10 Przepisów na Lody i Desery Roślinne

  •  
  •  
  •  

Przepisy na lody i desery roślinne – to alternatywa dla  nietolerujących laktozy i dla wegan. Ale nie tylko!

Najlepsze przepisy na lody i desery roślinne

Koniecznie wypróbuj receptury na orzeźwiające lody i smakołyki w zdrowej odsłonie.
Rozkoszuj się obłędnym smakiem letnich przysmaków w wersji wege.
Żadnego bólu brzucha, wzdęcia i zbędnych kalorii. Zero cukru!

 

1. Pomarańczowe Lody Kokosowe

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Pomarańczowe lody kokosowe

Składniki:Jak przyrządzić?
✅2 szklanki mleka kokosowego z NutraMilk
✅6 pomarańczy
✅słodzik do wyboru


Do mleka kokosowego z wiórek kokosa
/6 filiżanek/
✅2 szklanki niesłodzonych wiórek kokosa
✅6 filiżanek wody
Zacznij od zrobienia czystego mleka kokosowego z wiórek kokosa:
- Wiórki kokosa umieść w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę
- Wciśnij Start
- Otwórz pokrywę pojemnika i dodaj 1 szklankę wody.
Wymień pokrywę
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę.
- Wciśnij Start
Powtórz ten krok dla każdej filiżanki wody, aż zużyjesz wszystkie 6 filiżanek
- Naciśnij Mix (nie zmieniaj domyślnego czasu)
- Naciśnij Dozowanie
- Wciśnij Start,otwórz kurek i napełnij pojemnik
*możesz użyć mniej lub więcej wody w zależności od tego, jak pełne mleko ma być.
Następnie do czystego mleka kokosowego dodaj:
- Obrane pomarańcze i wybrany słodzik do NutraMilk.
- Naciśnij Mix, aż wszystko będzie dobrze połączone i gładkie.
Możesz również wycisnąć sok z pomarańczy i dodać sok do NutraMilk, aby nie było miąższu.
- Dodaj mieszankę do wybranych foremek do lodów.
Możesz również użyć plastikowych kubków, jeśli nie masz foremek do lodów.
- Zamrażaj co najmniej 4 godziny

Gotowe!

Proste, szybkie, słodkie i orzeźwiające lody! Użyj lekkiego mleka kokosowego z NutraMilk. Otrzymasz idealny smak kokosowy, dodaj świeże pomarańcze lub sok pomarańczowy i gotowe!

 

2. Lody na Patyku Czekoladowo-Truskawkowo-Waniliowe

🥛⁠⁠⁠Bez nabiału 🌾Bezglutenowe ⁠Keto ⁠Paleo 🥗⁠Wegańskie

Lody na patyku czekoladowe, truskawkowe i waniliowe

Wszystkie klasyczne smaki w jednym. Lody są łatwe do zrobienia i to z zaledwie kilku zdrowych składników. Świetnie Cię ochłodzą, delektuj się słodką przekąską!
Możesz wybrać dowolne mleko roślinne wyprodukowane w NutraMilk lub kombinację, taką jak orzech nerkowca dla warstwy truskawkowej lub migdałowy,  orzech laskowy dla warstwy czekoladowej.
Bądź kreatywna i baw się smakami.

Składniki:Jak przyrządzić?
✅3/4 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek lub jagód
✅2 łyżki kakao
✅3 łyżki syropu klonowego lub słodzika do wyboru*
✅2 szklanki mleka kokosowego z NutraMilk
✅szklanka mleka migdałowego z NutraMilk
✅1 łyżka esencji waniliowej

Na czyste mleko kokosowe - 6 filiżanek:
✅2 szklanki wiórek kokosowych
✅6 filiżanek wody

na czyste mleko migdałowe:
✅1 szklanka migdałów
✅litr wody
✅1/8 łyżeczki soli himalajskiej
Mleko kokosowego z wiórek kokosa
- Umieść wiórki w NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę
- Wciśnij Start
- Otwórz pokrywę pojemnika i dodaj 1 szklankę wody. Wymień pokrywę
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę.
- Wciśnij Start
- Powtórz ten krok dla każdej filiżanki wody, aż zużyjesz wszystkie 6 filiżanek
- Naciśnij Mix (nie zmieniaj domyślnego czasu)
- Naciśnij Dozowanie
- Wciśnij Start i otwórz kurek, aby napełnić pojemnik do przechowywania
*możesz użyć mniej lub więcej wody w zależności od tego, jak pełne mleko ma być.

