Najlepsze przepisy z dehydratora

Przepisy z dehydratora oraz pomysły na to, co można wyczarować z urządzenia do suszenia żywności.

Interesuje Cię zdrowe odżywianie?
Jeśli tak, to przeczytaj nasze przepisy z wykorzystaniem dehydratora na podczerwień IR D5.
Zobacz, jak łatwo i szybko przygotujesz smaczne, i co najważniejsze, wartościowe potrawy na przykład:

  • buliony i zupki
  • przyprawy, czy chlebki
  • sosy i pasty
  • pasztety
  • zdrowe słodkości

Przepisy z dehydratora

 

Pizza z dehydratora

 

Pizza wegańska z dehydratora IR D5

Do tego przepisu potrzebny będzie zarówno blender jak i dehydrator.
Składniki:

Ciasto:

  • ½ filiżanki grochu
  • pęczek szpinaku
  • ¼ szklanki mleka migdałowego lub sojowego
  • ½ łyżki. Chia nasiona + ½ łyżki wody
  • oraz 1½ szklanki mąki owsianej
  • ½ szklanki migdałów
  • także ząbek czosnku
  • i ½ łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżki octu jabłkowego
  • również ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • i łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki suszonego oregano

Sos:

  • ½ filiżanki pomidora lub pulpy pomidorowej
  • i szklanka pomidorów cherry
  • oraz bukiet zielonych liści (lub kapusty)
  • garść liści bazylii
  • opcjonalnie: ser do wyboru lub płatki drożdży

Sposób przyrządzania:

  1. Migdały i owies zblenduj, po czym umieść składniki w misce.
  2. Dodaj szpinak i groch, mleko migdałowe lub sojowe, czy oliwę z oliwek, nasiona Chia i czosnek, bazylię i oregano, sól i dobrze zblenduj.
  3. Następnie dodaj mieszaninę szpinaku i suchych składników do miski i dobrze wymieszaj.
  4. Na papierze do pieczenia, rozłożonym na tacy, umieść mieszaninę i równomiernie rozprowadź, aż ciasto ma grubość około 1 cm. Susz przez o najmniej 5 godzin w temperaturze 60 °C.
  5. Wyjmij gotową warstwę pizzy i równomiernie rozłóż pastę pomidorową lub sos na cieście, a następnie umieść również inne składniki na pizzy. Podczas wykładania serem, można wstawić pizzę na kolejne 2-3 minuty, aż ser topnieje.

Domowy Jogurt w dehydratorze

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki stołowe zwykłego jogurtu (bez dodatku cukrów) lub bakterie do jogurtu

Upewnij się, że wybrałeś jogurt niesłodzony, który zawiera kultury bakterii.

  1. Wymieszaj mleko i jogurty (starter).
  2. Napełnij pojemniki jogurtu w dwóch trzecich.
  3. Następnie załóż pokrywę i pozostaw masę w dehydratorze przez 6-7 godzin w temperaturze 45 ° C
  4. Po zakończeniu pozostaw jogurt w lodówce przez noc, aby uzyskać większą jędrność i objętość

 

Przepisy z dehydratora na chlebki

 

Chleb z dehydratora

 

Klasyczny bochenek z dehydratora do suszenia żywności

Dwie foremki po 13×23 cm
Składniki:

  • 2 paczki suchych drożdży
  • oraz pół filiżanki cukru
  • i 2 kubki ciepłej wody
  • także 6 filiżanek mąki uniwersalnej
  • i ćwierć łyżeczki soli
  • oraz pół filiżanki oliwy
  1. W małej misce zetrzyj drożdże z cukrem i wodą, póki nie pojawią się pęcherzyki.
  2. W dużej misce umieść mąkę i sól. Dodaj mieszankę drożdżową i oliwę. Mieszaj, póki się nie wyrobi, a ciasto nie zacznie odchodzić od miski. W razie potrzeby dodaj maksymalnie połowę mąki.
  3.  Na posypanej lekko mąką powierzchni ugniataj ciasto 10 minut. Lekko skrop oliwą i zawiń w czystą ścierkę. Pozwól masie wyrosnąć w dehydratorze w temperaturze 45 stopni, póki nie podwoi swojej powierzchni. Podsumowując: 30-45 minut lub w temperaturze nieco wyższej od pokojowej przez 1-2 godziny.
  4. Podziel ciasto na pół, naoliw każdą część i włóż do foremek o długości 13×23 cm. Przykryj ścierką i pozwól jeszcze dodatkowo podwoić mu objętość przez 30-45 minut w dehydratorze lub 4 godziny poza nim.
  5. Wyrośniętą masę umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz ok 30 minut, póki nie będzie złotobrązowy.

Natychmiast wyjmij bochenki na czyste ręczniki. Pozwól mu ostudzić się przed krojeniem. Chleb możesz również zamrozić.

Pomidorowy Chleb

Dodaj do mieszanki mąki i soli w kroku 2 dwie filiżanki wysuszonych, pokrojonych pomidorów rzymskich, zblendowanych na proszek i łyżeczkę wysuszonego, połamanego oregano.

 

Suszone mango

 

Brzoskwiniowo-kremowy Chleb

Nożem kuchennym pokrój 2 filiżanki wysuszonych brzoskwiń na małe kawałeczki.
Odczekaj do 20 minut. Dodaj do mąki w 2 punkcie.

Chleb Pina Colada

Zmieszaj 2 łyżeczki sproszkowanego, suszonego ananasa i łyżeczkę sproszkowanego wysuszonego kokosa jak w punkcie 2.

Ziołowo-ogórkowy Chleb

  • 2 filiżanki wysuszonych i pokrojonych ogórków oraz  łyżeczkę tymianku i 4 ząbki czosnku. Następnie zblenduj.
  • Dodaj do mąki, podobnie jak w punkcie 2.

Cebulowo-czosnkowy Chleb

Dodaj ćwierć sproszkowanej suszonej cebuli i łyżeczkę sproszkowanego czosnku do mąki jak w punkcie 2.

Żurawinowo-jabłkowy Chleb

Namocz ćwierć filiżanki wysuszonych jabłek we wrzątku, przykryj i czekaj 15 minut.
Wysusz i dodaj razem z ćwiercią filiżanki wysuszonej żurawiny do mąki, podobnie jak w punkcie 2.

