Czy można jeść surową fasolkę?

Czy można jeść surową fasolkę szparagową? Fasolka szparagowa jest cienkim, chrupiącym warzywem z małymi nasionami w strąku.

Jest powszechnie stosowana w kuchni. Niektórzy jedzą fasolkę szparagową na surowo, twierdząc, że surowa jest zdrowsza, ponieważ jej gotowanie prowadzi do utraty składników odżywczych. Czy słusznie?

Lektyny: zabójcza broń fasolki szparagowej

Podobnie jak inne warzywa strączkowe, surowa fasola szparagowa zawiera lektyny, które chronią rośliny przed grzybami i owadami. Z chemicznego punktu widzenia lektyny są proteinami (białkami), a mówiąc dokładniej glikoproteinami. Są to molekuły białka, które są związane z molekułami węglowodanów, czyli cukrów. O lektynach mówi się, że są cichym zabójcą i sprawcą wielu groźnych chorób o podłożu zapalnym.

Lektyny są odporne na enzymy trawienne. W związku z tym nie ulegają rozkładowi i wiążą się z powierzchnią komórek w układzie trawiennym, powodując objawy takie jak:

  • Nudności
  • Biegunka
  • Wymioty
  • Wzdęcia

Lektyny mogą również uszkadzać komórki jelitowe i wpływać na przyjazne bakterie jelitowe. Ponadto zakłócają trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

Surowa fasola szparagowa zawiera stosunkowo niewielką zawartość lektyn. Chociaż spożywanie niewielkich ilości surowej fasoli może być bezpieczne, najlepiej jej unikać, aby zapobiec potencjalnej toksyczności.

Jakie choroby powodują lektyny?

Przede wszystkim lektyny mogą powodować choroby autoimmunologiczne
oraz nadwagę. Z lektynami łączone są również:

  • Alergie
  • Anemia
  • Astma oskrzelowa: To przewlekła, zapalna choroba
  • Chroniczne zmęczenie, zawroty głowy
  • Polipy jelit
  • Depresja, wyczerpanie
  • Choroby skóry: trądzik, wysypki, zaczerwienienia, sucha skóra
  • Zaniki pamięci, demencja
  • Utrata wagi lub nadwaga
  • Bóle głowy, migreny
  • Choroby wieńcowe
  • Choroba Parkinsona
  • Bóle stawów
  • Zgaga, refluks

Korzyści z gotowania fasolki szparagowej

Chociaż gotowanie fasolki szparagowej może zmniejszyć zawartość niektórych witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak na przykład folian i witamina C, to jej gotowanie oferuje szereg innych korzyści:

  • Po pierwsze neutralizacja toksycznych lektyn
  • Po drugie zwiększenie zawartości przeciwutleniaczy: bata-karotenu, luteiny, zeaksantyny
  • I po trzecie zwiększenie ilości izoflawonów
  • Dodatkowo lepszy smak
  • Prawidłowe trawienie

Czy można jeść surową fasolkę szparagową? Warzywa strączkowe, w tym fasolkę szparagową dobrze jest dokładnie umyć i ugotować. Dlatego, że wtedy masz pewność, że jest bezpieczna dla Twojego organizmu.

A co na surowo? Na surowo polecamy kiełki fasoli.

Udostępnij:

Dieta roślinna antynowotworowa

Jaka dieta przy endometriozie?

Skomentuj