Bakłażan jest zdrowy.
Dlaczego? Bo zawiera nasuninę. Nasunina, to rzadki i niezwykle korzystny przeciwutleniacz, z rodziny flawonoidów.
Nasunina jest silnym antyoksydantem, przeciwdziała peroksydacji, czyli utlenianiu lipidów. Jest silną substancją antystarzeniową.
Nasunina wykazuje właściwości pomocne w leczeniu chorób nowotworowych.
Najwyższe stężenie nasuniny występuje w skórce bakłażana. Odpowiada ona za fioletową barwę warzywa.
Nasunina występuje we wszystkich odmianach bakłażanów. Zwalcza uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki w organizmie, czyli przyczyny chorób i mechanizmu, w jakim nasze ciało się starzeje.
Bakłażan chroni przed rakiem 🍆
Bakłażany zawierają nasuninę, która walczy z chorobą nowotworową wraz z kwasem chlorogenowym.
Zawarte w bakłażanach 13 rodzajów kwasów fenolowych czyni to warzywo wyjątkowym.
Różne rodzaje bakłażanów mają różne poziomy przeciwutleniaczy i fitoskładników, ale wszystkie mają podobne cechy pod względem ich zdolności do walki z rakiem.
Kwas chlorogenowy znajduje się w ścianach komórkowych roślin. Jest korzystny w zwalczaniu wolnych rodników.
Oprócz działania anty-mutagennego i przeciwnowotworowego, uważa się, że działa przeciwbakteryjnie, anty-LDL oraz przeciwwirusowo.
Chroni także przed stanami zapalnymi.
Ekstrakt ze skórki bakłażana, to wysoko skoncentrowany krem, który pomaga w walce z rakiem skóry. Zawiera on 10% stężenia solasodyny, glikozydów ramnozylowych (BEC).
Udowodniono klinicznie, że skutecznie leczy kilka rodzajów nowotworów skóry: rogowacenia, raka podstawnokomórkowego i raka płaskokomórkowego.
Bakłażan stanowi zatem skuteczny i naturalny środek na złośliwe i łagodne nowotwory skóry.
Czy bakłażan obniża wysoki poziom cholesterolu? 🍆
Tak. Bakłażan jest korzystny dla zdrowia serca. Ma zdolność do zwalczania stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego, co udowadniają badania.
Pamiętaj, że włączenie go diety to zdrowsze tętnice i bardziej zrównoważony poziom cholesterolu. Bakłażany pomagają w zachowaniu właściwego poziomu cholesterolu we krwi, ze względu na zdolność fitoskładników do poprawy krążenia. Dzięki fitoskładnikom zawartym w bakłażanie, nie odkłada się w Twoich tętnicach groźna blaszka miażdżycowa.
Bakłażan chroni przed chorobami układu krążenia. Działa także oczyszczająco oraz jest bogatym źródłem potasu, miedzi i magnezu…
Bakłażan jest zdrowy, odchudza i poprawia trawienie 🍆
Bakłażan w większości składa się z wody, stąd jego niska kaloryczność.
Włączenie do diety warzyw, mających wysoką zawartość wody, błonnika i składników odżywczych, usuwa odpady i toksyny z przewodu pokarmowego.
Pamiętaj, że spożywanie dużej ilości świeżych, zdrowych pokarmów, a także picie dużej ilości wody, ma priorytetowe znaczenie dla usuwania toksyn z organizmu.
Wiesz, że bakłażany włączono w dietę GAPS? Jest ona wskazana w leczeniu:
- Chorób przewodu pokarmowego
- Problemów neurologicznych
- Stanów zapalnych
- Chorób autoimmunologicznych
Bakłażany z uwagi na dużą zawartość błonnika i wody są dobrym rozwiązaniem w odchudzaniu. Ponadto odpowiadają za dostarczanie organizmowi składników odżywczych, witamin i minerałów, przy niskiej kaloryczności.
Włókno w bakłażanie powoduje na przykład, że czujemy się syci i pełni, mamy mniejsze szanse na przejadanie się.
Czy bakłażany są źródłem witaminy B? 🍆
Bakłażany są zdrowym i bogatym źródłem witaminy B1 i B6. Obie te formy witaminy B są niezbędne w zdrowym metabolizmie.
