Czy brukselka jest zdrowa? Mini-kapusta na maxi-choroby

  • Warzywa
  • 1 sierpnia 2019
  • 0

Czy brukselka jest zdrowa? Jak najbardziej! Zaraz to udowodnimy!

Jedna porcja brukselki dziennie zapewnia:

Top 9 brukselki dla Twojego zdrowia

1. Brukselka w walce z rakiem

Brukselka walczy z rakiem, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i fitochemikaliów. Chronią one przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i mutacją DNA. Związki siarki, czyli sulforafany zawarte w brukselce i innych warzywach kapustnych (kalafior, kapusta, brokuł) to  potężna oręż do walki z rakiem.
Sulforafany hamują również proces rozwoju komórek nowotworowych na każdym etapie ich rozwoju. Dlatego właśnie brukselka:

  • Oczyszcza organizm z toksyn
  • Dzięki wysokiej zawartość chlorofilu blokuje rozwój komórek rakowych oraz zwalcza  mutacje i tworzenie się guzów
  • Chroni kod DNA przed uszkodzeniem

Dodawaj brukselkę do soków i koktajli. Warto, bo regularne spożycie brukselki zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów:

  • Skóry (czerniaka)
  • Przełyku
  • Sutka
  • Prostaty
  • Okrężnicy
  • Trzustki

2. Wzmacniaj kości z brukselką

Brukselka to lider wśród „dostawców” witaminy K. Witamina K jest „odpowiedzialna”  za utrzymanie zdrowego układu kostnego. Zapobiega utracie gęstości mineralnej kości. Niedobór witaminy K powoduje:

  • Osteoporozę
  • Zwapnienia kości
  • Złamania kości
  • Brak krzepliwości krwi

100 g świeżej brukselki = 177 µg witaminy K = ponad 290% zapotrzebowania dziennego na witaminę K

Niedobór witaminy K jest wywołany różnymi przyczynami:

  • Złą dietą
  • Długotrwałym stosowaniem antybiotyków
  • Problemami trawiennymi i jelitowymi (przewlekły stan zapalny układu pokarmowego)
  • Lekami obniżającymi poziom cholesterolu

Witamina K rozpuszcza się w tłuszczach i wchłania się w jelitach wraz z tłuszczem. Dlatego dodaj do brukselki kilka kropli np. oliwy z oliwek.

3. Brukselka na odporność

Brukselka dzięki dużej ilości witaminy C wzmacnia układ odpornościowy.  I jak, powtarzamy do znudzenia witamina C to silny, przeciwutleniacz, zmniejszający stany zapalne i uszkodzenia komórek. Czy brukselka jest zdrowa? Tak i Twoja odporność już to wie.

4. Mała brukselka (ma) na wielkie serce

Brukselka przeciwdziała chorobom serca dzięki połączonemu działaniu wysokich dawek witamin, antyoksydantów i kwasów Omega-3.
Wszystkie te substancje wzajemnie współdziałają, aby:

  • Chronić tętnice przed niebezpiecznym gromadzeniem się złogów
  • Obniżać poziomu cholesterolu
  • Zmniejszyć również wysokie ciśnienie krwi
  • Poprawiać także przepływ krwi w naczyniach
  • Utrzymać zdrowe, silne naczynia krwionośne
  • Zmniejszać prawdopodobieństwo ataku serca i udaru mózgu

5. Jak brukselka dba o skórę i oczy?

Brukselka zawiera antyoksydanty, witaminę C oraz witaminę A. Witamina C zwalcza uszkodzenia skóry wywołane światłem UV. Uszkodzenia te prowadzą głównie do przedwczesnego starzenia się skóry i  nowotworu skóry. Natomiast witamina A zapewnia ochronę także i oczu.
Witaminy C i witaminy A wpływają na:

  • Naturalne spowolnienie procesu starzenia się
  • Poprawie zdrowia oczu
  • Zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej
  • Również wzmocnienie odporności skóry
  • Stymulowanie wzrostu nowych komórek

Brukselka zawiera przeciwutleniacz: zeaksantynę, która „odfiltrowuje” szkodliwe promienie słoneczne, przedostające się do rogówki. Dlatego chroni oczy przed uszkodzeniami i zaburzeniami, w tym przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Związki sulforafanu zawarte w  brukselce przede wszystkim:

  • Chronią przed ślepotą
  • Zapobiegają zaćmie i innym powikłaniom

Chronią przed rakiem skóry i stanem zapalnym skóry

6. Brukselka na… myślenie

Brukselki zawierają duże ilości składników odżywczych, które chronią zdrowie mózgu i poprawiają funkcje umysłowe. Brukselka jest również istotna w spowalnianiu procesu starzenia się mózgu. Coraz więcej współczesnych badań wykazuje, że czynniki żywieniowe odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu neuronów i plastyczności synaptycznej mózgu.
Dlatego dieta spowalniająca procesy starzenia mózgu, powinna zawierać duże ilości glutationu. A tego brukselce nie brakuje.
Glutation ma silne właściwości antyoksydacyjne i chroni organizm przed inwazją toksyn. Dzięki temu Twój mózg jest bezpieczny, a Ty nie musisz obawiać się:

  • Demencji
  • Choroby Alzheimera
  • Chorób neurodegeneracyjnych

7. Brukselka dba o zdrową ciążę

Brukselka  ma wysoką zawartość folianu, czyli naturalnie występującej w pożywieniu witaminy B9. Witamina B9 zapobiega wadom płodu. Innymi słowy, aktywna forma witaminy B9 ma znaczenie dla zdrowej ciąży i porodu:

  • Zapobiega wadom wrodzonym płodu
  • Chroni przed anemią
  • Wzmacnia funkcje odpornościowe

Nazwa folian pochodzi od łacińskiego folium, czyli liść. To przede wszystkim zielone warzywa liściaste są najlepszym źródłem naturalnej witaminy B9 (szpinak, sałata, brukselka). Folian można także znaleźć w awokado, szparagach i kalafiorach.

