Przepisy na lody i desery roślinne – to alternatywa dla nietolerujących laktozy i dla wegan. Ale nie tylko!
Najlepsze przepisy na lody i desery roślinne
Koniecznie wypróbuj receptury na orzeźwiające lody i smakołyki w zdrowej odsłonie.
Rozkoszuj się obłędnym smakiem letnich przysmaków w wersji wege.
Żadnego bólu brzucha, wzdęcia i zbędnych kalorii. Zero cukru!
1. Przepis na pomarańczowe Lody Kokosowe
👌Przyjazne dla alergików 🍎RAW 🥛Bez nabiału 🌾Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗Wegańskie
Składniki: | Jak przyrządzić? |
✅2 szklanki mleka kokosowego z NutraMilk ✅6 pomarańczy ✅słodzik do wyboru Do mleka kokosowego z wiórek kokosa /6 filiżanek/ ✅2 szklanki niesłodzonych wiórek kokosa ✅6 filiżanek wody | Zacznij od zrobienia czystego mleka kokosowego z wiórek kokosa: - Wiórki kokosa umieść w pojemniku NutraMilk - Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę - Wciśnij Start - Otwórz pokrywę pojemnika i dodaj 1 szklankę wody. Wymień pokrywę - Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę. - Wciśnij Start Powtórz ten krok dla każdej filiżanki wody, aż zużyjesz wszystkie 6 filiżanek - Naciśnij Mix (nie zmieniaj domyślnego czasu) - Naciśnij Dozowanie - Wciśnij Start,otwórz kurek i napełnij pojemnik *możesz użyć mniej lub więcej wody w zależności od tego, jak pełne mleko ma być. Następnie do czystego mleka kokosowego dodaj: - Obrane pomarańcze i wybrany słodzik do NutraMilk. - Naciśnij Mix, aż wszystko będzie dobrze połączone i gładkie. Możesz również wycisnąć sok z pomarańczy i dodać sok do NutraMilk, aby nie było miąższu. - Dodaj mieszankę do wybranych foremek do lodów. Możesz również użyć plastikowych kubków, jeśli nie masz foremek do lodów. - Zamrażaj co najmniej 4 godziny |
Gotowe!
Proste, szybkie, słodkie i orzeźwiające lody! Użyj lekkiego mleka kokosowego z NutraMilk. Otrzymasz idealny smak kokosowy, dodaj świeże pomarańcze lub sok pomarańczowy i gotowe!
2. Lody na Patyku Czekoladowo-Truskawkowo-Waniliowe
🥛Bez nabiału 🌾Bezglutenowe ❎Keto ❎Paleo 🥗Wegańskie
Wszystkie klasyczne smaki w jednym. Lody są łatwe do zrobienia i to z zaledwie kilku zdrowych składników. Świetnie Cię ochłodzą, delektuj się słodką przekąską!
Możesz wybrać dowolne mleko roślinne wyprodukowane w NutraMilk lub kombinację, taką jak orzech nerkowca dla warstwy truskawkowej lub migdałowy, orzech laskowy dla warstwy czekoladowej.
Bądź kreatywna i baw się smakami.
