14 powodów dlaczego warto pić soki

Dlaczego warto pić soki. Czy soki świeżo wyciskane są zdrowe?

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca jeść 5 razy dziennie warzywa i owoce, by zapewnić sobie witaminy, minerały i inne fitosubstancje. Łatwiej i korzystniej dla organizmu jest wypić sok.
Jedna szklanka soku = jednej takiej porcji.

Warto pić soki? 14 powodów dlaczego?

Dostarczanie organizmowi naturalnych składników odżywczych jest pierwszym krokiem do bycia młodym i wolnym od chorób.
Składniki roślin zapewniają nam energię, przeciwdziałają demencji, nowotworom, a także pobudzają odporność..

Świeże soki są naturalnym źródłem:

  • Karotenoidów
  • Polifenoli
  • Flawonoidów
  • Antyoksydantów
  • Fitosteroli
  • Saponin
  • Glukozynolanów
  • Kwasu fenolowego
  • Izoflawonów
  • Enzymów

i mnóstwa innych nazwanych i nie nazwanych, odkrytych i nie odkrytych leczniczych substancji.

14 korzyści picia świeżo wyciśniętych soków z wyciskarki

1. Dlaczego pić soki wyciśnięte w wyciskarce wolnoobrotowej?

Ponieważ przyswajanie składników odżywczych w sokach z wyciskarki jest szybsze i większe.
Pijąc soki już w 15 minut przyswajasz aż w 90% substancji bioaktywnych zawartych w soku.

Jedząc w całości warzywa, owoce, zioła przyswajasz tylko 20% cennych składników. Trafią one do krwiobiegu w ciągu 5-8 godzin, ale tylko wtedy, gdy Twój układ trawienny jest zdrowy. Jeśli masz już trochę lat albo jeśli jesteś otyły lub chory to niestrawione warzywa i owoce mogą zalegać lub gnić w jelitach powodując stany zapalne. A jak wiesz, stany zapalne to prosta droga do chorób typu rak…

Dlaczego soki są łatwiejsze do trawienia?

Układ trawienny musi sprowadzić wszystko, co jesz, do formy półpłynnej
Do przyswojenia wartości odżywczych ze zjadanych pokarmów organizm musi użyć wielu enzymów wytwarzanych między innymi przez wątrobę i trzustkę
Jeśli Twoja wątroba i trzustka są w kiepskim stanie, to nie wytworzą potrzebnych enzymów. Jeśli nie wytworzą enzymów w takiej ilości jak potrzeba, to nie przyswoisz wartości odżywczych z marchwi, chociaż ją zjesz
Mało tego, bardzo obciążasz wątrobę i trzustkę i mocno je osłabiasz
Do przyswojenia soku z marchwi, potrzebujesz o wiele mniej enzymów. Pijąc sok, nie obciążasz układu trawienia w takim stopniu, jak jedząc pokarm w całości

Nie jesteś zresztą w stanie zjeść takiej ilości warzyw, owoców, ziół ile potrzebuje Twój organizm do dobrego funkcjonowania. Warto zamiast tego wypić 2-3 szklanki soku w ciągu dnia. A najlepiej 5 szklanek.

Enzymy w sokach. Soki pozbawione są również nierozpuszczalnego błonnika, który w całych owocach, warzywach osłabia proces wchłaniania substancji odżywczych. W wyciśniętym soku jest tylko błonnik rozpuszczalny, który wspomaga działanie enzymów.

2. Soki jak łączyć?

Pij soki mieszane. Dlatego, że mają większą moc działania niż soki jednoskładnikowe.

Taka wzajemna moc kilku składników to synergia. Badania potwierdzają, że dwa składniki zawarte w soku (lub więcej) działają lepiej niż jeden i dają silniejszy efekt. Dlatego warto pić soki o złożonym składzie. Jak to działa?

