Dieta sirtfood efekty i przepisy. Tak chudną gwiazdy!

Dieta sirtfood efekty i przepisy od Terapii Sokami. Z pewnością kojarzysz ją, jako dieta Adele, która pobija w ostatnim czasie rekordy popularności.

Wiesz, że Adele zrzuciła ponad 40kg? Szok!  Myślę sobie,  dlaczego i ja nie mogę tak schudnąć? Czy ja jestem gorsza…?
Pozbyć się takiej ilości zbędnych kilogramów to ogromna zmiana.
Pomyślałam, czy to jest aby dobre dla organizmu? No i jak to się odbije na moim zdrowiu?
Na plus, czy minus?
No i co to jest, ta dieta SIRT ?

Poznaj dietę sirtfood!

Dieta SIRT opiera się na ograniczeniu kalorycznym oraz na włączeniu do codziennej diety pokarmów bogatych w aktywatory sirtuin.  Są to białka, nazywane genami młodości i szczupłości.

Co to są sirtuiny?

Sirtuiny to grupa białek /białka Sir/, która uczestniczy w regulacji metabolizmu, obniżaniu i likwidacji stanów zapalnych oraz naprawie DNA.

Polifenole , które są składnikami na przykład czerwonego wina a także niskokaloryczna dieta, aktywują działanie sirtuin.

Wiele badań z ostatnich lat mówi, że zminimalizowanie kalorii w diecie, spowolnia procesy starzenia i przedłuża życia wielu organizmów.

 

Dieta SIRT FOOD Efekty

 

Dieta Sirtfood efekty i przepisy! Zdradzamy tajemnicę…

Pozytywne wyniki diety sirtfood wpływają nie tylko na odchudzanie ale także, co udowodniono badaniami, na ochronę organizmu przed mnóstwem groźnych chorób. Stosując dietę bogatą w aktywatory sirtuin utrzymujesz niską masę ciała. Właściwie ułożona dieta sprawi, że organizm nie przerabia intensywnie glukozy w energię. W zamian tego podkręca spowolniony metabolizm.

Jakie są etapy diety SirtFood?

Faza I: tydzień pierwszy:

3 pierwsze dni diety to 1000 kcal dziennie. Menu komponujemy z 3 koktajli sirtuinowych. Wyciśnij w wyciskarce lub zrób w blenderze zielone smoothie z zalecanych produktów.
Dozwolony jest 1 stały posiłek.

Następne dni to max 1500 kcal na dzień. W menu 2 koktajle i 2 posiłki stałe, oparte o produkty dozwolone.

 

Koktajle i soki w diecie Sirt

 

Faza II: tydzień drugi i trzeci:

Ułóż menu w sposób racjonalny. Nie obowiązują sztywne wytyczne co do kaloryczności diety. Dopasuj ją do siebie. Zapotrzebowanie dla siebie wylicz z dostępnych w internecie wzorów lub najlepiej skonsultuj się z dietetykiem.

Do 21 dnia diety, ważne jest picie 1 koktajlu dziennie oraz 3 posiłków stałych. Jeśli zajdzie potrzeba, możesz spożyć 1,2  przekąski.
W trakcie następnych dni, wciąż pij koktajle. Kieruj się produktami sirt.
Możesz jeść tyle posiłków, ile chcesz, oczywiście w granicach własnego zapotrzebowania kalorycznego.

Wisz co jeść w Diecie SirtFood i mieć efekty?

Dieta sirtfood efekty i przepisy: polecane produkty to zdrowe warzywa i owoce.
Optymistycznie brzmi, że dopuszczalne jest czerwone wino i czekolada . Ponieważ w każdej zdrowej diecie i na takie produkty jest zgoda.

Lista produktów Sirt:

Dlaczego akurat te produkty są tak ważne?
Ponieważ obfitują w duże ilości antyoksydantów. Zwalczają więc wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia, stany zapalne i ból.

 

Przepisy direta Sirt

 

Czerwone wino w diecie sirtfood: efekty i przepisy

To bogactwo resweratrolu, znacząco wpływającego na obniżanie agregacji płytek krwi, czyli ich zlepiania się.
Jest to dobre zjawisko, a prozdrowotną reakcję wina potęgują jeszcze witaminy z warzyw i owoców oraz błonnik z produktów pełnoziarnistych i zdrowe tłuszcze.