Witaminy z grupy B są niezbędne do utrzymania:
- Zdrowego poziomu energetycznego
- Mózgu w dobrej kondycji
- Prawidłowego metabolizmu
- Poprawnej pracy układu krążenia
Witaminy z grupy B są niezbędne dla organizmu do wchłonięcia wszystkich składników odżywczych z pożywienia, a także przekształcają tłuszcze i węglowodany w użyteczne “paliwo” dla ciała.
Pamiętaj, że witamina B6 jest potrzebna w tworzeniu aminokwasów, które są budulcem białek. Wydaje się, że bez wystarczającej ilości aminokwasów możesz obserwować między innymi: brak energii, zapalenie skóry, niedokrwistość, depresję, przewlekłe zmęczenie.
Bakłażan jest zdrowym źródłem manganu 🍆
Wiesz, że:
około 40 g bakłażana
dostarcza 6% dziennego zapotrzebowania organizmu na mangan?
Mangan to minerał występujący naturalnie w organizmie w niewielkich ilościach, a jego niedobory należy uzupełniać poprzez zdrową dietę. Mangan działa jak przeciwutleniacz, szukając wolnych rodników i eliminując je.
Pamiętaj, że mangan tworzy zdrową i silną strukturę kości i ma wpływ na mineralizację i metabolizm kości. Dlatego jest niezbędny do prawidłowego metabolizowania i wykorzystania wapnia w tworzeniu mocnych kości.
Mangan pomaga w metabolicznej aktywności w organizmie, potem tworzy tkanki łączne i reguluje poziomy hormonów, kluczowe dla reprodukcji i zwalczania bezpłodności.
Jak gotować bakłażana? 🍆
Bakłażan jest powszechnie używany na całym świecie, przygotowuje się z niego na przykład:
- Ratatouille z bakłażana we Francji
- Bakłażan Cury w Indiach
- Bakłażan Babaganoush na Bliskim Wschodzie
- Moussaka z bakłażana w Grecji
- Eggplant Parmesan we Włoszech
Bakłażan jest powszechnie stosowany głównie w grillowanej postaci w Ameryce Północnej i Australii. Coraz częściej gości także na naszych grillach.
Czy wiesz, że gotowanie bakłażana nie zmniejsza pozytywnych efektów jego składników odżywczych? Wręcz przeciwnie, bo:
bakłażan poddany obróbce termicznej przed jedzeniem,
zwiększa zawartość i aktywność biologiczną związków przeciwutleniających
Dlatego przyrządzaj bakłażana na MultiGrillu Elektrycznym Kuvings. Grilluj gdzie tylko się da: w domu, na działce, w ogrodzie…
Odmiany zdrowego bakłażana 🍆
Bakłażan znany jest pod kilkoma różnymi nazwami na całym świecie, ale najczęściej jest określany właśnie jako bakłażan: w Anglii, Australii, Francji i oczywiście w Polsce.
Ma purpurowy kolor, z mięsistą skórką, gorzki ale przyjemny smak i mnóstwo zalet zdrowotnych.
Godny uwagi jest fakt, że bakłażany są dostępne na rynkach przez cały rok, ale najlepsze i najświeższe są w późnych miesiącach letnich. Od sierpnia do października, kiedy są w szczycie sezonu.
Obecnie istnieje kilka rodzajów bakłażanów, a najpopularniejsze to bez wątpienia:
- Duży owalny bakłażan
- Mały japoński bakłażan
Bakłażany należą do rodziny warzyw psiankowatych. Są podobne do innych warzyw psiankowatych, w tym na przykład pomidorów, słodkiej czerwonej papryki i ziemniaków.
Czy bakłażan jest zdrowy? Już wiadomo, że bakłażan jest zdrowym warzywem oferującym sporą ilość:
- Przeciwutleniaczy
- Składników odżywczych, w tym : związków fenolowych, flawonoidów, witamin i minerałów.
Wartość odżywcza bakłażanów: 33 kalorii na 100 g
Witaminy:
- A 37 IU
- C 1.3 mg
- E 0.4 mg
- K 2.9 mcg
- B1 0.1 mg
- B3 0.6 mg
- B6 0.1 mg
- Kwas foliowy 14.0 mcg
- B5 0.1 mg
- Cholina 9.4 mg
Minerały:
- Wapń 6 mg
- Żelazo 0.3 mg
- Magnez 11 mg
- Fosfor 15 mg
- Potas 123 mg
- Sód 239 mg
- Cynk 0,1 mg
- Miedź 0.1 mg
- Mangan 0.1 mg