  • Brokuł + Pomidory = działają lepiej razem w zwalczaniu raka
  • Jarmuż + Szpinak + Cytryna = działają lepiej razem w utrzymaniu żelaza
  • Burak + Jabłko + Cytryna = działają lepiej razem w usuwaniu toksyn
  • Marchew + Seler + Pietruszka = działają lepiej razem na zwyrodnienia kości, stawów, na artretyzm i reumatyzm

3. Świeżo wyciskane soki przepisy

Polecamy sprawdzone przepisy na soki w różnych dolegliwościach:

  • Antyoksydacyjne
  • Oczyszczające
  • Odmładzające
  • Regenerujące
  • Energetyzujące
  • Soki na cukrzycę
  • Na kamicę żółciową
  • Gojenie się ran

4. Dlaczego pić soki oczyszczające organizm?

Soki czyszczą organizm z toksyn. Powiedz „do widzenia” toksynom już teraz.

W organizmie zalegają kilogramy toksyn… Są one groźne dla Ciebie. Minerały organiczne, naturalne witaminy (lewoskrętne), enzymy, flawony, kwas foliowy itp. wymiatają z organizmu toksyczne substancje. Czy wiesz, że aby uchronić się przed substancjami rakotwórczymi pochodzącymi ze środowiska, musisz regularnie pić np. sok z jarmużu, sok z trawy pszenicznej i sok jagodowy? Wiadomo: wszystko świeżo wyciśnięte.

Soki bogate w błonnik wypłukują cholesterol, zapobiegają zaparciom i pomagają pozbyć się nadwagi. Usuwają zbędne kilogramy.
Jeśli chcesz złagodzić uczucie pełności w żołądku wypij sok z:

  • Kopru włoskiego
  • Ogórków
  • Sałaty rzymskiej
  • Pomidorów

5. Soki spowalniają starzenie?

Chcesz wyglądać młodziej? Chcesz czuć się młodziej? Pij świeżo wyciskane soki.

Soki zapobiegają oznakom starzenia i spowalniają starzenie się komórek dzięki fitozwiązkom, witaminie C i dużej zawartości wody.
Wiele warzyw zawiera od 85% do 95% wody, co pomaga nawilżyć Twoją skórę i zmniejszyć zmarszczki.
A fitozwiązki, znajdujące się we wszystkich sokach z owoców i warzywach chronią przed wczesnym starzeniem komórek i tkanek.
Fitozwiązki zapobiegają uszkodzeniom komórek, a uszkodzenia są spowodowane przez:

  • Stres
  • Słońce
  • Lekarstwa
  • Chemię w wodzie i jedzeniu
  • Zanieczyszczenia powietrza

Witamina C pomaga w tworzeniu kolagenu, który chroni komórki przed wirusami i bakteriami.

Wybierz jaskrawe czerwone i pomarańczowe warzywa, a otrzymasz dodatkowy zastrzyk beta-karotenu, który daje zdrowy blask Twojej skórze z naturalną, zdrową cerą. Chroni także Twoją skórę przed uszkodzeniem słońca. Podobnie likopen, znajdujący się w czerwonych warzywach, takich jak pomidory, działa jak naturalny krem przeciw słońcu.

Wybierz owoce niebieskie bogate w antocyjany, bo chronisz swój organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i silnie opóźniasz proces starzenia.

Antocyjany zawarte w soku są szybko przyswajane i:

  • Zapobiegają chorobom neurodegeneracyjnym jak choroba Alzheimera, czy demencja
  • Chronią układ sercowo-naczyniowy
  • Przeciwdziałają cukrzycy, miażdżycy, rakowi…

Niebieskie owoce mają też mnóstwo pierwiastków mineralnych witamin i przeciwutleniaczy, kwas askorbinowy i najcenniejsze związki polifenolowe.

Świeżo wyciskane soki neutralizują wolne rodniki, które uszkadzając zdrowe komórki sieją spustoszenie w organizmie.
Wolne rodniki są przyczyną:

  • Powstania nowotworów
  • Wczesnego starzenie tkanek, organów, całego organizmu
  • Chorób układu krążenia i innych chorób cywilizacyjnych

6. Soki dają więcej energii

Mniej energii na trawienie to więcej energii dla Ciebie.

Jeśli jemy warzywa i owoce w całości, organizm aż 80% swojej energii przeznacza na trawienie – a mniej na procesy regulacji, samoleczenia, oczyszczania z toksyn. Świeżo wyciskane soki zawierają własne, endogenne enzymy, dzięki którym właściwie trawią się same, nie obciążając Twojego organizmu.
Trudno uwierzyć, ale szklanka soku na czczo daje taki zastrzyk energii, jak filiżanka kawy.

