Dieta odmładzająca i na stany zapalne od Terapii Sokami.
Musisz wiedzieć, że kiedy Twoje ciało jest zakwaszone, to starzeją się Twoje narządy, skóra.
Reasumując, kwasota w organizmie równa się zatruciu toksynami, niedotlenieniu i prostej drodze do stanów zapalnych. Nie dopuść do tego!
Realnie pomóż swemu ciału, odpowiednio je traktując! Siła w diecie: w tym co jesz i pijesz!
I pamiętaj: Odmładzanie organizmu odbywa się zawsze na poziomie komórkowym.
Wprowadź do diety małe zamiany a efekt będzie wielki.
Soki odmładzające od Terapii Sokami.
Reasumując, zewnętrzny efekt odmłodzonych komórek:
- Spłycone zmarszczki
- Nawilżona i napięta skóra bez przebarwień
Natomiast wewnętrzny efekt odmłodzonych komórek to:
- Likwidacja złogów toksyn
- Usunięcie zbędnego tłuszczu
- Zlikwidowanie stanów zapalnych
- Śmierć martwych i chorych komórek
- Wzrost odporności organizmu
- Więcej energii
Napój na stany zapalne i odmładzanie komórek
1. Imbirowy Shot
Łaczy w sobie między innymi moc oczyszczania, odtruwania, lepszego trawienia i metabolizmu:
🥐Imbir
🍋Cytryna
🔥Pieprz Cayenne
🍹Jak zrobić?:
- Do 1/2 szklanki dobrej, filtrowanej i czystej wody dodaj sok wyciśnięty z ok. 4 cm korzenia imbiru
- Dodaj także sok z 1 cytryny bio
- Oraz szczyptę pieprzu cayenne
Pij na czczo. Na zdrowie!
2. Octowy Drink Odmładzający
O mocach silnie alkalizujących. Po nim poczujesz się wyjątkowo lekko i dobrze. Przede wszystkim Twój metabolizm przyspieszy i odmłodniejesz:
🍋 Cytryna
🔥 Pieprz Cayenne
🥃 Bio ocet jabłkowy
🍹Jak zrobić?:
Do 1/4 szklanki filtrowanej, czystej wody dodaj sok wyciśnięty z 1 cytryny. Dosyp 2 szczypty pieprzu cayenne i 1 łyżkę bio octu jabłkowego.
Pij na czczo. Na zdrowie!
Dieta odmładzająca
Dzień 1
Śniadanie:
- Szklanka soku z grapefruita i szpinaku (jeśli bierzesz lekarstwa zastąp grapefruita sokiem pomarańczą)
- Kromka chleba razowego
- 60 g chudego sera białego
- 2 łyżki jogurtu
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- Kiełki bazylii
- Pieprz
- Dodatkowo kilka kropli oliwy z oliwek
- Pomidor i papryka, cebulka lub szczypior
Ser, jogurt, natkę oraz kiełki wymieszaj, dodając szczyptę pieprzu i nieco oliwy. Połóż twaróg na chleb i udekoruj pomidorem oraz papryką.
Drugie śniadanie:
- Sok z buraka, limonki (bez skórki) i jabłka
- Szklanka jogurtu 0%
- Szklanka malin (mogą być mrożone)
- Orzechy (te, które lubisz)
Zmiksuj jogurt z owocami a następnie posyp orzechami.
Obiad:
- Sok z kapusty kiszonej
- Filet z dorsza
- Sok z cytryny
- Dodatkowo kilka kropli oliwy
- Uprażony sezam
- Por
- Pieprz
- Mielone nasiona kolendry
- Kiełki orkiszu
Poszatkuj pora i podduś go na oliwie z oliwek pod przykryciem. Fileta posyp kolendrą i pieprzem. Grilluj fileta (na grillu lub patelni grillowej). Gotową rybę połóż na talerzu i skrop sokiem z cytryny. Następnie udekoruj przygotowanym porem i dodatkowo posyp sezamem.
Podwieczorek:
- Sok z selera naciowego i brokuła
- Gruszka
- Suszona żurawina
Obraną gruszkę ugotuj w niewielkiej ilości wody z cynamonem i posyp żurawiną.