Do mleka migdałowego:
Zacznij od przygotowania świeżego mleka migdałowego za pomocą NutraMilk:
- Umieść migdały w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 7 minut
- Wciśnij Start
- Dodaj wodę i załóż pokrywkę
- Naciśnij Mix (nie zmieniaj domyślnego czasu mieszania)
- Wciśnij Start
- Naciśnij Dispense, otwórz kurek i napełnij pojemnik mlekiem migdałowym

Warstwa truskawkowa
:
- Przetwarzaj jagody, wybrany słodzik i 1 szklankę mleka kokosowego w NutraMilk lub blenderze ręcznym
- Wypełnij foremki do lodów w 1/3 i zamrażaj przez 1-2 godziny, aż będą twarde, aby można było dodać kolejną warstwę

Warstwa waniliowa:
- Dodaj esencję waniliową do 1 szklanki mleka kokosowego i wymieszaj
- Wyjmij foremki na lody z zamrażarki i wypełnij do 2/3
- Zamroź przez 1-2 godziny, aż stanie się twarda, aby można było dodać kolejną warstwę

Warstwa czekoladowa:
- Dodaj kakao w proszku, wybrany słodzik i wybrane mleko. Orzechy nerkowca również są pyszne lub ponownie użyj mleka kokosowego
- Zmiksuj z NutraMilk lub po prostu ubij, aż wszystko będzie dobrze połączone
- Wyjmij foremki na lody z zamrażarki i napełnij
- Zamrażaj przez ok. 4 godziny lub dłużej, aż będą twarde


 

3. Orzechowe Lody Kremowe

🥛Bez nabiału 🌾⁠Bezglutenowe ⁠Keto ⁠Paleo 🥗⁠⁠Wegańskie

Orzechowe lody kremowe

Te pyszne lody możesz kroić w plastry. Są okraszone czekoladową polewą i mają najlepszą kremową, bogatą konsystencję i smak masła orzechowego.
Wszystko to dzięki świeżemu masłu orzechowemu wytwarzanemu w NutraMilk.
Ten przepis jest wegański, paleo i keto-przyjazny.

Składniki:Jak przyrządzić?
Do lodów z masłem orzechowym:
✅3/4 szklanki masła orzechowego z NutraMilk
✅1/2 szklanki syropu klonowego, temperatura pokojowa
✅1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
✅6 łyżek (90 ml) pełnotłustego kremu kokosowego o temperaturze pokojowej

Do czekoladowej polewy:
✅1/2 szklanki bezmlecznych kawałków lub batonów czekoladowych, posiekanych*
✅1 łyżeczka oleju kokosowego

