Fioletowe soki z wyciskarki – dlaczego warto je pić?

Fioletowe soki z owoców i warzyw z wyciskarki, to solidna dawka przeciwutleniaczy. Wiesz, że przeciwutleniacz zwany antocyjaniną, nadaje roślinom żywe, fioletowe barwy?
Antocyjany z fioletowych soków chronią przed chorobami, takimi jak rak, cukrzyca, choroby układu krążenia i choroby neurologiczne.

Włącz do swoich kompozycji sokowych fioletowe warzywa i owoce.
Umocnij barierę odporności przez infekcjami, stanami zapalnymi!

Dlaczego warto pić soki fioletowe z wyciskarki?

Bo zawarte w nich antocyjany dają mnóstwo korzyści zdrowotnych:

  • Są przeciwzapalne – antocyjany obniżają stany zapalne.
    Dlaczego to jest ważne? Pamiętaj, że przewlekłe zapalenie to główna przyczyna chorób, na przykład: Choroby Alzheimera, astmy, chorób serca, alergii, cukrzycy typu 2, zapalenia stawów i chorób stawów, depresji, nowotworów i otyłości.
  • Pomagają w lepszej kondycji serca – picie fioletowych soków z antocyjanami, jak pokazują badania z 2012 roku z The American Journal of Clinical Nutrition, poprawia parametry sercowo-naczyniowe, obniża się sztywność tętnic i ciśnienie krwi.
  • Są antyrakowe – antocyjaniny są pomocne w zapobieganiu nowotworom.
    Badania z 2013 roku z Molecular Nutrition & Food Research mówią, że fioletowy słodki ziemniak chroni przed nowotworem jelita grubego, a jest to trzeci najczęściej występujący rodzaj nowotworu.
  • Są dobre dla mózgu – badanie z 2003 roku opublikowane w Archives of Pharmacal Research pokazało poprawiający pamięć efekt z picia soków z fioletowych słodkich ziemniaków.
    Antocyjany zapobiegają także zaburzeniom układu nerwowego związanymi z wiekiem. Przekraczają one barierę krew-mózg i lokalizują tę część mózgu, która odpowiada za naukę i pamięć.

Z jakich fioletowych warzyw robić soki?

1. Fioletowa kapusta – inaczej czerwona kapusta

Jest łatwo dostępna w sklepach, na bazarkach, targach i bardzo tania. Kapusta jest rośliną krzyżową, czerpiemy z niej wiele korzyści zdrowotnych, w tym właściwości antynowotworowe. Jej liście są grubsze od tych w białej kapuście, jednak smak jest podobny. Wykorzystuj fioletową kapustę w przepisach na przemian z białą kapustą.

2. Fioletowa cebula – inaczej czerwona cebula

Zaraz po czerwonej kapuście jest zapewne najtańszą i najłatwiejszą do kupienia fioletową rośliną. Badania z Food Research International w 2017 roku pokazuje, że związek kwercetyny i antocyjanów powoduje, że fioletowe (czerwone) cebule mają ogromne działania antynowotworowe.

3. Fioletowy kalafior

Fioletowy kalafior ma o 15% więcej przeciwutleniaczy od jarmużu. Zachowuje on swój kolor po ugotowaniu i ma wiele łagodniejszy i słodszy smak od białego kalafiora.

4. Bakłażan

Pamiętaj, że antocyjany i mnóstwo składników odżywczych bakłażana jest w skórce. Dlatego zachowuj ją podczas przyrządzania. Ważne jest także, by bakłażan był dojrzały. Dojrzały bakłażan jest lekko miękki w dotyku i biały (nie zielony) w środku.
Antyrakowe właściwości bakłażana przyklepali naukowcy, odkrywając nasuninę. Ten związek wstrzymuje angiogenezę – proces powstawania i mnożenia komórek rakowych.

5. Fioletowe ziemniaki

Zastąp zwykłe ziemniaki odmianą fioletową. Badanie z 2012 roku z Journal of Agricultural and Food Chemistry mówi, że pomagają one obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru. Zachowuj jak najwięcej korzyści i rób z nich soki razem ze skórką.