Marchewkowo-cukiniowy Chleb

Zmieszaj pół filiżanki wysuszonej, startej marchewki i cukinii i zalej niewielką ilością wrzątku.
Przykryj o odczekaj 15 minut. Odcedź je i zblenduj. Dodaj do mąki, podobnie jak w punkcie 2.

Kapuściano-czosnkowy Chleb

Posiekaj 2 filiżanki suszonej kapusty i 4 wysuszone ząbki czosnku.
Następnie sproszkuj w blenderze i dodaj do mąki, podobnie jak w punkcie 2.

Przepisy z dehydratora : Szpinakowy Chleb

Sproszkuj 2 filiżanki suszonego szpinaku w blenderze.
Potem dosyp do mąki, podobnie jak w punkcie 2.

Pikantny chlebek orzechowo-owocowy

Dwie foremki na przykład po 13×23 cm.

Składniki:

  • filiżanka soku jabłkowego
  • i 3 filiżanki wybranych owoców suszonych (polecamy: jabłka oraz morele także brzoskwinie, gruszki i winogrona) pocięte na kawałki o grubości nie większej niż 1 cm.
  • oraz 2 łyżeczki suchych drożdży
  • również 1,5 filiżanki ciepłej wody
  • 3/4 filiżanki rozpuszczonej margaryny lub masła
  • i 1/2 filiżanki kiełków pszenicy durum
  • także 1/4 filiżanki brązowego cukru
  • i 4 łyżeczki miodu
  • oraz łyżeczka anyżu
  • również 1 łyżeczka cynamonu
  • i mała łyżeczka soli
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • 7 filiżanek mąki uniwersalnej
  • filiżanka wysuszonych daktyli
  • pół filiżanki orzechów włoskich
  • 1/2 filiżanki migdałów

Sposób przygotowania:

  1. W średnim rondlu zagotuj sok jabłkowy.
  2. Następnie zdejmij z gazu i wsyp suszone owoce. Mocz je dodatkowo 15-20 min pod przykryciem.
  3. Do drożdży dolej pół filiżanki ciepłej wody. Potem po 5 minutach dolej 1,5 filiżanki ciepłej wody i pół filiżanki roztopionej margaryny. Również kiełki pszenicy, brązowy cukier i miód, anyż oraz cynamon, sól i goździki.
  4. Stopniowo dodawaj 3,5 filiżanki mąki i miksuj na średniej prędkości przed na przykład 5 minut.
  5. Zmiksuj kolejne 1,5 filiżanki mąki. Powoli dodawaj mąki, aż masa przestanie być lepka i zacznie odchodzić od miski.
  6. Uformuj z ciasta dużą kulę.
  7. Miksuj masę, aż będzie miękka i sprężysta.
  8. Wyjmij masę z miksera i włóż do miski i przykryj czystą ściereczką. Potem wsadź ciasto do dehydratora nastawionego na 45 stopni na 30-45 minut, dlatego by podwoiło swoją objętość.
  9. Dodaj na przykład daktyle i orzechy do mieszanki owoców.
  10. Ciasto podziel na dwie równe części.
  11. Umieść jedną na posypanej mąką powierzchni.
  12. Uformuj koło o grubości 1,5 cm i nałóż na niego stopniowo połowę owoców z orzechami. Gotowe ciasto umieść w formie do pieczenia.
  13. Podobnie zrób z drugą częścią ciasta.
  14. Nakryj blaszki czystą ściereczką i pozwól ciastu jeszcze raz podwoić swoją objętość w dehydratorze nastawionym na temperaturę 45 stopni.
  15. Posmaruj ciasto pozostałą ćwiartką filiżanki roztopionej margaryny i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, póki chleb nie zacznie wychodzić z foremki (ok. 1 godz.). Jeśli zauważysz, że zbyt szybko zacznie brązowieć, okryj go folią aluminiową.

Podsumowując: wyciągnij chleb z piekarnika i wyłóż go na czysty ręcznik. Pozwól ostygnąć przed pierwszym krojeniem. W razie potrzeby możesz go zamrozić.

Szybki mix chlebowy. Przepisy z dehydratora

Trzy foremki po 13×23 cm
Składniki:

  • 8 filiżanki mąki uniwersalnej
  • 1,5 filiżanki brązowego cukru
  • filiżanka mleka w proszku
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżeczek sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • i pół łyżeczki sproszkowanych goździków
  • pół łyżeczki ziela angielskiego
  1. W dużej misce zmieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  2. 3 i 1/4 filiżanki miksu umieść w 3 osobnych woreczkach próżniowych
  3. Na każdym napisz następujący przepis:
    Dodaj filiżankę wody, 1/3 filiżanki oliwy, 2 duże jajka. Zblenduj i umieść w foremce. Piecz w temperaturze 180 stopni póki nie zbrązowieje (ok. 50 min.).

Uwaga: Możesz zmieniać smak chleba dodając między innymi cynamonu, goździków, ziela angielskiego lub imbiru.

Przepisy z dehydratora: Szybki chleb jabłkowo-rodzynkowy

Foremka 13×23 cm
Składniki:

  • 1/2filiżanki białych winogron
  • pół filiżanki wysuszonych jabłek
  • 2 filiżanki wrzącej wody
  • torebka próżniowa Szybkiego mixu chlebowego (poprzedni przepis)
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • filiżanka wody
  • 1/3 filiżanki oliwy
  • pół filiżanki posiekanych orzechów
  1. Nagrzej piekarnik do 160 stopni. Spryskaj blaszkę sprejem do pieczenia.
  2. W średniej wielkości misce umieść suszone winogrona i jabłka, zalej wrzątkiem, przykryj i mocz przez 15 minut. Wysusz.
  3. Umieść Szybki mix chlebowy w dużej misce.
  4. Dodaj jajka, filiżankę wody, oliwę i mieszaj, aż masa będzie jednolita.
  5. Dosyp owoce i orzechy. Umieść całość w blaszce i piecz, póki nie będzie złotobrązowe (ok 50 min.).
  6. Podsumowując: pozwól mu wystygnąć, zanim wyjmiesz go z formy i pokroisz.

