10 Przepisów na Lody i Desery Roślinne

Przepisy na lody i desery roślinne – to alternatywa dla  nietolerujących laktozy i dla wegan. Ale nie tylko!

Najlepsze przepisy na lody i desery roślinne

Koniecznie wypróbuj receptury na orzeźwiające lody i smakołyki w zdrowej odsłonie.
Rozkoszuj się obłędnym smakiem letnich przysmaków w wersji wege.
Żadnego bólu brzucha, wzdęcia i zbędnych kalorii. Zero cukru!

 

1. Pomarańczowe Lody Kokosowe

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Pomarańczowe lody kokosowe

Składniki:Jak przyrządzić?
✅2 szklanki mleka kokosowego z NutraMilk
✅6 pomarańczy
✅słodzik do wyboru


Do mleka kokosowego z wiórek kokosa
/6 filiżanek/
✅2 szklanki niesłodzonych wiórek kokosa
✅6 filiżanek wody
Zacznij od zrobienia czystego mleka kokosowego z wiórek kokosa:
- Wiórki kokosa umieść w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę
- Wciśnij Start
- Otwórz pokrywę pojemnika i dodaj 1 szklankę wody.
Wymień pokrywę
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę.
- Wciśnij Start
Powtórz ten krok dla każdej filiżanki wody, aż zużyjesz wszystkie 6 filiżanek
- Naciśnij Mix (nie zmieniaj domyślnego czasu)
- Naciśnij Dozowanie
- Wciśnij Start,otwórz kurek i napełnij pojemnik
*możesz użyć mniej lub więcej wody w zależności od tego, jak pełne mleko ma być.
Następnie do czystego mleka kokosowego dodaj:
- Obrane pomarańcze i wybrany słodzik do NutraMilk.
- Naciśnij Mix, aż wszystko będzie dobrze połączone i gładkie.
Możesz również wycisnąć sok z pomarańczy i dodać sok do NutraMilk, aby nie było miąższu.
- Dodaj mieszankę do wybranych foremek do lodów.
Możesz również użyć plastikowych kubków, jeśli nie masz foremek do lodów.
- Zamrażaj co najmniej 4 godziny

Gotowe!

Proste, szybkie, słodkie i orzeźwiające lody! Użyj lekkiego mleka kokosowego z NutraMilk. Otrzymasz idealny smak kokosowy, dodaj świeże pomarańcze lub sok pomarańczowy i gotowe!

 

2. Lody na Patyku Czekoladowo-Truskawkowo-Waniliowe

🥛⁠⁠⁠Bez nabiału 🌾Bezglutenowe ⁠Keto ⁠Paleo 🥗⁠Wegańskie

Lody na patyku czekoladowe, truskawkowe i waniliowe

Wszystkie klasyczne smaki w jednym. Lody są łatwe do zrobienia i to z zaledwie kilku zdrowych składników. Świetnie Cię ochłodzą, delektuj się słodką przekąską!
Możesz wybrać dowolne mleko roślinne wyprodukowane w NutraMilk lub kombinację, taką jak orzech nerkowca dla warstwy truskawkowej lub migdałowy,  orzech laskowy dla warstwy czekoladowej.
Bądź kreatywna i baw się smakami.

Składniki:Jak przyrządzić?
✅3/4 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek lub jagód
✅2 łyżki kakao
✅3 łyżki syropu klonowego lub słodzika do wyboru*
✅2 szklanki mleka kokosowego z NutraMilk
✅szklanka mleka migdałowego z NutraMilk
✅1 łyżka esencji waniliowej

Na czyste mleko kokosowe - 6 filiżanek:
✅2 szklanki wiórek kokosowych
✅6 filiżanek wody

na czyste mleko migdałowe:
✅1 szklanka migdałów
✅litr wody
✅1/8 łyżeczki soli himalajskiej
Mleko kokosowego z wiórek kokosa
- Umieść wiórki w NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę
- Wciśnij Start
- Otwórz pokrywę pojemnika i dodaj 1 szklankę wody. Wymień pokrywę
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę.
- Wciśnij Start
- Powtórz ten krok dla każdej filiżanki wody, aż zużyjesz wszystkie 6 filiżanek
- Naciśnij Mix (nie zmieniaj domyślnego czasu)
- Naciśnij Dozowanie
- Wciśnij Start i otwórz kurek, aby napełnić pojemnik do przechowywania
*możesz użyć mniej lub więcej wody w zależności od tego, jak pełne mleko ma być.

