Czy kolor owoców i warzyw ma znaczenie dla zdrowia?

Czy kolor owoców i warzyw jest ważny dla naszego zdrowia?

Lekarze są zgodni, że za uszkodzenie kodu DNA człowieka odpowiada przede wszystkim współczesna dieta.

Innymi słowy, uszkodzony kod DNA, to uszkodzone, chore komórki w naszym ciele.

Chore komórki to stany zapalne, miażdżyca i nowotwory

Między innymi na podstawie koloru, można poznać zalety owoców i warzyw. Ponieważ zawarte w nich barwniki i fitosubstancje, spełniają określone funkcje w naszym organizmie. Jakie? Sprawdź, żeby się dowiedzieć.

Naukowcy podzielili warzywa i owoce na 7 podstawowych grup kolorystycznych

Każda grupa odznacza się szczególnymi właściwościami dla zdrowia. Dlatego warto poznać kolor owoców i warzyw.

1. Kolor czerwony

  • Pomidory
  • Różowe grejpfruty
  • Arbuz

Zawierają likopen, który ma przede wszystkim silne działanie antynowotworowe.

2. Kolor czerwono-purpurowy

  • Winogrona
  • Żurawina
  • Jeżyny
  • Borówki
  • Truskawki
  • Czerwone jabłka

Zawierają antocyjany – silne przeciwutleniacze korzystnie działające w przypadku chorób serca, dodatkowo hamując tworzenie się skrzepów krwi.

3. Kolor pomarańczowy

  • Marchew
  • Mango
  • Brzoskwinia
  • Dynia

Dostarczają one alfa i beta-karotenów, które niszczą wolne rodniki.

4. Kolor pomarańczowo-żółty

  • Pomarańcza
  • Papaja
  • Nektarynka
  • Mandarynka

Dostarczają beta-kryptoksantyny, która wspomaga działanie układu nerwowego.

5. Kolor żółtozielony

  • Szpinak
  • Biała kapusta
  • Rzepa
  • Groszek zielony
  • Kukurydza
  • Awokado
  • Melon

Dają nam luteinę i zeaksantynę. Te karotenoidy wspomagają na przykład gałki oczne i przyczyniają się między innymi do dobrego widzenia.
Dlatego są zalecane dla osób z zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Natomiast zaćma i plamka żółta to podstawowe przyczyny ślepoty, którym można zapobiec.

6. Kolor zielony

  • Brokuły
  • Brukselka
  • Kapusta biała, pekińska, chińska

Zawierają: sulforafan, izotiocyjaniny i indole. Substancje te pobudzają na przykład geny wątroby do produkcji enzymów biorących udział w niszczeniu związków chemicznych powodujących raka.

7. Kolor biało-zielony

  • Czosnek
  • Cebula
  • Por
  • Kalafior
  • Cykoria
  • Seler

Są to przede wszystkim wrogowie infekcji.

Najbardziej cenione są te, które obfitują na przykład we flawonoidy (przeciwutleniacze) i allicyny o działaniu przeciwbakteryjnym.

Królem w tej grupie jest czosnek słusznie nazywany „naturalnym antybiotykiem”. Dlatego sięgaj po czosnek podczas infekcji wirusowej, czy bakteryjnej. Ponieważ wspomaga on leczenie, bo zawiera antywirusowy ajoen (amon jest również zaliczany do substancji przeciwrakowych).

Sok z cebuli

Słusznie robiły nasze babcie, proponując soki z cebuli jako lekarstwo na przeziębienie, ponieważ sok z cebuli łagodzi dolegliwości związane z infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i astmą.
Flawonoidy zawarte w białych warzywach i owocach działają rozkurczowo, moczopędnie i przeciwzapalnie.
Białe rośliny obfitują też w siarkę, pomocną przy osiąganiu pozytywnych proporcji między cholesterolem LDL i HDL.

Dr Joel Wolles zaskakująco o naturalnych witaminach

Wigilijne dania. Modyfikacja menu dla zdrowia

Skomentuj