Z jakich fioletowych owoców robić soki?

1. Jeżyny nie tylko dla dziewczyny!

Garść świeżych owoców jeżyny ok. 154 g dostarcza aż 31 mg witaminy C. Natomiast 1 szklanka tych owoców dostarcza ponad 1/3 dzienną dawkę spożycia witaminy K. Witamina K poprawia krzepliwość krwi oraz strukturę kości.
Jeżyny cechuje wysoka zawartość manganu, polecanego w profilaktyce osteoporozy. Te charakterystyczne dla Polski owoce wspomagają pracę mózgu, zapobiegają utracie pamięci spowodowanej starzeniem się. Mają one także silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Stosuj sok z jeżyn w leczeniu przeziębień.

2. Czerwone winogrona

Obfitują w witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo.
Jest na nie właśnie sezon, więc korzystaj z ich mocy! Tym bardziej, że one należą do nielicznych owoców zawierających jod – niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są również zasadotwórcze, więc usuwają nagromadzone w organizmie kwasy.

3. Aronie – fioletowe cuda

Antocyjany, w które bogata jest aronia, działają uszczelniająco na naczynia krwionośne. Poprawiają w ten sposób ukrwienie i zapewniają odpowiednią elastyczność naczyń krwionośnych.
Bioflawonoidy z aronii unicestwiają szkodliwe wolne rodniki. Dodatkowo chronią organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami. Sok z aronii podnosi odporność organizmu za sprawą obecności witamin: C, E i P.
Przeciwutleniające moce aronii powodują, że picie z nich soku opóźni proces starzenia i znacząco poprawi kondycję skóry. Pij regularne sok z aronii a Twój przewód pokarmowy będzie Ci wdzięczny. Łagodzi on między innymi wrzody żołądka, zapobiega chorobom trzustki. Dodatkowo wspomaga układ nerwowy, a także opóźnia objawy Alzheimera i Parkinsona.

4. Soki fioletowe ze śliwek

Obecne w soku ze śliwek związki przeciwutleniające, działają zatem ochronnie na komórki ciała, białka i DNA. Dezaktywują one wolne rodniki i zmniejszają tym samym ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby cywilizacyjne.

Zawarty w śliwkach błonnik i przeciwutleniacze pełnią ważną rolę w prewencji raka jelita grubego. Regularne picie soku ze śliwek obniża poziom cholesterolu we krwi i pomaga w zapobieganiu miażdżycy tętnic. A dzięki wysokiej zawartości potasu obniżasz w ten sposób ciśnienie krwi.

Soki ze śliwki są szczególnie polecane kobietom, które cierpią na dolegliwości związane z pękającymi naczynkami. Zawartość witamin: K i C wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne.
Pozytywnie wpływają także na urodę – działają odżywczo i opóźniają procesy starzenia.

5. Jagody fioletowy sok

Sok z jagód jest bogaty w ogromną ilość polifenoli. Polifenole to związki o silnej mocy antyutleniającej. Sok jagodowy wspomaga prewencję chorób serca i nowotworów, a także zaburzenia metabolizmu.

Co ważne i warte zapamiętania, właściwości jagód nie niszczy gotowanie czy pieczenie, ale pasteryzacja. Najwięcej polifenoli zawierają znane z polskich lasów czarne jagody.

Jak najlepiej wycisnąć fioletowy sok z warzyw i owoców?

Wszystkie wymienione przez nas wyżej w artykule owoce i warzywa wyciśniesz w wyciskarkach wolnoobrotowych.
Polecamy Wam te najlepsze i najbardziej wydajne. Sprawdź!

Fioletowe soki z wyciskarki są przede wszystkim bardzo zdrowe. Zapamiętaj i pij świeżo wyciśnięte z wyżej wymienionych produktów soki w domowym zaciszu.

A Ty ? Lubisz ciśnąć fioletowe soki? Smakują Ci? Napisz nam o tym!

Udostępnij:

Przepisy na Wegańskie Sery z NutraMilk

Zespół Jelita Drażliwego Kandydoza

Skomentuj