8. Brukselka i cukrzyca

Brukselka obniża poziom glukozy w krwi, ponieważ zawiera naturalny przeciwutleniacz: kwas alfa-liponowy. Ten z kolei zwiększa wrażliwość na insulinę i zapobiega między innymi przekształcaniu się wysokiego poziomu cukru w stan przedcukrzycowy. W konsekwencji brukselka niweluje powikłania u osób z istniejącą już cukrzycą, poprzez przywrócenie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

9. Brukselka: potasowa caryca

Jedna szklanka brukselki dostarcza aż 14% dziennego zapotrzebowania na potas. Na przykład w 100 g świeżej brukselki jest ok. 390 mg potasu. Potas jest niezbędny, do utrzymania prawidłowych funkcji:

  • Układu nerwowego
  • Skurczu mięśni
  • Gęstości kości
  • Układu nerwowego i mięśniowego

Ciekawostki o brukselce i historia brukselki

Brukselka należy do rodziny Brassica, czyli do warzyw krzyżowych. To miniaturowa postać kapusty, ściśle z nią związana.
Brukselka od dawna jest popularna między innymi w Belgii, z której wywodzi się nazwa. Brukselki były także regularnie spożywane w Belgii od XIII wieku, ale historia brukselki sięga aż do starożytnego Rzymu.
Uprawa brukselki na skalę przemysłową rozpoczęła się na przykład w Stanach Zjednoczonych w XVIII wieku, kiedy francuscy odkrywcy i osadnicy dostarczyli ją do południowych stanów: na przykład do Luizjany.
Natomiast w latach 40. XX wieku uprawiano już brukselkę na wielu tysiącach akrów ziemi i właśnie wtedy wzrosła jej popularność i dostępność. Obecnie brukselkę zbiera się prawie przez cały rok. Jest także niezwykle popularna, także jako produkt bio.

Jak brukselka jest najlepsza?

Czy brukselka jest zdrowa? Tak. Kupując brukselkę, wybieraj główki ciasno upakowane, które nie są otwarte. Ważny jest jednolity, zielony kolor bez pożółknięć i ciemnych plam. Dlatego, aby zachować wszystkie składniki odżywcze zdrowej brukselki, należy ją spożyć w ciągu 3 do 7 dni po zakupie. Nieugotowana brukselka pozostanie świeża w lodówce dłużej niż ta ugotowana. Przechowuj brukselkę w lodówce, owiniętą w wilgotny papierowy ręcznik, ale nigdy w folii.

Czy brukselka jest zdrowa? Tak. Nie tylko na obiad

Brukselki są zdrowe i najsmaczniejsze, gdy są pieczone lub gotowane na parze. Na przykład upieczone w piecu brukselki, pomagają wydobyć ich słodki, orzechowy smak. Brukselki są wtedy chrupiące i nie czuć tak mocno nieprzyjemnego zapachu siarki, charakterystycznego dla warzyw kapustnych.
Lekkie gotowanie warzyw kapustnych na parze jest natomiast najlepszym sposobem na utrzymanie ich składników odżywczych w stanie niemal nienaruszonym. Ugotowane na parze brukselki możesz na przykład błyskawicznie zblendować na pyszna zupę-krem, np. w Blenderze Kuvings Vacuum SV 500.

Kiedy uważać na brukselkę?

Po pierwsze, jeśli masz problemy z tarczycą. Ponieważ brukselka jest zdrowa, ale tak jak inne warzywa kapustne, może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Jednak musiałabyś zjeść małą ciężarówkę tego warzywa, by sobie zaszkodzić… Więc, spokojnie!
Warzywa kapustne jako źródło glukozynolanów w diecie, mogą mieć przede wszystkim wpływ na funkcję tarczycy, jednak nie w ilościach przez nas spożywanych. Natomiast obecne badania pokazują, że korzyści z warzyw kapustnych zdecydowanie przeważają nad niekorzystnymi skutkami.

100 g surowej brukselki zawiera:

  • Woda 85 g
  • 42 Kcal
  • Białka 3,4 g
  • Lipidy 0,3 g
  • Węglowodany 9 g
  • Błonnik 3,8 g
  • Wapń 42 mg
  • Żelazo 1,5 mg
  • Magnez 24 mg
  • Fosfor  69 mg
  • Potas 390 mg
  • Sód 25 mg
  • Cynk 0,42 mg
  • Miedź 0,07 mg
  • Selen 1,6 mg
  • Witamina C, całkowity kwas askorbinowy 85 mg
  • Niacyna 0,740 mg
  • Witamina B-6 0,22 mg
  • Kwas foliowy 61 mg
  • Cholina 19 mg
  • Witamina A 37 mg
  • Karoten, beta 450 mg
  • Karoten, alfa 6 mg
  • Luteina + zeaksantyna 1590 mg
  • Witamina E 0,88 mg
  • Witamina K 177 mg
Udostępnij:

Sok z cytryny właściwości na Twoje dolegliwości

Boćwina szwajcarska. Z niej też pijemy sok, bo…

Skomentuj