Do mleka migdałowego:
Zacznij od przygotowania świeżego mleka migdałowego za pomocą NutraMilk:
- Umieść migdały w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 7 minut
- Wciśnij Start
- Dodaj wodę i załóż pokrywkę
- Naciśnij Mix (nie zmieniaj domyślnego czasu mieszania)
- Wciśnij Start
- Naciśnij Dispense, otwórz kurek i napełnij pojemnik mlekiem migdałowym

Warstwa truskawkowa
:
- Przetwarzaj jagody, wybrany słodzik i 1 szklankę mleka kokosowego w NutraMilk lub blenderze ręcznym
- Wypełnij foremki do lodów w 1/3 i zamrażaj przez 1-2 godziny, aż będą twarde, aby można było dodać kolejną warstwę

Warstwa waniliowa:
- Dodaj esencję waniliową do 1 szklanki mleka kokosowego i wymieszaj
- Wyjmij foremki na lody z zamrażarki i wypełnij do 2/3
- Zamroź przez 1-2 godziny, aż stanie się twarda, aby można było dodać kolejną warstwę

Warstwa czekoladowa:
- Dodaj kakao w proszku, wybrany słodzik i wybrane mleko. Orzechy nerkowca również są pyszne lub ponownie użyj mleka kokosowego
- Zmiksuj z NutraMilk lub po prostu ubij, aż wszystko będzie dobrze połączone
- Wyjmij foremki na lody z zamrażarki i napełnij
- Zamrażaj przez ok. 4 godziny lub dłużej, aż będą twarde


 

3. Orzechowe Lody Kremowe

🥛Bez nabiału 🌾⁠Bezglutenowe ⁠Keto ⁠Paleo 🥗⁠⁠Wegańskie

Orzechowe lody kremowe

Te pyszne lody możesz kroić w plastry. Są okraszone czekoladową polewą i mają najlepszą kremową, bogatą konsystencję i smak masła orzechowego.
Wszystko to dzięki świeżemu masłu orzechowemu wytwarzanemu w NutraMilk.
Ten przepis jest wegański, paleo i keto-przyjazny.

Składniki:Jak przyrządzić?
Do lodów z masłem orzechowym:
✅3/4 szklanki masła orzechowego z NutraMilk
✅1/2 szklanki syropu klonowego, temperatura pokojowa
✅1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
✅6 łyżek (90 ml) pełnotłustego kremu kokosowego o temperaturze pokojowej

Do czekoladowej polewy:
✅1/2 szklanki bezmlecznych kawałków lub batonów czekoladowych, posiekanych*
✅1 łyżeczka oleju kokosowego

Na masło orzechowe:
✅2 szklanki (275g) orzeszków ziemnych (nieprażonych, niesolonych)
✅sól himalajska szczypta
Masło orzechowego:
- Umieść orzeszki ziemne w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 2-3 minuty
- Wciśnij Start
- Otwórz pokrywę pojemnika
- Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło.
- Wyłóż małą foremkę do ciasta folią lub papierem pergaminowym, aby warstwa była łatwa do wyjęcia po zamrożeniu
- Dodaj wszystkie składniki nadzienia (masło orzechowe, syrop klonowy, roztopiony olej, mleko kokosowe)do NutraMilk
- Miksuj do uzyskania gładkości
- Na przygotowaną foremenkę wlej nadzienie
- Umieść foremkę na płaskim miejscu w zamrażarce i zamrażaj przez 4 do 5 godzin, aż nadzienie się zmrozi
- Gdy nadzienie stwardnieje, przygotuj polewę
- W średnim garnku wymieszać wiórki czekoladowe, olej kokosowy
- Roztop na najniższym stopniu temperatury, często mieszając, aż będą gładkie
- Wyjmij nadzienie z zamrażarki i chwytając plastikową folię za uchwyt, wyjmij ją z patelni
- Przełóż nadzienie na duży talerz i zdejmij folię lub wyjmij pergamin
- Wylej polewę na stałe nadzienie, zaczynając od środka i pozwól mu spływać kaskadą po bokach
- Włóż go do zamrażarki bez przykrycia i zamrażaj przez około 10 minut, aż polewa będzie twarda
- Udekoruj posiekanymi orzeszkami ziemnymi, czekoladą lub kakao
- Wrzuć resztki do zamrażarki od razu, ponieważ deser zmięknie
Uwagi: *Dla diety ketogenicznej - wybierz słodzik zatwierdzony jako keto, taki jak syrop z owoców mnicha i ciemna czekolada z atestem keto

