Co daje cynk? Po co go potrzebujemy i do czego jest niezbędny…?
Cynk odgrywa ważną rolę w organizmie. Jest obecny w strukturze ok. 200 różnych enzymów.
Gdy nie ma go we właściwej ilości w organizmie, to mnóstwo ważnych procesów nie odbywa się prawidłowo lub jest spowolnionych.
Dorosły człowiek musi spożywać minimum 5 mg cynku dziennie. Jednak zaleca się, by ta ilość była dużo większa – 15-20 mg.
❗️ Dzwoni Ci w uszach?
❓ Jesteś zmęczony, apatyczny lub masz problemy z koncentracją, dodatkowo nie masz apetytu?
❗️ Czy wiesz, że niedobór cynku w Twoim organizmie może doprowadzić do poważnych chorób? Między innymi nawet do raka.
Dlatego wzmocnij odporność organizmu. Pomóż również złagodzić efekty chorób autoimmunologicznych.
Pamiętaj także o świeżo wyciskanych sokach z wyciskarki.
Sekrety dobroczynnego cynku
Cynk wchodzi w skład wielu enzymów lub jest ich aktywatorem. Wpływa na syntezę DNA, RNA, hormonów. Uczestniczy także w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów.
Niedobór cynku może doprowadzić do zaburzeń przebiegu ważnych procesów fizjologicznych.
Odgrywa on również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego.
Właściwości cynku:
- Działa przeciwrakowo
- Pełni funkcję ochronną przed wolnymi rodnikami, między innymi wchodząc w skład dysmutazy ponadtlenkowej (SOD2)
- Zaangażowany jest również w procesy immunologiczne, warunkuje prawidłową funkcję skóry czy też błon śluzowych
- Bierze udział w magazynowaniu i wydzielaniu insuliny z trzustki
- Utrzymuje równowagę jonową innych mikroelementów, w tym selenu, magnezu
czy miedzi - Bierze udział w procesach krzepnięcia krwi
- Wpływa na prawidłowe działanie narządu wzroku
- Utrzymuje ogólnoustrojową homeostazę – czyli wewnętrzną równowagę
- Reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową, a w ośrodkowym układzie nerwowym moduluje przewodzenie i pobudzenia sygnałów
- Poprawia proces uczenia się i zapamiętywania
- Pełni rolę detoksykacyjną w stosunku do metali ciężkich
- Opóźnia starzenie organizmu
- Poprawia odporność
- Łagodzi depresję
- Wzmacnia smak
- Usprawnia pracę jąder
Cynk jest nie tylko silnym przeciwutleniaczem, ale również pierwiastkiem odgrywającym pierwszoplanową rolę w metabolizmie insuliny.
Wykazano, że podwyższony poziom cynku pobudza wydzielanie insuliny w obu typach cukrzycy. A to właśnie chorzy na cukrzycę eliminują go w zwiększonych ilościach.
Uzupełnianie cynku jest szczególnie wskazane w cukrzycy. Dlatego, że dietę o dużej zawartości błonnika, zaleca się cukrzykom w ramach kontroli ciężaru ciała i glikemii.
Ponieważ poziom cynku w organizmie obniża się z wiekiem, uzupełnianie cynku na przykład sokiem szpinakowym u ludzi starszych jest mocno wskazane.
Cynk ma również pewien udział w hamowaniu procesu degeneracji plamki (w siatkówce oka). Jak wynika z obserwacji, poprawia czynność tarczycy u dzieci z zespołem Downa. Dodatkowo wspomaga ich siły obronne, stymuluje wzrost, z reguły zbyt niski w tej ciężkiej chorobie chromosomalnej.
Wiesz jak działa cynk?
Cynk jest ważnym minerałem dla naszego organizmu. Według National Institutes of Health (NIH) cynk odgrywa istotną rolę w:
- Metabolizmie komórkowym
- Funkcji immunologicznej (obronnej) organizmu
- Syntezie białek
- Gojeniu ran
- Syntezie DNA i podziale komórek
- Sprzyja normalnemu wzrostowi i rozwojowi podczas ciąży, dzieciństwa i dojrzewania
- Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania zmysłów smaku i zapachu
1. Jak zatrzymać raka cynkiem?
Zaobserwowano, że poziom cynku ulega zmianom w komórkach nowotworowych.
Prawidłowe komórki nabłonkowe prostaty akumulują cynk, zaś w komórkach rakowych poziom tego pierwiastka jest znacząco obniżony.
Uważa się, że cynk ma działanie przeciwnowotworowe, hamując wzrost komórek nowotworowych i aktywując apoptozę.
Co mówią badania?
Znane są badania oceniające związek między stężeniem cynku a ryzykiem raków, ich wyniki są jednak rozbieżne. Niektóre z tych badań mówią, iż stężenie cynku w surowicy jest wyższe u osób z nowotworem, natomiast inne, że poziom ten jest niższy. Wyniki przeprowadzonych do tej pory badań sugerują również, że odpowiednia ilość cynku w diecie działa chemoprewencyjnie.
W najnowszym badaniu stwierdzono, że cynk zapobiega rakowi przełyku. Jak podaje National Cancer Institute NCI, rak przełyku zajmuje 6 miejsce pod względem zgonów, wśród ludzkich raków na świecie.