Szybki chleb bananowo-orzechowy

Foremka 13×23 cm
Składniki:

  • filiżanka wysuszonych chipsów bananowych
  • i filiżanka wrzącej wody
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • filiżanka wody
  • 1/3 filiżanki oliwy
  • torebka próżniowa z Szybkim miksem chlebowym
  • pół filiżanki posiekanych orzechów
  1. Nagrzej piekarnik do 160 stopni. Spryskaj foremkę sprejem do pieczenia.
  2. W misce średniej wielkości zalej chipsy bananowe wrzącą wodą, nakryj i odczekaj 15 minut. Odsącz wodę i wrzuć chipsy do blendera. Dodaj jajka, wodę i oliwę. Zblenduj na jednolitą masę.
  3. Wlej masę do miski, dodaj Szybki miks chlebowy i wymieszaj. Dodaj orzechy. Umieść masę do foremki i piecz, póki nie będzie złotobrązowa (ok. 50 min.).
    Podsumowując: wyjmij chleb z formy i przełóż do czystego naczynia. Pozwól mu ostygnąć przed pokrojeniem.

 

Suszone śliwki

 

Szybki chleb jeżynowy

Foremka 13×23 cm
Składniki:

  • 2/3 filiżanki wysuszonych jeżyn
  • 2,5 filiżanki wrzącej wody
  • torebka próżniowa Szybkiego miksu chlebowego
  • 2 jajka, roztrzepane
  • filiżanka wody
  • 1/3 oliwy
  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni. Spryskaj foremkę sprejem do pieczenia.
  2. W misce średniej wielkości zalej jeżyny wrzącą wodą, nakryj i odczekaj 15 minut.
  3. Odsącz wodę i wrzuć jeżyny do blendera. Dodaj jajka, wodę i oliwę. Zblenduj na jednolitą masę.
  4. Wlej masę do miski, dodaj Szybki miks chlebowy i wymieszaj.
  5. Dodaj jaja, wodę, oliwę. Wsyp jeżyny.
  6. Umieść masę do foremki i piecz, póki nie będzie złotobrązowa (ok. 50 min.).
  7. Podsumowując: Ostudź przed pokrojeniem

Szybki chleb ananasowo-orzechowy

Foremka 13×23 cm
Składniki:

  • filiżanka wysuszonego ananasa w kostkach
  • 2 filiżanki wrzącej wody
  • torebka próżniowa Szybkiego miksu chlebowego
  • 2 jajka, roztrzepane
  • filiżanka wody
  • 1/3 oliwy
  • pół filiżanki orzeszków piniowych
  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni. Spryskaj foremkę sprejem do pieczenia.
  2. W żaroodpornej misce średniej wielkości zalej ananasa wrzącą wodą, nakryj i odczekaj 20 minut. Odsącz wodę.
  3. Wlej masę do miski, dodaj Szybki miks chlebowy i wymieszaj. Dodaj jaja i wodę oraz oliwę. Następnie wsyp ananasy i orzechy i wymieszaj. Umieść masę do foremki i piecz, póki nie będzie złotobrązowa (ok. 50 min.). Ostudź przed pokrojeniem.
  4. Podsumowując: wyjmij chleb z formy i przełóż do czystego naczynia. Pozwól mu ostygnąć przed pokrojeniem.

Daktylowo-orzechowy chleb z dehydratora

Dwie foremki po 13×23 cm
Składniki:

  • 3 filiżanki mąki uniwersalnej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • i łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • filiżanka miękkiego masła
  • pół filiżanki cukru
  • i pół filiżanki cukry daktylowego (patrz: inne przepisy)
  • 3 duże jaja
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 filiżanki mleka
  • pół filiżanki posiekanych daktyli
  • i pół filiżanki posiekanych orzechów włoskich
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni. Spryskaj foremkę sprejem do pieczenia.
  2. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia a także sodę, sól i gałkę muszkatołową.
  3. W dużej misce ubij masło i cukier, aż osiągną jednolita konsystencję.
  4. Potem dodaj jajka pojedynczo, każde porządnie ubijając.
  5. Następnie dodaj wanilię i mleko nie przerywając ubijania. Dodaj miks mąki i dodatkowo porządnie wymieszaj.
  6. Dodaj daktyle i orzechy.
  7. Podziel masę na pół i umieść w dwóch foremkach.
  8. Piecz, póki nie będzie złotobrązowa (ok. 55 min).
    Podsumowując: wyjmij chleb z formy i przełóż do czystego naczynia. Pozwól mu ostygnąć przed pokrojeniem.

Słodki chleb dyniowy w dehydratorze

Foremka 13×23 cm
Składniki:

  • 2 łyżeczki sproszkowanej dyni
  • filiżanka wrzącej wody
  • 1,5 filiżanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki wysuszonego imbiru
  • i pół filiżanki miękkiego masła
  • filiżanka brązowego cukru
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  1.  Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Spryskaj foremkę sprejem do pieczenia.
  2. Następnie w małej misce żaroodpornej wymieszaj sproszkowaną dynię z wrzącą wodą, przykryj i odczekaj 20 minut.
  3. W średniej wielkości misce wmieszaj mąkę, przyprawę do ciasta dyniowego, sodę oczyszczoną i imbir.
  4. Potem w dużej misce ubij masło i brązowy cukier, póki nie osiągnie jednolitej konsystencji. Dodaj jajka nie przerywając ubijania, a następnie dodaj rozrobioną dynię. Dosypuj mąkę, mieszając. Dolej masło. Całość piecz, póki nie osiągnie złotobrązowego koloru (ok. 50 min.).
  5. Podsumowując: wyjmij chleb z formy i przełóż do czystego naczynia.
  6. Pozwól mu ostygnąć przed pokrojeniem.

 

Kiwi chipsy

 

Chipsy z Kiwi: Przepisy z dehydratora

Składniki:

  • 3 zielone kiwi
  • i 3 złote kiwi
  1. Usuń skórkę i pokrój kiwi w plastry o szerokości 0,5 cm.
  2. Równomiernie rozłóż plasterki kiwi w dehydratorze i wysuszyć je w temperaturze 70 ° C przez 7 godzin.