 

4. Kremowe Lody Pistacjowe

🥛 Bez nabiału 🌾Bezglutenowe ⁠Keto ⁠Paleo 🥗⁠Wegańskie

Kremowe lody pistacjowe

Te bezmleczne lody są łatwe do zrobienia w domu, nie jest potrzebna maszyna do lodów.
Dzięki NutraMilk możesz w kilka minut zrobić na przykład masło pistacjowe, a także świeże mleko migdałowe, które są kluczowymi składnikami tego pysznego, kremowego i delikatnego kremu pistacjowego.
Ten przepis jest wegański, paleo i keto-przyjazny.
Migdały i pistacje są bogatym źródłem zdrowych składników odżywczych, dzięki czemu jest to zdrowa uczta – idealna na lato!

Składniki:Jak przyrządzić?
✅2 1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego z NutraMilk
✅1-2 awokado
✅1/2 szklanki masła pistacjowo-orzechowego z NutraMilk
✅1 szklanka pestek daktyli Medjool

Do mleka migdałowego:
✅1 szklanka (150g) migdałów
✅litr wody
✅1/8 łyżeczki soli himalajskiej

Na masło pistacjowe:
✅2 szklanki orzeszków pistacjowych (260g)
✅1/4 łyżeczki soli himalajskiej
Zacznij od przygotowania świeżego mleka migdałowego w NutraMilk:
- Umieść migdały w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 7 minut
- Wciśnij Start
- Dodaj wodę i załóż pokrywkę
- Naciśnij Mix i nie zmieniaj domyślnego czasu mieszania
- Wciśnij Start
- Naciśnij Dispense, otwórz kurek i napełnij pojemnik mlekiem migdałowym

Następnie zrób masło pistacjowe:
- Umieść pistacje i sól w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 5-6 minut
- Wciśnij Start
- W razie potrzeby otwórz pojemnik, odstaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło
- Połącz mleko migdałowe, awokado, masło pistacjowe, daktyle medjool w NutraMilk i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji
- Wlej mieszaninę do rondla i zamrażaj przez noc.Wyjmij z zamrażarki i rozmroź przez 10-15 minut lub do momentu, aż będzie wystarczająco miękki, aby zgarnąć. Lub jeśli chcesz, aby był SUPER kremowy, połam na kawałki i ponownie wymieszaj, aż będzie gładki
- Włóż do misek lub rożków z posiekanymi pistacjami

 

5. Roślinna Bita Śmietana

🥛Bez nabiału 🌾⁠Bezglutenowe ⁠Keto ⁠Paleo 🥗Wegańskie

Roślinna Bita Śmietana

Pyszna bita śmietana roślinna z wanilią, orzechami i migdałami jest idealna między innymi jako dodatek do każdego deseru. Nie zawiera nabiału i jest gotowana w ciągu kilku minut z pomocą automatu NutraMilk

Składniki:Jak przyrządzić?
Do bitej śmietany:
✅2 szklanki orzechów włoskich
✅1 szklanka mleka migdałowego z NutraMilk
✅2 łyżki stołowe cukru pudru
✅1-2 łyżeczki miodu
✅1 łyżeczka ekstraktu wanilii
✅Szczypta soli himalajskiej

Do mleka migdałowego:
✅szklanka (150g) migdałów
✅litr wody
✅szczypta różowej soli himalajskiej (opcjonalnie)
Zacznij od przygotowania świeżego mleka migdałowego za pomocą NutraMilk:
- Umieść migdały w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 7 minut
- Wciśnij Start
- Dodaj wodę i załóż pokrywkę
- Naciśnij Mix i nie zmieniaj domyślnego czasu mieszania
- Wciśnij Start
- Naciśnij Dispense, otwórz kurek i napełnij pojemnik mlekiem migdałowym.
- Umieść orzechy włoskie w NutraMilk i ustaw cykl masła na 5-6 minut
- Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło
- Gdy masz już kremowe masło, dodaj resztę składników – zacznij od szklanki mleka migdałowego
- Naciśnij Cykl mieszania przez minutę lub do momentu, aż wszystko się dobrze połączy
- Zobacz, jak wychodzi konsystencja. Jeśli chcesz uzyskać rzadszą konsystencję, dodaj więcej mleka migdałowego

 

6. Deser Czekoladowy z NutraMilk

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ⁠❤️⁠Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Deser Czekoladowy NutraMilk

Bogate przede wszystkim w białko, pyszne kulki czekoladowe są pysznymi dodatkiem do deserów, lodów lub innych słodkich smakołyków!
Zrobione ze świeżego masła orzechowego i mąki migdałowej z NutraMilk i polewy czekoladowej – są słodkie, kremowe i orzechowe!