Składniki: | Jak przyrządzić? |
✅3/4 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek lub jagód ✅2 łyżki kakao ✅3 łyżki syropu klonowego lub słodzika do wyboru* ✅2 szklanki mleka kokosowego z NutraMilk ✅szklanka mleka migdałowego z NutraMilk ✅1 łyżka esencji waniliowej Na czyste mleko kokosowe - 6 filiżanek: ✅2 szklanki wiórek kokosowych ✅6 filiżanek wody na czyste mleko migdałowe: ✅1 szklanka migdałów ✅litr wody ✅1/8 łyżeczki soli himalajskiej | Mleko kokosowego z wiórek kokosa - Umieść wiórki w NutraMilk - Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę - Wciśnij Start - Otwórz pokrywę pojemnika i dodaj 1 szklankę wody. Wymień pokrywę - Naciśnij cykl masła, ustaw na 1 minutę. - Wciśnij Start - Powtórz ten krok dla każdej filiżanki wody, aż zużyjesz wszystkie 6 filiżanek - Naciśnij Mix (nie zmieniaj domyślnego czasu) - Naciśnij Dozowanie - Wciśnij Start i otwórz kurek, aby napełnić pojemnik do przechowywania *możesz użyć mniej lub więcej wody w zależności od tego, jak pełne mleko ma być. Do mleka migdałowego: Zacznij od przygotowania świeżego mleka migdałowego za pomocą NutraMilk: - Umieść migdały w pojemniku NutraMilk - Naciśnij cykl masła, ustaw na 7 minut - Wciśnij Start - Dodaj wodę i załóż pokrywkę - Naciśnij Mix (nie zmieniaj domyślnego czasu mieszania) - Wciśnij Start - Naciśnij Dispense, otwórz kurek i napełnij pojemnik mlekiem migdałowym Warstwa truskawkowa: - Przetwarzaj jagody, wybrany słodzik i 1 szklankę mleka kokosowego w NutraMilk lub blenderze ręcznym - Wypełnij foremki do lodów w 1/3 i zamrażaj przez 1-2 godziny, aż będą twarde, aby można było dodać kolejną warstwę Warstwa waniliowa: - Dodaj esencję waniliową do 1 szklanki mleka kokosowego i wymieszaj - Wyjmij foremki na lody z zamrażarki i wypełnij do 2/3 - Zamroź przez 1-2 godziny, aż stanie się twarda, aby można było dodać kolejną warstwę Warstwa czekoladowa: - Dodaj kakao w proszku, wybrany słodzik i wybrane mleko. Orzechy nerkowca również są pyszne lub ponownie użyj mleka kokosowego - Zmiksuj z NutraMilk lub po prostu ubij, aż wszystko będzie dobrze połączone - Wyjmij foremki na lody z zamrażarki i napełnij - Zamrażaj przez ok. 4 godziny lub dłużej, aż będą twarde |
3. Orzechowe Lody Kremowe
🥛Bez nabiału 🌾Bezglutenowe ❎Keto ❎Paleo 🥗Wegańskie
Te pyszne lody możesz kroić w plastry. Są okraszone czekoladową polewą i mają najlepszą kremową, bogatą konsystencję i smak masła orzechowego.
Wszystko to dzięki świeżemu masłu orzechowemu wytwarzanemu w NutraMilk.
Ten przepis jest wegański, paleo i keto-przyjazny.
Składniki: Jak przyrządzić? Do lodów z masłem orzechowym:
✅3/4 szklanki masła orzechowego z NutraMilk
✅1/2 szklanki syropu klonowego, temperatura pokojowa
✅1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
✅6 łyżek (90 ml) pełnotłustego kremu kokosowego o temperaturze pokojowej
Do czekoladowej polewy:
✅1/2 szklanki bezmlecznych kawałków lub batonów czekoladowych, posiekanych*
✅1 łyżeczka oleju kokosowego
Na masło orzechowe:
✅2 szklanki (275g) orzeszków ziemnych (nieprażonych, niesolonych)
✅sól himalajska szczyptaMasło orzechowego:
- Umieść orzeszki ziemne w pojemniku NutraMilk
- Naciśnij cykl masła, ustaw na 2-3 minuty
- Wciśnij Start
- Otwórz pokrywę pojemnika
- Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło.