Na masło orzechowe:
✅2 szklanki (275g) orzeszków ziemnych (nieprażonych, niesolonych)
✅sól himalajska szczypta
Masło orzechowego:
- Umieść orzeszki ziemne w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 2-3 minuty
- Wciśnij Start
- Otwórz pokrywę pojemnika
- Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło.
- Wyłóż małą foremkę do ciasta folią lub papierem pergaminowym, aby warstwa była łatwa do wyjęcia po zamrożeniu
- Dodaj wszystkie składniki nadzienia (masło orzechowe, syrop klonowy, roztopiony olej, mleko kokosowe)do NutraMilk
- Miksuj do uzyskania gładkości
- Na przygotowaną foremenkę wlej nadzienie
- Umieść foremkę na płaskim miejscu w zamrażarce i zamrażaj przez 4 do 5 godzin, aż nadzienie się zmrozi
- Gdy nadzienie stwardnieje, przygotuj polewę
- W średnim garnku wymieszać wiórki czekoladowe, olej kokosowy
- Roztop na najniższym stopniu temperatury, często mieszając, aż będą gładkie
- Wyjmij nadzienie z zamrażarki i chwytając plastikową folię za uchwyt, wyjmij ją z patelni
- Przełóż nadzienie na duży talerz i zdejmij folię lub wyjmij pergamin
- Wylej polewę na stałe nadzienie, zaczynając od środka i pozwól mu spływać kaskadą po bokach
- Włóż go do zamrażarki bez przykrycia i zamrażaj przez około 10 minut, aż polewa będzie twarda
- Udekoruj posiekanymi orzeszkami ziemnymi, czekoladą lub kakao
- Wrzuć resztki do zamrażarki od razu, ponieważ deser zmięknie
Uwagi: *Dla diety ketogenicznej - wybierz słodzik zatwierdzony jako keto, taki jak syrop z owoców mnicha i ciemna czekolada z atestem keto

 

4. Kremowe Lody Pistacjowe

🥛 Bez nabiału 🌾Bezglutenowe ⁠Keto ⁠Paleo 🥗⁠Wegańskie

Kremowe lody pistacjowe

Te bezmleczne lody są łatwe do zrobienia w domu, nie jest potrzebna maszyna do lodów.
Dzięki NutraMilk możesz w kilka minut zrobić na przykład masło pistacjowe, a także świeże mleko migdałowe, które są kluczowymi składnikami tego pysznego, kremowego i delikatnego kremu pistacjowego.
Ten przepis jest wegański, paleo i keto-przyjazny.
Migdały i pistacje są bogatym źródłem zdrowych składników odżywczych, dzięki czemu jest to zdrowa uczta – idealna na lato!

Składniki:Jak przyrządzić?
✅2 1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego z NutraMilk
✅1-2 awokado
✅1/2 szklanki masła pistacjowo-orzechowego z NutraMilk
✅1 szklanka pestek daktyli Medjool

Do mleka migdałowego:
✅1 szklanka (150g) migdałów
✅litr wody
✅1/8 łyżeczki soli himalajskiej

Na masło pistacjowe:
✅2 szklanki orzeszków pistacjowych (260g)
✅1/4 łyżeczki soli himalajskiej
Zacznij od przygotowania świeżego mleka migdałowego w NutraMilk:
- Umieść migdały w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 7 minut
- Wciśnij Start
- Dodaj wodę i załóż pokrywkę
- Naciśnij Mix i nie zmieniaj domyślnego czasu mieszania
- Wciśnij Start
- Naciśnij Dispense, otwórz kurek i napełnij pojemnik mlekiem migdałowym

Następnie zrób masło pistacjowe:
- Umieść pistacje i sól w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 5-6 minut
- Wciśnij Start
- W razie potrzeby otwórz pojemnik, odstaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło
- Połącz mleko migdałowe, awokado, masło pistacjowe, daktyle medjool w NutraMilk i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji
- Wlej mieszaninę do rondla i zamrażaj przez noc.Wyjmij z zamrażarki i rozmroź przez 10-15 minut lub do momentu, aż będzie wystarczająco miękki, aby zgarnąć. Lub jeśli chcesz, aby był SUPER kremowy, połam na kawałki i ponownie wymieszaj, aż będzie gładki
- Włóż do misek lub rożków z posiekanymi pistacjami

 

5. Roślinna Bita Śmietana

🥛Bez nabiału 🌾⁠Bezglutenowe ⁠Keto ⁠Paleo 🥗Wegańskie

Roślinna Bita Śmietana

Pyszna bita śmietana roślinna z wanilią, orzechami i migdałami jest idealna między innymi jako dodatek do każdego deseru. Nie zawiera nabiału i jest gotowana w ciągu kilku minut z pomocą automatu NutraMilk

