8 powodów, dla których warto mieć Dehydrator

Dehydrator i suszenie pokarmów gwarancją zdrowia!

Suszenie to jedna z najzdrowszych metod przechowywania żywności. Jest coraz bardziej popularna na całym świecie. I nic dziwnego!

Na czym polega suszenie?

Na odwadnianiu. Usuwana jest woda, a cenne składniki odżywcze pozostają. Dlatego suszona żywność jest bogata w witaminy, enzymy
i fitosubstancje, a nie zawiera substancji chemicznych i konserwantów. Suszenie zapobiega też rozwojowi bakterii, pleśni i grzybów, które do życia potrzebują wody. To skoncentrowana dawka witamin. Suszone produkty są tak zdrowe, jak świeżo wyciskane soki i samodzielnie wyhodowane kiełki organiczne.

Ale to nie wszystko! Przekonaj się, dlaczego jeszcze warto suszyć żywność.

1. Możesz suszyć… wszystko

  • Owoce: jabłka, gruszki, brzoskwinie, banany, ananasy, kiwi, winogrona, jagody, borówki, truskawki, daktyle, figi, żurawinę, śliwki, rabarbar…
  • Warzywa: marchew, buraki, pomidory, cebulę, bakłażany, ogórki, ziemniaki, seler, rzepę, kukurydzę, groch, fasolę…
  • Zioła: bazylię, pokrzywę, koper, rumianek, oregano, pietruszkę, tymianek, kolendrę, miętę, głóg…
  • Grzyby: borowiki, pieczarki, podgrzybki, rydze, gąski, maślaki, opieńki, trufle…
  • Nasiona: słonecznika, dyni, sezamu, lnu…
  • Orzechy: włoskie, laskowe, arachidowe, migdały, kasztany, orzechy nerkowca…
  • Kwiaty: róże, frezje, narcyzy…
  • Mięso: wieprzowinę, wołowinę, drób, dziczyznę…
  • Ryby i owoce morza: pstrągi, łososie, makrele, anchois, kalmary…
    W dehydratorze możesz też przygotować zdrowe potrawy typu raw food.

2. Mało wody, moc minerałów

Suszenie w dehydratorze odbywa się w niskiej temperaturze – 35-60 stopni. Dlatego – podobnie jak przy wyciskaniu soków za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej – zachowane są enzymy, fitosubstancje, wartości odżywcze – jak witamina A, potas, magnez, selen, sód, węglowodany, błonnik. Inne metody konserwowania żywności niszczą te substancje. Suszenie w dehydratorze zachowuje też smak żywności.

3. Co mogą Ci dać suszone owoce?

Suszone owoce, zwłaszcza morele, rodzynki, daktyle, figi oraz śliwki są dobrym źródłem witamin, błonnika i minerałów. Ponieważ nie zawierają wody, zawartość tych składników odżywczych na centymetr sześcienny jest wyjątkowo wysoka. Zawierają też dużo naturalnych węglowodanów, więc są bardzo przydatne dla osób uprawiających sport.

  • Suszone śliwki uspokajają. Zawierają witaminę B12, która wpływa kojąco na układ nerwowy. Zawierają też przeciwutleniacze i polifenole chroniące komórki przed zniszczeniem.
  • Suszone maliny to dobre źródło kwasu elagowego, który intensywnie zwalcza komórki rakowe.
  • Rodzynki dobrze odkwaszają i są zalecane po intensywnym treningu. Zawierają też przeciwnowotworowy resweratrol.
  • Suszone banany będą idealne, jeśli dręczą Cię skurcze. Zawierają mnóstwo magnezu i potasu.
  • Suszone jabłka zawierają kwartynę, która poprawia krążenie krwi i wspomaga serce.
  • Natomiast suszone figi zawierają wapń, potrzebny kościom, a ananas wspomaga odporność
    i układ moczowy.

4. Błonnik

Zbawienie dla trawienia. Suszone owoce i warzywa są bogate w błonnik, który pomaga ustabilizować cukier we krwi – chronią więc przed cukrzycą. Błonnik działa też kojąco na żołądek i jelita, łagodząc podrażnienia i niestrawność. Dla przyswojenia większej ilości błonnika pij świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne – koniecznie z wyciskarki wolnoobrotowej.

Gdy żujesz pokarm długo, mózg przez cały czas otrzymuje sygnały o zaspokojeniu głodu
i powstrzymuje ochotę na podjadanie. Dlatego suszone owoce pomagają utrzymać wagę.

5. Dehydrator 100 % natury

Bez konserwantów i chemii. Sprawdź, co zawierają suszone produkty kupione w sklepie. Są pełne cukru i konserwantów, a co gorsza – zawierają toksyczny dwutlenek siarki, dodawany, by wzmocnić kolor. Takie produkty są tak samo trujące, jak chipsy czy słodycze. W dehydratorze masz pełną kontrolę nad procesem suszenia – i pewność, że otrzymasz zdrowe jedzenie.

6. Smacznie i zdrowo z Dehydratora

Do wszystkiego. W suszonej żywności naturalne aromaty są skoncentrowane, dając intensywny smak i zapach. Możesz je dodać do różnych dań, by wzbogacić smak… albo zjeść jako przekąskę. Przygotowywanie jest łatwe
Nie musisz nadzorować procesu suszenia. Dehydrator robi to za Ciebie. Wystarczy pokroić produkty i rozłożyć je w dehydratorze. To znacznie łatwiejsze, niż wekowanie czy mrożenie. Przepisy do użycia z dehydratorem.

Możesz kupić owoce i warzywa w sezonie, kiedy ich cena jest niska, i zrobić sobie zapas na cały rok. W przeciwieństwie do mrożonek, suszona żywność nadaje się do spożycia od razu – więc nie marnujesz energii elektrycznej.

7.  Dehydrator i koniec z psuciem

Pleśń, grzyby i bakterie, aby się rozwijać, potrzebują wody, której nie ma w suszonych produktach. Dlatego się nie psują, a Ty nie musisz się obawiać zatrucia.

8. Zachowaj świeżość… na długo.

Suszone produkty się nie psują, więc możesz je przechowywać dłużej niż mrożone czy wekowane. Są też lekkie i zajmują mało miejsca. Łatwo je zabrać do pracy, a nawet w podróż.
Susz w dehydratorze i… zachowaj to, co najlepsze.

Udostępnij:

Tarczyca a waga

Jak zrzucić niebezpieczną oponkę?

Skomentuj