Kolacja:
- Sok z jabłka, winogron i pestek granatu
- Papryka
- Dodatkowo 3 łyżki ciemnego ryżu
- 100 g ugotowanego kurczaka
- 4 łyżki krojonych pomidorów
- Ząbek czosnku
- Kiełki lnu
- Oregano lub tymianek
Ryż ugotuj i drobno pokrój kurczaka. Połącz składniki razem z pomidorami, czosnkiem i przyprawami. Paprykę przekrój i oczyść, a następnie wypełnij przygotowanym farszem. Tak przygotowane połówki papryki owiń folią i upiecz. Posyp dodatkowo kiełkami lnu.
Dzień 2
Śniadanie:
- Sok z cytryny z olejem lnianym / kieliszek soku i ½ kieliszka oleju
- Garść liści szpinaku i natka pietruszki
- 2 jajka na miękko
- Ser feta
Drugie śniadanie:
- Sok jabłkowy z cynamonem i imbirem
- 2 łyżki płatków owsianych
- Awokado
- Suszone morele
- Łyżka ziaren słonecznika
Płatki ugotuj na wodzie, a następnie dodaj pokrojone awokado bez skórki i suszone morele. Posyp ziarnami słonecznika.
Obiad:
- Sok z cebuli, szpinaku i czerwonej papryki
- 150 g łososia
- Łyżka oleju rzepakowego
- Bulion warzywny
- Brokuły
- Kasza gryczana
- Pieprz
- Kiełki pora
- Czosnek
Łososia natrzyj przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Obsmaż na oleju i uduś w bulionie. Podawaj z gotowanym brokułem i kaszą. Posyp kiełkami pora lub koniczyny.
Podwieczorek:
- Szklanka rozmrożonych truskawek
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- ½ jabłka
- Łyżeczka pokruszonych drobno orzechów
Owoce i sok zmiksuj, wymieszaj z orzechami.
Kolacja:
- Sok z sałaty, pomidora i czosnku
- Razowy tost
- 50 g polędwicy z indyka
- 4 łyżki mieszanki warzyw na sałatkę
- 2 łyżki sosu jogurtowo-majonezowego
- Szczypiorek
Tost z razowego chleba w wąsko pokrojone paseczki z polędwicy zmieszaj z ugotowaną mieszanką i sosem. Sałatkę posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dzień 3
Śniadanie:
- Sok z marchewki, buraka i selera
- 2 kromki ciemnego chleba,
- Chudy twarożek
- 2 plastry wędzonego łososia
- Świeży ogórek
- Kiełki lucerny
- Koperek
Chleb posmaruj twarożkiem i połóż na niego po plastrze łososia oraz pokrojone plasterki ogórka. Kanapki posyp koperkiem i kiełkami lucerny.
Drugie śniadanie:
- Sok z grapefruita z granatem
- 2 kromki ciemnego pieczywa
- 2 łyżki miodu
Obiad:
- Szklanka soku z truskawek i wiśni (mogą być mrożone)
- 200 g fileta z dorsza, mintaja lub soli
- 2 ziemniaki
- Kiszona kapusta
- Koperek i natka pietruszki
- Cytryna
- Oraz oliwa
- Kiełki rzodkiewki
- Pieprz
- Nasiona kminku
Skropiony cytryną i oliwą filet, oprósz solą i pieprzem, koperkiem i natką. Upiecz w folii. Ziemniaki ugotuj w łupinach. Całość podawaj na przykład z kapustą posypaną uprażonym kminkiem i kiełkami.
Podwieczorek:
- Sok z ananasa i pomarańczy
- Jabłko
- Cynamon
- Rodzynki
- Jogurt naturalny
- Kakao
Jabłko wydrąż i pokrój w cząstki, a następnie ugotuj w niewielkiej ilości wody. Zanim ostygnie, zmiksuj ze szczyptą cynamonu i łyżką rodzynek. Udekoruj jogurtem, a na całość posyp dodatkowo kakao.