Składniki:Jak przyrządzić?
Do bitej śmietany:
✅2 szklanki orzechów włoskich
✅1 szklanka mleka migdałowego z NutraMilk
✅2 łyżki stołowe cukru pudru
✅1-2 łyżeczki miodu
✅1 łyżeczka ekstraktu wanilii
✅Szczypta soli himalajskiej

Do mleka migdałowego:
✅szklanka (150g) migdałów
✅litr wody
✅szczypta różowej soli himalajskiej (opcjonalnie)
Zacznij od przygotowania świeżego mleka migdałowego za pomocą NutraMilk:
- Umieść migdały w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 7 minut
- Wciśnij Start
- Dodaj wodę i załóż pokrywkę
- Naciśnij Mix i nie zmieniaj domyślnego czasu mieszania
- Wciśnij Start
- Naciśnij Dispense, otwórz kurek i napełnij pojemnik mlekiem migdałowym.
- Umieść orzechy włoskie w NutraMilk i ustaw cykl masła na 5-6 minut
- Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło
- Gdy masz już kremowe masło, dodaj resztę składników – zacznij od szklanki mleka migdałowego
- Naciśnij Cykl mieszania przez minutę lub do momentu, aż wszystko się dobrze połączy
- Zobacz, jak wychodzi konsystencja. Jeśli chcesz uzyskać rzadszą konsystencję, dodaj więcej mleka migdałowego

 

6. Deser Czekoladowy z NutraMilk

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ⁠❤️⁠Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Deser Czekoladowy NutraMilk

Bogate przede wszystkim w białko, pyszne kulki czekoladowe są pysznymi dodatkiem do deserów, lodów lub innych słodkich smakołyków!
Zrobione ze świeżego masła orzechowego i mąki migdałowej z NutraMilk i polewy czekoladowej – są słodkie, kremowe i orzechowe!

Składniki:Jak przyrządzić?
✅1/2 szklanki mąki migdałowej z NutraMilk
✅3/4 filiżanki masła orzechowego z NutraMilk
✅3 łyżki syropu klonowy lub innego słodzik do wyboru
✅1/2 łyżeczki soli himalajskiej
✅200g ciemnej bezmlecznej czekolady

Na masło orzechowe:
✅2 szklanki (275g) orzeszków ziemnych (nieprażonych, niesolonych)
✅szczypta soli himalajskiej

Na masło orzechowe:
- Umieść orzeszki ziemne w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 2-3 minuty
- Wciśnij Start
- Otwórz pokrywę pojemnika
- Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło
- Odłóż 3/4 szklanki masła, a resztę zachowaj do późniejszego wykorzystania
- Mąkę migdałową, syrop klonowy i sól wsyp do NutraMilk ze szklanką masła orzechowego i uciskaj masło przez kilka minut, aż powstanie ciasto
- Wyjmij ciasto i uformuj w jedną kulkę
- Odmierzaj 1/4 łyżeczki ciasta i zwijak kulki
- Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto
- Wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia
- Przełóż do lodówki
- W międzyczasie w kąpieli wodnej (szklana miska postawiona nad rondelkiem z wodą) rozpuść posiekaną czekoladę, często mieszając
- Po roztopieniu wyjmij kulki z masła orzechowego z lodówki i zanurz je w czekoladzie.
- Umieść z powrotem na papierze do pieczenia. Można to łatwo zrobić za pomocą 2 widelców.
- Ciesz się czekoladowymi kulkami z masła orzechowego!

Uwagi: Aby dostosować przepis do diety paleo, wybierz słodzik i czekoladę z atestem paleo


 

7. Bezglutenowe Roślinne Oreo

🐮⁠Mleko alternatywa dla mleka krowiego 👌Przyjazne dla alergików 🥛Bez nabiału 🌾Bezglutenowe ⁠Keto ⁠Paleo 🥗Wegańskie

Bezglutenowe, roślinne Oreo

Domowe Oreo są przede wszystkim łatwe do wykonania i znacznie lepsze niż wersja ze sklepu. Są bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie i wypełnione słodkim, jedwabistym lukrem z orzechów nerkowca, przygotowanym na świeżo z NutraMilk. Dlatego ciesz się tymi pysznymi ciasteczkami ze świeżą szklanką mleka roślinnego lub użyj kruszonki jako polewy do lodów!

