Dieta sirtfood efekty i przepisy od Terapii Sokami. Z pewnością kojarzysz ją, jako dieta Adele, która pobija w ostatnim czasie rekordy popularności.
Wiesz, że Adele zrzuciła ponad 40kg? Szok! Myślę sobie, dlaczego i ja nie mogę tak schudnąć? Czy ja jestem gorsza…?
Pozbyć się takiej ilości zbędnych kilogramów to ogromna zmiana.
Pomyślałam, czy to jest aby dobre dla organizmu? No i jak to się odbije na moim zdrowiu?
Na plus, czy minus?
No i co to jest, ta dieta SIRT ?
Poznaj dietę sirtfood!
Dieta SIRT opiera się na ograniczeniu kalorycznym oraz na włączeniu do codziennej diety pokarmów bogatych w aktywatory sirtuin. Są to białka, nazywane genami młodości i szczupłości.
Co to są sirtuiny?
Sirtuiny to grupa białek /białka Sir/, która uczestniczy w regulacji metabolizmu, obniżaniu i likwidacji stanów zapalnych oraz naprawie DNA.
Polifenole , które są składnikami na przykład czerwonego wina a także niskokaloryczna dieta, aktywują działanie sirtuin.
Wiele badań z ostatnich lat mówi, że zminimalizowanie kalorii w diecie, spowolnia procesy starzenia i przedłuża życia wielu organizmów.
Dieta Sirtfood efekty i przepisy! Zdradzamy tajemnicę…
Pozytywne wyniki diety sirtfood wpływają nie tylko na odchudzanie ale także, co udowodniono badaniami, na ochronę organizmu przed mnóstwem groźnych chorób. Stosując dietę bogatą w aktywatory sirtuin utrzymujesz niską masę ciała. Właściwie ułożona dieta sprawi, że organizm nie przerabia intensywnie glukozy w energię. W zamian tego podkręca spowolniony metabolizm.
Jakie są etapy diety SirtFood?
Faza I: tydzień pierwszy:
3 pierwsze dni diety to 1000 kcal dziennie. Menu komponujemy z 3 koktajli sirtuinowych. Wyciśnij w wyciskarce lub zrób w blenderze zielone smoothie z zalecanych produktów.
Dozwolony jest 1 stały posiłek.
Następne dni to max 1500 kcal na dzień. W menu 2 koktajle i 2 posiłki stałe, oparte o produkty dozwolone.
Faza II: tydzień drugi i trzeci:
Ułóż menu w sposób racjonalny. Nie obowiązują sztywne wytyczne co do kaloryczności diety. Dopasuj ją do siebie. Zapotrzebowanie dla siebie wylicz z dostępnych w internecie wzorów lub najlepiej skonsultuj się z dietetykiem.
Do 21 dnia diety, ważne jest picie 1 koktajlu dziennie oraz 3 posiłków stałych. Jeśli zajdzie potrzeba, możesz spożyć 1,2 przekąski.
W trakcie następnych dni, wciąż pij koktajle. Kieruj się produktami sirt.
Możesz jeść tyle posiłków, ile chcesz, oczywiście w granicach własnego zapotrzebowania kalorycznego.
Wisz co jeść w Diecie SirtFood i mieć efekty?
Dieta sirtfood efekty i przepisy: polecane produkty to zdrowe warzywa i owoce.
Optymistycznie brzmi, że dopuszczalne jest czerwone wino i czekolada . Ponieważ w każdej zdrowej diecie i na takie produkty jest zgoda.
Lista produktów Sirt:
- Zielone warzywa: seler naciowy, nać pietruszki, jarmuż, rukola, lubczyk
- Owoce: owoce jagodowe, daktyle, truskawki
- Inne: soja, orzechy włoskie, gryka, czerwona cebula, cykoria, kapary, papryka chilli, kurkuma, gorzka czekolada, oliwa extra virgin
- Napoje: zielona herbata, matcha, kawa, kakao, czerwone wino
Dlaczego akurat te produkty są tak ważne?
Ponieważ obfitują w duże ilości antyoksydantów. Zwalczają więc wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia, stany zapalne i ból.