Chipsy buraczane: Przepisy z dehydratora

Składniki:

  • 2 czerwone buraki
  •  łyżeczka oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • i 1/4 łyżeczki posiekanego czosnku
  • ¼ łyżeczki suszonego koperku
  1. Umyj buraki.
  2. Wytnij wierzchołki.
  3. Rozbij buraki tak cienko, jak to możliwe.
  4. Pokryj buraki olejem, czosnkiem i koperkiem.
  5. Umieścić na tacy i susz w temperaturze 50 °C przez około 10-12 godzin.

Przepisy z dehydratora: Ciasteczka Mandarynkowe z Czekoladą

Składniki:

  • 1 kg mandarynki
  • 200 gr białych czekoladowych żetonów
  • 210 gr czekoladowe żetony
  • 40 gr migdały
  • 30 gr pistacje
  1. Umyj mandarynki i wysusz je.
  2. Potnij w plasterki ok. 0,5 cm.
  3. Umieść plasterki mandarynki na tacy i osusz przez 10 do 12 godzin w 60 ° C.
  4. Posiekaj migdały i pistacje.
  5. Rozpuść białe i czarne kostki czekolady w rondlu lub w kuchence mikrofalowej.
  6. Zanurz wysuszone mandarynki w roztopionej czekoladzie
  7. Posyp pocięte orzechy po czekoladzie, gdy jest nadal miękka.
  8. Podsumowując: Pozostaw ciasteczka czekoladowo – mandarynkowe do wyschnięcia.

Malinowo-jogurtowe wrapy

Pyszna i zdrowa przekąska przede wszystkim dla dzieci, ale nie tylko.

Łączy lekko kwaśny smak jogurtu ze świeżymi i słodkimi malinami.

Ponadto wrapy owocowe idealnie nadają się do zapobiegania niezdrowym nawykom i pragnieniu cukru (zarówno u dzieci jak i dorosłych).

Te przekąski są naturalne i łatwe do wykonania. Owocowy wrap jest kompletną przekąską, z zawartością zdrowego tłuszczu, proteinami i węglowodanami.
Składniki:

  • 125 gr świeżych lub mrożonych malin
  • 500 gr pełnotłustego jogurtu
  •  łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1-2 łyżeczka miodu
  1. Umieść wszystkie składniki w blenderze, blenduj do gładkości.
  2. Przykryj tacki dehydratora papierem pergaminowym do pieczenia.
  3. Rozprowadzić cienko mieszaninę na 2-3 tace.
  4. Wysuszyć w temperaturze 135 ° C lub 57 ° C przez 6 – 8 godzin.
  5. Podsumowując: Przeciąć w paski i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Surowe, energetyczne batony

Składniki:

  • 140 gr migdałów
  • 110 gr orzechów włoskich
  • 100 gr daktyli
  • 150 gr rodzynki
  1. Umieść wszystkie składniki w blenderze.
  2. Mieszaj aż do momentu połączenia.
  3. Ostrzeżenie: nie mieszaj zbyt mocno bo otrzymasz klej.
  4. Wyłóż tacę papierem do pieczenia.
  5. Łopatką rozprowadzić mieszankę, pokrywającą całą tacę. Pokrój w słupki.

Wskazówka: Przechowywać w szczelnym pojemniku przez okres do tygodnia.

Surowe włoskie krakersy

Doskonała przekąska dla osób będących między innymi na diecie RawFood i nie tylko…
Składniki:

  • 350 gr nasion lnu
  • 6 gr soli himalajskiej
  • 5 gr przypraw włoskich (na przykład bazylia lub oregano)
  • 630 ml wody
  • 85 gr słonecznika
  • nasiona sezamu 40gr
  1. Wymieszaj wszystko razem w misce.
  2. Przykryj dwie tace dehydratora papierem pergaminowym do pieczenia. Rozgrzej ciasto równomiernie na dwóch zasobnikach.
  3. Dehydruj przez 48 godzin w temperaturze 48,8 °C przez pierwszą godzinę, a następnie przez pozostały czas 40,5 ° C.
  4. Wytnij krakersy w kwadraty, gdy zaczną robić się twarde (po 4 godzinach).
  5. Po 8 godzinach wyjmij papier pergaminowy i umieść krakersy bezpośrednio na tacy dehydratora.

Wegański deser bananowy. Przepisy z dehydratora

Pyszny deser bezglutenowy.
Składniki:

  • 3 banany średniej wielkości
  • 2 łyżki proszku cynamonu
  • 10 ml syropu klonowego
  • 5 łyżek organicznego cukru z trzciny cukrowej
  1. Syrop klonowy i organiczny cukier trzcinowy wymieszać w misce. Następnie dodać cynamon i wymieszać ponownie.
  2. Weź banany i obierz je. Marynuj banany w mieszaninie syropu klonowego i pozostaw na jedną godzinę.
  3. Rozłóż banany na tacy w dehydratorze i susz w temperaturze 42 ° C przez 12 do 18 godzin.
    Podsumowując: Po zrobieniu bananów polewamy je syropem.

Chipsy jabłkowe. Przepisy z dehydratora

  1. Wydrąż i potnij na kawałki.
  2. Skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem lub cynamonem, goździkami, zielem angielskim.
  3. Rozłóż równomiernie na tackach dehydratora i susz przez 10 godzin.

Jabłkowe plasterki:

  • Wydrąż i potnij na półcentymetrowe kawałki.
  • Przekrój je na pół.
  • Skrop sokiem z cytryny i rozłóż równomiernie na tackach dehydratora.
  • Susz przez 10-12 godzin.

Kosteczki jabłkowe:

Wydrąż i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny i rozłóż równomiernie na tackach dehydratora. Susz przez 10-12 godzin.

 

 

Chipsy jarmużowe

 

Chipsy jarmużowe. Przepisy z dehydratora

  1. Odetnij głąba od liści i pokrój liście na trójkąciki.
  2. Jeśli chcesz, zblanszuj jarmuż, wkładając ją do wrzącej wody na 15 sekund, a następnie do miski wypełnionej lodowatą wodą.
  3. Możesz dodać do wody odrobinę soli, aby wzmocnić jego smak. Posyp jarmuż sezamem i sosem sojowym.
  4. Rozłóż równomiernie na tackach dehydratora i susz przez 4-5 godzin.

Marynowana cebula. Przepisy z dehydratora

Danie wegańskie, surowe i bezglutenowe. Te marynowane cebulki są tak uniwersalne, że mogą być stosowane w wielu posiłkach i potrawach.