Składniki:Jak przyrządzić?
✅1/2 szklanki mąki migdałowej z NutraMilk
✅3/4 filiżanki masła orzechowego z NutraMilk
✅3 łyżki syropu klonowy lub innego słodzik do wyboru
✅1/2 łyżeczki soli himalajskiej
✅200g ciemnej bezmlecznej czekolady

Na masło orzechowe:
✅2 szklanki (275g) orzeszków ziemnych (nieprażonych, niesolonych)
✅szczypta soli himalajskiej

Na masło orzechowe:
- Umieść orzeszki ziemne w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 2-3 minuty
- Wciśnij Start
- Otwórz pokrywę pojemnika
- Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło
- Odłóż 3/4 szklanki masła, a resztę zachowaj do późniejszego wykorzystania
- Mąkę migdałową, syrop klonowy i sól wsyp do NutraMilk ze szklanką masła orzechowego i uciskaj masło przez kilka minut, aż powstanie ciasto
- Wyjmij ciasto i uformuj w jedną kulkę
- Odmierzaj 1/4 łyżeczki ciasta i zwijak kulki
- Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto
- Wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia
- Przełóż do lodówki
- W międzyczasie w kąpieli wodnej (szklana miska postawiona nad rondelkiem z wodą) rozpuść posiekaną czekoladę, często mieszając
- Po roztopieniu wyjmij kulki z masła orzechowego z lodówki i zanurz je w czekoladzie.
- Umieść z powrotem na papierze do pieczenia. Można to łatwo zrobić za pomocą 2 widelców.
- Ciesz się czekoladowymi kulkami z masła orzechowego!

Uwagi: Aby dostosować przepis do diety paleo, wybierz słodzik i czekoladę z atestem paleo


 

7. Bezglutenowe Roślinne Oreo

🐮⁠Mleko alternatywa dla mleka krowiego 👌Przyjazne dla alergików 🥛Bez nabiału 🌾Bezglutenowe ⁠Keto ⁠Paleo 🥗Wegańskie

Bezglutenowe, roślinne Oreo

Domowe Oreo są przede wszystkim łatwe do wykonania i znacznie lepsze niż wersja ze sklepu. Są bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie i wypełnione słodkim, jedwabistym lukrem z orzechów nerkowca, przygotowanym na świeżo z NutraMilk. Dlatego ciesz się tymi pysznymi ciasteczkami ze świeżą szklanką mleka roślinnego lub użyj kruszonki jako polewy do lodów!

Składniki:Jak przyrządzić?
Do ciasta na ciasteczka Oreo:
✅3/4 szklanki mąki bezglutenowej
✅3/4 szklanki mączki migdałowej z NutraMilk
✅1/3 szklanki kakao
✅1/4 szklanki nierafinowanego cukru lub ksylitolu
✅1/4 łyżeczki soli
✅1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
✅1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
✅1/4 szklanki oleju roślinnego lub kokosowego
✅3 łyżki dowolnego mleka roślinnego z NutraMilk
✅2 łyżki syropu klonowego, miodu lub agawy

Do masy z orzechów nerkowca:
✅1/2 szklanki masła nerkowca z NutraMilk
✅1 łyżka oleju kokosowego stopionego
✅3 łyżki syropu klonowego (lub inny słodzik)
✅1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na masło nerkowca:
✅2 szklanki (300g) orzechów nerkowca
✅1/8 łyżeczki różowej soli himalajskiej

Zacznij od zrobienia masła i nadzienia
z orzechów nerkowca:

- Orzechy nerkowca i sól umieścić w pojemniku
NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 5-6 minut
- Wciśnij Start
- Otwórz pokrywę pojemnika
- Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty,
aby uzyskać bardziej kremowe masło
- Pozostaw pół szklanki masła z orzechów nerkowca w NutraMilk
do napełnienia, a resztę przechowuj do późniejszego użycia
Dodaj pozostałe składniki nadzienia z orzechów nerkowca do 
NutraMilk i wymieszaj, aż wszystko się dobrze połączy.

