Gdzie szukać witaminy A?

Gdzie szukać witaminy A? Najlepiej w Aptece Natury!
Witamina A to przeciwutleniacz, związany ze zdrowymi oczami.

 

Oto produkty bogate w witaminę A:

1. Gdzie szukać witaminy A? W soku z marchwi

Picie soku z marchwi może poprawić Twój wzrok.
Jedna średnia marchew zaspokaja ponad 200% dziennego zapotrzebowania przeciętnego człowieka na witaminę A.

1 średnia marchew: 10.191 IU witaminy A (204% DV), 25 kalorii.

2. Sałata lodowa

Zazwyczaj to ciemnozielone warzywa liściaste zbierają całą chwałę, jeśli chodzi o zdrową żywność. Ale jasnozielona sałata lodowa jest też bogata w niezbędną nam witaminę A. Nie bój się dodać trochę do soku, sałatki czy kanapki, gdy potrzebny jest dodatkowy zastrzyk witaminy A. Jedna szklanka rozdrobnionej sałaty lodowej zawiera tylko 10 kalorii, a za to dostarcza organizmowi mnóstwo witamin i minerałów.

1 szklanka sałaty: 361 IU witaminy A (7% DV), 10 kalorii.

3. Bataty

Cieszą się powodzeniem ze względu na wspaniały smak i dużą zawartość składników odżywczych.
Jeden średni batat zapewnia aż 438% dziennego zapotrzebowania przeciętnego dorosłego na witaminę A, a zawiera tylko 103 kalorie.

1 średni batat: 21.909 IU witaminy A (438% DV), 103 kalorii.

4. Olej z wątroby dorsza

Olej z wątroby dorsza, dostępny zarówno w formie płynnej, jak i w kapsułkach, zawiera witaminę D, witaminę A oraz kwasy tłuszczowe Omega-3.
Łyżka tranu zaspokaja, a nawet przekracza dzienną zalecaną dawkę witaminy A.

1 łyżka:  14.000 IU witaminy A (280% DV), 126 kalorii.

5. Papryczka chilli

Łyżka tej przyjemnie pikantnej przyprawy zawiera imponujące 42% zalecanej dziennej ilości witaminy A. Dodaj ją do soków, by zwiększyć jej przyswajanie.

1 łyżka; 2081 IU witaminy A (42% DV), 16 kalorii.

6. Wątroba indyka

To wspaniały dodatek do sosu i farszu i jest zaskakująco bogata w wiele witamin i minerałów. 100 gramów wątroby indyka to aż 1507% zalecanej dziennej dawki witaminy A.

100 g: 75.333 IU witaminy A (1507% DV), 273 kalorii.

7. Gdzie szukać witaminy A? W Papryce

Jedna łyżka stołowa sproszkowanej za pomocą dehydratora papryki zapewnia 69% zalecanego dziennego spożycia witaminy A.
Jest także imponującym źródłem witaminy C, potasu i wapnia.

1 łyżka; 3448 IU witaminy A (69% DV), 20 kalorii.

8. Gdzie szukać witaminy A? W Mango

Stanowią wspaniały dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety, ponieważ dostarczają wielu składników odżywczych i witamin. Jedna szklanka plasterków mango zaspokaja około 36% zalecanej dziennej ilości witaminy A. Wyciśnięte na sok dostarczają większej ilości witamin.

1 Szklanka plasterków mango; 1785 IU witaminy A (36% DV), 107 kalorii.

9. Pełne mleko

Pełnotłuste mleko jest bogate w witaminy D i A, jest także dobrym źródłem wapnia, białka i magnezu. Jest jednakże bogate w tłuszcz, więc stosuj je z umiarem lub przejdź na roślinne mleko, jeśli tłuszcz i kalorie staną się problemem.

1 szklanka:  395 IU witaminy A (8% DV), 146 kalorii.

10. Gorczyca

Niezależnie, czy jesz gorczycę surową czy gotowaną, dostarczy Ci mnóstwo składników odżywczych. Szklanka posiekanej gorczycy zapewnia 118% dziennego zalecanego spożycia witaminy A. Jedz ją często, ponieważ jest bogata również w witaminę C, witaminę E, mangan, kwas foliowy, błonnik, białko i wapń. Trudno o coś zdrowszego! Jeszcze więcej składników odżywczych znajdziesz w organicznych kiełkach gorczycy.
1 szklanka posiekanych;  5880 IU witaminy A (118% DV), 15 kalorii.

11. Dynia piżmowa

Żółto-pomarańczowy kolor dyni piżmowej to znak, że jest bogata w beta-karoten, który w organizmie jest przekształcany w witaminę A. Jedna szklanka posiekanej w kostkę dyni piżmowej to dużo ponad 400% dziennego zalecanego spożycia witaminy A. Zawiera również wystarczająco dużo witaminy C, potasu i błonnika, aby mieć rzeczywisty wpływ na ogólny stan zdrowia organizmu. Dodaj dynię do soków, aby zwiększyć przyswajalność witamin i minerałów.

1 szklanka:  22868 IU witaminy A (457% DV), 82 kalorii.

12. Suszona bazylia

100 gramów suszonej bazylii zawiera 15% dziennego zalecanego spożycia witaminy A. Posypuj bazylią swoje posiłki przez cały tydzień, a łatwo i bez wysiłku podniesiesz poziom witaminy A w swoim organizmie. Pamiętaj, aby świeżą bazylię wysuszyć w dehydratorze — będzie miała o wiele więcej substancji odżywczych niż sklepowa.

100 g;  744 IU witaminy A (15% DV), 251 kalorii.