Zacznij na przykład od mniejszej partii 4 cebul (około 2 tace) i podwójnie partii, jeśli chcesz je przechowywać.

Okres przechowywania mniej więcej: do 2 tygodni w pojemnikach próżniowych, do 1 miesiąca w lodówce.

Czas: 5 minut przyrządzenie marynaty, 12 godzin suszenie
Składniki:

  • 4 cebule, cienko pokrojone w plastry
  • 2 łyżki organicznego oleju roślinnego
  • 3 łyżki soi sodowej o niskiej zawartości sodu, najlepiej sól himalajska
  • 1-2 łyżki świeżego soku z cytryny
  •  łyżeczka świeżo posiekanego czosnku
  1. Cienko pokroić cebulę i umieścić ją w dużej misce.
  2. Połącz olej, sos sojowy i świeży sok z cytryny i czosnek i wrzuć to na plastry cebuli i upewnij się, że wszystko jest równomiernie pokryte.
  3. Rozłóż cebulę na dwóch tacach i odwodnij ją przez 57 minut w temperaturze 57 stopni Celsjusza.
  4. Następnie ustawić temperaturę na 40 stopni Celsjusza i wysuszyć przez 11 godzin

Marynowane grzyby. Przepisy z dehydratora

Danie wegańskie, surowe, bezglutenowe.Te marynowane oraz pozbawione wody grzyby są miękkie i aromatyczne! Podobnie jak marynowane cebule, można je wrzucić na przykład do sałatek, zup lub jeść między posiłkami i dodawać je między innymi do kanapek.

Czas: 5 minut marynaty, 12 godzin suszenia

Składniki:

  • 500 gr grzybów
  • 2 łyżki organicznego oleju roślinnego
  • 3 łyżki soi sodowej o niskiej zawartości sodu (lub temari)
  • 1-2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • łyżeczka czosnku w proszku lub świeży posiekany czosnek
  1. Rozłóż grzyby lub jeśli są małe, możesz je po prostu rozsypać.
  2. Połączyć olej, sos sojowy i sok z cytryny i czosnku i wrzucić go na grzyby i upewnij się, że wszystko jest równomiernie pokryte.
  3. Rozłóż grzyby na dwóch tacach i odwodnij je przez 57 minut w temperaturze 57 stopni Celsjusza.
  4. Następnie ustaw temperaturę na 40 stopni Celsjusza i susz przez 11 godzin.

Przepisy z dehydratora : DANIA BŁYSKAWICZNE

Bulion warzywny w proszku

Dzięki niemu masz dostęp do intensywnego warzywnego aromatu. Możesz również użyć go jako podstawy do na przykład zup błyskawicznych.

Składniki:

  • 4 filiżanki wody
  • filiżanka posiekanej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  •  zielona papryka
  •  czerwona papryka
  • łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka estragonu
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  1. Zagotuj wszystkie składniki poza skrobią.
  2. Zmniejsz płomień i i gotuj, póki warzywa nie będą miękkie i 3/4 wody nie wyparuje.
  3. Zblenduj składniki i dodaj do nich skrobię. Mieszaj, póki masa nie zgęstnieje.
  4. Umieść masę w dehydratorze. Susz w temperaturze 50 stopni przez 10 godzin.
  5. Połam wysuszony element na kawałki i sproszkuj w blenderze.
  6. Przechowuj w torebce próżniowej zamkniętej szczelnie w słoiku. Możesz ją przechowywać nawet 5 lat.

Aby redehydrować, jedną łyżkę proszku rozrób w filiżance wrzątku.

Przepisy z dehydratora : Papki dla dzieci

Przygotuj 100% naturalne dania dla dzieci w proszku

  1. Przed dehydracją ugotuj produkty, aż będą miękkie. Możesz je ugotować tradycyjnie, na parze lub upiec. Pamiętaj, żeby nie używać wtedy żadnego oleju.
  2. Blenduj produkty, aż osiągną konsystencję jednolitej masy. Nie dodawaj niczego do masy (także soli i cukru).
  3. Umieść masę na tacach dehydratora i rozprowadź ją na grubość ok 0,5 cm. Nastaw dehydrator na 50 stopni i susz od 8 do 15 godzin (w zależności od tabeli suszenia). Po wysuszeniu masa powinna mieć twardą konsystencję i łatwo się łamać.
  4. Połam na kawałki i zblenduj na proszek.
  5. Przechowuj w torebce próżniowej zamkniętej szczelnie w słoiku. Możesz ją przechowywać nawet 5 lat.

Kabaczkowo-cukiniowy obiadek dla dziecka

  • półtorej łyżeczki sproszkowanej cukinii
  • 1 1/2 łyżeczki sproszkowanego kabaczka

Zalej wrzątkiem proszek, pozwól ostygnąć i podawaj. Lekko przykryta papka może stać w lodówce do 3 dni.

Jabłkowo-batatowa papka dla dziecka

1-2 porcji

Składniki:

  • 2 łyżeczki wysuszonych jabłek
  • łyżeczka sproszkowanych słodkich ziemniaczków
  • 1/3 filiżanki wrzącej wody

Zalej wrzątkiem proszek, pozwól ostygnąć i podawaj. Lekko przykryta papka może stać w lodówce do 3 dni.

Brzoskwiniowa papka dla dziecka

2 porcje

  • łyżka sproszkowanej brzoskwini
  • łyżeczka tapioki
  • pół filiżanki wody

Zalej wrzątkiem proszek, pozwól ostygnąć i podawaj. Lekko przykryta papka może stać w lodówce do 3 dni.

Papka dla dzieci o smaku brzoskwini i mango

1-2 porcji

  • 1,5 łyżeczki sproszkowanego mango
  • 2 łyżeczki sproszkowanej brzoskwini
  • 1/3 filiżanki wrzącej wody

Zalej wrzątkiem proszek, pozwól ostygnąć i podawaj. Lekko przykryta papka może stać w lodówce do 3 dni.

Bananowo-jeżynowa papka dla dzieci

1-2 porcji

  • 2 łyżeczki sproszkowanego banana
  • łyżeczka sproszkowanych jeżyn
  • 1/4 filiżanki wrzącej wody

Zalej wrzątkiem proszek, pozwól ostygnąć i podawaj. Lekko przykryta papka może stać w lodówce do 3 dni.

