Dieta antynowotworowa dr Veronesi

Rak to epidemia, ale nie wyrok.
Geny nie mają takiego znaczenia, jak styl życia.
Jak wynika z badań Światowej Fundacji Badań nad Rakiem, 30 do 70% zachorowań zależy właśnie od naszej diety.

Nie liczy się, kim jesteś, ale… gdzie jesteś. Owszem, każdy z nas ma jakichś przodków, podatnych na nowotwór lub nie. Badania wykazały jednak, że Azjatki, mniej podatne genetycznie na raka piersi, po przeprowadzce na Zachód zapadają na niego równie często jak kobiety białe. Podobnie rzecz się ma z Afrykanami, którzy po wyemigrowaniu do Ameryki znacznie częściej chorują na nowotwory wątroby i układu trawiennego.

Co z tego wynika? Nasza dieta jest zabójcza!

Ale jak można odstraszyć raka?

Doktor Umberto Veronesi zna na to odpowiedź. Ten światowej sławy włoski onkolog, były minister zdrowia i dyrektor naukowy Europejskiego Instytutu Onkologii, dowodzi, że od 22 do 42% raka można zapobiec!
Jak? Wiemy to od dawna, ale… nie stosujemy: zdrowego stylu odżywiania, a najlepiej wegetariańskiego.
Bardzo pomocne są świeżo wyciskane soki i ekologiczne kiełki.

W książce „Z rakiem walczy się przy stole” doktor Veronesi i redaktor naukowy z „Corriere della Sera” Mario Pappagallo dzielą się radami, co jeść, a z czym na dobre się pożegnać. Autorzy zawarli też w książce porady i ponad 200 przepisów, zarówno dla osób jedzących od czasu do czasu mięso, jak i dla wegan i osób nie jedzących glutenu.

Dieta antynowotworowa dr. Veronesi, mówi, że nowotwór nie bierze się znikąd. Zaburzenia metabolizmu, zaburzenia hormonalne, uszkodzenia DNA, angiogeneza, czyli powstawanie naczyń krwionośnych odżywiających raka, zaburzenia apoptozy – czyli nieusuwanie z organizmu uszkodzonych komórek. Wszystkie te procesy prowadzą do powstania i rozwoju raka. Wszechobecne toksyny w spalinach i pożywieniu tylko zwiększają ich intensywność. Dlatego lekiem jest odpowiednie pożywienie, świeżo wyciskane soki z wyciskarki wolnoobrotowej i ekologiczne kiełki. Ukryte są w nich substancje odżywcze, które zatrzymują procesy chorobotwórcze.

Dieta antynowotworowa dr. Veronesi to początek. Wybranie jej to podstawa, jednak składniki każdy musi dobierać według własnych potrzeb. Słuchaj swojego organizmu, bo każdy z nas jest inny i jeden lepiej przyswaja jedne produkty, a gorzej inne. Książka obfituje w cenne rady, które pomogą nam wkroczyć na ścieżkę zdrowego żywienia.

Co jeść, aby nie zachorować?

Najgroźniejsze substancje powodujące raka:

  • azotany i azotyny – czyli konserwanty. Powodują raka przełyku, żołądka, wątroby
  • alkohol – powoduje raka przełyku, wątroby i trzustki
  • białka zwierzęce, oleje roślinne, tłuszcze trans, suplementy wapnia – atakują jelito grube i odbytnicę
  • czerwone i konserwowane mięso – powoduje raka jelita grubego

Gdzie szukać ratunku?

  • świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców – im więcej kolorów, tym lepiej! Każda grupa kolorystyczna ma inne działanie i zapobiega innemu rodzajowi raka.
  • dieta śródziemnomorska z elementami diety japońskiej – uchroni przed rakiem jelita grubego i odbytnicy.
  • warzywa strączkowe, soja, orzechy i migdały i świeżo wytłaczany z nich olej. Zawierają fitoestrogeny, które zapobiegają rakowi sutka.
  • produkty bogate w cynk, takie jak owoce morza, brązowy ryż, rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste i soki z nich, suszone owoce, cebula, nasiona słonecznika i dyni, żółtka jaj, soja, czosnek i ich kiełki, pomidory cebula –chronią przed rakiem prostaty
  • kiełki, zwłaszcza bazylii i czosnku, kapusta, pomarańcze, pomidory i soki z nich, zielona herbata, szałwia – działają przeciwzapalnie, usuwając podstawy wszelkich nowotworów.

Nie rób zamieszania! Jeśli myślisz, że najzdrowsze dania to pomidor z cebulą i bazylią, czy musli z kiełków soi z orzechami i migdałami – mylisz się. Każdy produkt ma skutki pozytywne i negatywne, więc lepiej nie mieszaj ich na własną rękę, lecz zapytaj dietetyka. W książce „Z rakiem walczy się przy stole” znajdziesz przepisy opracowane tak, by składniki harmonijnie się łączyły.

Soki antyrakowe:

Sok wzmacniający odporność:

  • 2 części melisy
  • 3 części owoców róży
  • część kwiatów rumianku
  • 1 część kwiatów koniczyny czerwonej
  • oraz 1 część tymianku
  • pół części siekanej lukrecji
  • 1 cm korzenia imbiru

Sok jabłkowo-gruszkowo-buraczany:

  • 2 jabłka
  • Gruszka
  • 3 buraki
  • Pół cytryny
  • 1cm korzenia imbiru

Sok buraczany:

  •  burak z liśćmi
  • 3 marchewki
  • 2 jabłka

Sok wspierający komórki:

  • 3 jabłka
  • Garść świeżej pietruszki
  • Oraz garść kiełków lucerny

Niesamowity wschód słońca:

  • szklanka świeżych lub mrożonych jeżyn
  • 1 szklanka czerwonych winogron
  • Pomarańcza

Profilaktyka raka. Poznaj 3 zasady

Dietą w raka. Sprawdź naturalne metody leczenia raka.

Skomentuj