Dlaczego soki, a nie warzywa i owoce w całości? W czym soki są lepsze od całych owoców i warzyw?
1. Najprostszy sposób na przyswajanie wartości odżywczych
Substancje zawarte w sokach z warzyw i owoców trafiają do krwiobiegu człowieka w ciągu zaledwie 15 minut. Są przyswajalne prawie w 90%. Natomiast substancje zawarte w warzywach i owocach „zjedzonych w całości”, trafiają do krwiobiegu po mniej więcej 5 godzinach. Są przyswajane w około 20%.
Dlaczego tak się dzieje?
Układ pokarmowy człowieka musi doprowadzić wszystko, co zjemy, do formy półpłynnej. Pamiętaj jednak, że popijanie podczas posiłków nie pomaga, a wręcz szkodzi. Inaczej organizm nie jest w stanie niczego przyswoić.
I tak, na przykład do przyswojenia wartości odżywczych z marchewki, organizm musi użyć dużej liczby enzymów wytwarzanych przez między innymi wątrobę i trzustkę.
Jednak, gdy nasza wątroba i trzustka nie są w najlepszym stanie, lub nie mamy już po 16 lat, to nie mamy potrzebnych enzymów. Bez enzymów nie przyswoimy wartości odżywczych z marchewki, chociaż ją zjemy.
Mało tego, bardzo obciążymy wątrobę i trzustkę i mocno je równocześnie osłabimy.
Do przyswojenia soku z marchewki, potrzebujemy nieporównywalnie mniej enzymów. Dlatego przyswajając sok, nie obciążymy tak układu trawienia.
2. Co zrobić, by nie tracić energii na trawienie?
Pic soki. Jeśli jemy warzywa i owoce w całości, organizm 80% swojej energii przeznacza na trawienie. Nie starcza wtedy energii na procesy regulacji, samoleczenia, oczyszczania z toksyn.
Inaczej mówiąc, nie mamy siły do życia lub mamy jej za mało.
3. Najlepsza rada o wartości biologicznej soku
Soki dostarczają nam biologiczną esencję roślin z najmniejszymi z możliwych stratami.
Badania naukowe wykazują, że wypicie soku z jednego kilograma warzyw lub owoców, jest ekwiwalentem zjedzenia kilku kilogramów tych produktów.
Najlepsze urządzenia do wyciskania zdrowych soków to wyciskarki wolnoobrotowe pionowe, na przykład Kuvings D9900