 

Przepis dla dzieci

 

Egzotyczna papka dla dzieci

1-2 porcji

  • łyżeczka sproszkowanego ananasa
  • i łyżeczka sproszkowanego banana
  • łyżeczka sproszkowanej pomarańczy
  • 1/3 filiżanki wrzącej wody

Zupki błyskawiczne z Dehydratora

Znakomite na biwak lub kamping, niezbędnik zapracowanego studenta. Wystarczy zalać wrzątkiem i po 2 minutach mamy domową zupę.

Żeby mieszanka była naprawdę błyskawiczna, składniki muszą być ugotowane przed zdehydrowaniem. Podobnie jest w przypadku błyskawicznych zupek dla dzieci.

Pamiętaj: soli użyj dopiero po zalaniu wrzątkiem.

Błyskawiczna zupka grzybowa. Przepisy z dehydratora

1 porcja

  • 2 łyżki sproszkowanych grzybów
  • i łyżka sproszkowanej śmietanki
  • oraz  łyżka sproszkowanych grzybów
  • łyżka sproszkowanej kostki bulionu wołowego lub bulionu warzywnego
  • a także pół łyżeczki skrobi kukurydzianej

Błyskawiczny krem z pomidorów i czerwonej papryczki chili

1 porcja

  • 2 łyżki sproszkowanych pomidorów
  • i łyżka sproszkowanej śmietanki
  • oraz pół łyżeczki sproszkowanej papryki chili
  • także szczypta sproszkowanej stewii

Błyskawiczna zupa ziemniaczano-marchwiowa

1 porcja

  • ćwierć filiżanki ubitych, ugotowanych ziemniaków
  • i łyżka wysuszonych, wstępnie gotowanych marchwi
  • oraz  łyżeczka wysuszonych, wstępnie ugotowanych zielonych papryczek
  • dodatkowo łyżeczka sproszkowanej kostki bulionowej lub bulionu warzywnego

Błyskawiczna zupa fasolowa z dehydratora

1 porcja

  • ćwierć filiżanki wysuszonej fasoli
  • oraz łyżka wysuszonych, wstępnie gotowanych marchwi
  • plaster wysuszonego pomidora
  • dodatkowo łyżeczka sproszkowanej kostki bulionowej lub bulionu warzywnego

DODATKI I PRZYPRAWY z Dehydratora

Pomidorowo-czosnkowe kostki chlebowe we włoskim stylu

6 kostek

  • 5 filiżanek zdehydrowanych kostek chlebowych
  • oraz 2 łyżeczki posiekanych wysuszonych pomidorów
  • łyżeczka zgniecionego wysuszonego oregano
  • dodatkowo łyżeczka sproszkowanego czosnku

W dużej misce wymieszaj składniki.

Przyprawione kostki chlebowe

6 kostek

  • 5 filiżanek zdehydrowanych kostek chlebowych
  • oraz 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • dodatkowo łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • i 1 łyżka sproszkowanej pietruszki
  • również łyżeczka sproszkowanego tymianku
  • także mała łyżeczka soli
  • i łyżeczka czarnego pieprzu
  • dodatkowo płaska łyżeczka cynamonu

Pikantne grzanki. Przepisy z dehydratora

Urozmaicisz nimi ulubioną sałatkę lub krem warzywny.

  • Przyprawione kostki chlebowe (poprzedni przepis)
  • ćwierć filiżanki oliwy z oliwek
  1. Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Polej kostki chlebowe olejem.
  3. Piecz je, póki nie będą chrupkie, ok. 35 minut.

Czosnkowo-pietruszkowa bułka tarta

1 filiżanka

  • 6 kromek zdehydrowanego białego chleba
  • i łyżka wysuszonej pietruszki
  • dodatkowo pół zdehydrowanej papryczki Jalapeno

Zmiksuj składniki w blenderze.

Cytrynowo-pietruszkowa bułka tarta

jedna filiżanka

  • 6 kromek zdehydrowanego białego chleba
  • oraz łyżka wysuszonej pietruszki
  • dodatkowo łyżeczka wysuszonej skórki cytryny

Zmiksuj składniki w blenderze.

Bułka tarta z pomidorów śliwkowych i estragonu

  • 6 kromek zdehydrowanego białego chleba
  • łyżka wysuszonych pomidorów śliwkowych
  • łyżeczka wysuszonego estragonu

Zmiksuj składniki w blenderze.

Ananasowo-żurawinowo-szałwiowa mąka tarta

  • 6 kromek zdehydrowanego białego chleba
  • i łyżka wysuszonych ananasów
  • oraz pół łyżeczki sproszkowanej szałwii
  • dodatkowo łyżeczka wysuszonej żurawiny

Zmiksuj składniki w blenderze.

Paprykowo-pomidorowa bułka tarta

  • 6 kromek zdehydrowanego białego chleba
  • dodatkowo 5 dużych kawałków wysuszonych pomidorów
  • i ćwierć filiżanki zdehydrowanych i posiekanych papryczek (czerwonych i zielonych)
  • oraz łyżeczka wysuszonego oregano

Zmiksuj składniki w blenderze.

Dyniowa bułka tarta. Przepisy z dehydratora

  • Mniej więcej 6 kromek zdehydrowanego białego chleba
  • dodatkowo 2 łyżeczki sproszkowanej dyni
  • a także pół łyżeczki ziela angielskiego
  • oraz ćwierć filiżanki przeprażonych pestek dyni

Zmiksuj składniki w blenderze.

Winogronowo-cebulowa bułka tarta

  • Mniej więcej 8 kromek zdehydrowanego białego chleba
  • i ćwierć filiżanki zdehydrowanej cebuli
  • dodatkowo pół łyżeczki cynamonu
  • oraz ćwierć filiżanki zdehydrowanych zielonych winogron

Ziołowa bułka tarta

  • Mniej więcej 6 kromek zdehydrowanego białego chleba
  • i pół filiżanki zdehydrowanych i posiekanych pomidorów
  • oraz łyżeczka zdehydrowanej natki pietruszki
  • dodatkowo łyżeczka oregano
  • również 4 plasterki zdehydrowanego czosnku, zgniecione

KRAKERSY
Domowe krakersy z dehydratora

Ponadto samodzielnie przygotowane krakersy są natomiast zdrową i smaczną przekąską.

