Dieta dla kości. Nie łam się!

Dieta dla kości? Sprawdź co proponuje Wam specjalista z Terapii Sokami.

🦴Wiesz, że ponad 3 miliony Polaków cierpi na osteoporozę, że z wiekiem obniża się gęstość kości, zwłaszcza u kobiet?

Dlatego, jeżeli nie zadbasz o kości, już niedługo byle upadek może spowodować złamanie. Co gorsza, możesz nawet nie zauważyć złamania.

🦴Przy osteoporozie często zdarzają się ukryte złamania kręgów. Odczuwasz je między innymi jako ból nasilający się przy kichaniu, czy bóle brzucha lub wzdęcia – zależy, który krąg został uszkodzony.

 

Soki dla zdrowych kości

 

Soki warzywno-owocowe w diecie dla kości

🦴Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na zdrowe kości.

Dieta bogata w warzywa i owoce, które mają działanie zasadowe, zmniejsza wydalanie wapnia z moczem. Tym samym pomaga utrzymać  kwasowo-zasadowy balans w organizmie.
Ma to ogromne znaczenie w przypadku problemów z nerkami.

🦴Naukowcy udowodnili, że kwasica metaboliczna, czyli za duże stężenie we krwi substancji kwaśnych, aktywuje osteoklasty, czyli komórki „pożerające” kości.

Obecne w warzywach i owocach fitozwiązki, w tym antyoksydanty, działają anty-zapalnie. Wpływa to korzystnie na osteoblasty, czyli komórki budujące kości.

🦴Badania pokazują, że im więcej w diecie kobiet soków z warzyw i owoców, tym większa gęstość mineralna kości.


Wapń w diecie dla zdrowych kości

Co Ma Najwięcej Wapnia?

 

 

 

 

By kości pozostały zdrowe, musisz zapewnić im co najmniej 1200 g wapnia dziennie.

Znajdziesz go w:

  • Ciemnozielonych warzywachjarmużu, czy natce pietruszki, koprze i brokułach, a także w szpinaku.
    Najlepsze efekty dają soki warzywne – wapń i inne odżywcze składniki z soków są wtedy lepiej przyswajane.
  • Orzechach
  • Mleku – 315 mg wapnia na szklankę
  • Maślance – 301 mg wapnia na szklankę
  • Jogurcie naturalnym – 292 mg wapnia na 175 ml
  • Żółtym serze – 353 mg wapnia na 5 dag. Nie jedz go jednak za dużo! Ponieważ jest bardzo kaloryczny.
  • Sardynkach
  • Czekoladzie

Dlatego jedz niskotłuszczowe produkty, ale nie całkiem odtłuszczone! Ponieważ brak tłuszczu oznacza brak witaminy D, która jest po pierwsze bardzo istotna dla przyswajania wapnia.


Witaminy D i K w diecie dla mocnych kości

Witamina D

Witamina D jest bardzo ważna dla utrzymania zdrowych kości. Dlaczego? Ponieważ pozwala organizmowi na absorpcję wapnia z pożywienia.
Jest także potrzebna do utrzymania procesu mineralizacji kości.
Właściwe jej spożywanie w dzieciństwie i młodości, pomoże w utrzymaniu optymalnej masy kości.

Witamina D występuje w 2 postaciach:

  • D2 – przyjmowanej z pokarmem roślinnym
  • D3 – syntetyzowanej w skórze z promieni słonecznych a także znadującej się w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Najbogatszymi źródłami witaminy D są:

  • Tłuste ryby: śledzie, makrela, sardynki
  • Mięso i jego przetwory oraz podroby
  • Jaja

Witaminę D zalecamy seniorom, ponieważ rzadziej wychodzą z domu, a także niemowlętom.

Dzienne zapotrzebowanie dla dzieci wynosi 400 j.m., a dla dorosłych 800–1000 j.m.


Witamina K. Gdzie Szukać ?

 

  

 

 

 

 

Witamina K to regulator mineralizacji kości. Bez niej nie odbędzie się produkcja osteokalcyny. A to jedno z z najważniejszych białek biorących udział w budowaniu nowych kości.