- Wyłóż małą foremkę do ciasta folią lub papierem pergaminowym, aby warstwa była łatwa do wyjęcia po zamrożeniu
- Dodaj wszystkie składniki nadzienia (masło orzechowe, syrop klonowy, roztopiony olej, mleko kokosowe)do NutraMilk
- Miksuj do uzyskania gładkości
- Na przygotowaną foremenkę wlej nadzienie
- Umieść foremkę na płaskim miejscu w zamrażarce i zamrażaj przez 4 do 5 godzin, aż nadzienie się zmrozi
- Gdy nadzienie stwardnieje, przygotuj polewę
- W średnim garnku wymieszać wiórki czekoladowe, olej kokosowy
- Roztop na najniższym stopniu temperatury, często mieszając, aż będą gładkie
- Wyjmij nadzienie z zamrażarki i chwytając plastikową folię za uchwyt, wyjmij ją z patelni
- Przełóż nadzienie na duży talerz i zdejmij folię lub wyjmij pergamin
- Wylej polewę na stałe nadzienie, zaczynając od środka i pozwól mu spływać kaskadą po bokach
- Włóż go do zamrażarki bez przykrycia i zamrażaj przez około 10 minut, aż polewa będzie twarda
- Udekoruj posiekanymi orzeszkami ziemnymi, czekoladą lub kakao
- Wrzuć resztki do zamrażarki od razu, ponieważ deser zmięknie
Uwagi: *Dla diety ketogenicznej - wybierz słodzik zatwierdzony jako keto, taki jak syrop z owoców mnicha i ciemna czekolada z atestem keto
4. Kremowe Lody Pistacjowe
🥛 Bez nabiału 🌾Bezglutenowe ❎Keto ❎Paleo 🥗Wegańskie
Te bezmleczne lody są łatwe do zrobienia w domu, nie jest potrzebna maszyna do lodów.
Dzięki NutraMilk możesz w kilka minut zrobić na przykład masło pistacjowe, a także świeże mleko migdałowe, które są kluczowymi składnikami tego pysznego, kremowego i delikatnego kremu pistacjowego.
Ten przepis jest wegański, paleo i keto-przyjazny.
Migdały i pistacje są bogatym źródłem zdrowych składników odżywczych, dzięki czemu jest to zdrowa uczta – idealna na lato!
Składniki: | Jak przyrządzić? |
✅2 1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego z NutraMilk ✅1-2 awokado ✅1/2 szklanki masła pistacjowo-orzechowego z NutraMilk ✅1 szklanka pestek daktyli Medjool Do mleka migdałowego: ✅1 szklanka (150g) migdałów ✅litr wody ✅1/8 łyżeczki soli himalajskiej Na masło pistacjowe: ✅2 szklanki orzeszków pistacjowych (260g) ✅1/4 łyżeczki soli himalajskiej | Zacznij od przygotowania świeżego mleka migdałowego w NutraMilk: - Umieść migdały w pojemniku NutraMilk - Naciśnij cykl masła, ustaw na 7 minut - Wciśnij Start - Dodaj wodę i załóż pokrywkę - Naciśnij Mix i nie zmieniaj domyślnego czasu mieszania - Wciśnij Start - Naciśnij Dispense, otwórz kurek i napełnij pojemnik mlekiem migdałowym Następnie zrób masło pistacjowe: - Umieść pistacje i sól w pojemniku NutraMilk - Naciśnij cykl masła, ustaw na 5-6 minut - Wciśnij Start - W razie potrzeby otwórz pojemnik, odstaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło - Połącz mleko migdałowe, awokado, masło pistacjowe, daktyle medjool w NutraMilk i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji - Wlej mieszaninę do rondla i zamrażaj przez noc.Wyjmij z zamrażarki i rozmroź przez 10-15 minut lub do momentu, aż będzie wystarczająco miękki, aby zgarnąć. Lub jeśli chcesz, aby był SUPER kremowy, połam na kawałki i ponownie wymieszaj, aż będzie gładki - Włóż do misek lub rożków z posiekanymi pistacjami |
5. Roślinna Bita Śmietana
🥛Bez nabiału 🌾Bezglutenowe ❎Keto ❎Paleo 🥗Wegańskie
Pyszna bita śmietana roślinna z wanilią, orzechami i migdałami jest idealna między innymi jako dodatek do każdego deseru. Nie zawiera nabiału i jest gotowana w ciągu kilku minut z pomocą automatu NutraMilk