Do przygotowywania krakersów polecamy bazę z lnu. Wystarczy moczyć nasiona lnu w ciepłej wodzie 1-2 godz., żeby uzyskać śliską i galaretowatą substancję, do której możesz dodać wybrane przez siebie składniki. Umieścisz ją w dehydratorze i po kilku godzinach masz własne domowe krakersy!

Wszystkie poniższe przepisy można podwajać. Przechowuj krakersy w dużych, zakręcanych słoikach i workach próżniowych, z daleka od ciepła i światła. Tak przechowywane mogą leżeć nawet kilka lat!

Ważna wskazówka: Upewnij się, że nie rozprowadzasz zbyt cienko masy krakersowej (wówczas otrzymasz chipsy).

Baza lniana

  • filiżanka nasion lnu
  • oraz 2 filiżanki ciepłej wody

W średniej wielkości misce namocz nasiona, aż substancja będzie gęsta i galaretowata (1-2 h).

Ogórkowo-pomidorowe krakersy lniane

Mniej więcej 25 krakersów

  • pół świeżego pomidora
  • 1/2 świeżego, nieobranego ogórka
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej natki
  • Baza lniana
  1. Rozgrzej dehydrator do 50 stopni.
  2. Pomidory, ogórka i natkę zblenduj na jednolitą masę i przelej do średniej wielkości miski.
  3. Przelej Bazę lnianą i dobrze wymieszaj.
  4. Rozprowadź krakersowy mix w kształcie kwadratu o ramieniu 25 cm na tacce. Susz 3 godziny.
  5. Wyjmij tacki z dehydratora. Użyj kółka do krojenia pizzy i podziel kwadrat na mniejsze, 5 centymetrowe kwadraciki.
  6. Włóż z powrotem do dehydratora na 8-10 godzin.

Jałbkowo-batatowo-sezamowe krakersy lniane

Mniej więcej 50 krakersów

  • świeże jabłko
  • ćwierć filiżanki ugotowanych i ubitych słodkich ziemniaków
  • i ćwierć filiżanki ziaren sezamu.
  • Baza lniana
  1. Rozgrzej dehydrator do 50 stopni.
  2. Wydrąż jabłko, ale zostaw skórkę.
  3. Pokrój i zblenduj razem z batatami i sezamem.
  4. Następnie przelej do średniej wielkości miski. Potem przelej Bazę lnianą i dobrze wymieszaj.
  5. Rozprowadź krakersowy mix w kształcie kwadratu o ramieniu 25 cm na tacce. Susz co najmniej 3 godziny.
  6. Wyjmij tacki z dehydratora.
  7. Użyj kółka do krojenia pizzy i podziel kwadrat na mniejsze, 5 centymetrowe kwadraciki.
  8. Włóż z powrotem do dehydratora na 10 godzin.

Zbożowo-rodzynkowe krakersy lniane

Mniej więcej 50 krakersów

  • świeże jabłko
  • Baza lniana
  • dodatkowo pół filiżanki wysuszonych winogron
  • i łyżeczka przyprawy do szarlotki
  • oraz filiżanka płatków owsianych
  1.  Rozgrzej dehydrator do 50 stopni.
  2. Wydrąż jabłko, ale zostaw skórkę. Pokrój i zblenduj.
  3. Przelej do średniej wielkości miski.
  4. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
  5. Rozprowadź krakersowy mix w kształcie kwadratu o ramieniu 25 cm na tacce. Susz 3 godziny.
  6. Wyjmij tacki z dehydratora. Użyj kółka do krojenia pizzy i podziel kwadrat na mniejsze, 5 centymetrowe kwadraciki.
  7. Włóż z powrotem do dehydratora na 10 godzin.

Lniane krakersy z ziarnami

Mniej więcej 25 krakersów

  • ćwierć filiżanki nasion słonecznika
  • i ćwierć filiżanki sezamu
  • oraz ćwierć filiżanki nasion dyni
  • Baza lniana
  1. Rozgrzej dehydrator do 50 stopni.
  2. Dodaj nasiona do Bazy lnianej i dobrze wymieszaj.
  3. Rozprowadź krakersowy mix w kształcie kwadratu o ramieniu 25 cm na tacce.
  4. Susz co najmniej 3 godziny.
  5. Wyjmij tacki z dehydratora.
  6. Użyj kółka do krojenia pizzy i podziel kwadrat na mniejsze, 5 centymetrowe kwadraciki.
  7. Włóż z powrotem do dehydratora na co najmniej 10 godzin.

Sojowo-imbirowe krakersy lniane

Mniej więcej 25 krakersów

  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • Baza lniana
  1.  Rozgrzej dehydrator do 50 stopni.
  2. Dodaj pozostałe składniki do Bazy lnianej i dobrze wymieszaj.
  3. Rozprowadź krakersowy mix w kształcie kwadratu o ramieniu 25 cm na tacce.
  4. Susz 2 godziny.
  5. Wyjmij tacki z dehydratora.
  6. Użyj kółka do krojenia pizzy i podziel kwadrat na mniejsze, 5 centymetrowe kwadraciki.
  7. Włóż z powrotem do dehydratora na co najmniej 6-8 godzin.

Ananasowo-kokosowe krakersy. Przepisy z dehydratora

Mniej więcej 25 krakersów

  • filiżanka ananasowego lub kokosowego soku lub wody
  • pół filiżanki wiórek kokosowych
  • i pół filiżanki posiekanego świeżego ananasa, ok. 5 minut podgotowanego na parze
  1. Rozgrzej dehydrator do 50 stopni.
  2. Umieść składniki w blenderze i mieszaj, póki nie osiągną jednolitej konsystencji.
  3. Rozprowadź krakersowy mix w kształcie kwadratu o ramieniu 25 cm na tacce.
  4. Susz co najmniej 6 godziny.

Wyjmij tacki z dehydratora. Użyj kółka do krojenia pizzy i podziel kwadrat na mniejsze, 5 centymetrowe kwadraciki. Włóż z powrotem do dehydratora na co najmniej 6 godzin.