Czerwone wino w diecie sirtfood: efekty i przepisy
To bogactwo resweratrolu, znacząco wpływającego na obniżanie agregacji płytek krwi, czyli ich zlepiania się.
Jest to dobre zjawisko, a prozdrowotną reakcję wina potęgują jeszcze witaminy z warzyw i owoców oraz błonnik z produktów pełnoziarnistych i zdrowe tłuszcze.
W diecie Sirt możesz pić także kawę. Wypicie 1 filiżanki kawy bez dodatków, obniża ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 4%!
Kawa korzystnie działa na układ naczyniowo-sercowy i jest zdrowa. Nie wypłukuje magnezu, jak powszechnie się sądzi.
Zdrowe tłuszcze w diecie Sirtfood – efekty i przepisy
czyli oliwa z oliwek i orzechy włoskie. Działanie kwasów Omega-3 to nie tylko wpływ na funkcje neuroprotekcyjne, ale też poprawa stanu osób chorych na cukrzycę, problemy z układem krążenia, czy niedoczynnością tarczycy. Wspierają one procesy odchudzania.
Seler naciowy – prawie bez kalorii
W sklepach dostępne są dwie odmiany: bledszy, żółtawy oraz intensywnie zielony. Ten pierwszy, dorastając ma ograniczony dostęp światła, przez co jest wprawdzie łagodniejszy w smaku od tego w trawiastym kolorze, ale ustępuje mu niestety pod względem zawartości cennych makro i mikroelementów (także sirtuin).
Seler naciowy jest niskokaloryczny. Najzdrowsze są środek rozety i liście.
Papryczka chili – przyprawa z funkcją turbo
Smakowicie piekąca papryczka chili, doskonale podkręci produkcję sirtuiny i metabolizm – ten drugi za sprawą kapsaicyny. To aktywny związek o działaniu termogenicznym, który w dodatku potrafi naprawić uszkodzone komórki, obniża cholesterol, wzmacnia serce.
Spośród wszystkich odmian ostrej papryki najcenniejsza jest Birds-eye, zwana Thai chili.
Jarmuż – roślinna wołowina
Po ciemnozielone warzywa można sięgać w ciemno, a konia z rzędem temu, kto znajdzie liściaste o intensywniejszym kolorze.
Jest bogatym źródłem flawonoli o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, a więc przeciwstarzeniowym. Chroni kości, bo zawiera sporo całkiem nieźle przyswajalnego wapnia, a obecna w jarmużu witamina K nie tylko zmniejsza wydalanie tego pierwiastka z organizmu, lecz także zwiększa jego wchłanianie. No i podkręca tempo metabolizmu za sprawą tych substancji.
Gryka – polny krewniak jajka
W gryce, z której robi się kaszę, mąkę czy płatki, zawartość białka wynosi ok. 10-18 % to tyle, ile w półtłustym twarogu i orzechach brazylijskich. Jeśli nie masz głowy do liczb, wystarczy zapamiętać, że dużo! Białko to, pod względem odżywczym w ponad 80 % przypomina białko jaja kurzego, uznawanego za wzorcowe pod względem potrzeb człowieka.
Badania dowiodły, że 100 g kaszy gryczanej dostarcza wystarczającą ilość aminokwasów egzogennych (czyli takich, których organizm nie umie syntetyzować). W jej ziarnach znajdują się dwa ważne aminokwasy, których organizm nie wytwarza: metionina i lizyna. Ta pierwsza jest budulcem włosów i bierze udział w syntezie spalania tłuszczu, karnityny, druga zaś – wchłania wapń, poprawia koncentrację, uczestniczy w budowaniu mięśni i wytwarzaniu czerwonych krwinek oraz antystresowy magnez. Ważne: niepalona jest najlepsza!
Daktyle medjool – słodcy pogromcy cukru
Na pierwszy rzut oka nie wyglądają na odchudzające, a ich słodki smak jeszcze bardziej każe wątpić w dietetyczne właściwości daktyli. W dodatku ponad 60 % ich składu to cukier, który nie jest symulantem sirtuin. Okazuje się jednak, że w towarzystwie daktylowych polifenoli naturalne cukry przechodzą na jasną stronę mocy i sprzyjają sirtuinom. Jedzone z umiarem daktyle, nie tylko nie podnoszą poziomu cukru we krwi, ale wręcz uchodzą za sprzymierzeńców w walce z cukrzycą i chorobami serca. Najwięcej dobrego znajdziemy w odmianie medjool.