Składniki: | Jak przyrządzić? |
Do bitej śmietany: ✅2 szklanki orzechów włoskich ✅1 szklanka mleka migdałowego z NutraMilk ✅2 łyżki stołowe cukru pudru ✅1-2 łyżeczki miodu ✅1 łyżeczka ekstraktu wanilii ✅Szczypta soli himalajskiej Do mleka migdałowego: ✅szklanka (150g) migdałów ✅litr wody ✅szczypta różowej soli himalajskiej (opcjonalnie) | Zacznij od przygotowania świeżego mleka migdałowego za pomocą NutraMilk: - Umieść migdały w pojemniku NutraMilk - Naciśnij cykl masła, ustaw na 7 minut - Wciśnij Start - Dodaj wodę i załóż pokrywkę - Naciśnij Mix i nie zmieniaj domyślnego czasu mieszania - Wciśnij Start - Naciśnij Dispense, otwórz kurek i napełnij pojemnik mlekiem migdałowym. - Umieść orzechy włoskie w NutraMilk i ustaw cykl masła na 5-6 minut - Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło - Gdy masz już kremowe masło, dodaj resztę składników – zacznij od szklanki mleka migdałowego - Naciśnij Cykl mieszania przez minutę lub do momentu, aż wszystko się dobrze połączy - Zobacz, jak wychodzi konsystencja. Jeśli chcesz uzyskać rzadszą konsystencję, dodaj więcej mleka migdałowego |
6. Deser Czekoladowy z NutraMilk
👌Przyjazne dla alergików 🍎RAW 🥛Bez nabiału 🌾Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗Wegańskie
Bogate przede wszystkim w białko, pyszne kulki czekoladowe są pysznymi dodatkiem do deserów, lodów lub innych słodkich smakołyków!
Zrobione ze świeżego masła orzechowego i mąki migdałowej z NutraMilk i polewy czekoladowej – są słodkie, kremowe i orzechowe!
Składniki: | Jak przyrządzić? |
✅1/2 szklanki mąki migdałowej z NutraMilk ✅3/4 filiżanki masła orzechowego z NutraMilk ✅3 łyżki syropu klonowy lub innego słodzik do wyboru ✅1/2 łyżeczki soli himalajskiej ✅200g ciemnej bezmlecznej czekolady Na masło orzechowe: ✅2 szklanki (275g) orzeszków ziemnych (nieprażonych, niesolonych) ✅szczypta soli himalajskiej | Na masło orzechowe: - Umieść orzeszki ziemne w pojemniku NutraMilk - Naciśnij cykl masła, ustaw na 2-3 minuty - Wciśnij Start - Otwórz pokrywę pojemnika - Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło - Odłóż 3/4 szklanki masła, a resztę zachowaj do późniejszego wykorzystania - Mąkę migdałową, syrop klonowy i sól wsyp do NutraMilk ze szklanką masła orzechowego i uciskaj masło przez kilka minut, aż powstanie ciasto - Wyjmij ciasto i uformuj w jedną kulkę - Odmierzaj 1/4 łyżeczki ciasta i zwijak kulki - Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto - Wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia - Przełóż do lodówki - W międzyczasie w kąpieli wodnej (szklana miska postawiona nad rondelkiem z wodą) rozpuść posiekaną czekoladę, często mieszając - Po roztopieniu wyjmij kulki z masła orzechowego z lodówki i zanurz je w czekoladzie. - Umieść z powrotem na papierze do pieczenia. Można to łatwo zrobić za pomocą 2 widelców. - Ciesz się czekoladowymi kulkami z masła orzechowego! Uwagi: Aby dostosować przepis do diety paleo, wybierz słodzik i czekoladę z atestem paleo |
7. Bezglutenowe Roślinne Oreo
🐮Mleko alternatywa dla mleka krowiego 👌Przyjazne dla alergików 🥛Bez nabiału 🌾Bezglutenowe ❎Keto ❎Paleo 🥗Wegańskie
Domowe Oreo są przede wszystkim łatwe do wykonania i znacznie lepsze niż wersja ze sklepu. Są bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie i wypełnione słodkim, jedwabistym lukrem z orzechów nerkowca, przygotowanym na świeżo z NutraMilk. Dlatego ciesz się tymi pysznymi ciasteczkami ze świeżą szklanką mleka roślinnego lub użyj kruszonki jako polewy do lodów!