W diecie Sirt możesz pić także kawę. Wypicie 1 filiżanki kawy bez dodatków, obniża ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 4%!
Kawa korzystnie działa na układ naczyniowo-sercowy i jest zdrowa. Nie wypłukuje magnezu, jak powszechnie się sądzi.

Zdrowe tłuszcze w diecie Sirtfood – efekty i przepisy

czyli oliwa z oliwek i orzechy włoskie. Działanie kwasów Omega-3 to nie tylko wpływ na funkcje neuroprotekcyjne, ale też poprawa stanu osób chorych na cukrzycę, problemy z układem krążenia, czy niedoczynnością tarczycy. Wspierają one procesy odchudzania.

Seler naciowy – prawie bez kalorii

W sklepach dostępne są dwie odmiany: bledszy, żółtawy oraz intensywnie zielony. Ten pierwszy, dorastając ma ograniczony dostęp światła, przez co jest wprawdzie łagodniejszy w smaku od tego w trawiastym kolorze, ale ustępuje mu niestety pod względem zawartości cennych makro i mikroelementów (także sirtuin).
Seler naciowy jest niskokaloryczny. Najzdrowsze są środek rozety i liście.

Papryczka chili – przyprawa z funkcją turbo

Smakowicie piekąca papryczka chili, doskonale podkręci produkcję sirtuiny i metabolizm – ten drugi za sprawą kapsaicyny. To aktywny związek o działaniu termogenicznym, który w dodatku potrafi naprawić uszkodzone komórki, obniża cholesterol, wzmacnia serce.
Spośród wszystkich odmian ostrej papryki najcenniejsza jest Birds-eye, zwana Thai chili.

Jarmuż – roślinna wołowina

Po ciemnozielone warzywa można sięgać w ciemno, a konia z rzędem temu, kto znajdzie liściaste o intensywniejszym kolorze.
Jest bogatym źródłem flawonoli o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, a więc przeciwstarzeniowym. Chroni kości, bo zawiera sporo całkiem nieźle przyswajalnego wapnia, a obecna w jarmużu witamina K nie tylko zmniejsza wydalanie tego pierwiastka z organizmu, lecz także zwiększa jego wchłanianie. No i podkręca tempo metabolizmu za sprawą tych substancji.

Gryka – polny krewniak jajka

W gryce, z której robi się kaszę, mąkę czy płatki, zawartość białka wynosi ok. 10-18 % to tyle, ile w półtłustym twarogu i orzechach brazylijskich. Jeśli nie masz głowy do liczb, wystarczy zapamiętać, że dużo! Białko to, pod względem odżywczym w ponad 80 % przypomina białko jaja kurzego, uznawanego za wzorcowe pod względem potrzeb człowieka.

 

Badania dowiodły, że 100 g kaszy gryczanej dostarcza wystarczającą ilość aminokwasów egzogennych (czyli takich, których organizm nie umie syntetyzować). W jej ziarnach znajdują się dwa ważne aminokwasy, których organizm nie wytwarza: metionina i lizyna. Ta pierwsza jest budulcem włosów i bierze udział w syntezie spalania tłuszczu, karnityny, druga zaś – wchłania wapń, poprawia koncentrację, uczestniczy w budowaniu mięśni i wytwarzaniu czerwonych krwinek oraz antystresowy magnez. Ważne: niepalona jest najlepsza!

Daktyle medjool – słodcy pogromcy cukru

Na pierwszy rzut oka nie wyglądają na odchudzające, a ich słodki smak jeszcze bardziej każe wątpić w dietetyczne właściwości daktyli. W dodatku ponad 60 % ich składu to cukier, który nie jest symulantem sirtuin. Okazuje się jednak, że w towarzystwie daktylowych polifenoli naturalne cukry przechodzą na jasną stronę mocy i sprzyjają sirtuinom. Jedzone z umiarem daktyle, nie tylko nie podnoszą poziomu cukru we krwi, ale wręcz uchodzą za sprzymierzeńców w walce z cukrzycą i chorobami serca. Najwięcej dobrego znajdziemy w odmianie medjool.