13. Gdzie szukać witaminy A? W Jarmużu

Ta zielona roślina może uczynić cuda dla zdrowia. Jedna szklanka zawiera około 200% zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Dodawaj go do soków chlorofilowych lub wysusz w dehydratorze i chrup w formie zdrowych chipsów.

1 szklanka;  10.302 IU witaminy A (206% DV), 34 kalorii.

14. Kantalupa (melon cukrowy)

Ma niewiele kalorii i tłuszczu, a jest bogata w witaminy i składniki odżywcze. Jeden klin, czyli około jedna ósma średniej wielkości melona, zapewnia 120% dziennego spożycia witaminy A. Dodaj kantalupę do soku, żeby urozmaicić jego smak i przyjść zastrzyk witaminy A.

Średni melon:  5986 IU witaminy A (120% DV), 23 kalorii.

15. Groszek

Jedna porcja grochu (pół szklanki) zapewnia 134% zalecanej dziennej ilości witaminy A, a zawiera tylko 62 kalorii. Groch jest również bogaty w witaminy C, K i B. Nieporównywalnie więcej witamin zawierają organiczne kiełki groszku.

1/2 szklanki:  1680 IU witaminy A (134% DV), 62 kalorii.

16. Nać rzepy

Większość ciemnozielonych warzyw najlepiej spożywać na surowo, ale w przypadku rzepy, gotowanie lub gotowanie na parze pozwoli lepiej przyswoić ważne składniki odżywcze. Natkę możesz również dodać do zielonych koktajli.

1 szklanka liści: 6373 IU witaminy A (127% DV), 18 kalorii.

17. Suszone morele

Wystarczy szklanka suszonych moreli dziennie, aby dostarczyć organizmowi zawiera 94% zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Wysusz morele w dehydratorze z funkcją słoneczną, aby do witaminy A dodać pokaźną dawkę witaminy D.

1 Szklanka:  4685 IU witaminy A (94% DV), 313 kalorii.

18. Gdzie szukać witaminy A? W pomidorach

Z punktu widzenia botanicznego, pomidory to… owoce, choć wiele osób uważa je za warzywo. Jakkolwiek je sklasyfikować, zawierają mało kalorii, a wiele witamin i minerałów. Tylko jeden średni pomidor zapewnia 20 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Są one również doskonałym źródłem witaminy C i likopenu. Przecier pomidorowy zrobiony w mincerze Twojej wyciskarki to jedno z najlepszych źródeł witamin i minerałów.

1 średni pomidor; 1025 IU witaminy A (20% DV), 22 kalorii.

19. Suszony majeranek

Jest jednym z najlepszych źródeł witaminy A. Na przykład 100 gramów majeranku pokrywa 161% zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Sto gramów to dużo – włącz go więc do różnych posiłków w ciągu tygodnia, aby w pełni wykorzystać jego właściwości.

100 g: 8068 IU witaminy A (161% DV), 271 kalorii.

20. Gdzie szukać witaminy A? W Szpinaku

Wystarczy szklanka liści szpinaku, by zaspokoić 49% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Szpinak zawiera również wiele witaminy C, witaminy K, manganu, żelaza i wapnia. Chlorofilowy sok z dodatkiem szpinaku to jeszcze intensywniejszy zastrzyk witamin.
1 szklanka:  2464 IU witaminy A (49% DV), 8 kalorii.

21. Brzoskwinie

Owoce te są bogate w witaminę C, potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Jeśli potrzebujesz szybkiego zastrzyku witaminy A – jedna średniej wielkości brzoskwinia zaspokaja około 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Dodaj brzoskwinię do soku, by uzyskać jeszcze więcej witamin.

1 średni owoc 489 IU witaminy A (10% DV), 59 kalorii.

22. Papaja

Ten tropikalny owoc jest bogaty w wiele witamin, minerałów, enzymów i antyutleniaczy – w szczególności w witaminę A. Tylko jedna mała papaja zapewnia 29% zalecanego dziennego spożycia.
Porcja (1 mały owoc), 1444 IU witaminy A (29% DV), 59 kalorii.

23. Liście mniszka lekarskiego (mleczu)

Wrzuć je do soku albo na przykład do sałatki – są bogate w wapń, jod i przeciwutleniacze, a do tego niskokaloryczne. Szklanka liści mleczu zapewnia ponad 100% zalecanego dziennego spożycia witaminy A.

1 szklanka:  5589 IU witaminy A (112% DV), 25 kalorii.

24. Wątroba wołowa

Wątroóbka jest często reklamowana jako świetny środek na anemię, ale jest także dobrym źródłem witaminy C i A. 100 gramowa porcja wątroby wołowej pokrywa ponad 300% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

100 g:  16.898 IU witaminy A (338% DV), 135 kalorii

Dieta bogata w witaminę A może zapobiec:

  • Ślepocie nocnej
  • Stanom zapalnym oczu
  • Zespołowi suchego oka
  • Chorobom skóry
  • Zapaleniom
  • Wrzodom żołądka i dwunastnicy

Wspomaga też system odpornościowy. Witamina A jest mierzona w jednostkach międzynarodowych (IU), a przeciętny dorosły potrzebuje około 5000 IU dziennie.

Witamina A jest niezbędnym elementem zdrowej diety. Jest szczególnie ważna dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania utrzymania oczu, skóry i układu odpornościowego.

 

Udostępnij:

Właściwości zdrowotne truskawek. Ambrozja smaku i zdrowia

Mam wysoki cholesterol. Co robić? 5 przepisów na soki

Skomentuj