7. Soki na przemianę materii

Błonnik zawarty w sokach pobudza do pracy enzymy trawienne i wzmaga przemianę materii.

No dobrze, a czy owoce i warzywa nie zawierają błonnika? Zawierają – ale przyswojenie takiej jego ilości jest niemożliwe bez przejadania się.

8. Jakie pić soki na stres?

Życie bez stresu? Tak. Dzięki świeżym sokom życie bez stresu jest możliwe.

Stres może powodować zmęczenie i zły nastrój oraz brak energii, co utrudnia zdrowe odżywianie. Wynikiem tego jest emocjonalne przejadanie się i tycie. Stres niszczy składniki odżywcze, takie jak magnez i witamina C, ale na szczęście są soki. Wiele soków warzywnych zawiera te bardzo wartościowe składniki zwalczające lęki i depresję.

Potas i magnez znajdujący się w warzywach mogą również uspokoić Cię od wewnątrz, ponieważ relaksują naczynia krwionośne i utrzymują niższe ciśnienie krwi. Aby zmniejszyć stres, do soków dodaj warzywa liściaste takie jak szpinak czy sałata i wyciskaj sok z ziemniaków, papryki, fasolki szparagowej czy kopru włoskiego.

9. Soki lecznicze

Lecz się… naturalnie sokami.
Dzięki sokom unikasz wielu poważnych chorób, a nawet możesz je leczyć.
Naturalne aktywne substancje zawarte w sokach: karotenoidy, polifenole i flawonoidy:

  • Chronią Twoje DNA przed złymi zmianami, mutacją
  • Blokują powstanie stanów zapalnych
  • Blokują rozwój fazy inicjacji czyli powstania raka
  • Hamują przepływ informacji między komórkami rakowymi i otaczającą je tkanką, tym samym osłabiają i niszczą komórki raka
  • Zatrzymują burzliwy rozwój komórek rakowych

Antyoksydanty, fitosterole, saponiny, glukozynolany, kwasy fenolowe, izoflawony… takich związków są tysiące. One leczą i chronią, a ich jedynym źródłem są rośliny.

Świeżo wyciskane soki zawierają łatwo przyswajalne:

  • Tłuszcze (np. awokado)
  • Białka
  • Enzymy
  • Hormony
  • Witaminy
  • i inne zdrowe substancje

w o wiele większym stężeniu, niż całe owoce.

Świeże soki w przeciwieństwie do chemicznych leków nie osłabiają odporności, a naturalnie ja zwiększają.
Sok z pomidorów w szczególnie dobrze wpływa na ze zdrowie Twoich kości. Badania wykazały, że brak likopenu czyli substancji zawartej w pomidorze wpływa na zwiększenie ryzyka wystąpienia osteoporozy.
Czy wiesz, że sok z dodatkiem czosnku i pora jest naturalnym prebiotykiem czyli substancją, która pobudza rozwój prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach? A wiadomo, że zdrowie zaczyna się od brzucha.

10. Jakie soki pić na równowagę kwasowo – zasadową?

Świeże soki z zielonych roślin jak jarmuż czy szpinak to prosta droga do odkwaszenia organizmu.

Zielone soki alkalizują organizm, przywracając równowagę w organizmie. Dlaczego to takie ważne? Po pierwsze, w dzisiejszych czasach prawie każdy ma zakwaszony organizm – a wszystkiemu winna jest dieta bogata w cukier, sól, białą mąkę i produkty przetworzone. Dlatego soki warzywne to podstawa w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, raka…
Pamiętaj – takie działanie mają soki warzywne, najlepiej zielone. Soki z owoców zawierają niestety wiele cukrów, więc w nadmiarze też mogą prowadzić do zakwaszenia.

