4 blokery raka na piątkę z plusem

Co na raka?

W pierwszej części artykułu tutaj poznaliśmy już 3 Naturalne Blokery Hamujące Raka czyli:
Kwas ursolowy
Witamina D
Kurkuma

Dzisiaj poznaj ponadto kolejnych 4 wrogów nowotworów:
Kwercetyna
Sulfurafany
Flawony
EGCG (Galusan Epigallokatechiny)

1. Kwercetyna na raka

Kwercetyna ze względu na działanie antyoksydacyjne jest silnym związkiem zapobiegającym karcynogenezie, czyli powstawaniu raka. Ponadto, w wysokich dawkach wywołuje apoptozę (śmierć) komórek nowotworowych. Dlatego, kwercetyna jest skutecznym lekiem hamującym i zmniejszającym rozwój nowotworów.
Kwercetyna jest również fitozwiązkiem z grupy flawonoidów roślinnych, który wykazuje szeroki zakres właściwości leczniczych między innymi:

  • Antyoksydacyjnych (likwidujących szkodliwe działanie procesów metabolicznych)
  • Przeciwzapalnych
  • Immunomodulacyjnych (stymulacja systemu odpornościowego)

Kwercetyna bierze udział w regulacji wielu procesów komórkowych, np. w regulacji mnożenia zdrowych komórek, a także śmierci komórek nowotworowych.

W niskich stężeniach stymuluje mnożenie prawidłowych komórek ludzkich, dzięki czemu jest potencjalnym lekiem w chorobach neurodegeneracyjnych jak choroba Alzheimera: tworzy nowe komórki mózgowe
W wysokich stężeniach inicjuje proces apoptozy (śmierć komórek rakowych), dzięki czemu eliminuje komórki zainfekowane bądź nieprawidłowe i jest potencjalnym lekiem przeciwnowotworowym o szerokim zastosowaniu klinicznym.

Ze względu na powszechność występowania kwercetyny w świecie roślin, jest ona nieodłącznym składnikiem diety człowieka. Badania epidemiologiczne potwierdzają na pewno odwrotną relację między spożyciem flawonoidów a występowaniem chorób cywilizacyjnych, czy powstawaniem nowotworów. W konsekwencji, regularne picie świeżo wyciskanych soków z produktów bogatych we flawonoidy, zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych chorób.

Rak jak leczyć?

Pamiętaj, im więcej flawonoidów w naszej diecie, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka i inne choroby cywilizacyjne.
Naturalne Źródła Kwercetyny to przede wszystkim:

Naturalne źródła Kwercetyny
OwoceWarzywa Zioła
Aronia
Borówka
Brzoskwinia
Czarna porzeczka
Figa
Grejpfrut
Gruszka
Jabłko
Jagoda
Owoc bzu czarnego
Pomarańcza
Cytryna
Granat
Limonka
Śliwka
Winogrono
Wiśnia
Żurawina
Brokuł
Brukselka
Burak
Cebula biała
Cebula czerwona
Cykoria
Czosnek
Fasola
Kalafior
Kapusta czerwona
Marchew
Ogórek
Papryka
Pomidory
Sałata
Seler
Szczaw
Szczypior
Szparagi
Szpinak
Oregano
Estragon
Kapa
Kolendra liście
Koper
Liście laurowe
Lubczyk
Pietruszka natka

2. Sulfurafany na raka

Sulforafan jest naturalnym izotiocyjanianem występującym po pierwsze w warzywach krzyżowych (kapustnych) jak na przykład.: kapusta, brokuły, kalafior czy kalarepa.
Po drugie, badania prowadzone w ostatnich latach, wskazują na korzystne oddziaływanie tego związku w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych. W konsekwencji, ochronne właściwości sulforafanu zaobserwowano we wszystkich fazach procesu kancerogenezy.

Na etapach poprzedzających nowotworzenie, mechanizm działania tego fitoskładnika, polega na zapobieganiu powstawania szkodliwych związków w DNA, które dają początek mutacjom.
Aktywność sulforafanu jest także wymierzona w komórki nowotworowe.
Wyższe stężenie tego związku w organizmie (czyli przy regularnym spożywaniu warzyw krzyżowych) uruchamia apoptozę (śmierć) komórek rakowych.
Dodatkowy mechanizm ochronny tego związku polega również na oddziaływaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym.

Naturalne źródła Sulfurafanów
Kapusta czerwona
Kapusta biała
Kapusta włoska
Brokuł
Kalafior
Brukselka
Brukiew
Jarmuż
Kalarepa
Kapusta chińska
Kapusta pekińska
Kapusta włoska

Dodaj do swojego ulubionego soku na przykład kawałek modrej kapusty lub kalarepę. Warto, bo w konsekwencji chronisz się przed rakiem.

