Dieta mięsna a zdrowie. Sprawdź jak wpływa na przebieg Covid

Dieta mięsna a zdrowie. Co na ten temat mówią badania…

Najnowsze badania naukowe dowodzą, że dieta bogata w przetworzone mięso jest szkodliwa na naszego zdrowia. Spożywanie produktów mięsnych zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu, zwłaszcza z powodu chorób serca i raka.

Ryzyko rośnie o 18% wraz ze wzrostem spożycia przetworzonego mięsa o 50 gram dziennie (50 gram waży cienka parówka).

Dieta mięsna a zdrowie: tak, czy nie?

Wśród osób spożywających bardzo mało czerwonego mięsa lub niejedzących go wcale, kondycja zdrowotna była jak najlepsza. Natomiast ryzyko przedwczesnego zgonu rosło w miarę zwiększania ilości mięsa w diecie.

Spożywanie mięsa wołowego lub drobiowego, wpływa natomiast na wzrost ryzyka zgonu proporcjonalnie z obniżeniem się jego jakości.

Z fizjologicznego punktu widzenia, dieta bogata w mięso ma kilka potencjalnych zalet.
Naukowcy tłumaczą to tym, że czerwone mięso jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych.

Jednak przede wszystkim może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Mięso jest bogatym źródłem:

Biodostępność żelaza i folianów z mięsa jest wyższa niż ze źródeł roślinnych. Żelazo i foliany znajdziemy także w produktach z pełnego ziarna czy zielonych warzywach liściastych.
Wadą mięsa jest jednak wysoka zawartość cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Te, jak wykazano, zwiększają stężenie „złego” cholesterolu (LDL) we krwi oraz ryzyko choroby wieńcowej serca.

Z kolei żelazo, które jest niezbędne w prewencji anemii, w nadmiarze – zwłaszcza w postaci hemowej – powoduje powstawanie w układzie pokarmowym związków nitrozowych. Związki nitrozowe zwiększają ryzyko rozwoju raka, na przykład jelita grubego.

W przeszłości prowadzono wiele badań, które miały ocenić związek między spożyciem mięsa a ryzykiem zgonu. Jednak część z nich polegała na porównywaniu grup jedzących mięso z wegetarianami. Ci generalnie prowadzą zdrowy styl życia (nie palą, są szczuplejsi, aktywniejsi fizycznie).

Brytyjskie i niemieckie analizy wykazały z kolei, że zarówno wśród wegetarian, jak i nie-wegetarian, którzy żyją zdrowo, przedwczesna śmiertelność jest niższa, niż w ogólnej populacji.

Dieta mięsna a zdrowie i badania

Pojawiały się jednak badania, na przykład szeroko zakrojone studium amerykańskie. Wskazują one na wyższą śmiertelność wśród amatorów czerwonego i przetworzonego mięsa w porównaniu z ludźmi, którzy jedzą go mało (niezależnie od innych elementów stylu życia).

Na podstawie BMC Medicine

Wegetarianie a COVID. Zaskakujące wyniki badań

Wiesz, że wegetarianie są o 75% mniej narażeni na ciężki przebieg COVID-19 od osób, które jedzą mięso?
Tak wynika z badań naukowców, którzy twierdzą, że zdrowsza dieta roślinna potęguje większą odporność organizmu i chroni przed chorobom immunologicznym.

Co to za badania, zapytasz?

Badania przeprowadzili eksperci z Baltimore w USA ze Szkoły Zdrowia Publicznego J.Hopkinsa. Swoje wyniki opublikowali w Nutrition Prevention & Health.
Wnioski są jednoznaczne:

Dieta wegetariańska lub peskatariańska (czyli bezmięsna, ale z rybami) obniża ryzyko ciężkiego przebiegu i rozwoju COVID-19.

U wegetarian, biorących udział w eksperymencie, zaobserwowano niższe o 75 % ryzyko choroby. Natomiast badani, którzy jedli ryby, mieli gorszy przebieg choroby o 40%. To bardzo niski stopień ryzyka w porównaniu do osób jedzących mięso. Badano ok. 3000 pacjentów.

Wegetarianie i zdrowszy układ odpornościowy!

Naukowcy podsumowują swój eksperyment:

Wyniki naszego badania sugerują, że zdrowa dieta obfitująca w pokarmy bogate w składniki odżywcze, może być rozważana jako ochrona przed ciężkim przebiegiem COVID-19.

Eksperci twierdzą, że przyczyną takich dobrych wyników jest zwiększona ilość witamin, enzymów roślinnych, składników odżywczych i minerałów w diecie roślinnej. Są one niezbędne dla właściwej pracy układu odpornościowego.
Dieta obfitująca w wysokiej jakości produkty roślinne to podstawa lepszego układu odpornościowego. A słaby układ odpornościowy, to wyższa podatność na infekcje i na ciężki przebieg Covid-19.

Sprawdź jakie soki polecamy na odporność.

Udostępnij:

Zespół Przewlekłego Zmęczenia. Jak odpocząć?

Cukrzyca. Zapobieganie, leczenie, zasady odżywiania

Skomentuj