Na co kapusta? Kapusta na gołąbki i nie tylko

  • Warzywa
  • 25 lipca 2019
  • 0


Kapusta i to nie tylko kiszona,
to skarbnica niesamowitej witaminy C.
Poprawi odporność organizmu i jest idealna w niskokalorycznej diecie, ponieważ ma jedynie 40 kcal w 100 g produktu.

Sok z kapusty – eliksir odporności i płodności.
Już od wieków jest stosowana dla wytrzymałości i energii. Kapusta zawiera wiele witaminy C i błonnika.

Na co jest dobra kapusta?

  • W kapuście występują naturalnie związki siarki i czynią ją one skuteczną bronią przeciw nowotworom (rak sutka, jajnika, okrężnicy, pęcherza moczowego i prostaty).
  • Włączenie kapusty do codziennych posiłków dostarczy nam witamin C i K a także kwasu foliowego, bardzo istotnego dla kobiet w ciąży.
  • Wysoka zawartość błonnika wpływa pozytywnie na naturalne procesy fermentacji i dobry poziom rozwoju flory jelitowej.
  • Włącz sok z kapusty do codziennych posiłków i popraw swój stanu zdrowia.

Kapusta na chore kolana i nie tylko

Reasumując, kapusta zawiera 45 różnego rodzaju flawonoidów, na przykład:  kwercetynę i kemferol, witaminy: A, C i K,  silne przeciwutleniacze, środki przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Wszystkie w/w antyoksydanty oczyszczają nasz organizm z wolnych rodników. Również z niebezpiecznych reaktywnych cząsteczek tlenu, które uszkadzają komórki powodując ich mutacje i zwiększenie poziomu stanu zapalnego.

Wyciskaj kapustę czerwoną, ponieważ jest bogata w antocyjaniny.
Również kiszona kapusta jest bardzo zdrowa – to skarbnica witamin K i C, kwasu foliowego, potasu, żelaza i błonnika.
Zawiera też bakterie pozytywnie wpływające na układ trawienny.

Właściwości soku ze świeżej kapusty:

  • Zapobiega rakowi żołądka, odbytu, piersi. Jak wszystkie warzywa krzyżowe kapusta zawiera glukozylonaty, które mają silne działanie antyrakowe. Również kiszona kapusta jest bogata w indolo-3-karbinol, izotiocyjaninę i sulforafan – substancje silnie przeciwutleniające, zapobiegające rakowi okrężnicy, płuc, piersi i szyjki macicy. Badanie przeprowadzone na Polkach w Stanach Zjednoczonych wykazało, że spożywanie kapusty trzy razy w tygodniu obniża ryzyko zachorowania na raka piersi o 27%.
  • Działa antybakteryjnie, przeciwutleniająco i oczyszczająco, a nawet…przeciwwirusowo. Jedenaście z trzynastu chorych na ptasią grypę kurczaków, karmionych podczas badań w Korei Południowej wyciągiem z kiszonej kapusty, odzyskało zdrowie.
  • Pomaga w usuwaniu z organizmu substancji chemicznych również pozostałości po antybiotykach
  • Działa moczopędnie i przeciwzapalnie
  • Łagodzi także infekcje układu pokarmowego
  • Pomaga zwalczyć wrzody. Wystarczy litr soku z kapusty dziennie przez dziesięć dni, aby wrzody uległy zagojeniu.
  • Zapobiega zaćmie
  • Poprawia odporność i pamięć
  • Usprawnia regenerację organizmu
  • Wzmacnia kości i oczyszcza krew
  • Poprawia przemianę materii oraz zapobiega zaparciom

Wartość odżywcza kapusty:

Witaminy:

  • A (98.0IU, 2% dziennej dawki)
  • C (36.6mg, 61% dziennej dawki)
  • E (0.2mg)
  • K (76.0mcg, 95% dziennej dawki)
  • B1 (0.1mg, 4% dziennej dawki)
  • B2 (2% dziennej dawki)
  • B3 (0.2mg)
  • B6 (0.1mg, 6% dziennej dawki)
  • kwas foliowy (43.0mcg, 11% dziennej dawki)
  • B 5 (0.2mg, 2% dziennej dawki)
  • cholina (10.7mg0)

Minerały:

  • wapń (40.0mg, 4% dziennej dawki)
  • żelazo (0.5mg, 3% dziennej dawki)
  • magnez (12.0mg, 3% dziennej dawki)
  • fosfor (26.0mg, 3% dziennej dawki)
  • potas (170mg, 5% dziennej dawki)
  • sód (18.0mg), cynk (0.2mg)
  • miedź (0.0mg)
  • mangan (0.2mg, 8% dziennej dawki)
  • selen (0.3mcg)
  • fluor (1.0mcg)

Pozostałe: rutyna, indole

Udostępnij:

Jakie właściwości ma jarmuż?

Sprawdź na co działa pietruszka?

Skomentuj