Składniki:Jak przyrządzić?
Do ciasta na ciasteczka Oreo:
✅3/4 szklanki mąki bezglutenowej
✅3/4 szklanki mączki migdałowej z NutraMilk
✅1/3 szklanki kakao
✅1/4 szklanki nierafinowanego cukru lub ksylitolu
✅1/4 łyżeczki soli
✅1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
✅1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
✅1/4 szklanki oleju roślinnego lub kokosowego
✅3 łyżki dowolnego mleka roślinnego z NutraMilk
✅2 łyżki syropu klonowego, miodu lub agawy

Do masy z orzechów nerkowca:
✅1/2 szklanki masła nerkowca z NutraMilk
✅1 łyżka oleju kokosowego stopionego
✅3 łyżki syropu klonowego (lub inny słodzik)
✅1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na masło nerkowca:
✅2 szklanki (300g) orzechów nerkowca
✅1/8 łyżeczki różowej soli himalajskiej

Zacznij od zrobienia masła i nadzienia
z orzechów nerkowca:

- Orzechy nerkowca i sól umieścić w pojemniku
NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 5-6 minut
- Wciśnij Start
- Otwórz pokrywę pojemnika
- Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty,
aby uzyskać bardziej kremowe masło
- Pozostaw pół szklanki masła z orzechów nerkowca w NutraMilk
do napełnienia, a resztę przechowuj do późniejszego użycia
Dodaj pozostałe składniki nadzienia z orzechów nerkowca do 
NutraMilk i wymieszaj, aż wszystko się dobrze połączy.

W przypadku Oreo połącz pierwsze 6 składników ciastka i dobrze wymieszaj.
- W osobnej misce połącz pozostałe składniki na ciasteczka
-Mieszaj mokre z suchym, aby uformować ciasto, a następnie wstaw do 
lodówki na 30 minut przed pieczeniem
- Rozgrzej piekarnik do 150°C
- Rozwałkuj w cienkie ciasto i wytnij płaskie kółka
- Piecz na wysmarowanej tłuszczem blasze z ciastkami przez 10 minut;
nadal będą wyglądać na trochę niedopieczone, gdy wyjdą z piekarnika, ale tak jest ok
- Ważne jest, aby pozwolić im ostygnąć 10 minut przed wyjęciem, ponieważ
w tym czasie twardnieją
- Nałóż ok. łyżeczki na połowę lub więcej nadzienia z orzechów nerkowca na połowę
ciastek, a następnie pokryj je pozostałymi krążkami i wstaw do lodówki, aby zastygły
- Przechowuj w lodówce, aby nadzienie pozostało twarde

 

8. Bezmączne Batoniki z Kawałkami Czekolady

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ⁠❤️⁠Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Bezmączne batoniki z kawałkami czekolady

Składniki:Jak przyrządzić?
Do batoników z kawałkami czekolady:
✅2 szklanki niesolonych migdałów (surowych lub prażonych) zmielonych na masło za pomocą NutraMilk
✅2/3 szklanki cukru kokosowego
✅2 łyżki mielonego siemienia lnianego
✅3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
✅1/2 łyżeczki soli (pomiń, jeśli migdały są solone)
✅3–5 łyżek wody
✅3/4 szklanki kawałków czekolady (użyj mniej lub więcej do smaku)
Zacznij od zrobienia masła migdałowego:
- Umieść migdał i sól w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 12-13 minut
- Wciśnij Start
- Otwórz pokrywę pojemnika
Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło.
- Rozgrzej piekarnik do 350ºF. Wyłóż formę papierem do pieczenia i odłóż na bok
- W dużej misce wymieszaj masło migdałowe, cukier kokosowy, len, sodę oczyszczoną i sól
- Mieszaj w wodzie po trochu, aż ciasto będzie miękkie i plastyczne
- Ilość wody będzie się różnić w zależności od grubości masła migdałowego. Cieńsze masło migdałowe może nie potrzebować tak dużej ilości wody
- Wymieszaj większość kawałków czekolady, pozostawiając kilka do posypania na wierzchu
- Ciasto wyłóż równomiernie na formę i posyp pozostałymi kawałkami czekolady
- Piecz przez 18–20 minut, aż się zarumieni
- Ostudź dokładnie przed pokrojeniem i podaniem. Batoniki są delikatniejsze, gdy ostygną.