Kapary – pączki w marynacie

Kapary to zbierane ręcznie i marynowane pąki kwiatowe rośliny o nazwie kapar ciernisty. To bogate źródło związków napędzających sirtuiny, takich jak kemferol i kwercetyna. Kupujemy zwykle marynowane, więc warto wiedzieć, że w przypadku kaparów, marynowanie nie przeszkadza im w odmładzaniu czy odchudzaniu. Nie tracą wtedy cennych właściwości – średnia zawartość  polifenoli w 100 g kaparów w zalewie to od 135,56 do 180,77 mg. Czyli sporo!

Co pić w diecie SIRT

Fakty i mity o diecie SIRT:

Poza pierwszą, kontrowersyjną fazą, która jest – trzeba rzecz nazwać po imieniu – głodówką, nie ma się do czego przyczepić. Ba! Trudno sobie wymarzyć lepszy plan, skoro dieta SIRT:

  • przewiduje 4 posiłki dziennie (potem także małe co nieco), nie przekąszamy, jemy nie częściej niż co 1,5 godziny
  • opiera się na zdrowych, pełnowartościowych, urozmaiconych produktach
  • bazuje na warzywach, koktajlach z zielonych liści i wielu zdrowych składnikach
  • wyklucza to, co i tak wykluczają wszyscy dietetycy;

– odradza jedzenie po 19,00

– zachęca do tego, by się ruszać.

W diecie SIRT nie ma miejsca na:

  • słodycze
  • białą mąkę i produkty z niej pochodzące
  • słodkie napoje gazowane
  • fast foody i inną przetworzoną żywność

Sirtuinowa lista jest długa, pełna różnorodnych smaków i raczej nie ma na niej produktów często alergizujących. To jej największe zalety, ponieważ nie ma mowy  o monotonii w jedzeniu.

Mocna strona diety Sirt – koktajle przepisy

Sam zamysł dodania do diety shakea warzywno-owocowego jest wygodną formą przemycenia większej ilości zdrowych składników do codziennego jadłospisu.

Na pewno będzie to dobry pomysł dla osób, które mają problem z uwzględnieniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia (600-800 g), a także notorycznie zapominają o nawadnianiu organizmu.

Gęsty napój, czyli zmiksowane zielone warzywa i owoce, to bogactwo tego, co w naturze najlepsze. Mają sporą dawkę chlorofilu, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, prowitaminy A, witamin B,C,K oraz białka.

Przepisy sokowe w diecie SirtFood:

  1. Zielone Smoothie I:
  • 1 jabłko
  • ½ cytryny
  • 2cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 garści jarmużu
  • 3 łodygi selera
  • 1 garść rukoli
  • ½ pęczka zielonej natki pietruszki
  • ½ łyżki proszku Matcha

Wyciskaj na przykład w wyciskarce do soków lub przyrządź  w blenderze. Jeśli smoothie jest zbyt gęste, można dodać wodę.

  1. Zielone Smoothie II:
  • 1 Kalarepa
  • 3 garści jarmużu
  • 1 jabłko
  1. Zielone Smoothie III:
  • 1 ogórek
  • ½ cytryny
  • 3 garści szpinaku baby
  • ½ pęczku zielonej natki pietruszki
  • 1jabłko
  1. Zielone Smoothie IV:
  • 1 jabłko
  • 1 cytryna
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 3 cm korzenia kurkumy
  • Szczypta soli himalajskiej
  1. Zielone Smoothie V:
  • Garść kolendry
  • 1 Cytryna
  • 1 Jabłko
  • Garść kiełków młodego jęczmienia
  1. Zielone Smoothie VI:
  • 1 cytryna
  • 1 jabłko
  • 2 garście jarmużu
  • 2 łyżeczki chlorelli
  1. Zielone Smoothie VII:
  • 4 liście lub ¼ małej główki kapusty białej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko

🤗 Napisz nam, jakie masz doświadczenia z dieta sirtfood ? A efekty i przepisy, które stosowałaś? Podziel się koniecznie nimi!Napisz do nas prosi Sokopij

Soki przy nowotworach. Korzyści dla pacjentów z rakiem

Wiosenny detoks sokowy na wzmocnienie organizmu

Skomentuj