W przypadku Oreo połącz pierwsze 6 składników ciastka i dobrze wymieszaj.
- W osobnej misce połącz pozostałe składniki na ciasteczka
-Mieszaj mokre z suchym, aby uformować ciasto, a następnie wstaw do 
lodówki na 30 minut przed pieczeniem
- Rozgrzej piekarnik do 150°C
- Rozwałkuj w cienkie ciasto i wytnij płaskie kółka
- Piecz na wysmarowanej tłuszczem blasze z ciastkami przez 10 minut;
nadal będą wyglądać na trochę niedopieczone, gdy wyjdą z piekarnika, ale tak jest ok
- Ważne jest, aby pozwolić im ostygnąć 10 minut przed wyjęciem, ponieważ
w tym czasie twardnieją
- Nałóż ok. łyżeczki na połowę lub więcej nadzienia z orzechów nerkowca na połowę
ciastek, a następnie pokryj je pozostałymi krążkami i wstaw do lodówki, aby zastygły
- Przechowuj w lodówce, aby nadzienie pozostało twarde

 

8. Bezmączne Batoniki z Kawałkami Czekolady

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ⁠❤️⁠Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Bezmączne batoniki z kawałkami czekolady

Składniki:Jak przyrządzić?
Do batoników z kawałkami czekolady:
✅2 szklanki niesolonych migdałów (surowych lub prażonych) zmielonych na masło za pomocą NutraMilk
✅2/3 szklanki cukru kokosowego
✅2 łyżki mielonego siemienia lnianego
✅3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
✅1/2 łyżeczki soli (pomiń, jeśli migdały są solone)
✅3–5 łyżek wody
✅3/4 szklanki kawałków czekolady (użyj mniej lub więcej do smaku)
Zacznij od zrobienia masła migdałowego:
- Umieść migdał i sól w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 12-13 minut
- Wciśnij Start
- Otwórz pokrywę pojemnika
Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło.
- Rozgrzej piekarnik do 350ºF. Wyłóż formę papierem do pieczenia i odłóż na bok
- W dużej misce wymieszaj masło migdałowe, cukier kokosowy, len, sodę oczyszczoną i sól
- Mieszaj w wodzie po trochu, aż ciasto będzie miękkie i plastyczne
- Ilość wody będzie się różnić w zależności od grubości masła migdałowego. Cieńsze masło migdałowe może nie potrzebować tak dużej ilości wody
- Wymieszaj większość kawałków czekolady, pozostawiając kilka do posypania na wierzchu
- Ciasto wyłóż równomiernie na formę i posyp pozostałymi kawałkami czekolady
- Piecz przez 18–20 minut, aż się zarumieni
- Ostudź dokładnie przed pokrojeniem i podaniem. Batoniki są delikatniejsze, gdy ostygną.

 

9. Domowe Ciasto Orzechowe

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ⁠❤️⁠Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Domowe ciasto orzechowe

Ta bezglutenowa odmiana ciasta z orzechami pekan na bazie masła orzechowego i mąki owsianej oraz nadzienia z melasę, która dodaje głębi i ciemnego koloru. Jeśli na przykład nie lubisz smaku melasy, możesz zastąpić ją syropem klonowym.

Składniki:Jak przyrządzić?
Do bazy bezglutenowej:
✅1 1/2 szklanki mąki owsianej (można zrobić mąkę owsianą z NutraMilk z owsa)
✅1/3 szklanki (85g) masła orzechowego/nasionowego z NutraMilk (my użyliśmy masła orzechowego)
✅1/4 szklanki (90g) syropu klonowego
✅Szczypta soli morskiej 1/4 szklanki (60 g) wody

Na ciasto:
✅1 szklanka posiekanych orzechów pekan
✅2 łyżki stołowe. melasa, blackstrap lub zwykła
✅3/4 szklanki czystego syropu klonowego, miodu lub agawy
✅2-3 łyżki masła orzechowego z NutraMilk
✅1/4 szklanki mąki lnianej ubitej w 1/3 szklanki wody
✅1-2 łyżki bourbonu lub 1 łyżka wody
✅1 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
✅1/2 łyżeczki soli
✅szczypta gałki muszkatołowej
✅opcjonalnie orzechy pekan do dekoracji
✅opcjonalnie 1/2 szklanki mini kawałków czekolady

Na masło orzechowe:
✅2 szklanki (275g) orzeszków ziemnych (nieprażonych, niesolonych)
✅sól szczypta
Do masła orzechowego:
- Umieść orzeszki ziemne w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 2-3 minuty
- Wciśnij Start
- Otwórz pokrywę pojemnika
- Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło
- Wymieszaj wszystko oprócz wody w dużej misce
- Zagnieć i dodaj wodę w razie potrzeby, aby uformować lepką kulkę ciasta
- Rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami pergaminu. Użyj jednego kawałka papieru, aby przewrócić ciasto (najpierw spryskuję moją olejem kokosowym)
- Rozłóż na patelni i zaciśnij krawędzie
- Odłóż na bok