 

9. Domowe Ciasto Orzechowe

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ⁠❤️⁠Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Domowe ciasto orzechowe

Ta bezglutenowa odmiana ciasta z orzechami pekan na bazie masła orzechowego i mąki owsianej oraz nadzienia z melasę, która dodaje głębi i ciemnego koloru. Jeśli na przykład nie lubisz smaku melasy, możesz zastąpić ją syropem klonowym.

Składniki:Jak przyrządzić?
Do bazy bezglutenowej:
✅1 1/2 szklanki mąki owsianej (można zrobić mąkę owsianą z NutraMilk z owsa)
✅1/3 szklanki (85g) masła orzechowego/nasionowego z NutraMilk (my użyliśmy masła orzechowego)
✅1/4 szklanki (90g) syropu klonowego
✅Szczypta soli morskiej 1/4 szklanki (60 g) wody

Na ciasto:
✅1 szklanka posiekanych orzechów pekan
✅2 łyżki stołowe. melasa, blackstrap lub zwykła
✅3/4 szklanki czystego syropu klonowego, miodu lub agawy
✅2-3 łyżki masła orzechowego z NutraMilk
✅1/4 szklanki mąki lnianej ubitej w 1/3 szklanki wody
✅1-2 łyżki bourbonu lub 1 łyżka wody
✅1 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
✅1/2 łyżeczki soli
✅szczypta gałki muszkatołowej
✅opcjonalnie orzechy pekan do dekoracji
✅opcjonalnie 1/2 szklanki mini kawałków czekolady

Na masło orzechowe:
✅2 szklanki (275g) orzeszków ziemnych (nieprażonych, niesolonych)
✅sól szczypta
Do masła orzechowego:
- Umieść orzeszki ziemne w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 2-3 minuty
- Wciśnij Start
- Otwórz pokrywę pojemnika
- Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło
- Wymieszaj wszystko oprócz wody w dużej misce
- Zagnieć i dodaj wodę w razie potrzeby, aby uformować lepką kulkę ciasta
- Rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami pergaminu. Użyj jednego kawałka papieru, aby przewrócić ciasto (najpierw spryskuję moją olejem kokosowym)
- Rozłóż na patelni i zaciśnij krawędzie
- Odłóż na bok

Ciasto z orzechami pekan:
- Wymieszaj wszystkie składniki oprócz opcjonalnego przybrania i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki, w tym czasie zgęstnieje dzięki mączce lnianej
- Rozgrzej piekarnik do 170°C
- Wlej nadzienie do ciasta
- W razie potrzeby ułóż opcjonalne dodatkowe orzechy pekan na wierzchu.
- Piecz na środkowym ruszcie przez 35 minut, a następnie nie otwieraj drzwiczek piekarnika, ale pozostaw w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 minut

 

 

10. Kawowe Lody Wegańskie

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ⁠❤️⁠Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Kawowe lody wegańskie