11. Soki a dobry bilans sodowo – potasowy

Po pierwsze w naszych organizmach jest za dużo sodu. Natomiast soki warzywne bogate w potas i wodę pomogą wypłukać nadmiar sodu z organizmu i przywracają prawidłową równowagę płynów ustrojowych.
Prawidłowy, minimalny stosunek potasu do sodu wynosi 5:1. Ale… w naszych organizmach stosunek potasu do sodu wynosi często nawet 1:2.
Jednym zdaniem, soki z warzyw i owoców zawierają potas i śladowe ilości sodu, więc pomagają przywrócić tę harmonię.
Zawartość potasu w mg w 100g surowca wynosi:

  • Pietruszka 727
  • Awokado 603
  • Szpinak 570
  • Boćwina 540
  • Brokuł 382
  • Marchew 343
  • Burak 325
  • Seler 310

Objawy niedoboru potasu to na przykład:

  • Problemy z koncentracją
  • Ciągłe zmęczenie
  • Nerwowość
  • Osłabienie
  • Arytmia serca
  • Skurcze mięśni

12. Dlaczego pić soki na uzupełnianie niedoborów makro- i mikroelementów?

Świeżo wyciskane soki to skarbnica mikroskładników takich jak na przykład: żelazo, cynk, bor, jod, selen i makroskładników na przykład: białko, węglowodany, tłuszcze.

Często organizmowi stale brakuje cynku, selenu, boru i nie tylko. Świeżo wyciskane soki zawierają przede wszystkim mnóstwo witamin i minerałów – które przyswajasz szybciej, niż jedząc owoce i warzywa w całości.

13. Soki świeżo wyciskane czy soki kartonowe?

Świeżo wyciśnięte soki, wygrywają z sokami z kartonu.

Natomiast soki kupione w markecie zawierają chemiczne substancje, takie jak: barwniki, konserwanty, regulatory kwasowości i bardzo dużo cukru.

14. Soki świeżo wyciskane czy soki jednodniowe?

Soki świeżo wyciskane są dużo lepsze od soków jednodniowych.

Co prawda soki jednodniowe nie zawierają konserwantów, ale nie zawierają też cennych enzymów, bo te są aktywne tylko do 15 minut od chwili wyciśnięcia.
Nie zawierają również wielu witamin i fitosubstancji wrażliwych na światło, temperaturę i tlen. I cena ich jest bardzo wysoka. Zatem podsumowując, bardziej opłacalne jest wyciskanie soków w domowej wyciskarce.

Czy wiesz, że dr Walker, jeden z pionierów terapii sokami, dożył w dobrej kondycji do 99 lat?
Średnia długość życia w USA za jego czasów wynosiła wtedy zaledwie 57 lat.

Pamiętaj: nieważne, co zjesz – ważne, co przyswoisz.

Terapia Sokami to naturalna terapia przywracania zdrowia i odmładzania organizmu. W rezultacie to terapia dająca energię i urodę. To również błyskawiczny sposób na uzupełnienie niedoborów leczniczych i substancji naturalnych.
Picie soków jest więc najszybszym sposobem na przywrócenie równowagi w organizmie.

Jak wybrać dobrą wyciskarkę do soków?

Nie da się pić świeżo wyciskanych soków bez posiadania wyciskarki. Najlepiej, aby miała mało obrotów ślimaka, bo tylko wtedy sok zachowuje max wartości odżywczych.
Taki sok warto zabrać ze sobą do szkoły, pracy, czy na spacer. Samo zdrowie.
Nasze wyciskarki do soków mają najmniej obrotów ślimaka, np. Wyciskarka Hurom HZS Alpha Plus.

1. Soki, czy warzywa i owoce w całości – co lepsze?
Na przykład do przyswojenia soku z marchwi potrzebujesz o wiele mniej enzymów. Pijąc sok nie obciążasz także układu trawienia.

2. Nie tracisz energii na trawienie.
Jeśli jesz warzywa i owoce w całości, organizm 80% swojej energii przeznacza na trawienie. Nie starcza mu już wtedy energii na procesy regulacji, samoleczenia, oczyszczania z toksyn. Inaczej mówiąc, nie mamy siły do życia lub mamy jej za mało.

3. Wartość biologiczna soku.
Soki dostarczają nam biologiczną esencję roślin z najmniejszymi z możliwych stratami. Ponadto badania naukowe wykazują, że wypicie soku z jednego kilograma warzyw lub owoców, jest równe zjedzeniu kilku kilogramów tych produktów.

Jesteśmy tu, aby pomóc Ci w promowaniu zdrowia, urody i szczęśliwego o życia.

3 blokery raka. Śmierć nowotworom!

20 Soków a Oczyszczenie Wątroby

Skomentuj