Dehydrator i suszenie pokarmów gwarancją zdrowia!
Suszenie to jedna z najzdrowszych metod przechowywania żywności. Jest coraz bardziej popularna na całym świecie. I nic dziwnego!
Na czym polega suszenie?
Na odwadnianiu. Usuwana jest woda, a cenne składniki odżywcze pozostają. Dlatego suszona żywność jest bogata w witaminy, enzymy
i fitosubstancje, a nie zawiera substancji chemicznych i konserwantów. Suszenie zapobiega też rozwojowi bakterii, pleśni i grzybów, które do życia potrzebują wody. To skoncentrowana dawka witamin. Suszone produkty są tak zdrowe, jak świeżo wyciskane soki i samodzielnie wyhodowane kiełki organiczne.
Ale to nie wszystko! Przekonaj się, dlaczego jeszcze warto suszyć żywność.
1. Możesz suszyć… wszystko
- Owoce: jabłka, gruszki, brzoskwinie, banany, ananasy, kiwi, winogrona, jagody, borówki, truskawki, daktyle, figi, żurawinę, śliwki, rabarbar…
- Warzywa: marchew, buraki, pomidory, cebulę, bakłażany, ogórki, ziemniaki, seler, rzepę, kukurydzę, groch, fasolę…
- Zioła: bazylię, pokrzywę, koper, rumianek, oregano, pietruszkę, tymianek, kolendrę, miętę, głóg…
- Grzyby: borowiki, pieczarki, podgrzybki, rydze, gąski, maślaki, opieńki, trufle…
- Nasiona: słonecznika, dyni, sezamu, lnu…
- Orzechy: włoskie, laskowe, arachidowe, migdały, kasztany, orzechy nerkowca…
- Kwiaty: róże, frezje, narcyzy…
- Mięso: wieprzowinę, wołowinę, drób, dziczyznę…
- Ryby i owoce morza: pstrągi, łososie, makrele, anchois, kalmary…
W dehydratorze możesz też przygotować zdrowe potrawy typu raw food.
2. Mało wody, moc minerałów
Suszenie w dehydratorze odbywa się w niskiej temperaturze – 35-60 stopni. Dlatego – podobnie jak przy wyciskaniu soków za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej – zachowane są enzymy, fitosubstancje, wartości odżywcze – jak witamina A, potas, magnez, selen, sód, węglowodany, błonnik. Inne metody konserwowania żywności niszczą te substancje. Suszenie w dehydratorze zachowuje też smak żywności.
3. Co mogą Ci dać suszone owoce?
Suszone owoce, zwłaszcza morele, rodzynki, daktyle, figi oraz śliwki są dobrym źródłem witamin, błonnika i minerałów. Ponieważ nie zawierają wody, zawartość tych składników odżywczych na centymetr sześcienny jest wyjątkowo wysoka. Zawierają też dużo naturalnych węglowodanów, więc są bardzo przydatne dla osób uprawiających sport.
- Suszone śliwki uspokajają. Zawierają witaminę B12, która wpływa kojąco na układ nerwowy. Zawierają też przeciwutleniacze i polifenole chroniące komórki przed zniszczeniem.
- Suszone maliny to dobre źródło kwasu elagowego, który intensywnie zwalcza komórki rakowe.
- Rodzynki dobrze odkwaszają i są zalecane po intensywnym treningu. Zawierają też przeciwnowotworowy resweratrol.
- Suszone banany będą idealne, jeśli dręczą Cię skurcze. Zawierają mnóstwo magnezu i potasu.
- Suszone jabłka zawierają kwartynę, która poprawia krążenie krwi i wspomaga serce.
- Natomiast suszone figi zawierają wapń, potrzebny kościom, a ananas wspomaga odporność
i układ moczowy.
4. Błonnik
Zbawienie dla trawienia. Suszone owoce i warzywa są bogate w błonnik, który pomaga ustabilizować cukier we krwi – chronią więc przed cukrzycą. Błonnik działa też kojąco na żołądek i jelita, łagodząc podrażnienia i niestrawność. Dla przyswojenia większej ilości błonnika pij świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne – koniecznie z wyciskarki wolnoobrotowej.
Gdy żujesz pokarm długo, mózg przez cały czas otrzymuje sygnały o zaspokojeniu głodu
i powstrzymuje ochotę na podjadanie. Dlatego suszone owoce pomagają utrzymać wagę.
5. Dehydrator 100 % natury
Bez konserwantów i chemii. Sprawdź, co zawierają suszone produkty kupione w sklepie. Są pełne cukru i konserwantów, a co gorsza – zawierają toksyczny dwutlenek siarki, dodawany, by wzmocnić kolor. Takie produkty są tak samo trujące, jak chipsy czy słodycze. W dehydratorze masz pełną kontrolę nad procesem suszenia – i pewność, że otrzymasz zdrowe jedzenie.
6. Smacznie i zdrowo z Dehydratora
Do wszystkiego. W suszonej żywności naturalne aromaty są skoncentrowane, dając intensywny smak i zapach. Możesz je dodać do różnych dań, by wzbogacić smak… albo zjeść jako przekąskę. Przygotowywanie jest łatwe
Nie musisz nadzorować procesu suszenia. Dehydrator robi to za Ciebie. Wystarczy pokroić produkty i rozłożyć je w dehydratorze. To znacznie łatwiejsze, niż wekowanie czy mrożenie. Przepisy do użycia z dehydratorem.
Możesz kupić owoce i warzywa w sezonie, kiedy ich cena jest niska, i zrobić sobie zapas na cały rok. W przeciwieństwie do mrożonek, suszona żywność nadaje się do spożycia od razu – więc nie marnujesz energii elektrycznej.
7. Dehydrator i koniec z psuciem
Pleśń, grzyby i bakterie, aby się rozwijać, potrzebują wody, której nie ma w suszonych produktach. Dlatego się nie psują, a Ty nie musisz się obawiać zatrucia.
8. Zachowaj świeżość… na długo.
Suszone produkty się nie psują, więc możesz je przechowywać dłużej niż mrożone czy wekowane. Są też lekkie i zajmują mało miejsca. Łatwo je zabrać do pracy, a nawet w podróż.
Susz w dehydratorze i… zachowaj to, co najlepsze.