10 porcji
*Czas przygotowania 20 minut *Kalorie 321 kcal

Składniki:Jak przyrządzić?
✅425 g pełnotłustego kremu kokosowego, możesz użyć 1 szklankę domowej roboty kremu kokosowego
✅1 szklanka kremu z nerkowców (patrz poniżej)
✅1/2 szklanki syropu klonowego
✅100 g masła kakaowego
Do 1/3 szklanki mleka kokosowego można użyć dowolnego pozostałego płynu z puszki po kremie kokosowym, mleka roślinnego lub wody
✅3 łyżki kawy rozpuszczalnej
✅2 łyżki cukru brązowego lub kokosowego (nierafinowanego)
✅1/2 łyżeczki soli

Krem z orzechów nerkowca:
✅2 szklanki nerkowców (moczenie nie jest konieczne) ~250 g namoczonych, ~200 g na sucho (co najmniej 1,5 szklanki na surowo)
✅1 szklanka wody lub płynu z puszki z kremem kokosowym
Krem z orzechów nerkowca:
- Zmiksuj orzechy nerkowca z wodą lub płynem z puszki po mleku kokosowym
- Rozpuść masło kakaowe
- Rozpuść masło kakaowe i odstaw do ostygnięcia

Zrób kawę:
- W małym rondelku wymieszaj mleko kokosowe (lub wodę), cukier, granulki kawy, kakao i sól i podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż wszystko się rozpuści
- Zdejmij z ognia i przelej przez sitko na wypadek, gdyby pozostały jakieś grudki
- Wymieszaj składniki
- Dodaj wszystkie składniki do Nutramilk i zmiksuj na gładką i kremową konsystencję
- Po zmieszaniu nadaj smak wegańskiej mieszance lodów kawowych i w razie potrzeby dodaj słodzik
Jeśli chcesz zrobić lody z kruszonką kawową, dodaj wszelkie chrupiące elementy, takie jak pokruszone herbatniki, chipsy czekoladowe, pokruszone orzechy i włóż je do mieszanki blendera

Zamroź lody kawowe:
1. Najpierw kawowe kostki lodowe:
- Wlej mieszankę kawy do foremki na kostki lodu (najlepiej silikon) i przenieś do zamrażarki, pod przykryciem, na maksymalnie 6 godzin lub na noc
2. Miksowanie kawowych kostek lodowych:
- Wyjmij kawowe kostki lodowe z foremki silikonowej
- Przełóż zamrożone kostki do robota kuchennego Nutramilk i zmiksuj, aby uzyskać miękką, gładką konsystencję lodów
- Możesz wtedy od razu cieszyć się domowymi lodami lub, jeśli są trochę za miękkie, przelej je do pojemnika na lody i wstaw z powrotem do zamrażarki na kolejne 30-60 minut

Jak przechowywać lody kawowe?
Przede wszystkim pozostałości najlepiej przechowywać szczelnie przykryte, w zamrażarce do 2 tygodni (dla najlepszego smaku).
Wyjmuj je z zamrażarki na 5-10 minut przed podaniem, aby łatwiej się nabierały. Pomocne może być również pozostawienie miarki w gorącej wodzie na kilka minut.

Udostępnij:

Soczysta Morella

Piszę dla Was i o Was, ale też o sobie. O naturalnych metodach podreperowania zdrowia, niekoniecznie za pomocą walizki leków. Natura daje wszystko, co potrzebne, żebyśmy mogli pomóc sobie w dolegliwościach i chorobach. Również byśmy do nich nie dopuścili. Sama stosuję terapię sokami, ziołowe i naturalne suplementy o których piszę. Działają! Jestem tego dobrym przykładem. Od lat mam chorą tarczycę, zespół Raynauda. Już bardzo dawno temu odstawiłam tabletki hormonalne i sterydy. Pilnuję tego co jem. Bo jak i co zjem, to potem dokładnie tak się czuję. Zależy mi, by było to pożywienie najwyższej jakości. Ważna jest dla mnie również jakość życia. Biegam, dużo spaceruję, słucham muzyki klasycznej, chodzę na yogę, często medytuję. Jestem tu dla Was na 100%

11 Przepisów na Mleka Roślinne. Sprawdź!

Mleka Roślinne Właściwości

Skomentuj