Kolacja:
- Sok z jabłka i marchewki z łyżeczką oliwy z oliwek
- Kromka razowego chleba
- 2 jajka
- Szczypiorek
- Natka pietruszki
- Pomidor i czosnek
- Cebula
- Liście bazylii
Jajka roztrzep z łyżką wody, dodaj szczypiorek, pietruszkę i kilka listków bazylii. Usmaż jajecznicę i zjedz z chlebem oraz pomidorem z cebulką i czosnkiem.
Dzień 4
Śniadanie:
- Sok z marchewki i ogórka, łyżką oliwki z oliwek i listkami bazylii
- 3 łyżki płatków owsianych lub jęczmiennych
- Mały obrany banan
- Łyżka suszonej żurawiny lub nasion słonecznika
- Dodatkowo kefir
Przede wszystkim płatki ugotuj na wodzie. Następnie dodaj do nich dodatkowo pokrojonego w plastry banana i żurawinę lub słonecznik.
Drugie śniadanie:
- Grejpfrut
- Jagody (mogą być mrożone)
Obranego grejpfruta ułóż w cząstki na talerzu i posyp jagodami.
Obiad:
- Sok z pomarańczy i kiwi
- 100 g piersi kurczaka
- Kilka brukselek
- Mały ziemniak
- Marchew
- Pietruszka
- Kawałek selera oraz pora
- Szczypta tymianku
- Kiełki fasolki adzuki
Pierś kurczaka posyp tymiankiem. Upiecz w rękawie. Warzywa natomiast, ugotuj w małej ilości wody. Przełóż wszystko na talerz i posyp na przykład kiełkami fasoli mung lub adzuki.
Kolacja:
- Sok z pomarańczy z dodatkiem soku z młodego jęczmienia
- Jajko
- 2 łyżki zielonego groszku
- Ogórek kiszony
- 2 pieczarki
- Łyżka majonezu
- Łyżeczka dowolnych kiełków
Ugotowane na twardo jajko i warzywa pokrój w kostkę. Następnie wymieszaj z groszkiem i majonezem. Na koniec posyp kiełkami, na przykład kozieradki ale może byc także zielona pietruszka.
Dzień 5
Śniadanie:
- Sok z kapusty, marchewki, pora, łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 kromki chleba razowego
- Masło
- Kiełki bazylii
- Ogórek kiszony
Drugie śniadanie:
- Kefir 0%
- Mały banan bez skórki
- Łyżka migdałów
Banana zmiksuj z kefirem i dodatkowo zmieszaj posiekanymi migdałami.
Obiad:
- Sok z jabłek z imbirem
- 150 g łososia
- 2 marchewki
- Por
- Pietruszka z natką
- Koperek
- Łyżka soku z cytryny
- Kiełki soczewicy
Warzywa ugotuj w małej ilości wody. Natomiast gdy będą prawie miękkie, dodaj rybę i gotuj 10 minut. Nstępnie do całości dodaj sok z cytryny, dodatkowo posyp kiełkami.
Podwieczorek:
- Galaretka owocowa
- Jogurt
- Jabłko
Galaretkę polej jogurtem i dodatkowo posyp kawałkami surowego jabłka.
Kolacja:
- Sok z jabłek z bananem
- 250 g mieszanki z warzyw
- Sałata rukola lub roszponka
- Sos winegret
Mieszankę warzyw ugotuj, odcedź i posyp sałatą, a następnie skrop sosem.
Dzień 6
Śniadanie:
- Sok z marchewki z łyżeczką oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 2 kromki razowego chleba
- Masło
- Świeży ogórek
- Kiełki bazylii
Jajka ugotowane na miękko zjedz z ogórkiem i cienko posmarowanym masłem chlebem. Dodatkowo posyp kiełkami bazylii.
Drugie śniadanie:
- Serek biały
- Orzechy włoskie lub laskowe
- Kiełki słonecznika
Wymieszaj serek z drobno posiekanymi orzechami i posyp kiełkami.
Obiad:
- Sok z pomarańczy i szpinaku
- 100 g fileta z soli
- Pomidor
- ¼ główki z kapusty włoskiej
- 2 łyżki pęczaku
- Łyżeczka oleju rzepakowego
- Kiełki słonecznika
- Pieprz
- Tymianek
- Kminek
Usmaż rybę na oleju kokosowym, a następnie dodaj pomidory i podduś, dodaj przyprawy. Ugotuj kapustę z kminkiem i następnie odcedź. Posyp na przykład kiełkami słonecznika i zjedz z ugotowanym na sypko pęczakiem.