Przepisy z dehydratora : Truskawkowo-kokosowe krakersy

Mniej więcej 25 krakersów

  • filiżanka dojrzałych truskawek
  • pół filiżanki wiórków kokosowych
  • i pół filiżanki kokosowego soku lub wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  1. Rozgrzej dehydrator do 50 stopni.
  2. Umieść składniki w blenderze i mieszaj, póki nie osiągną jednolitej konsystencji
  3. Następnie rozprowadź krakersowy mix w kształcie kwadratu o ramieniu 25 cm na tacce.
  4. Susz co najmniej 6 godziny.

Wyjmij tacki z dehydratora. Użyj kółka do krojenia pizzy i podziel kwadrat na mniejsze, 5 centymetrowe kwadraciki. Włóż z powrotem do dehydratora na mniej więcej 6 godzin.

PRZYPRAWY I PRZEKĄSKI z DEHYDRATORA

Dehydrowanie to nie tylko stały dostęp do suszonych owoców, warzyw czy ziół. Dzięki niemu możesz przygotowywać unikatowe przyprawy, esencje smakowe, które urozmaicą przygotowywane przez Ciebie potrawy.

Ponadto przygotuj na przykład smakową sól, czy cukier, oliwę, wegańskie przekąski i zdrowe zupki błyskawiczne!

Przyprawy z Dehydratora

Możesz przyprawić między innymi: drób, czy żeberka, wieprzowinę, czy pieczeń, steki i hamburgery, krewetki oraz ryby i inne dania czym tylko chcesz! Dodatkowo, samodzielnie możesz tworzyć Swoje własne mieszanki przypraw. Spróbuj poeksperymentować! Tymczasem pierwsze kroki możesz stawiać z naszymi przepisami.

Przepisy z dehydratora: Mięsna przyprawa

Najlepiej pasuje między innymi do kurczaka i steków. Używając go, najpierw marynujemy mięsko na godzinę w miksie połowy filiżanki czerwonego lub białego wina wytrawnego oraz w 2 łyżkach oliwy z oliwek i łyżeczce sosu sojowego. Następnie obtaczamy mięso w naszej przyprawie i wkładamy do lodówki na co najmniej 2-4 godzin przed gotowaniem. Użyj 2 łyżek przyprawy na kilogram mięsa.

  • 5 wysuszonych papryk habanero
  • oraz 6 wysuszonych szalotek
  • i 2 łyżka ziela angielskiego
  • również łyżka soli gruboziarnistej
  • także 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • i łyżeczka kolendry
  • a także  łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka czarnego pieprzu

Zmieszaj wszystkie składniki w blenderze.

Przyprawa z ziół ogrodowych z Dehydratora

To uniwersalna przyprawa. Używaj jej na przykład do mięs i owoców morza. Wstępnie skrop oliwą mięso i posyp 2 łyżkami na kilogram mięsa i przechowaj co najmniej 4 godziny w lodówce.

  • filiżanka zdehydrowanej natki pietruszki
  • pół filiżanki oregano
  • ćwierć filiżanki rozmarynu
  • 2 łyżki estragonu
  • 3 łyżki tymianku łyżeczka gruboziarnistej soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu

Zmieszaj wszystkie składniki w blenderze.

Cytrynowo-kminkowa przyprawa

Najlepiej smakują z nią przede wszystkim kurczak i krewetki. Ponadto  można dodać do niej również łyżkę brązowego cukru i 2 łyżki wody, a następnie posypać łyżką przyprawy na jedną pierś kurczaka albo połową filiżanki przyprawy na kilogram krewetek. Przechowuj co najmniej 4-6 godzin w lodówce przed gotowaniem.

pół filiżanki

  • ćwierć filiżanki kminku
  •  skórki z 1 cytryny
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • i 2 łyżki kardamonu
  • 2 łyżki oregano łyżka cynamonu
  • łyżka czarnego pieprzu
  • i łyżka pieprzu cayenne

Zmieszaj wszystkie składniki w blenderze.

Pomarańczowo-imbirowa przyprawa

Ta smaczna mieszanka jest idealna do drobiu i owoców morza. Ponadto  porcja przyprawy wystarczy na pół kilo produktu. Umieść przyprawę w lodówce na 1-2 godz. Roztop ćwierć kostki masła na średnim ogniu, a następnie przysmaż przyprawionego kurczaka lub owoce morza na złotobrązowo. Dodaj 2 filiżanki soku pomarańczowego i 2 łyżki miodu i duś, póki nie zgęstnieje do postaci sosu.

  •  skórka pomarańczowej
  • 2 łyżki sproszkowanego imbiru
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne

Zmieszaj wszystkie składniki w blenderze.

Przyprawa wytrawna

Ponadto pasują do każdego rodzaju dań. Smakuje znakomicie miedzy innymi z mięsem, czy drobiem, również z owocami morza i wyjątkowo dobrze z boczkiem i żeberkami. Użyj więc 2 łyżek na kilogram produktu. Obtocz na przykład przyprawą mięso i zostaw na noc w lodówce. Jeśli przyprawiasz owoce morza, nie trzymaj ich w lodówce dłużej niż godzinę.

Składniki:

  • 3/4 filiżanki papryki
  • ćwierć filiżanki soli morskiej
  • 1 ćwierć filiżanki cukru
  • 3 łyżki chili
  • 2 łyżki sproszkowanego czosnku
  • 4 łyżki sproszkowanej cebuli
  • 5 łyżeczek pieprzu cayenne

Zmieszaj wszystkie składniki w blenderze.

Smakowa sól i cukier z dehydratora

Spróbuj użyć ulubionego owocu lub warzywa, aby nadać smak swojej soli lub cukru w proporcjach 3:1 — 3 łyżki sproszkowanego owocu/warzywa/ziół na 1 łyżkę cukru lub soli. Następnie zblenduj wszystko na proszek i gotowe!

Ponadto smakowa sól, czosnek oraz na przykład cebula i seler są oczywistym wyborem, ale możesz eksperymentować. Mamy dla Ciebie kilka propozycji.

Cukier Pina Colada: Przepisy z dehydratora

Posyp nim na przykład muffinki, czy chlebki błyskawiczne lub ciastka.

  • 2 łyżki sproszkowanego ananasa
  • oraz łyżka wiórków kokosowych
  • i łyżka cukru

Zmieszaj wszystkie składniki w blenderze.

Przepisy na soki wzmacniające kości

Jakie soki z przyprawami leczą?

Skomentuj