Cynk hamuje wzrost komórek nowotworowych.
To przełom w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych.
Mamy cynk, że niedobór cynku:
- Uniemożliwia prawidłowe funkcjonowanie komórek
- Zwiększa również podatność na nowotwory
- Obniża odpowiedź immunologiczną i
- Zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę
Ponadto wyniki badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Arlington w Teksasie wykazały, że cynk między innymi spowalnia działanie nadmiernie aktywnych sygnałów wapnia w komórkach nowotworowych. Natomiast zdrowe komórki ich nie mają. Cynk wybiórczo więc hamuje wzrost komórek nowotworowych. Związek pomiędzy cynkiem i wapniem jest nadal badany.
Może to doprowadzić do opracowania lepszego planu profilaktyki i leczenia raka.
Rezultaty badań:
Również ryzyko raka jelita grubego i odbytu jest niższe przy stosowaniu diety bogatocynkowej. Natomiast suplementacja cynkiem w bardzo wysokich dawkach powyżej 100 mg/dzień (zalecane dzienne spożycie cynku wynosi 8 mg/dzień dla kobiet a 12 mg/dzień dla mężczyzn) odnosi odwrotny efekt, znacząco zwiększając ryzyko wystąpienia raka prostaty.
2. Infekcje i cynk
Cynk wpływa również na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Niedobór cynku stwierdzono u dzieci z zapaleniem płuc i oskrzeli.
Mając to na uwadze, zastosuj więc cynk przy przeziębieniu i grypie a złagodzisz objawy tych chorób. Ponadto cynk powinien być stosowany zwłaszcza u osób starszych lub zagrożonych na przykład ogólnym zakażeniem.
3. Depresja niestraszna z cynkiem
W badaniach wykazano niższe stężenie cynku we krwi u chorych na depresję w porównaniu do zdrowych osób. Dodatkowo spadek poziomu cynku w organizmie nasila objawy chorobowe stanów depresyjnych. Stwierdzona antydepresyjna aktywność cynku wskazuje na możliwość zastosowania go w terapii depresji.
4. Stop starzeniu z cynkiem!
Cynk to ważny składnik systemu antyoksydacyjnego organizmu, chroniącego przed działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki uszkadzają naczynia krwionośne. Zaburzenia równowagi antyoksydacyjnej mogą być także przyczyną chorób układu krążenia, takich jak:
- Miażdżyca
- Nadciśnienie
- Choroby serca
5. Piękna skóra i włosy dzięki cynkowi
Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym do utrzymania zdrowej skóry. Dlatego niedobór cynku osłabia czynność układu immunologicznego skóry. Prowadzi to również do alergii i występowania dermatoz. Duże niedobory cynku stwierdzono także u dzieci ze zmianami skórnymi. Dziś już wiemy, że cynk:
- Przyśpiesza gojenie się ran
- Zwiększa odporność na zakażenia
- Wpływa również korzystnie na proces regeneracji skóry
- Usprawnia metabolizm kolagenu
- Odpowiada za wzrost włosów i paznokci
Przyswajanie cynku w tandemie w witaminą A
Szukaj cynku w:
- Ostrygach, krabach i homarach
- Rybach
- Czerwonym mięsie
- Orzechach
- Jajach
- Roślinach strączkowych
- Szpinaku
- Nasionach dyni oraz lnu
- Pełnoziarnistych przetworach zbożowych
6. Cynk i najlepszy smak
Odczuwanie słodkiego smaku jest zależne od poziomu cynku, ponieważ wpływa on na prawidłowe funkcjonowanie kubków smakowych. Badania wykazały niski jego poziom w surowicy krwi u osób z zaburzeniami smaku. Dlatego zwiększenie cynku w pożywieniu, daje ustąpienie objawów chorobowych. Dodatkowo obniżenie właściwości smakowych stwierdzono także przy niedoborze witaminy A, dla której utrzymania odpowiedniej zawartości niezbędny jest właśnie cynk.
7. Męskość na „5” z cynkiem!
Męskie dolegliwości precz! Panowie, warto zadbać o prawidłowy poziom cynku, ponieważ:
- Cynk bierze udział w procesie spermatogenezy
- Ten pierwiastek jest konieczny do prawidłowego rozwoju jąder
- Cynk wpływa także na prawidłową budowę i liczbę plemników
- Niedobór cynku wpływa na zmniejszenie poziomu testosteronu i spermy i na na żywotność plemników
- Zbyt nisko poziom cynku prowadzi do zaburzeń potencji
Warto łączyć powyższe produkty z bogatymi w witaminę A produktami:
- Marchewką
- Sałatą lodową
- Batatami
- Papryką
- Mango
- Jarmużem
- Pomidorami
Świeżo wyciśnięty sok z warzyw i owoców dostarcza Ci codziennie odpowiednią dawkę cynku. Pamiętaj także o witaminie A.
Ekspert Terapii Sokami poleca między innymi ten przepis:
Składniki:
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- Szklanka świeżego jarmużu
- 2 marchewki
- Mango bez pestki i bez skóry
Wrzuć wszystkie składniki do wyciskarki wolnoobrotowej do soków.
Masz kłopoty z erekcją? Denerwujesz się? Napisz nam jak uzupełniasz cynk?