3. Flawony na raka

Flawony występują w częściach naziemnych roślin, głównie w liściach i skórkach owoców. Główne źródła flawonów to pietruszka i seler oraz zielona herbata, cytrusy, winogrona, jabłka, pomidory, czerwona papryka.
Flawony odpowiedzialne również są za żółtą barwę roślin. Zidentyfikowano w roślinach ok. 100 różnych flawonów.
My piszemy o trzech:

Apigenina, występuje w propolisie, warzywach, owocach i ziołach:

  • Wykazuje silne działanie antyrakowe
  • Zmniejsza stany zapalne
  • Działa przeciwutleniająco oraz przeciwwirusowo
  • Ma korzystne działanie w leczeniu miażdżycy

Luteolina, ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Ponadto po raz pierwszy została wyizolowana z rezedy wonnej i powszechnie występuje w warzywach.Przede wszystkim w natce pietruszki, w korzeniu selera, w selerze naciowym oraz w świeżym szpinaku. Od dawna luteolina stosowana jest w tradycyjnej medycynie azjatyckiej w leczeniu chorób związanych z uszkodzeniami oksydacyjnymi i ostrymi stanami zapalnymi, takimi jak:

  • Zapalenie płuc
  • Zawał mięśnia sercowego
  • Zapalenie wątroby
  • Miażdżyca

Diosmetyna, została wyizolowana z liści trędownika bulwiastego, a obecnie wytwarzana jest z hesperydyny pozyskiwanej z niedojrzałych owoców pomarańczy.
Ma przede wszystkim działanie:

  • Antyoksydacyjne
  • Przeciwzapalne
  • Hipotensyje (obniżające ciśnienie)
  • Antymutacyjne (zapobiega mutacjom komórek)

Diosmetyna ma właściwości ochronne na naczynia żylne i chłonne. Jest również skuteczna w leczeniu przewlekłej niewydolności żylnej i hemoroidów. Ponadto zapobiega pooperacyjnym powikłaniom zakrzepowo-zatorowym. Usuwa też reaktywne formy tlenu, które mogą powodować rozwój miażdżycy.

Naturalne Źródła Flawonów
OwoceWarzywaInne
Jabłko
Wiśnia
Winogrono
Pomarańcza
Cytryna
Mandarynka
Arbuz
Brzoskwinia
Marchew
Koper
Papryka
Seler
Karczoch
Natka pietruszki
Pomidor
Szpinak
Sałata
Tymianek
Pieprz
Szałwia
Kwiat kocanek
Kwiat i owoc głogu
Orzechy
Zielona herbata
Mąka pszenna pełnoziarnista
Oliwki
Rumianek
Mięta
Rozmaryn
Miłorząb
Głóg
Propolis

Najważniejsze, aby w Twojej codziennej diecie nie zabrakło świeżo wyciskanych soków z warzyw i owoców. Na przykład marchew, seler, cytryna, papryka, sałata… kupujesz przez cały rok i nie ma problemu z ich dostępnością.

4. EGCG (galusan epigallokatechiny) na raka

Najnowsze badania naukowe mówią o hamującym wpływie galusanu epigallokatechiny na rozwój już istniejących nowotworów, m.in. raka piersi, raka skóry i raka przewodu pokarmowego.
EGCG to roślinny związek chemiczny z grupy flawonoidów, który hamuje proces nowotworzenia na wszystkich etapach raka:

  • Inicjacji (mutacji DNA)
  • Promocji (namnażania genów nowotworowych)
  • Progresji (powstania nowotworu i przerzutów)

EGCG Likwiduje Stres Oksydacyjny.

Rak jak powstaje?

Jedną z przyczyn powstania procesu nowotworowego jest zachwianie równowagi między wytwarzaniem tlenu, a jego usuwaniem przez komórkowy system antyoksydacyjny w organizmie. Taka sytuacja w konsekwencji prowadzi do powstania tzw. stresu oksydacyjnego. Jest to sytuacja, w której zarówno wolne rodniki tlenowe, związki tlenu z azotem i chloraminy, będące produktem metabolizmu komórkowego, prowadzą do uszkodzeń DNA. Natomiast EGCG blokuje uszkodzenia genomu, spowodowane przez stres oksydacyjny.
Nowotwory są więc skutkami stanów zapalnych przebiegających w organizmie, które prowadzą do uszkodzenia materiału genetycznego.

Komórki rakowe mają:

  • Nieograniczony potencjał replikacyjny (mnożą się w sposób niekontrolowany)
  • Zdolność do angiogenezy (wytwarzania naczyń krwionośnych)
  • Łatwość agresji na zdrowe komórki

EGCG uśmierca komórki rakowe. Komórki nowotworowe są natomiast niewrażliwe na sygnały inicjujące apoptozę, czyli naturalną śmierć komórek. Apoptoza uznawana jest za główny czynnik przeciwdziałający nowotworzeniu. EGCG wykazuje korzystny wpływ na hamowanie nowotworzenia, który aktywuje jedynie śmierć komórek rakowych, natomiast nie działa toksycznie na komórki zdrowe:

Galusan Epigallokatechiny wykazuje działanie chroniące przed powstaniem raka takich narządów jak: przełyk, jelita, wątroba, płuca.

Naturalne Źródła EGCG (Galusanu Epigallokatechiny)
Zielona herbata
Kakao
Truskawki
Skórka jabłek
Skórka wiśni
Skórka brzoskwiń
Skórka śliwek
Fasola
Soczewica
Bób

Innymi słowy, najlepiej wypijać codziennie świeżo wyciskane soki z dostępnych powszechnie produktów przez cały rok. Na przykład jabłka mamy na okrągło, dlatego korzystajmy.
A wieczorem szklanka zielonej herbaty…

20 Soków a Oczyszczenie Wątroby

Witamina D jest hormonem życia

Skomentuj