Składniki: | Jak przyrządzić? |
Do ciasta na ciasteczka Oreo: ✅3/4 szklanki mąki bezglutenowej ✅3/4 szklanki mączki migdałowej z NutraMilk ✅1/3 szklanki kakao ✅1/4 szklanki nierafinowanego cukru lub ksylitolu ✅1/4 łyżeczki soli ✅1/4 łyżeczki sody oczyszczonej ✅1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego ✅1/4 szklanki oleju roślinnego lub kokosowego ✅3 łyżki dowolnego mleka roślinnego z NutraMilk ✅2 łyżki syropu klonowego, miodu lub agawy Do masy z orzechów nerkowca: ✅1/2 szklanki masła nerkowca z NutraMilk ✅1 łyżka oleju kokosowego stopionego ✅3 łyżki syropu klonowego (lub inny słodzik) ✅1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Na masło nerkowca: ✅2 szklanki (300g) orzechów nerkowca ✅1/8 łyżeczki różowej soli himalajskiej | Zacznij od zrobienia masła i nadzienia z orzechów nerkowca: - Orzechy nerkowca i sól umieścić w pojemniku NutraMilk - Naciśnij cykl masła, ustaw na 5-6 minut - Wciśnij Start - Otwórz pokrywę pojemnika - Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło - Pozostaw pół szklanki masła z orzechów nerkowca w NutraMilk do napełnienia, a resztę przechowuj do późniejszego użycia Dodaj pozostałe składniki nadzienia z orzechów nerkowca do NutraMilk i wymieszaj, aż wszystko się dobrze połączy. W przypadku Oreo połącz pierwsze 6 składników ciastka i dobrze wymieszaj. - W osobnej misce połącz pozostałe składniki na ciasteczka -Mieszaj mokre z suchym, aby uformować ciasto, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut przed pieczeniem - Rozgrzej piekarnik do 150°C - Rozwałkuj w cienkie ciasto i wytnij płaskie kółka - Piecz na wysmarowanej tłuszczem blasze z ciastkami przez 10 minut; nadal będą wyglądać na trochę niedopieczone, gdy wyjdą z piekarnika, ale tak jest ok - Ważne jest, aby pozwolić im ostygnąć 10 minut przed wyjęciem, ponieważ w tym czasie twardnieją - Nałóż ok. łyżeczki na połowę lub więcej nadzienia z orzechów nerkowca na połowę ciastek, a następnie pokryj je pozostałymi krążkami i wstaw do lodówki, aby zastygły - Przechowuj w lodówce, aby nadzienie pozostało twarde |
8. Bezmączne Batoniki z Kawałkami Czekolady
👌Przyjazne dla alergików 🍎RAW 🥛Bez nabiału 🌾Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗Wegańskie
Składniki: | Jak przyrządzić? |
Do batoników z kawałkami czekolady: ✅2 szklanki niesolonych migdałów (surowych lub prażonych) zmielonych na masło za pomocą NutraMilk ✅2/3 szklanki cukru kokosowego ✅2 łyżki mielonego siemienia lnianego ✅3/4 łyżeczki sody oczyszczonej ✅1/2 łyżeczki soli (pomiń, jeśli migdały są solone) ✅3–5 łyżek wody ✅3/4 szklanki kawałków czekolady (użyj mniej lub więcej do smaku) | Zacznij od zrobienia masła migdałowego: - Umieść migdał i sól w pojemniku NutraMilk - Naciśnij cykl masła, ustaw na 12-13 minut - Wciśnij Start - Otwórz pokrywę pojemnika Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło. - Rozgrzej