Witamina K2 działa synergicznie, czyli ma najlepsze wspólne działanie z tymi substancjami odżywczymi:

Występują 3 formy witaminy K:

  • Witamina K1-filachinon – występuje w roślinach
  • K2-menachinon – to ludzkie bakterie jelitowe
  • Witamina K3 – syntetyczna wersja, na przykład w suplementach

Witamina K przyjmowana z pożywieniem to najczęściej roślinny filochinon. Najwięcej zawierają go zielone liście warzyw.

Źródłami witaminy K są:

  • Owoce
  • Warzywa
  • Olej roślinny
  • Produkty mleczne
  • Wyroby mięsne

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K to ok. 2 mg.


Dieta dla kości – białko

Białko jest niezbędne dla zdrowia kości. Gdy masz go za mało w diecie podnosi się ryzyko złamań, zwłaszcza u osób starszych. Dodatkowo małe spożycie tego składnika obniża wchłanianie wapnia i powoduje wzrost stężenia parathormonu, który sprzyja utracie wapnia z kości.

Dlatego spożywaj 0,8 g białka na 1 kg masy ciała, a osoby z osteoporozą: minimum 1-1,2 g na 1 kg masy ciała.

Witamina C w diecie dla kości

Naturalne Źródła Witaminy C

Witamina C jest niezbędna dla właściwej syntezy kolagenu, który jest podstawowym składnikiem organicznym kości.

Naukowcy wskazują na związek między spożyciem witaminy C a gęstością kości.

Łatwo uzupełnić witaminę C robiąc soki z:

Zalecane dzienne spożycie: 45–90 mg.


Cynk i magnez w diecie dla kości

Sprawdź Co Daje Cynk?

Cynk usprawnia metabolizm kolagenu oraz bierze udział w mineralizacji kości.

Znajdziesz go w:

Minimalne dzienne spożycie cynku to 5 mg, ale zalecamy ok. 15–20 mg.


Wiesz Co Daje Magnez?

Magnez poprawia gęstość kości.
Wiesz, że z ok. 30 g magnezu obecnego w organizmie dorosłego człowieka, ponad połowa znajduje się właśnie w kościach?

Magnez jest w dynamicznej równowadze z wapniem. Zbyt duże spożycie magnezu, w stosunku do wapnia – hamuje wzrost kości.

Magnez znajdziesz w produktach:

  • Siemię lniane
  • Gorzka czekolada
  • Orzechy
  • Nasiona słonecznika
  • Banany
  • Komosa ryżowa
  • Warzywa strączkowe
  • Tłuste ryby
  • Koper
  • Czarna fasola

Jednak często mamy niedobór magnezu. Przyczyną jest stres, picie kawy i alkoholu oraz hormonalne środki antykoncepcyjne.

Dorosły potrzebuje codziennie ok. 400 mg magnezu.


Krzemionka w diecie dla kości?

Tak, ponieważ krzemionka jest nie do pobicia pod względem właściwości budujących i chroniących kości. Poprawia ich gęstość i elastyczność. Pomaga, jeśli cierpisz na jakiekolwiek choroby zwyrodnieniowe kości, osteoporozę, czy ubytki kości związane z wiekiem.

Natomiast jeśli doznałeś urazu polegającego na złamaniu kości, zwichnięciu stawu lub naciągnięciu ścięgna, krzemionka jest niezbędna do naprawy i regeneracji.

Wiele pokarmów jest bogatych w krzemionkę:


Co ograniczyć, by nie szkodzić kościom?

  • Fosfor – wapń i fosfor powinny pozostawać w stosunku dwa do jednego. Ponadto napoje gazowane i dania w proszku, zawierające mnóstwo fosforu i niszczą tę równowagę. Nie pozwala to organizmowi wchłonąć wapnia.
  • Kofeinę i sól – w nadmiarze zwiększają wydalanie wapnia z moczem.
  • Alkohol – zmniejsza wchłanianie witaminy D, co także prowadzi do nadmiernego wydalania wapnia.

Dieta dla kości to podstawa. Zadbaj o siebie i zapomnij o osteoporozie!
Wyciskaj soki w wyciskarce wolnoobrotowej.

Porada: aby poprawić zdrowie kości, pij herbaty ziołowe o wysokiej zawartości krzemionki z dodatkiem miodu. Polecamy herbatkę z pokrzywy i dzikiej róży.
Włącz do diety zioła, kurkumę, curry.

 

Sokopijka

13 Przepisów na soki dla matek karmiących piersią

6 hitów o soku z aronii

Skomentuj