Podwieczorek:
- Sok z pomarańczy
- Jogurt naturalny
- Jabłko
- Marchew
- Łyżka rodzynek
Jabłko i marchew zetrzyj na tarce i dodaj rodzynki. Wymieszaj z jogurtem.
Kolacja:
- Sok z kiszonej kapusty
- ½ główki sałaty lodowej
- Feta
- Kiełki fasolki mung
- Nasiona słonecznika
- Sos winegret
Sałatę pokrój w paski i dodaj fetę. Następnie dodaj resztę składników i skrop sosem.
Dzień 7
Śniadanie:
- Sok z pomidora, sałaty i imbiru
- 2 kromki razowego chleba
- Mozzarella (1 kulka)
- Pomidor lub papryka
- Oliwa
Chleb skrop oliwą i połóż na niego po plastrze mozzarelli, a następnie zapiecz tost. Podawaj na przykład z wybranym warzywem.
Drugie śniadanie:
- Jogurt naturalny
- Mały banan bez skóry
- Garść mrożonych czarnych porzeczek
- Kiełki chińskiej róży
Zmiksuj jogurt z owocami i kiełkami róży.
Obiad:
- Sok z cukinii, ogórka i kiełków bazylii
- 100 g pieczonej piersi z kurczaka lub indyka
- 4 łyżki niełuskanego ryżu
- Cebula
- Pieczarki
- 2 łyżki groszku zielonego
- Sałata
- Łyżeczka oleju kokosowego
- Tymianek
- Pieprz
- Sos winegret
- Kiełki gryki
Zeszklij drobno posiekaną cebulę na oleju kokosowym. Następnie dorzuć do niej także posiekane w plasterki pieczarki. Potem podduś, następnie odparuj wodę i dodaj przyprawy. Dorzuć pokrojone w plasterki mięso i podgrzej. Zjedz z ugotowanym na sypko ryżem, wymieszanym dodatkowo z groszkiem oraz sałatą i na przykład kiełkami skropionymi sosem winegret.
Podwieczorek:
- Serek biały z kiełkami i szczypiorem
- Kromka ciemnego chleba
Kolacja:
- Sok z kapusty, zielonej papryki i koperku
- Kromka chleba razowego
- 30 g sardynek w pomidorach
- Jajko
- Kiszony ogórek
- Cykoria
- Dodatkowo kiełki czosnku
Sardynki rozgnieć i pomieszaj z ugotowanym na twardo jajkiem i na przykład kiełkami czosnku lub ze szczypiorkiem. Następnie uzyskaną pastą posmaruj chleb i jedz z ogórkiem lub cykorią.
Rada Terapii Sokami. Dieta Odmładzająca
- Przede wszystkim nawilżaj. Zabezpiecz twarz przed utratą wilgoci. Zjedz na przykład połowę awokado 3 razy w tygodniu, a drugą połowę rozetrzyj na twarz.
- Wybiel także przebarwienia. Raz w tygodniu zetrzyj jabłko ze skórką, dodaj łyżeczkę maślanki i mąki ziemniaczanej. Następnie nałóż na buzię i zmyj letnią wodą po mniej więcej 15 minutach.
- Napinaj. Roztrzep białko jajka. Nałóż na skórę i poczekaj aż wyschnie. Potem ściągnij zeschniętą błonkę i przemyj tonikiem.
- Pamiętaj, zmiany zaczynają się na poziomie komórkowym. Zawsze.
Świeże kiełki są przede wszystkim najzdrowszym pożywieniem dla naszego organizmu. Ponadto możesz je uprawiać w domu. Dlatego uprawa kiełków w domu, to w gruncie rzeczy najtańszy sposób wprowadzenia ich do naszej diety. Korzystając na przykład z Kiełkownicy Automatycznej Easy Green EGL 55 możesz mieć zdrowe i delikatne kiełki, bez pleśni przez cały rok.
Napisz, jakie efekty zauważyłaś u siebie 🧡
Jesteśmy ciekawi, jak zadziałało u Ciebie?