe ziemniaki
Zastąp zwykłe ziemniaki odmianą fioletową. Badanie z 2012 roku z Journal of Agricultural and Food Chemistry mówi, że pomagają one obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru. Zachowuj jak najwięcej korzyści i rób z nich soki razem ze skórką.
Z jakich fioletowych owoców robić soki?
1. Jeżyny nie tylko dla dziewczyny!
Garść świeżych owoców jeżyny ok. 154 g dostarcza aż 31 mg witaminy C. Natomiast 1 szklanka tych owoców dostarcza ponad 1/3 dzienną dawkę spożycia witaminy K. Witamina K poprawia krzepliwość krwi oraz strukturę kości.
Jeżyny cechuje wysoka zawartość manganu, polecanego w profilaktyce osteoporozy. Te charakterystyczne dla Polski owoce wspomagają pracę mózgu, zapobiegają utracie pamięci spowodowanej starzeniem się. Mają one także silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Stosuj sok z jeżyn w leczeniu przeziębień.
2. Czerwone winogrona
Obfitują w witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo.
Jest na nie właśnie sezon, więc korzystaj z ich mocy! Tym bardziej, że one należą do nielicznych owoców zawierających jod – niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są również zasadotwórcze, więc usuwają nagromadzone w organizmie kwasy.
3. Aronie – fioletowe cuda
Antocyjany, w które bogata jest aronia, działają uszczelniająco na naczynia krwionośne. Poprawiają w ten sposób ukrwienie i zapewniają odpowiednią elastyczność naczyń krwionośnych.
Bioflawonoidy z aronii unicestwiają szkodliwe wolne rodniki. Dodatkowo chronią organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami. Sok z aronii podnosi odporność organizmu za sprawą obecności witamin: C, E i P.
Przeciwutleniające moce aronii powodują, że picie z nich soku opóźni proces starzenia i znacząco poprawi kondycję skóry. Pij regularne sok z aronii a Twój przewód pokarmowy będzie Ci wdzięczny. Łagodzi on między innymi wrzody żołądka, zapobiega chorobom trzustki. Dodatkowo wspomaga układ nerwowy, a także opóźnia objawy Alzheimera i Parkinsona.
4. Soki fioletowe ze śliwek
Obecne w soku ze śliwek związki przeciwutleniające, działają zatem ochronnie na komórki ciała, białka i DNA. Dezaktywują one wolne rodniki i zmniejszają tym samym ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby cywilizacyjne.
Zawarty w śliwkach błonnik i przeciwutleniacze pełnią ważną rolę w prewencji raka jelita grubego. Regularne picie soku ze śliwek obniża poziom cholesterolu we krwi i pomaga w zapobieganiu miażdżycy tętnic. A dzięki wysokiej zawartości potasu obniżasz w ten sposób ciśnienie krwi.
Soki ze śliwki są szczególnie polecane kobietom, które cierpią na dolegliwości związane z pękającymi naczynkami. Zawartość witamin: K i C wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne.
Pozytywnie wpływają także na urodę – działają odżywczo i opóźniają procesy starzenia.
5. Jagody fioletowy sok
Sok z jagód jest bogaty w ogromną ilość polifenoli. Polifenole to związki o silnej mocy antyutleniającej. Sok jagodowy wspomaga prewencję chorób serca i nowotworów, a także zaburzenia metabolizmu.
Co ważne i warte zapamiętania, właściwości jagód nie niszczy gotowanie czy pieczenie, ale pasteryzacja. Najwięcej polifenoli zawierają znane z polskich lasów czarne jagody.
Jak najlepiej wycisnąć fioletowy sok z warzyw i owoców?
Wszystkie wymienione przez nas wyżej w artykule owoce i warzywa wyciśniesz w wyciskarkach wolnoobrotowych.
Polecamy Wam te najlepsze i najbardziej wydajne. Sprawdź!
Fioletowe soki z wyciskarki są przede wszystkim bardzo zdrowe. Zapamiętaj i pij świeżo wyciśnięte z wyżej wymienionych produktów soki w domowym zaciszu.
A Ty ? Lubisz cisnąć fioletowe soki? Smakują Ci? Napisz nam o tym!