Ciasto z orzechami pekan:
- Wymieszaj wszystkie składniki oprócz opcjonalnego przybrania i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki, w tym czasie zgęstnieje dzięki mączce lnianej
- Rozgrzej piekarnik do 170°C
- Wlej nadzienie do ciasta
- W razie potrzeby ułóż opcjonalne dodatkowe orzechy pekan na wierzchu.
- Piecz na środkowym ruszcie przez 35 minut, a następnie nie otwieraj drzwiczek piekarnika, ale pozostaw w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 minut

 

 

10. Kawowe Lody Wegańskie

👌⁠Przyjazne dla alergików 🍎⁠RAW 🥛⁠⁠Bez nabiału 🌾⁠⁠Bezglutenowe ⁠❤️⁠Wolne od cholesterolu 🥗⁠Wegańskie

Kawowe lody wegańskie

10 porcji
*Czas przygotowania 20 minut *Kalorie 321 kcal

Składniki:Jak przyrządzić?
✅425 g pełnotłustego kremu kokosowego, możesz użyć 1 szklankę domowej roboty kremu kokosowego
✅1 szklanka kremu z nerkowców (patrz poniżej)
✅1/2 szklanki syropu klonowego
✅100 g masła kakaowego
Do 1/3 szklanki mleka kokosowego można użyć dowolnego pozostałego płynu z puszki po kremie kokosowym, mleka roślinnego lub wody
✅3 łyżki kawy rozpuszczalnej
✅2 łyżki cukru brązowego lub kokosowego (nierafinowanego)
✅1/2 łyżeczki soli

Krem z orzechów nerkowca:
✅2 szklanki nerkowców (moczenie nie jest konieczne) ~250 g namoczonych, ~200 g na sucho (co najmniej 1,5 szklanki na surowo)
✅1 szklanka wody lub płynu z puszki z kremem kokosowym
Krem z orzechów nerkowca:
- Zmiksuj orzechy nerkowca z wodą lub płynem z puszki po mleku kokosowym
- Rozpuść masło kakaowe
- Rozpuść masło kakaowe i odstaw do ostygnięcia

Zrób kawę:
- W małym rondelku wymieszaj mleko kokosowe (lub wodę), cukier, granulki kawy, kakao i sól i podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż wszystko się rozpuści
- Zdejmij z ognia i przelej przez sitko na wypadek, gdyby pozostały jakieś grudki
- Wymieszaj składniki
- Dodaj wszystkie składniki do Nutramilk i zmiksuj na gładką i kremową konsystencję
- Po zmieszaniu nadaj smak wegańskiej mieszance lodów kawowych i w razie potrzeby dodaj słodzik
Jeśli chcesz zrobić lody z kruszonką kawową, dodaj wszelkie chrupiące elementy, takie jak pokruszone herbatniki, chipsy czekoladowe, pokruszone orzechy i włóż je do mieszanki blendera

Zamroź lody kawowe:
1. Najpierw kawowe kostki lodowe:
- Wlej mieszankę kawy do foremki na kostki lodu (najlepiej silikon) i przenieś do zamrażarki, pod przykryciem, na maksymalnie 6 godzin lub na noc
2. Miksowanie kawowych kostek lodowych:
- Wyjmij kawowe kostki lodowe z foremki silikonowej
- Przełóż zamrożone kostki do robota kuchennego Nutramilk i zmiksuj, aby uzyskać miękką, gładką konsystencję lodów
- Możesz wtedy od razu cieszyć się domowymi lodami lub, jeśli są trochę za miękkie, przelej je do pojemnika na lody i wstaw z powrotem do zamrażarki na kolejne 30-60 minut

Jak przechowywać lody kawowe?
Przede wszystkim pozostałości najlepiej przechowywać szczelnie przykryte, w zamrażarce do 2 tygodni (dla najlepszego smaku).
Wyjmuj je z zamrażarki na 5-10 minut przed podaniem, aby łatwiej się nabierały. Pomocne może być również pozostawienie miarki w gorącej wodzie na kilka minut.

Udostępnij:

11 Przepisów na Mleka Roślinne. Sprawdź!

Mleka Roślinne Właściwości

Skomentuj