piekarnik do 350ºF. Wyłóż formę papierem do pieczenia i odłóż na bok - W dużej misce wymieszaj masło migdałowe, cukier kokosowy, len, sodę oczyszczoną i sól - Mieszaj w wodzie po trochu, aż ciasto będzie miękkie i plastyczne - Ilość wody będzie się różnić w zależności od grubości masła migdałowego. Cieńsze masło migdałowe może nie potrzebować tak dużej ilości wody - Wymieszaj większość kawałków czekolady, pozostawiając kilka do posypania na wierzchu - Ciasto wyłóż równomiernie na formę i posyp pozostałymi kawałkami czekolady - Piecz przez 18–20 minut, aż się zarumieni - Ostudź dokładnie przed pokrojeniem i podaniem. Batoniki są delikatniejsze, gdy ostygną. |
9. Domowe Ciasto Orzechowe
👌Przyjazne dla alergików 🍎RAW 🥛Bez nabiału 🌾Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗Wegańskie
Ta bezglutenowa odmiana ciasta z orzechami pekan na bazie masła orzechowego i mąki owsianej oraz nadzienia z melasę, która dodaje głębi i ciemnego koloru. Jeśli na przykład nie lubisz smaku melasy, możesz zastąpić ją syropem klonowym.
Składniki: | Jak przyrządzić? |
Do bazy bezglutenowej: ✅1 1/2 szklanki mąki owsianej (można zrobić mąkę owsianą z NutraMilk z owsa) ✅1/3 szklanki (85g) masła orzechowego/nasionowego z NutraMilk (my użyliśmy masła orzechowego) ✅1/4 szklanki (90g) syropu klonowego ✅Szczypta soli morskiej 1/4 szklanki (60 g) wody Na ciasto: ✅1 szklanka posiekanych orzechów pekan ✅2 łyżki stołowe. melasa, blackstrap lub zwykła ✅3/4 szklanki czystego syropu klonowego, miodu lub agawy ✅2-3 łyżki masła orzechowego z NutraMilk ✅1/4 szklanki mąki lnianej ubitej w 1/3 szklanki wody ✅1-2 łyżki bourbonu lub 1 łyżka wody ✅1 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego ✅1/2 łyżeczki soli ✅szczypta gałki muszkatołowej ✅opcjonalnie orzechy pekan do dekoracji ✅opcjonalnie 1/2 szklanki mini kawałków czekolady Na masło orzechowe: ✅2 szklanki (275g) orzeszków ziemnych (nieprażonych, niesolonych) ✅sól szczypta | Do masła orzechowego: - Umieść orzeszki ziemne w pojemniku NutraMilk - Naciśnij cykl masła, ustaw na 2-3 minuty - Wciśnij Start - Otwórz pokrywę pojemnika - Jeśli to konieczne, ustaw na dodatkowe 1-2 minuty, aby uzyskać bardziej kremowe masło - Wymieszaj wszystko oprócz wody w dużej misce - Zagnieć i dodaj wodę w razie potrzeby, aby uformować lepką kulkę ciasta - Rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami pergaminu. Użyj jednego kawałka papieru, aby przewrócić ciasto (najpierw spryskuję moją olejem kokosowym) - Rozłóż na patelni i zaciśnij krawędzie - Odłóż na bok Ciasto z orzechami pekan: - Wymieszaj wszystkie składniki oprócz opcjonalnego przybrania i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki, w tym czasie zgęstnieje dzięki mączce lnianej - Rozgrzej piekarnik do 170°C - Wlej nadzienie do ciasta - W razie potrzeby ułóż opcjonalne dodatkowe orzechy pekan na wierzchu. - Piecz na środkowym ruszcie przez 35 minut, a następnie nie otwieraj drzwiczek piekarnika, ale pozostaw w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 minut |