Kapary – pączki w marynacie
Kapary to zbierane ręcznie i marynowane pąki kwiatowe rośliny o nazwie kapar ciernisty. To bogate źródło związków napędzających sirtuiny, takich jak kemferol i kwercetyna. Kupujemy zwykle marynowane, więc warto wiedzieć, że w przypadku kaparów, marynowanie nie przeszkadza im w odmładzaniu czy odchudzaniu. Nie tracą wtedy cennych właściwości – średnia zawartość polifenoli w 100 g kaparów w zalewie to od 135,56 do 180,77 mg. Czyli sporo!
Fakty i mity o diecie SIRT:
Poza pierwszą, kontrowersyjną fazą, która jest – trzeba rzecz nazwać po imieniu – głodówką, nie ma się do czego przyczepić. Ba! Trudno sobie wymarzyć lepszy plan, skoro dieta SIRT:
- przewiduje 4 posiłki dziennie (potem także małe co nieco), nie przekąszamy, jemy nie częściej niż co 1,5 godziny
- opiera się na zdrowych, pełnowartościowych, urozmaiconych produktach
- bazuje na warzywach, koktajlach z zielonych liści i wielu zdrowych składnikach
- wyklucza to, co i tak wykluczają wszyscy dietetycy;
– odradza jedzenie po 19,00
– zachęca do tego, by się ruszać.
W diecie SIRT nie ma miejsca na:
- słodycze
- białą mąkę i produkty z niej pochodzące
- słodkie napoje gazowane
- fast foody i inną przetworzoną żywność
Sirtuinowa lista jest długa, pełna różnorodnych smaków i raczej nie ma na niej produktów często alergizujących. To jej największe zalety, ponieważ nie ma mowy o monotonii w jedzeniu.
Mocna strona diety Sirt – koktajle przepisy
Sam zamysł dodania do diety shakea warzywno-owocowego jest wygodną formą przemycenia większej ilości zdrowych składników do codziennego jadłospisu.
Na pewno będzie to dobry pomysł dla osób, które mają problem z uwzględnieniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia (600-800 g), a także notorycznie zapominają o nawadnianiu organizmu.
Gęsty napój, czyli zmiksowane zielone warzywa i owoce, to bogactwo tego, co w naturze najlepsze. Mają sporą dawkę chlorofilu, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, prowitaminy A, witamin B,C,K oraz białka.
Przepisy sokowe w diecie SirtFood:
- Zielone Smoothie I:
- 1 jabłko
- ½ cytryny
- 2cm świeżego korzenia imbiru
- 2 garści jarmużu
- 3 łodygi selera
- 1 garść rukoli
- ½ pęczka zielonej natki pietruszki
- ½ łyżki proszku Matcha
Wyciskaj na przykład w wyciskarce do soków lub przyrządź w blenderze. Jeśli smoothie jest zbyt gęste, można dodać wodę.
- Zielone Smoothie II:
- 1 Kalarepa
- 3 garści jarmużu
- 1 jabłko
- Zielone Smoothie III:
- 1 ogórek
- ½ cytryny
- 3 garści szpinaku baby
- ½ pęczku zielonej natki pietruszki
- 1jabłko
- Zielone Smoothie IV:
- 1 jabłko
- 1 cytryna
- 3 cm korzenia imbiru
- 3 cm korzenia kurkumy
- Szczypta soli himalajskiej
- Zielone Smoothie V:
- Garść kolendry
- 1 Cytryna
- 1 Jabłko
- Garść kiełków młodego jęczmienia
- Zielone Smoothie VI:
- 1 cytryna
- 1 jabłko
- 2 garście jarmużu
- 2 łyżeczki chlorelli
- Zielone Smoothie VII:
- 4 liście lub ¼ małej główki kapusty białej
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 jabłko
🤗 Napisz nam, jakie masz doświadczenia z dieta sirtfood ? A efekty i przepisy, które stosowałaś? Podziel się koniecznie nimi!