10. Kawowe Lody Wegańskie
👌Przyjazne dla alergików 🍎RAW 🥛Bez nabiału 🌾Bezglutenowe ❤️Wolne od cholesterolu 🥗Wegańskie
10 porcji
*Czas przygotowania 20 minut *Kalorie 321 kcal
Składniki: | Jak przyrządzić? |
✅425 g pełnotłustego kremu kokosowego, możesz użyć 1 szklankę domowej roboty kremu kokosowego ✅1 szklanka kremu z nerkowców (patrz poniżej) ✅1/2 szklanki syropu klonowego ✅100 g masła kakaowego Do 1/3 szklanki mleka kokosowego można użyć dowolnego pozostałego płynu z puszki po kremie kokosowym, mleka roślinnego lub wody ✅3 łyżki kawy rozpuszczalnej ✅2 łyżki cukru brązowego lub kokosowego (nierafinowanego) ✅1/2 łyżeczki soli Krem z orzechów nerkowca: ✅2 szklanki nerkowców (moczenie nie jest konieczne) ~250 g namoczonych, ~200 g na sucho (co najmniej 1,5 szklanki na surowo) ✅1 szklanka wody lub płynu z puszki z kremem kokosowym | Krem z orzechów nerkowca: - Zmiksuj orzechy nerkowca z wodą lub płynem z puszki po mleku kokosowym - Rozpuść masło kakaowe - Rozpuść masło kakaowe i odstaw do ostygnięcia Zrób kawę: - W małym rondelku wymieszaj mleko kokosowe (lub wodę), cukier, granulki kawy, kakao i sól i podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż wszystko się rozpuści - Zdejmij z ognia i przelej przez sitko na wypadek, gdyby pozostały jakieś grudki - Wymieszaj składniki - Dodaj wszystkie składniki do Nutramilk i zmiksuj na gładką i kremową konsystencję - Po zmieszaniu nadaj smak wegańskiej mieszance lodów kawowych i w razie potrzeby dodaj słodzik Jeśli chcesz zrobić lody z kruszonką kawową, dodaj wszelkie chrupiące elementy, takie jak pokruszone herbatniki, chipsy czekoladowe, pokruszone orzechy i włóż je do mieszanki blendera Zamroź lody kawowe: 1. Najpierw kawowe kostki lodowe: - Wlej mieszankę kawy do foremki na kostki lodu (najlepiej silikon) i przenieś do zamrażarki, pod przykryciem, na maksymalnie 6 godzin lub na noc 2. Miksowanie kawowych kostek lodowych: - Wyjmij kawowe kostki lodowe z foremki silikonowej - Przełóż zamrożone kostki do robota kuchennego Nutramilk i zmiksuj, aby uzyskać miękką, gładką konsystencję lodów - Możesz wtedy od razu cieszyć się domowymi lodami lub, jeśli są trochę za miękkie, przelej je do pojemnika na lody i wstaw z powrotem do zamrażarki na kolejne 30-60 minut |
Jak przechowywać lody kawowe?
Przede wszystkim pozostałości najlepiej przechowywać szczelnie przykryte, w zamrażarce do 2 tygodni (dla najlepszego smaku).
Wyjmuj je z zamrażarki na 5-10 minut przed podaniem, aby łatwiej się nabierały. Pomocne może być również pozostawienie miarki w gorącej wodzie na kilka minut.
Próbowałaś sama przyrządzić roślinne delicje? Może polecisz nam własne przepisy? Chętnie je wypróbujemy 🙂